Dit onderwerp bevat 6 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 3 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
30 mei 2019 om 12:53 #213703NoëSleutelbeheerder
Vraag betreffende kalkverf.
Wij willen deze zomer de binnenmuur van onze woonkamer opfrissen met verf.
De muur is en pierre uit 1796 en er zit een dunne laag kalk/zand overheen die in goede staat is.
De muur moet blijven ademen dus dachten we hiervoor een echte kalkverf te gebruiken.
Heeft iemand op het forum tips over aankoop en gebruik van deze verfsoort?
Is het ook mogelijk zelf te mengen of is dat een lastig verhaal?
Willem
30 mei 2019 om 21:19 #213705Willem, ooit een speciaal boekje daarover gekocht, ligt op ongeveer 750 kilometer achter m’n beeldscherm. Deze uitleg zou eigenlijk ook wel voldoende moeten zijn. De receptuur wel even aanpassen aan jouw specifieke gebruik, geen cement en colorant toevoegen.
31 mei 2019 om 08:47 #213706Nu schiet me de vakterm weer te binnen: badigeon traditionnel. Daar valt natuurlijk meer over te vertellen door een artisan dan op één YouTube filmpje te zien valt. Ik kwam dit boek tegen (op internet). Het boekje dat ik nog ergens heb staan heb ik vijftien jaar geleden gekocht bij de uitgeverij Eyrolles. Waar ze nu nog steeds het een en ander in de aanbieding hebben: “Enduits et badigeons de chaux” en “Enduits et badigeons traditionnels“. Met wat zoeken op internet krijg je tienduizenden hits, meer dan genoeg om je uren bezig te houden, zie bijvoorbeeld deze achtergrondinformatie.
2 juni 2019 om 15:08 #213707NoëSleutelbeheerderAls je geen zin hebt zelf kalkverf te maken is het toch ook te koop (franse link): http://products.kerakoll.com/catalogo_dett.asp?idp=4846
Datablad: http://csf-france.fr/wp-content/uploads/2018/04/biocalce-tinteggio-fiche-technique.pdf
js
4 juni 2019 om 13:45 #213708NoëSleutelbeheerderHeb bij de renovatie van mijn woning ook gekozen voor kalkverf omdat de mures en pierres moesten kunnen blijven ademen. Gekocht bij de brico depot en kon het op kleur (laten) mengen.
Gekozen voor de kleur ‘zand’. Nu na ruim 12 jaar zit de kalkverf er nog steeds onberispelijk op en wat het grote voordeel is van kalkverf is dat je vlekken ook na al die jaren gewoon kunt bijwerken zonder dat je er ook maar iets van ziet.
De prijs t.o.v NL was zeer aangenaam; ik geloof voor 10 liter ongeveer € 45,–. Zelfs nu na 12 jaar staan (en bepaald ook niet vorstvrij) is de restant verf nog steeds goed.
5 juni 2019 om 09:41 #213710NoëSleutelbeheerderBonjour,
Ik meng gewoon 1 kilo chaux aerienne (luchtkalk) met 2 liter water en smeer dat mengsel met een blokkwast op de muur. Zit inmiddels meer dan 10 jaar naar tevredenheid. Goedkoper bestaat niet, en ziet nog gelikt uit ook. Het heeft een mooi mat-helderwit aspect.
Bijkomend voordeel is dat je het altijd gemakkelijk kunt bijwerken, en een nieuwe laag “verfrist” ook eventueel reeds aanwezige kalklagen.
Salutations, Jos
12 juni 2019 om 09:27 #213725NoëSleutelbeheerderGoedemorgen,
Ik hanteer een gelijke methode als Jos. Ik gebruik tot op heden chaux hydraulique. Eigenlijk heeft het mijn voorkeur ook om aerienne te gebruiken, maar hydraulique hard wat sneller uit. Zit nu 4 jaar op de buitenmuur en wordt deze zomer overgekalkt. Ligt aan de blootstelling aan het weer.
Kaleien vind ik ook mooi, maar ik zie dat dat redelijk ingewikkelde receptuur heeft. En dit gaat ook goed, alleen een wat minder mooi dik effect.
Op hout houdt dit trouwens slecht, is mijn ervaring. Evenzo, is mijn ervaring, voor baksteen waar ooit een ander, niet te definiëren product, op is gesmeerd.
Jeroen B, 62
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.