Parlementair rapport: Frankrijk moet schaliegas gaan exploiteren

gaz de schiste3
Een parlementair rapport komt tot de conclusie dat Frankrijk onderzoek moet doen naar zijn bronnen van schaliegas (gaz de schiste) en daarbij naar meer schone technieken moet omzien om het gas uit de rotsboden te halen. Het rapport van het Office parlementaire d’évaluation des choix scientifiques et technologiques (Parlementair bureau voor de evaluatie van wetenschappelijke en technologische keuzen) pleit voor een verbeterde vorm van de al lange tijd toegepaste hydraulische fracturatie, waarbij minder water en minder chemicaliën nodig zijn.

Het rapport valt niet in goede aarde bij de Franse milieubeweging en socialisten, die faliekant tegen de exploitatie van het schaliegas zijn. Maar volgens het evaluatiebureau van het Franse parlement bezit Frankrijk de capaciteit om een vorm van fracturatie te ontwikkelen die minder schadelijk is voor het milieu. Enkele Franse ondernemingen zijn in de Verenigde Staten,  waar de winning van schaliegas op grote schaal wordt toegepast, op onderzoek naar deze methoden. Volgens internationale studies zou Frankrijk beschikken over een voorraad van 5000 miljard kubieke meter gas, voldoende om het verder grondstofarme land voor decennia van energie te voorzien. Het rapport stelt voor om het onderzoek via seismische techniek – sinds 2011 bij wet verboden – toch uit te voeren en vervolgens te experimenteren met schonere vormen van hydraulische fracturatie op enkele tientallen plekken. De wet, waarbij het doen van proefnemingen werd verboden, zal dus gewijzigd moeten worden. Maar de minister van Energie,  Delphine Batho,  heeft al uitgesproken dat er geen sprake van een wetswijziging kan zijn. De parlementaire groep, bestaande uit 36 leden van de Franse Eerste en Tweede Kamer, heeft zich laten voorlichten door een twintigtal wetenschappers. In de komende herfst zal een definitieve rapportage volgen over de alternatieve winningsmethode.

Senator Jean-Claude Lenoir zegt als toelichting dat het pleidooi om de proefnemingen te hervatten als doel heeft om te verifiëren of de algemeen toegepaste methode in Amerika ook zonder milieuschade in Frankrijk kan worden toegepast.De senator noemt het voor de hand liggend dat je geen gas in het buitenland gaat kopen als je zelf onder je voeten over enorme voorraden beschikt. Maar de technologie bevindt zich niet in Frankrijk, omdat het dossier naar opsporing en exploitatie van het gas was gesloten. De kennis bestaat wel bij de buitenlandse vestigingen van de grote energie-ondernemingen zoals Veolia, die een eigen procedure aan het ontwikkelen is om in de rotsen vastgehouden gas op een verantwoorde manier naar boven te krijgen. Voor de Franse economie, industrie en werkgelegenheid zou het een opsteker zijn als deze kennis in eigen land wordt aangewend, aldus de senator.

Onder de huidige socialistische regering is het de vraag of de aanbevelingen van de parlementariërs ooit aan de orde zullen komen. De energieminister is tegenstander van het opnieuw gaan praten over de exploratie naar het gas, maar de industrieminister Arnaud Montebourg staat geheel achter de conclusies van de rapporteurs.  En van president François Hollande is bekend dat hij zich niet zal verzetten tegen een hervatting van de discussie als de omstandigheden rond de winning gunstiger zijn. Het Office parlementaire zou een kleine wetswijziging willen zien die het op zijn minst mogelijk maakt het onderzoek naar de winning van schaliegas voort te zetten.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account