Re: start afschakelen SD zenders CanalDigitaal

#187709

Bonjour,

Ik heb de Max Digital XP-1000 ontvanger binnengekregen en heb een extra LNB voor de ASTRA 23 op mijn Visiosat SMC-100 schotel gemonteerd. Deze schotel heb ik oorspronkelijk gekocht als zogenaamd “UK package” met een standaard rail voor de montage van 3 LNB´s: Hotbird 13, Astra 19 en Astra 28. Door aankoop van een extra LNB houder voor dit systeem en boren van een extra gaatje in de rail kon ik er netjes een extra LNB voor Astra 23 aan toevoegen. Dus klaar voor HD ontvangst zou je zeggen.

Helaas, dat valt nog niet mee. Oorspronkelijk heb ik de schotel uitgericht met zo´n goedkoop Satfinder frutseltje met analoge meter. Voor de SD ontvangst was dat klaarblijkelijk nauwkeurig genoeg. Voor HD kanalen, met name met 8PSK codering, houdt dit kennelijk nauwer. De BER krijg ik niet structureel op nul en zeker bij minder goede weersomstandigheden is er snel sprake van blokjesvorming. En dat is hetzelfde op alle LNB´s. Dus ik ga er van uit dat ik de schotel toch nog niet voldoende nauwkeurig heb uitgericht.

Nu heb ik het wel een beetje gehad met dat “hit and miss” werk met dat primitieve Satfinder metertje. Mijn TV/ontvanger is lastig te bereiken vanaf het punt waar de schotel staat, dus afstemmen via het menu op de TV is een drama. Nu heb ik onder andere hier gezien dat je voor niet al te extreem veel geld ook een digitale Satfinder kunt aanschaffen. Dan kun je tenminste exact op het signaal van een transponder van de gewenste satelliet africhten, in plaats van op “er komt iets binnen”. Hopelijk sta ik met zo´n ding wat minder lang op de ladder voor mijn eigen schotel, maar ook voor sommige mensen hier in de buurt die mij af en toe om hulp vragen. Daarom overweeg ik de aanschaf van een digitale Satfinder in een prijsklasse tot zo´n 100 euro. Een echte gereputeerde “Antenniste” zit hier namelijk niet in de buurt, en als ik één keer een schotel zelf kan afstellen heb ik die Satfinder er al zo ongeveer uit, gezien de kosten van het bezoek van een antenniste aan dit afgelegen gebied.

Nu heb ik twee digitale Satfinders gevonden die mij aantrekkelijk lijken:

De SATlink WS-6908, een vrij “luxe” model met een klein beeldschermpje en zo te zien gemakkelijk te bedienen. Maar deze ondersteunt uitsluitend DVB-S en dus geen DVB-S2

De HD-LINE SF-500, een in Internetfora regelmatig aangeprezen apparaatje, redelijk primitief qua uitlezing en bediening, maar met ondersteuning voor DVB-S en DVB-S2 voor HDTV.

Beide apparaatjes vallen in dezelfde prijsklasse. Ik aarzel nog welke te nemen. Die SATlink lijkt mij gemakkelijker te bedienen, heel prettig voor een satelliet-leek als ik. Maar hoe erg is het ontbreken van DVB-S2? Ik neem toch aan dat op alle satellieten voorlopig nog wel gewone DVB-S transponders actief zullen blijven waarop je kunt uitrichten, of zie ik dat verkeerd? Of bestaat er wellicht nog een veel beter apparaat dat voor mijn omstandigheden geschikt is?

Alvast mijn hartelijke dank voor de reacties.

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account