Reageer op: Waar het NIET over gaat in de Midi Libre: Brexit

#213443
 jako
Bijdrager

De EU heeft de deur wijd openstaan, maar de Britten weigeren te vertrekken.

Het Britse parlement wacht nog immer op de door de Brexiteers beloofde ‘geweldige deals’ met de EU en de rest van de wereld met ‘ de grootste vrijhandelszone ooit’ vanaf de VS via de EU naar Azië en uiteraard uitsluitend beschikbaar voor het VK en mogelijk  gemaakt door de superieure Britse onderhandelingstactiek. Want alleen daar kan het Britse parlement volmondig mee instemmen.

Maar die beloftes worden uiteraard niet waargemaakt. Zelfs voor het gemakkelijkste deel, het uittredingsverdrag met de EU, is geen meerderheid te vinden. Het enige wat de Britten nu bewijzen is hoe primitief en inferieur hun democratie is ten opzichte van andere democratieën. De Britse twee partijen politiek met een regering en oppositie werkt goed voor het snel verwerken van simpele vraagstukken waarbij rechts en links tegenover elkaar staan.

Maar bij complexe vraagstukken zoals de Brexit waarbij een scheuring optreedt die dwars door partij ideologie loopt faalt het Britse systeem. Met geen mogelijkheid is in het Britse parlement een werkbare meerderheid te vinden voor om-het-even welke oplossing. Daar heeft bijvoorbeeld het Nederlandse politieke systeem met een representatieve vertegenwoordiging juist geen enkel probleem mee. De noodzaak tot compromissen sluiten zit in het systeem ingebakken, terwijl dit bij de Britten juist zo goed als uitgesloten is. In een systeem met slechts twee partijen: winner takes all, you loose is een compromis zelden tot nooit nodig. Doe je dat wel, dan wordt je door de kiezer bij de volgende verkiezingen afgestraft. (lib-dems)

Het maakt al niet meer uit hoe het afloopt. Het Britse politieke systeem heeft voor de hele wereld bewezen instabiel te zijn. Grote bedrijven zullen daarom hoe dan ook uit het VK vertrekken, want hun grote lange-termijn investeringen moeten veilig zijn in een stabiel EU land. Of ze blijven of niet, Britse politici zijn het lachertje van de wereld en hebben geen enkele invloed meer. Binnen de EU dreigen met een veto omdat ze anders opstappen, zoals gebruikelijk gedurende de afgelopen 40 jaar om hun zin door te drijven, zal alleen nog hoongelach opleveren. Britse handelsdelegaties hebben geen geloofwaardigheid, de hele wereld heeft gezien welke kronkels de Britten uithalen om onder eerdere toezeggingen uit te komen. Goede handelsdeals onder eigen bewind kunnen de Britten vergeten, er is in de wereld nul vertrouwen.

 

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account