Stilte

Dit onderwerp bevat 35 reacties, 12 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 8 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #193244
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste medeleden,
    getver klinkt als een begrafenis toespraak of de opening van de jaarlijkse vergadering van de biljard vereniging in een klein dorpje.
    Ik verblijf sinds een lange tijd op dit forum en vraag me steeds vaker af waarom.
    Sinds 2004 heb ik hier geleerd hoe te bricoleren dank aan de specialisten hier die alles uitvoerig en diepgaand uitgelegd hebben. Ooit was hier een zekere Bruin en Cees
    die de vlammen onder dit forum tot grote hoogte brachten. Waar is de esprit gebleven?
    En hoe gaat het Wim Bavelaar? Hoelang kan dit nog kabbelen zonder vurige discussies.
    Waar is Bosbess, hoe zit het met de rest die normaliter te zwaard en vuur hier bezig waren. Ouwehoeren of netter entre le bavards gebeurt nauwelijks.
    Kom op mannen en vrouwen we moeten hier een eind aan maken en potten met olie opstoken.

    Albert

    #193245
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Tja …

    Peter.

    #193246
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Aan de andere kant : op dat andere forum lijkt ’t actiever, maar wat wil je als je de wijze van ophanging van wc-rollen nader uitgezocht wil zien.

    Ik zal eens wat proberen, Albert, uit m’n studententijd dus wetenschappelijk verantwoord.

    Peter.

    #193265
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    Ik heb enige tijd nagedacht alvorens op de bijdrage van Albert te reageren. Niet dat ik het met hem oneens ben, integendeel. Maar méér omdat het Infofrankrijk forum in een laat stadium van de “forum levenscyclus” lijkt te zijn terechtgekomen. De vraag “hoe nu verder” dringt zich op.

    Leuk of niet, internetfora ondergaan gewoonlijk een evolutionair proces, ongeacht of ze worden gemodereerd of niet. De natuurlijke levenscyclus van een internetforum, met zijn verschillende fases, kan als volgt worden samengevat:

    • 1 Enthousiasme – Forumleden stellen zich voor en roepen hoe geweldig het is om geestverwanten te hebben gevonden.
    • 2 Evangelisatie – Deelnemers constateren een gebrek aan mede-forumleden, er wordt gebrainstormd en strategieën worden bedacht om meer forumleden te werven
    • 3 Opkomst – Een steeds groter aantal geïnteresseerde leden levert bijdragen aan het forum. Langdurige discussies ontwikkelen zich, de één wat meer relevant dan de andere, doch altijd geanimeerd.
    • 4 Kameraadschap – Informatie, ervaring en advies worden uitgewisseld. Variërend van kwalitatief hoogwaardig tot anekdotische onzin. Vriendschappen ontstaan. Forumleden plagen en prikkelen elkaar, doch in goede harmonie. Nieuwe forumleden zijn welkom en ontwikkelen zich. Zowel nieuwkomers als veteranen beleven genoegen aan het stellen van vragen, het geven van antwoorden, en het delen van ervaringen.
    • 5 Ontgoocheling – Het volume van de postings stijgt dramatisch. Niet alle onderwerpen zijn interessant voor alle forumleden. Er wordt gemopperd over signaal-ruisverhouding, off-topic discussies, flaming en op de persoon spelen, verzonnen en vervalste identiteiten, het doorsturen van privéberichten en andere schendingen van de internetforum netiquette. Een forumlid dreigt te vertrekken als de dingen niet ten goede veranderen. Een tweede forumlid sluit zich hierbij aan. Een derde is het oneens met de eersten. Een vierde roept dat het forum niet voor dergelijke discussies bedoeld is. Er ontstaan partijen, voor- en tegenstanders bestoken elkaar met éénregelige berichten, de eventuele moderator en de DEL toets krijgen het druk.
    • 6 Neergang – Puristen hekelen forumleden die oude vragen opnieuw stellen. Forumleden reageren “humoristisch” op serieuze bijdragen. Nieuwkomers worden afgez.ken en ontmoedigd. Trollen, stalkers en lawaaimakers domineren het forum. Het volume aan bijdragen neemt steeds meer af en wordt veelal beperkt tot kleine onderwerpen. Veel relevante onderwerpen worden buiten het forum om bediscussieerd via privéberichten. Forumleden nemen afscheid, soms meer of minder luidruchtig aangekondigd, soms in stilte. Sommige van deze forumleden blijven op de achtergrond meelezen, anderen keren het forum definitief de rug toe, een kleine minderheid blijft deelnemen in bovenstaande fasen 4 of 5.
    • 7 Wederopstanding – Iemand zoals Albert uit een soort noodkreet. Iemand als ik reageert met een bijdrage als deze, in een poging het roer om te gooien vóórdat het forum in fase 8 terechtkomt. Hopelijk raakt dit een snaar bij al die andere forumleden die hier in het verleden zoveel plezier met elkaar hebben beleefd. En natuurlijk bij nieuwe passanten die in dit forum een ideaal medium vinden om hun Frankrijkervaring te delen en te verruimen.
    • 8 Ontmanteling – Het in de lucht houden van een Internet forum kost geld, tijd en inspanning. Als een forum té weinig activiteit vertoont, komt vroeg of laat het moment dat de uitbater ten aanzien van kosten en baten zijn conclusie trekt.

    Ik hoop van ganser harte dat het Infofrankrijk forum niet in fase 8 terecht gaat komen. Juist nu er zoveel inspanning is gestoken in de “look and feel” van het forum en we na enig vallen en opstaan met erg goed-uitziende en plezierig werkende forumsoftware verblijd worden (compliment, iedereen!). Dat zou toch wel érg jammer zijn.

    Ik zou het fantastisch vinden als ieder “stilgevallen” Infofrankrijk forumlid die dit leest weer eens iets van zich zou laten horen. Als reactie op dit draadje, maar liever nog met een nieuw onderwerp in één van de rubrieken. Zodat er weer wat gezellig rumoer ontstaat, serieus of niet.

    Ik mis jullie.

    Salutations, Jos
    (die overigens nog steeds van mening is…)

    #193259
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Jos,
    ik ben het helemaal met je eens. Ik had ook overwogen met dezelfde strekking op Albert te reageren.

    Wat volgens mij in je beschouwing niet voldoende tot uitdrukking komt:
    Ik zie je punten 5, 6 en 7 als een permanente golfbeweging, met wisselende frekwenties en amplitudes (om het in onze vaktaal uit te drukken, anderen zouden zeggen: op en neer met wisselende herhaling en hevigheid).
    Wat ik aan dit forum waardeer dat de moderatoren/technici zich terughouden met ingrijpen, en dat meneer de technicus op kritiek en vragen meestal prompt reageert.

    En nu de ‘stilgevallen leden’ aan de slag!

    #193260
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Jos, wat een gave analyse…
    Maar, ik vind het heel jammer dat hij geplaatst moet worden. Ik kom al jaren graag op dit forum, vooral omdat er weinig onzin gekletst wordt en veel informatie verstrekt. Als er al onzinnige zaken besproken werden, gebeurde dat meestal op een manier die ik zeer vermakelijk vind/vond.
    Toegegeven, ik ben wel één van de stillen, leverde alleen een bijdrage als ik dacht dat die zinnig was. Kom hier ook niet dagelijks want ik ben gewoon heel druk met andere dingen. Wie weet wordt het tijd wat minder stil toe te kijken en wat vaker actief deel te nemen. Ik zou het zonde vinden als het forum verdwijnt. Het is al heel vaak gebeurd dat ik me in een bepaalde situatie ineens herinnerde er iets over gelezen te hebben hier. Dat is te waardevol om zomaar af te laten glijden.
    Rimke

    #193261
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja Jos, misschien zit ik wel in jouw zesde fase maar ik heb dit forum niet de rug toegekeerd. Daarvoor is dit forum inderdaad te waardevol.
    Wèl heb ik me voorgenomen terughoudend te zijn in het typen van bijdragen, zeker in de oorspronkelijk lollige rubriek entre bavards. Aan ’n analyse waarom die terughoudendheid – misschien is ‘voorzichtigheid’ ’n beter woord – waag ik me niet.
    Als ik denk iets zeker te weten èn als ik denk dat ’n ander daar dan iets mee kan, blijf ik gewoon meedoen.

    Peter.

    #193266
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Elke poging om het leven samen te vatten in acht fases, zie ik als een manifest van een net ontdekte sekte. Niet ‘zeuren (Jos) maar pleuren’ of zo iets. Alsof het een weg volgt naar een einde, onafwendbaar en duidelijk omlijnd, en de leden beamen in koor die richtlijn. Wat een onzin.

    Ik mis Cees niet (ALS hij er nog was geweest heette het hier CeesPlace, hij nam het geheel over, zonder de rekening te hoeven betalen.) Maar Bosbess met dubbel s? Altijd goed voor prima juridische info en voor een steekje hier en daar.
    Enfin, zonder deze website en het forum zou ik nooit een huis in Frankrijk hebben gekocht, maar bijvoorbeeld in Kroatië.

    Juist de webinformatie en de forumgroep zorgen voor het oplossen van emigratieproblemen en maken zo het wonen in Frankrijk tot een haalbare onderneming. Moet je wel wat voor doen: om het leuk en informatief te houden. ik doe daar wel aan mee.

    #193267
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het heeft inderdaad iets van de levenscyclus van een sekte, zoals Jos het beschrijft. Maar daarom is het niet minder waar. Maar gelukkig zijn we nog niet aan het einde, dat ook volgens Jos niet onontkoombaar is. Hij gelooft dus niet in de predestinatie die rata hem toeschrijft.
    Net als ons ratje mis ik ook wel eens de lezenswaardige bijdragen van sommigen en van anderen nou juist weer niet. Let wel, zonder dat ik wie dan ook het recht wil ontzeggen zich te uiten. Op basis van mijn persoonlijke voorkeur lees ik de een wel en de ander niet.
    Ik heb zelf nooit van harte aan het bavardistisch gepraat mee gedaan. De overige rubrieken vond – en vind – ik veel interessanter, zelfs als het inhoudelijk boven mijn pet gaat. Ik doe er in ieder geval ideeën door op en soms word ik ook nog eens direct geholpen met een goed technisch advies of een algemene raad over de Franse samenleving. Houwen zo dus.

    Frans

    #193268
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb helemaal niet het idee dat Jos een poging deed om het leven in acht fases samen te vatten, hij had het over een forum dat ook hij graag wil behouden. Datzelfde forum dat ook jou (Ratatouille) blijkbaar geholpen heeft de stap te zetten om naar Frankrijk te vertrekken. En ook datzelfde forum waar zovelen informatie uit putten en geput hebben, maar daarnaast ook plezier aan beleven of beleefden.

    #193269
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Volgens mijn buurjongen zijn fora zo 50+. En communiceren jongeren op vele andere manieren. Met de nieuwste hype, de laatste app, de raarste foto.

    En is de apocalyps waarbij we met een fora bijna in fase 8 zijn beland, de Bijbelse Armageddon, een wel rare opvatting van een kwijnende technologie. Jos denkt dat we in fase 7 ‘de wederopstanding’ zijn aangekomen. Ik denk dat er gewoon interessante vragen gesteld moeten worden door gemotiveerde, interessante mensen.

    Over houtkachels bijvoorbeeld, hoe die te stoken, hoe hout op te slaan.
    Basale elementaire dingen van het alledaagse leven. Ben zelf ook niet een actieve bijdrager aan de kwebbel rubriek, maar zoek de echte informatie, verzekeringen, ziektekosten, leven in Frankrijk (zie: houtkachel).

    Mis die gewone vragen wel eens.

    #193270
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Misschien is het verstandig van een forum (elk forum) geen verwachtingen te hebben. Als het actief is en werkt is dat leuk, zo niet, jammer. Er over klagen is zo.. nederlands. (Wij Nederlanders kunnen echt enórm zeuren.)

    Ten tweede geeft het geen pas een mening te ventileren over mede-forumbewoners en de kwaliteit dan wel interessantigheid/irritantheid van hun bijdragen. Als mensen je niet aardig lijken, of de bijdragen niet je smaak zijn, negeer ze dan gewoon. Net als teevee, dan blijf je toch ook niet kijken als het niet leuk is? (Of wel, en er dan over zeuren..)

    We hebben gemeenschappelijk dat we in Frankrijk wonen, of dat graag zouden willen, en dat schept een band. Ik heb al veel geleerd over wel en wee van Nederlanders in LDF, en zal u verder scherp in de gaten houden.

    “Salutations, Jos (die overigens nog steeds van mening is…”

    Ha, wat moet er nóú weer verwoest (en weer opgebouwd?) worden?

    JS

    #193248
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @ Au revoir:

    En hoe gaat het Wim Bavelaar?

    Wim is aan een langdurige behandeling bezig en maakt het, gezien de ernst van zijn ziekte, redelijk. Ik ben om redenen van privacy terughoudend met geven van informatie.
    @ JSwaal:

    Als mensen je niet aardig lijken, of de bijdragen niet je smaak zijn, negeer ze dan gewoon.

    Dank u. Dit helpt om discussies niet uit de hand te laten lopen. 50+ of niet, beschermd door de anonimiteit worden er soms vreemde dingen beweerd… gelukkig al lang niet gebeurd.
    @ Rimke:

    Ik zou het zonde vinden als het forum verdwijnt.

    Beste Rimke, daar is gelukkig helemaal geen sprake van!
    @ Jos: dank voor uw analyse. Uw moderator is ook nog steeds van mening…

    #193262
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour JS,

    “Salutations, Jos (die overigens nog steeds van mening is…”

    Ha, wat moet er nóú weer verwoest (en weer opgebouwd?) worden?

    JS

    Kijk, een goed verstaander en het halve woord 🙂

    Ik refereer hier aan een historisch aardigheidje. Vanaf het moment dat de heer Hollande kandidaat werd voor het FR presidentschap, begon ik mijn forumbijdragen te ondertekenen met de zinsnede “Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten“. De kracht van de herhaling, geïnspireerd door Cato de oude, inderdaad.

    Uiteindelijk kreeg ik wat gemopper van mede-forumleden en ben ik hiermee opgehouden. Het hoeft ook niet meer, want inmiddels is ruim 90% van de FR bevolking dezelfde mening toegedaan.

    Salutations, Jos

    #193263
     Noë
    Sleutelbeheerder

    overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten“. De kracht van de herhaling, geïnspireerd door Cato de oude, inderdaad.

    Ah, politiek. Ik lees wel eens dat het niet zo veel uitmaakt wie er op een moment de regering aanvoeren. Hoogstens is er een nuanceverschil. En het is ook best goed als links en rechts elkaar om de zoveel tijd aflossen. En niemand doet het ooit goed, uiteraard.

    Overigens is het de vraag of het voor de individuele expat in LDF heel erg is dat het niet goed gaat met Frankrijk? Als je niet economisch afhankelijk bent van Frankrijk en je (pensioen)geld uit NL krijgt kan het zelfs voordelig zijn. (Persoonlijk zie ik ook graag de huizenprijzen nog een tijdje dalen.)

    Uiteindelijk kreeg ik wat gemopper van mede-forumleden en ben ik hiermee opgehouden.

    Nederlanders! Het blijven Nederlanders! 🙂 Trek u er gewoon niks van aan.

    JS

    #193271
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als toevoeging op de analyse van ‘Jos le Conseiller’ wil ik stellen dat het concept van een ‘internetforum’ op z’n retour lijkt te zijn. De discussie over teruglopend forumbezoek loopt namelijk op meerdere fora en niet alleen gericht op ‘Frankrijk’.

    De opkomst van andere social media zijn hier vermoedelijk debet aan waardoor discussies zich verplaatsen naar de tijdlijn.

    Om een discussie op gang te helpen is het overigens wellicht handig om op een simpele manier te kunnen reageren op geplaatste nieuwsitems. Ik meen dat dat vroeger wel kon.

    #193247
     Theo Sacourieu
    Sleutelbeheerder

    Beste Jako en allen,

    Wim Bavelaar startte destijds vaak een topic op een forum over een nieuwsitem dat hij plaatste. Dat had niet altijd het gewenste effect en veel van die topics bleven leeg. Het bracht ons op het volgende idee:
    We hebben een nieuw forum aangemaakt: “het Nieuws”. Bij elk nieuwe nieuwsitem plaatsen we nu een link “Reageren kan in het forum” die verwijst naar het forum “het Nieuws”. Als er dan daadwerkelijk wordt gereageerd kan die reactie in een nieuw topic worden geplaatst.

    Ik heb inmiddels een topic in ‘Entre bavards’ (een reactie op het laatste nieuwsitem) verplaatst naar dit forum.

    #193272
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hmm, stilte? Stilte voor de storm heb ik het gevoel.
    Ik woon nu ongeveer 18 jaartjes in Frankrijk, maar heb het gevoel dat het helemaal fout aan het gaan is op het moment, terwijl ik dat niet eerder zo heb ervaren en wat moeten we dan?

    Misschien telt dit gevoel niet voor iedereen hier, maar de sociale lasten zijn bijna niet meer te dragen en als zelfstandig ondernemer gaat dit afdragen voordat je zelf kunt leven van je werk en zo te horen speelt dit vooral bij de kleine zelfstandigen. Hoe kan het toch dat frankrijk z’n landbouw en kleine zelfstandigen kapot laat gaan, terwijl de markt gunstig is, het zit zo FOUT!

    De grote supermarktketens lijken belangrijker te zijn dan de politiek, vriendjespolitiek is de kern van het hele systeem, mensen worden geformateerd om deze kern te ondersteunen. Nederland is ook niet alles, maar met Hollande gaan we regelrecht op een dikke stenen muur af.

    #193273
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Kom kom, Paysanne, niet zo somber maar u hebt ’n punt : ’t zit inderdaad allemaal zo fout. En ’t wordt alleen maar erger als volgend jaar die idiote EU-subsidies voor de landbouw en veeteelt ophouden.
    Paniek ? Geenszins, ’t is de hoogste tijd dat er weer ’n markteconomie ontstaat, waar vraag en aanbod samenkomen. Mijn voorkeur heeft dan ’n lokale markt. Zonder grote inkoopmachten als de LeClercs en de Carrefours die de lokale produkteur dwingen z’n prijzen te verlagen.

    Kortom : ’t is aan de consument, aan u en aan mij. Neem geen genoegen met rotzooi voor weinig, dan maar ’n keer geen vlees.

    En wat zei Valls allemaal gisteren in ’t Handelsblad ? Zet ‘m op, Valls, maar de weerstand is groot. Daar kan geen links of rechts tegenop.

    Dus Jos kan z’n Cicero’tjes voortzetten, ik zie liever ’n alternatief maar dat zal in deze vastgeroeste republiek ’n haast onmogelijke opgave zijn.

    Peter.

    #193274
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Markteconomie, dan wel compleet. Dus ook weg met de importheffingen op producten van buiten de EU (de importheffingen bekostigen de subsidies). Dan kan iedereen zelfs meer vlees eten van hogere kwaliteit en kunnen de boeren worden omgeschoold naar een beroep met toegevoegde waarde zonder subsidie.

    Het is zeer de vraag of Frankrijk wel in staat is het lokale agrarische product te laten concurreren, vooral Spanje en Nederland doen dat veel beter en daar klagen de Franse boeren nu al over.

    Ik heb in Frankrijk bijvoorbeeld niks gehoord over Franse melkboeren die klaar zijn voor vrije productie van melk. Nederlandse boeren hebben de productie zelfs al zo ver opgevoerd dat boetes zijn uitgedeeld. Geen punt, de extra winst was hoger dan de EU boete. Zo berekenend zijn Franse boeren kennelijk niet.

    #193275
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,

    Het gaat helaas niet alleen om deze vastgeroeste republiek. Alle economieën van betekenis lijken een zelfvernietigingspact te hebben gesloten. In Amerika groeit de economie uitsluitend dankzij het militair-industriële complex. In Japan gaat de regering van Shinzo Abe in full-Weimar modus. In Europa drukt uber-mafioos Mario Draghi nog wat geld bij om waardeloos schuldpapier van zuidelijke prutslanden op te kopen. Over Argentinië, Brazilië en Rusland zullen we het maar helemaal niet hebben.

    Dit is “the new normal”. Spaarders worden onder de bus gegooid. Schuldenmakers worden beloond met 0% rente. Gammele banken krijgen bail-outs met belastinggeld. NL bezuinigt iedereen arm om onder de 3% EU norm te komen en krijgt bijna een miljard EU naheffing. FR rotzooit maar raak met een exploderend tekort en wordt beloond met een slordige miljard EU teruggave. En onderwijl explodeert de jeugdwerkloosheid, stort de maak-economie in, wordt het midden- en kleinbedrijf afgewurgd en zijn er meer ambtenaren dan ooit die minder toegevoegde waarde leveren dan ooit.

    Ik maak mij geen enkele illusie, de westerse wereld is een imperium in verval, de bureaucraten vergaderen terwijl de barbaren op de poort staan te bonken.

    Het enige wat ik nog hoop, is dat the powers that be in staat zullen blijken om het opgewarmde lijk van het financiele systeem nog net zolang kunstmatig blijven beademen als nodig is om mij tot het einde van mijn leven in het genot van mijn pensioentje te laten.

    En dan het liefst in FR, ondanks de ten dode opgeschreven economie voor mij nog steeds het lieflijkste land ter wereld. Voor pensionado’s dan, als ondernemer wil je er er niet dood gevonden worden.

    Salutations, Jos

    #193276
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat de franse melkboeren niet klaar er voor zijn komt door de slechte binnenlandse markt. De grote supermarkten hebben meer te vertellen dan de politiek.
    Er zijn nog teveel verschillende melkfabrieken dus concurrentie en daar maakt de grand surface misbruik van.
    Het verschil van inkomen tussen de franse boeren en de andere europese boeren is zeer groot geworden, als er een nieuwe crisis komt(en die komt er) gaan er veel boeren failliet. Gevolg de produkten komen dan uit het buitenland(duurder) en het platteland wordt niet meer onderhouden.Dat is nu al gebeurd met de vleeskippen houders, de varkenshouders staat het water ook tot aan de lippen, binnenkort ook de melkveehouders.

    #193250
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik ben verrast te constateren dat de stilte eindelijk voorbij is! Ja de subsidies zijn de colere van alle europeesche landen, vanwaar dat is gegroeid is mij een raadsel. Hier groeien zonnebloemen, koolzaden en andere gewassen voor de brandstof van transport, in mijn idee is het beter om vreten te cultiveren. Dit is slechts een momentopname van de huidige verspilling van subsidies en gezonde bouwgronden.

    #193251
     Noë
    Sleutelbeheerder

    oeps, foutje

    #193253
     Noë
    Sleutelbeheerder

    We zijn hier al heer wat jaren melkveehouder en volgens mij zijn de subsidies in het leven geroepen om ons produkt “goedkoop” te houden in de winkels zodat consumenten geen honger hoeven te lijden…
    Onze prijs voor het product dat we leveren wordt dus min of meer kunstmatig bepaald en ik kan u verzekeren dat onze winst (lees: arbeidsvergoeding) meestal lager is dan de ontvangen subsidies. We krijgen ook zeer regelmatig controles op verschillende dingen en als er ook maar iets niet in orde is word je op die subsidies gekort. Het komt er dus op neer dat we zonder subsidies kansloos zijn….
    Heel lang hadden we ongeveer een zelfde rendement als onze nederlandse collega’s omgerekend per liter melk, maar sinds twee jaar wordt dit verschil steeds groter, nederland heeft een gezonde bedrijfsvoering tov de wereldmarkt, maar frankrijk fluctueert alleen mee naar beneden en niet omhoog met als gevolg dat we hier geen reservepotje kunnen maken voor de moeilijkere tijden en andere landen wel. Politiek en grande surface houden dit tegen en de boeren gaan langzaamaan kapot. We gaan dieper in de schulden om te kunnen blijven bestaan, maar springen we nu uit die zinkende boot dan is ons bedrijf niks waard.
    Wij hadden liever ook geen premies waardoor zij deels bepalen wat we moeten verbouwen, maar een eerlijke prijs voor ons product, geen rijkdom, maar in ieder geval de studies van onze kinderen kunnen betalen en alles wat nodig is om een gewoon leven te leiden waar we hard voor werken.
    Lokale markt klinkt leuk, maar we hebben onze handen al vol aan het werk wat we nu doen. Hoe moet je dan een paar ton melk ook nog eens verwerken? En al stond er een investeerder klaar om die melk te verwerken, dan moet daar zoveel van afgedragen worden dat het uiteindelijke product duurder is dan die uit het buitenland.
    De enige manier lijkt nog te zijn: zwarte verkoop, frankrijk wordt een tweede griekenland, een andere uitweg lijkt er niet te zijn. Angstaanjagend, maar wat anders?
    Nu merken we al dat de bedrijven waar wij mee werken het moeilijk krijgen omdat wij ook minder investeren, reparaties zelf doen en zo goedkoop mogelijk draaien, de hele sector voelt het, slachthuizen gaan dicht, mensen komen zonder werk te zitten, het is een kaartenhuis en wij staan onderaan.
    Achter elke agrarier staan ongeveer 10 werknemers die er ook van leven, (boekhouding, leveranciers, etc).

    #193252
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goed om eens de ervaring te lezen van iemand die midden in die markt staat, maar heel jammer om te lezen hoe die markt er in Frankrijk voor staat.

    @Jos: Bijna iedereen denkt dat de ECB net als de BoE, de FED en de BoJ massaal geld in de economie gepompt heeft met opkoopprogramma’s in zuidelijke landen, LTRO’s TLORTo’s etc.

    In werkelijkheid zijn de opgekochte zuidelijke obligaties ‘gesteriliseerd’, er is net zo veel geld weer uit de markt gehaald als er aangekocht is en de 1000 miljard aan LTRO’s (long term refinancing operations) waren slechts liquiditeitssteun. Die steun was gelimiteerd in tijd en die tijd zit er al grotendeels op. Dat geld is alweer uit de markt teruggevloeid naar de ECB en de balans van de ECB is nu zelfs kleiner dan voor de crisis in 2008, terwijl die van de andere centrale banken geëxplodeerd is met ‘bijgedrukt’ geld.

    De ECB mag dus best weer wat meer geld in de markt duwen om de economie in de eurozone aan te zwengelen. Of staatsobligaties handig zijn is de vraag, men koopt nu Franse hypotheken uit de markt en ook aan bedrijfsobligaties wordt gedacht zodat het geld niet via overheden maar direct in de markt vloeit.

    #193277
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Die landbouwsubsidies zijn ontstaan direct na de Tweede Wereldoorlog (“nooit meer honger !”, Sicco Mansholt e.a.).
    Met boterbergen en melkplassen tot gevolg.

    Tegenwoordig regeert de industrie, op ’t wrede af. Zo zag ik ’n keer ’n documentaire over boeren op ’n tropisch eiland (ik weet niet meer waar), die erin geslaagd waren Jersey-koeien geschikt te maken voor hun vegetatie èn ’n hoge melkproduktie te leveren. Prompt kwam daar zo’n multinational die de melkpoeder ver onder de kostprijs dumpte. Hadden die keuterboertjes weer geen omzet. Dank, Mr Nestlé.
    Terzijde : jaren geleden, op ’t ‘oude’ forum, kwam de positie van de boeren ook eens langs. Ik permitteerde me toen enkele opmerkingen over ’t aantal zelfmoorden onder boeren. ’t Taboe dat hierop rust, is aan ’t slijten, we lezen er steeds meer over. Toen kreeg ik nog op m’n donder, zelfs van Wim die toch terughoudend modereerde.
    Paysannes positie lijkt me geen vrolijke, m’n schoonzuster is met haar melkvee gestopt want inderdaad, ze werd gedwongen tot investeringen door de melkfabriek. De melkwagen kwam steeds minder vaak, de rvs-opslagtanks moesten steeds groter, bij voorbeeld. Ze werkte hard, met verlies.
    Hier zijn ’n melkveehouder en ’n ondernemer nauw samen gaan werken. Laurent levert de melk, Jérôme fabriceert de kaas. ’n Succesformule.
    Anderen beginnen campings, gîtes en ander vertier. Ook ’n idee.
    Maar dat er subsidie bestaat om ’n land braak te laten liggen … Dank, Bruksels.

    Jos’ fatalistische analyse stemt me droef. Ik reken op ’n zeker zelfreinigend vermogen van elk systeem.

    Peter.

    #193278
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Markteconomie, …
    Ik heb in Frankrijk bijvoorbeeld niks gehoord over Franse melkboeren die klaar zijn voor vrije productie van melk. Nederlandse boeren hebben de productie zelfs al zo ver opgevoerd dat boetes zijn uitgedeeld. Geen punt, de extra winst was hoger dan de EU boete. Zo berekenend zijn Franse boeren kennelijk niet.

    De NL boeren hebben de produktie opgevoerd omdat China héél veel melk zou gaan kopen. Helaas, dat gaat nu weer niet door, en de Russische sancties helpen ook niet. Binnenkort is er dus weer een melkplas, of een rundvleesberg.

    JS

    #193279
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb begrepen dat NL boeren door flink te investeren de productie hebben opgevoerd omdat het eindelijk mag in 2015 door afschaffing van de melkquota. Door de productie/bedrijf op te voeren dalen de kosten per eenheid en kunnen de boeren dus beter concurreren. De vraag was ook gestegen, maar bij dalende vraag kunnen Nederlandse boeren kun goedkopere product ook wel kwijt. Daarmee zijn ze hun collega’s in Frankrijk te vlug af als die niet een vergelijkbare investering hebben gedaan.

    #193254
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,
    Ik maak mij geen enkele illusie, de westerse wereld is een imperium in verval, de bureaucraten vergaderen terwijl de barbaren op de poort staan te bonken.

    Maar, hoe moet het anders dan? We hebben democratie, we kunnen stemmen, en de zittende machthebbers en het beleid hebben we toch echt zelf gekozen, inclusief Europa.

    De NL economie lijdt ernstig onder enorme hypotheekschulden, maar uiteraard blijft de partij die daar het meest vóór is de grootste. Het hemd is immers nader dan de rok. Zo lang er niet een ècht ernstige crisis uitbreekt blijft het vast wel even zo. Dus, nog even wachten tot de olie op is, of de barbaren een atoombom weten te krijgen uit Pakistan, of zoiets.

    Tot die tijd alvast proberen minder onzin uit China te kopen, meer lokale producten aan te schaffen, en het boekje van Piketty te lezen. Hoewel ik dat laatste liever aan de deskundigen overlaat.

    JS

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 36)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?