waterglas en boren

Dit onderwerp bevat 7 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 3 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #198849
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Waarde bricoleurs,

    Op deze site staat al het nodige aan informatie over optrekkend vocht in muren.
    Een behandeling laten uitvoeren is echter voor ons veel te kostbaar.
    Ik overweeg om e.e.a. zelf te doen (nadat de drainage klaar is).
    Nu zijn er diverse middelen: pasta’s maar ook vloeistof.
    Heeft een van u ervaring met de werking van Waterglas om optrekkend vocht in muren tegen te gaan?

    Voor inbrengen is het nodig dat om de 15-17 cm een gat met doorsnede van 30 mm wordt aangebracht, ter diepte van dikte van de muur -8 cm.
    Wat ik mij afvraag: ondermijn ik daarmee niet de draagkracht van de muur?
    (sowieso zal het al lastig worden in een natuurstenen (kalk) muur)

    Wim3

    #198852
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dag Wim3,
    Ik heb zowel in NL als in LDF met waterglas gewerkt en het resultaat bevalt mij uitstekend.Echter, ik heb het gebruikt voor schoorstenen en niet voor optrekkend vocht in muren. In LDf heb ik de granieten schoorsteen er mee behandeld en ook de gemetselde kraag die er zit op de overgang van schoorsteen naar leien. Resultaat, geen enkele vochtdoorslag meer en deze klus is al een aantal jaren geleden gedaan. In NL had ik een soortgelijk probleem en ook daar is de schoorsteen behandeld met waterglas. Nooit meer vochtdoorslag gehad en die klus is zo’n 20 jaar geleden gedaan. Voor natuurstenen muren met optrekkend vocht zou ik het wel proberen hoewel je volgens mij nooit 100% resultaat bereikt. Mijn ervaring is namelijk dat die oude muren zijn opgetrokken dmv een binnenmuur en een buitenmuur, de ruimte tussenin werd dan opgevuld met losse stenen en troep. Dus dat is wel een beperkende factor. Verder zou je tussen de stenen door in de voegen moeten werken want als je gaan boren in de stenen van die oude muren tril je alles los/stuk. Bovendien moeten de muren wel droog zijn want het waterglas moet goed in de stenen en voegen kunnen trekken. Daarna de gaten weer afsmeren en duimen voor resultaat.
    Willem

    #198853
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wim3,

    natuurstenen muren van een vochtbarrière voorzien is haast onmogelijk. De bekende impregneermethodes werken bij baksteen enigszins, maar bij natuurstenen muren niet. Zoals G-le-C al zei: deze muren bestaan uit binnen- en buitenblad, zie ook hier afb.14-16. De voegen van het binnen- en buitenblad injecteren lukt nog wel, maar wat is er met de spouwvulling uit gruis, leem en stro?
    Wat ik hierover weet heb ik in dit hoofdstuk beschreven.

    #198851
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Wim3,

    Ik heb precies hetzelfde probleem gehad.
    De aanpak was als volgt.
    Eerst zoals jij en Christian aangeven, een drainage aanleggen. Dit gaf direct al opzienbarende resultaten. Een put tegen het huis aan, waar zich de watermeter in bevindt stond altijd vol met water. Om de stand op te nemen moest je eerst 80 liter water eruit scheppen. Die zat na een halve dag weer vol. 3 weken na aanleg van de drainage zaten er spinnenwebben in de put.
    Toen de behandeling met waterglas. Gaten beginnen te boren op 10 cm boven de vloer onder een hoek van 45 graden en zo’n 40 cm diep. Pijpje met trechter erin en gieten tot de trechter vol loopt. In de keuken waar het het ergst was heb ik nog een spouwmuur tegen de buitenwanden gezet. Alles is nu perfect, geen schimmel meer in de kastjes, alle muren zijn kurkdroog (gemeten met een hygrometer of hoe zo’n ding ook heet). Dit hele systeem zit er nu 15 jaar in, nergens verzakkingen of scheurtjes, kortom zeer aan te raden en niet te duur. Koop de goedkoopste waterglas die je kunt vinden, kijk wel even naar de concentratie.

    Succes, resultaat te bekijken in de Tarn et Garonne,

    Peter.

    #198855
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Christian,

    Als door drainage de waterdruk van onderaf op de muur afneemt, wat is dan de reden dat een waterglas oplossing niet zou werken? Niet dat ik je niet geloof, zeker niet gezien je kennis en ervaring, maar ik wil altijd graag de oorzaak weten.
    Tussen binnen- en buitenblad zit inderdaad gruis. Ik neem aan dat dat niet hygroscopisch is. Als ik dan voegen van de binnen- en buitenbladen van waterglas voorzie, waar gaat het dan mis?

    @Peter,
    Op welke afstand heb je die gaten aangebracht? Heeft dit geen invloed op de constructiesterkte van een muur?
    Waar heb je de bakjes en buisjes voor het waterglas gekocht? Waterglas kan ik wel vinden, maar spul om het in te brengen niet.

    Wim3

    #198856
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dag Wim3,
    Je kunt de binnen en buitenmuur wel van waterglas voorzien en het zal misschien ook wel helpen maar je mist een fundering dus er zal ook waterglas gewoon de grond inlopen.Afgelopen zomer heb ik in een binnenmuur in onze woonkamer (1796!!) een nis gemaakt. Daarvoor heb ik stenen weggehaald tot in de grond voor een fundering en daar was het gewoon licht vochtig. De holte tussen binnen en buitenblad was met rotzooi gevuld, aarde grote en kleine stenen (en muizennesten) Ook hier was het licht vochtig bij de grond. Kortom, geen fundering dus geen waterkering en dus geen “body” voor je waterglas.
    Maar als ik jou was zou ik het wel doen, wellicht in combinatie met drainage heb je een bevredigend of goed resultaat. Want alle beetjes helpen en een heel grote klus is het niet!
    Willem

    #198854
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wim3,

    de verdeling van het waterglas in een natuurstenen muur is zeker niet gelijkmatig, het verdeelt zich vooral in de voegen. Van een echte afscherming in de zin van een damp proof course kan daarom vaak geen reden zijn.
    Denk jij dat de spouwvulling niet hygroscopisch is? Ik denk dat die dat wel is, hangt natuurlijk van het materiaal in de spouw af.

    [/quote]

    #198850
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Wim 3,

    De bakjes en buisjes heb ik gekocht bij Brico Depot.
    Ga naar Peintures, Préparation des fonds exterieurs, Etanchéité exterieure, Kit 6 doseurs + 6 injecteurs, dan vind je de afbeelding en de walgelijk hoge prijs van Euro 34,70.
    Ik ben het helemaal eens met Guillaume le Conquerant en uiteraard ook met Christian.
    Bij mij was het ook zo dat ik soms in een gat wel een paar liter waterglas kwijt kon en soms bijna niets. Ik deed de gaten om de 10 cm. Ik denk dat de drainage rond het hele huis het meeste heeft gedaan maar voor de zekerheid heb ik toch dat waterglas toch ook maar gedaan. Zoals ik al schreef is het resultaat na 15 jaar nog steeds boven verwachting.
    Mijn huis is 200 jaar oud, deels leem, deels steen en deels beton, maar je weet nooit precies wat waar zit. Alle muren zijn nu droog.

    Succes verder/Peter.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?