Laurence Parisot, voorzitter van de Franse werkgeversvereniging Medef, ziet de economische ontwikkelingen van Frankrijk met steeds meer bezorgdheid aan. Al vóór de verkiezingen was duidelijk dat de situatie buitengewoon zorgelijk is, maar nu is het land de stormwaarschuwing voorbij en verkeert het in de alarmfase van een orkaankracht.
Er zijn ondernemers die bevangen lijken door een paniekstemming als gevolg van het toenemend aantal faillissementen sinds de afgelopen zomer. Alle bedrijfssectoren blijven pessimistisch tot aan het einde van dit jaar. Het Franse bedrijfsleven constateert dat investeerders van binnen- en buitenland een algemeen gebrek aan vertrouwen aan de dag leggen. Zij hebben de keus uit verschillende landen en de belangrijkste buitenlandse investeerders sluiten Frankrijk op het ogenblik uit. In deze dramatische context moeten alle betrokkenen noodmaatregelen nemen, aldus de werkgeversvoorzitter in een vraaggesprek met Le Figaro.
‘Tien jaar geleden was Duitsland de zieke man van Europa en dat zal nu Frankrijk kunnen worden als wij niets doen.’ Frankrijk heeft ten minste € 30 miljard nodig om het arbeidskostenverschil met Duitsland te overbruggen. Parisot denkt hierbij aan een verlaging van de sociale premies voor werkgevers en werknemers en aan een lichte verhoging van de sociale belasting CSG en van het btw-tarief met uitzondering van de producten voor de eerste levensbehoeften.
Zowel in de kleine bedrijfjes als in de bestuurskamers van de beursgenoteerde ondernemingen groeit het verzet tegen de fiscale maatregelen die het bedrijfsleven treffen. ‘Een groot aantal ondernemers stelt zich de vraag of zij moeten blijven of vertrekken. Maandelijks wordt ons land helaas steeds minder aantrekkelijk, terwijl onze buren zich inspannen om dat juist veel meer te worden. En kijk naar de jonge generatie die er nu vrijwillig voor kiest om te gaan studeren of ondernemingen te stichten buiten Frankrijk.’ De leider van de Franse patroons eist meer flexibiliteit voor de ondernemingen, die nu nog kreunen onder de zware regelgeving zoals die van de ontslagbescherming, waardoor de middelen ontbreken om snel te reageren op conjuncturele ontwikkelingen.
Gezondheidsproblemen bij directeuren
Een van de vier directeuren/eigenaren van de Franse kleine ondernemingen steekt niet lekker in zijn vel en kampt of heeft gekampt met gezondheidsproblemen. Meer dan 70% van de klachten heeft te maken met stress en onrustgevoelens die op hun beurt worden veroorzaakt door economische problemen: onzekerheid over de vooruitzichten, druk van de klanten, lege orderportefeuille, tekort aan kasgeld, te weinig werk of, soms het tegenovergestelde, te hoge werkdruk. Driekwart van de patroons in deze sector van de Très Petites Entreprises (TPE) zegt het moeilijk te hebben om zijn funtie naar behoren uit te oefenen. De moeilijkste sector is die van de hotels en restaurants en die van de handel. Sinds de economische crisis zijn de werkomstandigheden steeds slechter geworden. Met vrees wordt het jaar 2013 tegemoet gezien. Ongeveer 20% van de directeuren die gezondheidsproblemen kennen, hebben enige tijd het werk moeten stoppen en bijna negen van de tien zochten hun toevlucht tot voorgeschreven medicijnen of deden aan zelfmedicatie. Hulp ontvangen deze mensen van de naaste familie en vrienden of van de boekhouder en vrijwel niet van collega’s of werknemers.