Zes van de tien Fransen staan rood op de bank aan het eind van de maand

Nickel2Veel Fransen hebben moeite om aan het einde van de maand de touwtjes aan elkaar te knopen. Volgens Panoramabanque.com, een website die Franse bankentarieven met elkaar vergelijkt, heeft 65% van de bankklanten maandelijks een – toegestaan – tekort op de bankrekening, waarvan 28% meer uitgeeft dan de limiet toestaat.

De problemen doen zich vooral voor bij Fransen met bescheiden inkomens die netto niet verder gaan dan € 1500 per maand. Bij de cliënten van de bank die maandelijks een inkomen van meer dan € 3000 genieten, overschrijdt één op de acht de limiet. Vrouwen zijn sneller geneigd dan manne om meer geld op te nemen dan het saldo toelaat.
De kosten van het rood staan kunnen oplopen, tot € 180 tot € 240 per jaar voor wie maandelijks de limiet overschrijdt. Het gaat om bankkosten – commissions d’intervention – en extra rente. In de politiek is vastgesteld om deze bankkosten aan een veel lager maximum te binden. Nu zijn deze kosten  ten hoogste € 163 per maand en dat moet terug naar € 8 per gebeurtenis met een maximum van € 80 per maand. Voor mensen met de laagste inkomens worden de bedragen € 4 per intervention met een plafond van € 20 per maand.

Bankrekening zonder bank
Vanaf november dit jaar is het mogelijk een eenvoudige bankrekening te openen bij 40 Franse bureaux de tabac/maisons de presse. Deze rekening onder de naam Nickel is goedkoop en voor iedereen toegankelijk, maar de aangeboden diensten zijn beperkt. Het openen van een rekening vereist niet een vast inkomen en zelfs zelfs mogelijk voor personen die getroffen zijn door het bekende interdit bancaire (geen cheques e.d. wegens te veel rood staan). De onderneming Financière des paiements électroniques (FPE) belooft een opening van een rekening in vijf minuten. Voor € 20 levert de buraliste een pakketje met een betaalkaart Mastercard (ook te gebruiken in het buitenland), een RIB en een gebruiksaanwijzing. Wie een dergelijke rekening wil openen moet meerderjarig jaar, een geldig identiteitsbewijs overleggen en een telefoonnummer en elektronische handtekening opgeven. Hoewel de tarieven nog niet definitief zijn vastgesteld, meldt FPE dat de jaarlijkse kosten ongeveer € 50 zullen bedragen. De gemiddelde ‘gewone’ bankkosten zijn € 89. Bij de rekening kan men niet rood staan. Bij het doen van betalingen via Nickel wordt tevoren gratis per sms gemeld of de rekening voldoende saldo heeft. Het opnemen en storten van contant geld wordt afzonderlijk berekend. Er worden geen cheques verstrekt. De deelnemende tabakswinkels zijn gevestigd in Parijs en omgeving, Lyon, Douai en Nantes. Volgend jaar wordt het aantal verkooppunten tot 400 uitgebreid.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account