www.oldhouseweb.com

This topic has 2 reacties, 3 stemmen, and was last updated 3 years, 7 months geleden by le bricoleur.

 • Auteur
  Berichten
 • #201928
   JSwaal
  Bijdrager

  Leuke site! Amerikaans, maar vast ook interessant alhier: http://www.oldhouseweb.com/

  Met een artikeltje over welk soort cement/mortel: http://www.oldhouseweb.com/blog/wrong-mortar-can-ruin-house.html/
  JS

  #201929

  En dan zet ik de schijnwerper nog maar weer eens op dit artikeltje van Monumentenzorg over het gebruik van kalkmortels. Managements summary: cement maakt bij renovatie van traditionele gebouwen meer kapot dan je lief is.

  Wanneer u dat te kort door de bocht vindt dan laat ik Jos Oskam – moet ergens in oud-archief staan, maar nog steeds zonder zoekmachine – aan het woord die het iets genuanceerder heeft verwoord:

  “De moderne Portlandcement is prima geschikt voor de moderne bouwwijze, waarbij op een onvervormbaar (gewapend beton) fundament wordt gemetseld, en de vochthuishouding wordt gerealiseerd door middel van expliciete bouwkundige voorzieningen zoals dampkeringen, spouwen, geventileerde (kruip)ruimtes en dergelijke. Daarin past prima het gebruik van de onvervormbare en niet-vochtdoorlatende Portlandcement.
  In oude gebouwen was de vochthuishouding meer impliciet, door het gebruik van ademende en poreuze materialen. Die gebouwen waren ook vaak minder robuust gefundeerd waardoor altijd enige beweging en “kruip” in de constructie voorkwam. In deze omstandigheden is de enigszins soepele en ademende kalkmortel helemaal op zijn plaats. Het is allemaal een kwestie van bouwkundige en materiaalkundige compatibiliteit.”

  #201930
   le bricoleur
  Bijdrager

  Wij hoeven helemaal niet zo ver te gaan.
  Het gemaal De Cruquius bij het Haarlemmermeer was bijna ten onder gegaan nadat men in de jaren ’60 de voegen met cementmortel ‘waterdicht’ gemaakt had. Alles moest weer eruit, in de jaren 2009-2011 moest er een tweede restauratie aan te pas komen – met kalkmortel!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account