Reageer op: LED lampen gratis en voor niets

#213603

Inderdaad, een klassieke gelijkrichter schakeling. De leds zelf zullen een langer leven hebben dan bijvoorbeeld de elektrolytische condensator (elco) die iets van rust moet zien te brengen in de rimpelige gelijkstroom die door de brugschakeling naar de leds zelf wordt gestuurd. In zeer dure merk tv’s wordt vaak al beknibbeld op de kwaliteit van dat soort simpele onderdelen: hier een aantal bol staande elco’s in een vier jaar oude (?) high-end tv. Desolderen en dan vervangen door professionele types beter bestand tegen hoge temperaturen en heftige rimpelstromen (Long Life, low ESR, de vier zwarte). Dat loont in zo’n geval van voorgeprogrammeerde korte levensduur in een product van ver boven de duizend euro nog de moeite. Zo’n led lamp repareren? Een nette elco is in de detailhandel al snel even duur als een complete led lamp, kijk maar eens in deze prijslijst bij : elco’s low ESR.

In de foto zie ik een elco van 3 microFarad / 250 volt en in het gelinkte schema doen ze het wat zuiniger: 4,7 microFarad / 63 volt. Dat zullen geen LL (long life) types zijn ben ik bang. En dan hebben we nog die weerstand van 560 Ohm die als voltage dropper functioneert en dus vermogen staat te dissiperen en z’n warmte kwijt moet zien te raken in de wat besloten omgeving waarin hij is opgesloten. Kan, maar voor hoe lang?

Lichtpuntje: er zitten geen gevoelige ic’s in die bij overspanningen op het lichtnet (bliksem, spanningspieken) de geest kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account