Reageer op: Internet haut débit voor iedereen

#212653
 jako
Bijdrager

Als je het aantal inwoners deelt door het aantal zendmasten dan komt Frankrijk op ca. 800 en Nederland op 600. Het rendement van een zendmast ligt in Frankrijk dus hoger dan in Nederland, maar dat kan ook weerspiegelen dat de dekking gewoon slechter is. Het werkelijke verschil kan alleen worden veroorzaakt door concurrentie.

Het businessmodel van de providers is ook niet prijs= kosten+marge, want de kosten van het netwerk zijn vrijwel onafhankelijk van het aantal abonnees. Dat betekent dat het domweg meer rendabel wordt naarmate het aantal gebruikers toeneemt bijna ongeacht wat die gebruiker betaalt.

Als je dan ook nog een prijsvechter hebt waarvan het bedrijfsmodel gebaseerd is op groei door overnames gefinancierd met geleend geld (SFR=Altice, genoteerd in Amsterdam) en die de leencapaciteit maximaal heeft benut, dan moet dat bedrijf cashflow genereren om de aandeelhouders en banken tevreden te houden. Dat betekent dus zo veel mogelijk klanten, tegen elke prijs. Dat doet SFR primair via de goedkope dochter ‘red-by-sfr’ en de overige providers moeten wel volgen om niet te verliezen. Het is ook geen groeimarkt meer, maar een vechtmarkt. Als SFR een klant wint, dan is dat een klant minder voor een concurrent. Het mes snijdt aan twee kanten.

Je ziet dit ook bij de TV providers. Een standaard abonnement kost in Nederland rond de €25,-/maand. Maar als je het abonnement dreigt op te zeggen, dan kan dat ook ineens voor een tientje.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account