zorgverzekering

This topic has 12 reacties, 6 stemmen, and was last updated 5 years, 12 months geleden by dit.

 • Auteur
  Berichten
 • #197015
   h.zwolle
  Bijdrager

  Als je verplicht verzekerd bent via het CVZ dan heb je ook het verplichte ER van euro 360.
  Maar als je niet verplicht verzekerd bent maar in Frankrijk woont en vrijwillig een zorgverzekering hebt in Nederland, mag dan het ER wel gelden? Deze overheidsverplichting kan toch niet gelden voor een vrijwillige verzekering?

  #197018
   jako
  Bijdrager

  Waarom niet?
  De hoogte van de premie is toch gebaseerd op het bestaan van een ER?

  #197019
   h.zwolle
  Bijdrager

  De berekende basispremie is gebaseerd op Ned.gezondheidszorgtarieven die beduidend hoger zijn dan in Frankrijk.
  Betaal je via CVZ dan wordt dat gecomopenseerd door de woonlandfactor.
  Dus ik betaal simpelweg circa 40% te veel basispremie.
  Er is dus alle reden om eea niet parallel te laten lopen met het eigen risico dat in Ned. verplicht is.

  #197021
   dit
  Bijdrager

  Als je een prive verzekering hebt – bij wie dan ook, waar dan ook – kon je doorgaans bij het pakket kiezen welk ER je wilt. Mede daarop is je premie hoogte berekend. Dat de CVZ verzekering ook een soort ER heeft, is iets anders, en heeft met jouw prive verzekering niets te maken. Bij de O*m verzekering kon je indertijd kiezen voor bijvoorbeeld een ER van E 1000.

  #197022
   jako
  Bijdrager

  De dekking die je in Frankrijk krijgt van de CPAM is lager in vergelijking met de dekking in Nederland, dus ook goedkoper, en dit krijg je gecompenseerd via de woonlandfactor. De zorg zelf is niet goedkoper, om op dezelfde dekking te komen moet je een aanvullende verzekering nemen die flink duurder is dan de compensatie via de woonlandfactor.

  #197023
   kasbergen
  Bijdrager

  Wij wonen in Frankrijk, zijn verplicht verzekerd via het ZI (voormalig CVZ) en hebben niets te maken met een ER…
  Hebben een mutuelle voor 100% vergoeding…
  Basis- en inkomensafhankelijke premie en bijdrage AWBZ (rekening houdend met woonlandfactor) worden ingehouden van onze pensioenuitkering en eenmaal per jaar afrekening via ZI van eventueel teveel of te weinig betaalde premies…

  #197024
   HP
  Bijdrager

  Voor alle duidelijkheid (van o.a. Kasbergen): de Mutuelle verzekert je voor 50, 100, 125, 150 of zelfs 200 %, maar dan wel van de richtprijzen.
  Bijv.:
  Dus al je behandeling of medicijn X krijgt, waarvan de gevraagde prijs EUR 100 is, maar de richtprijs van de CPAM 75 bedraagt, dan draai je zelf op voor EUR 25. Ook als je bij een mutuele voor 100% verzekerd bent. Als je bij de Mutuelle voor 125% verzekerd bent, dan vergoedt de Mutuelle 25 % van de richtprijs, en de CPAM uiteraard 100 %, samen vergoeden zij dus (125 % van EUR 75 = EUR 93.75 en Eur 6.25 moet je zelf betalen. Een ander probleem is, dat je geen vrije keuze hebt en veel zaken helemaal niet worden vergoed. dan krijg je ook van de Mutuelle niets

  #197025
   jako
  Bijdrager

  Precies, in Nederland betekent 100% dat alles vergoedt wordt, mits de behandeling is goedgekeurd.
  In Frankrijk betekent 100% dat slechts de door de staat gereguleerde prijs wordt vergoedt, maar het kan best zijn dat niemand de behandeling voor die prijs aanbiedt.De rekening kan ook 300% van dat bedrag zijn. Wel moet dit van te voren bekend gemaakt worden.

  #197026
   voogdj
  Bijdrager

  Volgens mij past het ZI het Nederlandse eigen risico (nog) niet toe.

  #197027
   dit
  Bijdrager

  De vraagsteller heeft een prive verzekering, die geheel los staat van de regels die bij CVZ en CPAM gelden. Dat het verzekringsbedrijf evt een NL bedrijf is, doet niet ter zake.

  #197017
   HP
  Bijdrager

  Nog even een aanvulling:
  Ook de CPAM betaalt niet altijd 100% van de richtprijs van geneesmiddelen en behandelingen uit. Bij de meeste medicijnen geldt een eigen ricico van rond de 35%. Dat betekent dat je 65 % vergoed krijgt, dat betekent weer dat je een Mutuelle met minstens 150% moet afsluiten om nagenoeg volledige vergoeding te krijgen.
  Verwarrend allemaal, maar realiteit.

  #197020
   voogdj
  Bijdrager

  De woonlandfactor blijft voor Frankrijk in 2015 0,7198

  #197016
   voogdj
  Bijdrager

  Uit de toelichting op de nieuwe woonlandfactoren:

  “Nieuwe gegevens zijn bekend van de landen Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Macedonië, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Als gevolg hiervan wijzigen voor deze negenentwintig landen de woonlandfactoren 2015.
  Uit de analyse van de woonlandfactoren blijkt dat de woonlandfactor van een aantal landen in sterkere mate is toe- of afgenomen. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn een aanzienlijke wijziging in de hoogte van de gemiddelde zorgkosten in de betreffende landen, het feit dat sommige landen in het afgelopen jaar hun gemiddelde zorgkosten over meerdere jaren hebben bekendgemaakt en koersverschillen.
  Voor het woonland Frankrijk is de woonlandfactor voor het jaar 2012 destijds vastgesteld op 0,7685. Gebleken is dat de berekening van deze woonlandfactor foutief is geweest. Een van de onderdelen van de Franse zorgkosten is namelijk onjuist in de berekening overgenomen. De correcte woonlandfactor is 0,7659.
  Dit betekent dat voor het jaar 2012 op grond van de Regeling zorgverzekering een te hoge verdragsbijdrage is geheven bij de in Frankrijk wonende verdragsgerechtigden. Voor zover zij teveel hebben voldaan, is het Zorginstituut Nederland overgegaan tot restitutie. Deze wijziging heeft geen effect op de hoogte van de zorgtoeslag. Deze wordt niet ten nadele van de verdragsgerechtigden gecorrigeerd.”

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account