Dat inzicht, Christian, is me door schade en schande bijgebracht, toen ik mijn kleine huisje probeerde te verwarmen met een Zibro electronische oliekachel. In het grote huis, waar ik een tijd op paste, functioneerde hij prima, maar in deze kleine ruimte was het een ellende. Net als het lekker warm begon te worden, begon hij alarmerend te piepen, het icoontje van zuurstofgebrek knipperde en en na een minuut ging de kachel uit. Dan moest ik de ramen openzetten en als het binnen dan goed koud was, kon de kachel weer aangestoken worden en begon het feest opnieuw. Zibrokachel exit en ik een ervaring rijker.
Wat je overige opmerkingen betreft: inderdaad herinner ik me nu dat je in de zwitserse (Engadiner) bergen nooit hele dalen vol rookwolken zag hangen. Dat is hier in de Cevennen ’s winters wel het geval door alle open en andere haarden en oude fornuizen zonder volledige verbranding. Droog hout of niet.
De volgende tabel vond ik op internet:
Toesteltype en Gemiddeld Verbrandingsrendement
Open haard 15 %
Klassieke houtkachel 45 %
Inbouwhaard op hout 60 %
Inzethaard op hout 65 %
Klassieke CV-ketel op gas 75 %
Moderne metalen houtkachel 75 %
Moderne kolenkachel 80 %
Moderne gaskachel 85 %
Hoogrendementsketel CV op gas 90 %
Warmteaccumulerende tegelhoutkachel 90 %
Warmteaccumulerende speksteen houtkachel 90 %
Als ik dat zie, lijkt het me voor mijn vriend (en voor Cees) eigenlijk beter om een speksteenkachel te bouwen. Je kunt er zelfs een warmtebank aan toevoegen. Anders dan bij de raketkachel heb je er uiteraard wel een schoorsteen voor nodig.