Wel of niet gras maaien

This topic has 4 reacties, 5 stemmen, and was last updated 3 years, 7 months geleden by

Rimke.
 • Auteur
  Berichten
 • #191073

  Wij hebben in onze tuin een aantal vruchtbomen geplant en daarna besloten het gras in dat deel van de tuin niet meer te maaien. Doel is dat daar veel wilden bloemen komen tussen het gras. Dat lukt aardig en inmiddels heb ik ook nog het nodige bloemenzaad gestrooid.
  Het gras staat inmiddels ook zo’n 50 cm hoog. Nu rijst de vraag of het zinvol is om in het najaar (oktober/november) toch een keer te maaien. Weet iemand of dat zinvol/handig is of niet.
  Willem

  #191074
   willemfrance
  Bijdrager

  Gen punt andere Willem maar over enkele jaren (als de oogst begint ) moet je het nog eens overwegen. Je hebt fruitbomen en wilt graag fruit. Bijen hebben de eigenschap op 1 soort te vliegen als er in overvloed wat verkrijgbaar is. Nu valt dat in de praktijk nog wel tegen hier in Frankrijk maar in Nederland was het normaal dat boeren ede paardenbloemen onder de fruitbomen direct maaiden. Anders gaan de bijen wellicht naar de paardenbloemen en heb je minder fruit. Maar nogmaals m.i. maakt het de eerste jaren niets uit en daarna valt het volgens mij (hier) in de praktijk ook wel mee. William

  #191075
   Antonia
  Bijdrager

  Als je niet maait krijg je last van opslaande struiken, bramen, dat soort spul. Een keer per jaar maaien en maaisel afvoeren is een goed idee. Op rijke grond vaker dan een keer. Een goed moment is als de zaden van de bloemen rijp zijn en het fruit nog niet is gevallen. Het lopen tussen de fruitbomen is dan ook veel makkelijker. Gebruik een bosmaaier of een maaibalk.

  #191076
   Silex
  Bijdrager

  Niet maaien geeft problemen met buren door overwaaiende zaden.

  janv

  #191077
   Rimke
  Bijdrager

  Wij maaien eens per jaar, als het gras rijp is, dus ongeveer eind augustus of nog later. De wilde bloemen hebben daar geen last van, ze hebben zich tegen die tijd vaak al opnieuw uitgezaaid.
  Dat maaien hebben we ook wel eens overgeslagen. Het nadeel daarvan is erg veel dood en uitgedroogd gras, ik vind het lijken op vervilting, dat wordt zo dik dat de bloemen vervolgens weinig kans krijgen in een volgend jaar. Een volgende keer maaien wordt ook nog lastiger/zwaarder.
  Omdat wij geen keus hebben moet alles met een bosmaaier gedaan worden en ruim 2,5 ha is dan best veel (in de bergen).
  Voordel van wel 1 keer per jaar maaien is dat het hooi bij ons verbrand mag worden (va 15 okt), snelgroeiende struiken en bomen zoals o.a. bramen krijgen geen kans de hele boel te overheersen en het land blijft toegankelijk.
  De kans op brand blijft bestaan, maar als er weinig oud en droog gras tussen het levende gras staat, grijpt een mogelijke brand minder snel om zich heen.
  Het fruit lijkt weinig last te hebben van ons maaigedrag, de oogst lijkt meer afhankelijk van de winter en het voorjaar die eraan voorafgingen.
  Ons andere voordeel: wij hebben geen buren die last zouden kunnen hebben van evt overwaaiende zaden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account