wonen in frankrijk maar een onderneming in nedeland

Dit onderwerp bevat 8 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 4 maanden geleden door Noë.

 • Auteur
  Berichten
 • #192474
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Beste mensen,

  Ik kom hier net maar eens even kijken en heb dan ook een vrij gecompliceerde vraag.

  Ik woon nu nog officieel in NL en heb mijn bedrijf ook in NL.
  Het is nu de bedoeling dat ik een recreatiewoning ga betrekken net over de grens in Belgie en dan mijn hoofdvestiging ga verplaatsen naar Frankrijk.

  Voor de duidelijkheid , het bedrijf zal dus gewoon bij de kvk in NL ingeschreven blijven op een adres in NL.

  De vraag is als volgt, kunnen mijn premie aow en mijn ziektekosten verzekering gewoon in NL betaald blijven.
  Mijn inkomen komt tenslotte nog uit NL en ik reis regelmatig heen en weer.

  ik ben benieuwd

  #192475
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Dit soort gespecialiseerde vragen, waarbij het gaat over de consequenties bij het verplaatsen van een hoofdvestiging van een bedrijf, en het gaan wonen in België (het gaat hier over wonen en leven in Frankrijk) kunt u het beste met uw fiscaal jurist doornemen.

  #192476
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Informeert u ook in Frankrijk goed wat de consequenties van het verplaatsen van het bedrijf zijn. Daar waar het zwaartepunt van uw bestaan ligt, betaalt u uw belastingen en premies. U kunt als niet-ingezetene van Nederland geen Nederlands bedrijf voeren in Nederland, maar moet daar dan in Nederland een manager voor aanstellen.
  Ik ben het eens met Ratatouille. Hier is geen algemeen antwoord op te geven. Informeert u goed naar de consequenties voordat u ingewikkelde constructies opzet.

  #192477
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Enige tijd terug heb ik uitgebreid met de Kamer van Koophandel overlegd (Arnhem en Apeldoorn), en er waren wel mogelijkheden om als niet ingezetene een NL bedrijf te hebben. Voor mij was het om andere redenen uiteindelijk niet aantrekkelijk om een NL bedrijf te hebben. Maar informeren bij KvK is wellicht nuttig. Voor de vraagsteller, als men in NL ingeschreven bijft (in het GBA/BNR register, of hoe het nu ook heet), betaalt men alees zoals voorheen, belasting, premies etc. Voor wonen moet men wel een minimum aantal dagen er zijn, het sociale zwaartepunt moet er ook liggen. Dat blijft altijd een interpretatieverhaal. Zie diplomaten, zeelieden, piloten, olieplatformwerkers, en aanverwante zwervers.

  #192478
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Hij wil zijn bedrijf (hoofdvestiging is de kern) verplaatsen naar Frankrijk, wonen in België maar belasting betalen en verzekerd zijn via Nederland.

  #192479
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Het lijkt inderdaad van alle mogelijke constructies de meest ingewikkelde. Het lijkt me praktisch en administratief handig te bezien of er niet andere constructies denkbaar zijn. Dit lijkt te gaan leiden tot eindeloze fiscale discussies tussen belastingdiensten van de diverse landen en het even eindeloos moeten aanleveren van papieren bewijs en zonder twijfel hoge rekeningen van experts (compables). Het lijkt me een te vermijden weg.

  #192480
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Dank aan iedereen die mij van advies heeft voorzien.
  Het bedrijf blijft gewoon in Nederland, dus mijn “wereld inkomen”zoals ze dat noemen, komt uit Nederland.
  Ik blijf dan gewoon belastingplichtig in Nederland en zal dus in Frankrijk niet behoeven te betalen.
  Ik kan dan ook bij dezelfde ziektenkostenverzekeraar blijven en mijn premie AOW wordt via de inkomstenbelasting gewoon ingehouden.
  gelukkig maar.

  Nogmaals vriendelijk dank allemaal.

  salut

  #192481
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Let op er staat verblijft, laat staan als je er niet woont.

  Zoals door Marietta hierboven al is gememoreerd, indien uw bedrijf ook in Frankrijk – waar u uw hoofdvestiging naar toe gaat verplaatsen, uw kernactiviteit-, inkomsten verwerft, kunt u niet stellen dat dat inkomsten zijn die u in Nederland heeft verworven, en als u dus verblijft in België, gaan er vele zaken veranderen. Neem dus contact op met uw fiscaal jurist en informeer u nader. Ik ben bang dat anders een fiscaal jurist naar u toe komt…

  Verblijft u niet in Nederland? U betaalt in Nederland alleen belasting over het inkomen dat u daar verdiend heeft.

  europa

  PS
  Ik zie nu pas in uw profiel dat u schoorsteenveger bent, en het dus met uw hoofdvestiging (uw woorden) met de betekenis daarvan, wellicht zal meevallen.

  #192482
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Hallo Patrick, dat betekent dan dat het zwaartepunt van uw sociale en bedrijvige leven in Nederland is, grof gezegd dat u minimaal voor de helft plus 1 in ook in Nederland woont. Uiteindelijk is die keuze aan de belastingdienst, u hebt weliswaar een stem maar bij twijfel beslsit de fiscus.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?