Warm water voorziening.

Dit onderwerp bevat 18 reacties, 11 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 4 jaren, 4 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #209110
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De sneeuw is bijna weg, we gaan zo onderhand eens denken aan de cabanes in de tuin.
    In elk huisje komt een badkamer, een groot bed, en een kleine entree zodat je niet met je natte kleren zomaar de kamer in loop.
    In de entree komt ook een wc.

    Nu heb ik een vraag :
    Vanaf ons huis gaan we geulen graven waar de water en stroomleidingen in komen, en ook een internetkabel.
    Nu ben ik benieuwd wat nu de beste oplossing is voor warm water in elk huisje.
    Een boiler (hoeveel liter)
    Een geiser ?
    In principe is het voor 2 personen.

    Cees.

    #209116
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Cees,

    Op dit moment douche ik nog met een geiser op gasflessen. Dat is niet super comfortabel. De geiser levert ongeveer 5 liter/min aan niet al te heet water, dus je mengt er niet veel koud tegenaan, hetgeen betekent dat je nooit onder een echt krachtige douche straal staat. Natuurlijk zijn er wel geisers met meer capaciteit, maar dan vraag ik me af hoe snel je gasflessen leeg raken, of je moet zo’n grote propaantank laten plaatsen of ingraven.

    Voor de nabije toekomst ben ik van plan om op een boiler over te stappen. Ik wil dan een boiler die groot genoeg is om uitsluitend op heures creuses te verwarmen, dus met de voorraad die s’nachts wordt verwarmd moet ik een dag toe kunnen. Ik heb al wat geïnformeerd hier en daar, en de algemene mening is dat een boiler van 200 liter voor 2 personen daarvoor voldoende zou moeten zijn. Maar ik houd mij zeer aanbevolen voor informatie van anderen met ervaring op dit gebied.

    Voor een gastenverblijf lijkt me het leegraken van een boiler juist een voordeel, omdat het een soort bovengrens stelt aan het (warm)water gebruik. Je kunt de bezoekers van tevoren vertellen dat ze ongeveer X minuten kunnen douchen met de inhoud van de boiler. Als het water koud wordt stoppen ze vanzelf wel. Met een geiser kunnen ze doorgaan en doorgaan tot het gas op is… dat lijkt mij een beetje op het uitschrijven van een blanco chèque 🙂

    Graag moedig ik iedereen aan in elk geval even op deze draad te reageren met de informatie of men een boiler heeft en zo ja hoe groot en of deze op heures creuses/heures pleines draait. Merci!

    Salutations, Jos

    #209119
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Jos,

    Ik heb al sinds de aankoop van ons huis een 150 liter boiler. We zijn in 18 jaar tijd van 2 personen naar een gezin met 4 kinderen gegaan. Alleen soms, met gezin samen met 4 a 5 gasten, komt het voor dat de boiler is leeg gedouched. En dan waarschuw ik op dat soort drukke dagen wel om niet te lang te douchen.

    Een heren weekend met 8 personen dat we sinds 2009 elk jaar in september houden heeft nog geen enkel jaar een tekort aan warm water opgeleverd.

    ’s Nachts opladen is geen enkel probleem. Mijn boiler doet er ruim drie uur over. Wat wel vreemd is, is dat mijn dag-nacht schakelaar, die ik pas heb vervangen en op dezelfde wijze heb gemonteerd, niet “aanslaat”. Maar da’s weer een andere discussie.

    Ik heb mijn boiler afgelopen najaar moeten vervangen omdat hij was doorgeroest. Even goed nadenken over de Raccord diélectrique of twee schijnt de moeite te lonen om doorroesten te voorkomen. Ik heb er nu twee opgezet en mijn boiler heeft ook nog een soort ingebouwde zink-electroden ingebouwd.

    Samenvattend: Ik zou zeggen dat 200 liter die alleen ’s nachts wordt opgewarmd voor twee personen ruimschoots voldoende is.

    Jeroen B,62

    #209120
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij gebruiken ook een 200 liter boiler met 2 personen op nachttarief. Alleen na een grote schoonmaak van het huis kan die aan het eind van de dag wel eens op zijn, verder nooit. De boiler heeft een aparte stand voor snel verwarmen bij gebruik van nachttarief. Die ene keer dat de boiler voortijdig koud is geworden volstaat het om hem ‘aan’ te zetten en al snel is het water warm genoeg voor een douche.

    #209121
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij wonen hier nu 17 jaar en hebben onze tweede 200-liter boiler op nachttarief in gebruik. Dat voldoet in ruime mate. Slechts als we weer eens eten met een grote groep van ca 15 personen raakt de boiler na al het afwassen van potten en pannen leeg, maar dat weten we inmiddels, dus zetten we de boiler tussendoor even aan. Zodra het de tijd van het nachttarief is, springt die vanzelf weer naar automatisch. Ook met gasten in huis, dus totaal met vier personen is 200 liter ruim voldoende, zeker in combinatie met een vaatwasser.

    #209122

    Wij hadden een 200 liter Sauter beneden in een cave staan. Altijd warm, zo niet heet water. Waarom werd me pas duidelijk toen ik hem verwijderd had, zie deze handzame aansluitschema’s voor monophasé en triphasé, waar tussen de regels door wordt vermeld dat de maximaal thermostaat op 80 graden Celsius staat ingesteld.

    De nieuwe Thermor is “slechts” 150 liter met de maximum temperatuur op 67 graden Celsius en wat modernere elektronica aan boord. Voor twee personen meer dan voldoende in heures creuses en wanneer er gasten zijn of het bad wordt gebruikt dan wordt de jour/nuit schakelaar in de groepenkast op “I” gezet.

    #209124
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Cees, Een boiler is gewoon veel handiger, stroom moet je toch al aanleggen. En geen gesleep met veel gasflessen of aanleg van een dure gastank in de grond en leidingen. En weinig onderhoud voor een boiler ten opzichte van een gasketel plus een lagere aanschaf en installatie prijs.
    Wat ik wel op wil merken is dat het in Frankrijk min of meer gewoon is om al gauw een 200 l boiler te plaatsen. Maar is er hier ook iemand die kan vertellen hoeveel warm water er voor een douchebeurt nodig is?
    Een grote boiler heeft ook een groter buiten oppervlak en daardoor meer afkoeling en dus meer opwarming en dus betaalde energie nodig om op temperatuur te blijven dan een kleine boiler.
    Wij wonen op dit moment erg klein en ook de boiler is dus klein!!: 15 liter om precies te zijn, en op de economische stand, dat wil zeggen ongeveer 68 graden kunnen we hier prima mee vooruit en kunnen we hier 12 minuten goed warm mee douchen op ruim 14 meter afstand van de boiler. Zelf eens geteld hoelang mijn douchebeurt duurt en dat was toch wel klaar na 6 minuten en toen blijven staan tot het water kouder werd. Wel staat de boiler gewoon altijd aan en wachten we een 5 tot 10 minuten voor de volgende kan douchen en dan is de boiler alweer geheel opgewarmd. We douchen met deze boiler met een regendouchekop en dat gaat dus uitstekend. Dus mijn ongevraagd advies is dus dat voor 2 personen een 50 liter boiler meer dan ruim genoeg is en je dan zeer lang onder de douche kan staan, ook als je alleen opwarmt in het lage nachttarief. Als je financieel wilt besparen kan je de boiler ook nog extra isoleren want de isolatie die er om heen zit is uiteraard wel ok, maar ook een compromis tussen goed isoleren en een niet te hoge kostprijs van de boiler.

    #209125
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat lijkt me een beetje wishfull thinking. Een kleine boiler heeft juist relatief weinig isolatie omdat die anders al weer te groot wordt. Als ik een week weg ga dan zet ik de boiler uit. Een week later komt er nog steeds warm water uit, uiteraard geen 60 graden meer, maar duidelijk warm. Dat lukt echt niet met een boiler van 15 of 50 liter.

    Kijk ik naar deze tabel van fabrikant Atlantic, dan zie je dat de ‘constante de refroidissement’ groter is naarmate de boiler kleiner is. Een kleine boiler verliest dus meer warmte per uur dan een grote boiler. Je ziet ook dat het op temperatuur houden van een 50 liter boiler 0,71 kWh/24 uur kost en bij een 200 liter boiler is dat 1,73 kWh/24 uur. Per liter water is dat resp 0,71/50= 14,2 Wh/l en 1,73/200=8,6 Wh/l. Dus geldt: hoe groter de boiler hoe beter geïsoleerd en hoe zuiniger per liter water. Kies je een te kleine boiler, dan verbruik je dus meer energie dan wanneer het volume goed correspondeert met het verbruik.

    #209126
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Jos ,
    Ik gebruik een 200 liter boiler beneden in combinatie met keuken en (groot) ligbad en het lukt om hem soms koud te krijgen! Opladen met heures creuses gaat volautomatisch. Boven heb ik voor de stortdouche en 2e keuken een 150 liter boiler met koperen ketel, deze laad sneller en vraagt meer stroom dan die van beneden, en is eigenlijk voor dagstroom bedoeld. Maar aangesloten op heures creuses.

    Ik kon bij de aanleg moeilijk kiezen tussen de leiding van beneden doortrekken, of een tweede boiler aanleggen, inclusief de extra elektra groep. Of een slimme combinatie? Omdat ik me erger aan warme kranen waar je moet wachten op warm water… heb ik gekozen voor twee systemen.

    De stroomonderbrekingen zijn nooit zo lang dat het invloed heeft. Maar onafhankelijker ben je met een voorraad gas. Voor de kleine units van Cees weet ik het niet, het lijkt me lastig een planning te maken bij de verhuur en dan op tijd de boilers aanzetten.

    Overigens zijn de boilers tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat aan laten staan soms minder stroom kost dan uitzetten. Ik geloof dat je bij afwezigheid van een week beter de boiler aan kan laten staan op heures creuses

    #209127
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Jako, dank je voor de uitleg, helder en duidelijk en weer wat geleerd, maar bij een kleine boiler levert het dus ook meer resultaat op als je deze extra isoleert. minder isolatie benodigd en sneller/meer rendement. of zie ik nu weer iets over het hoofd?

    #209136
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat is lastiger te bepalen dan het lijkt. Afhankelijk van het verbruik zal een kleine boiler eerder leeg zijn en dus is de gemiddelde temperatuur van de boiler per 24 uur in principe lager dan die van een grote boiler bij hetzelfde waterverbruik. Hierdoor is isoleren weer minder zinvol. Ik verwacht dat de fabrikant dit al probeert te optimaliseren naar de grootte van de boiler en er daarom weinig te halen valt.

    #209141
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Een paar natuurkundige gegevens:
    Bij een douchebeurt verbruikt men 40 – 60 liter water van 38°, dus bij 67° boilertemperatuur ca. 20 – 30 liter boilerwater.
    Het oppervlak van een ketel neemt toe met de tweede macht van de lineaire afmetingen, maar het volume neemt toe met de drede macht. Een grotere boiler heeft dus relatief minder warmteverlies.

    #209142
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ooit wel eens gedacht aan een doorstroom verwarmingselement? Zie bijvoorbeeld bij http://www.arconell.nl
    Verbruikt alleen stroom bij de vraag naar warm water. Afmeting lekker klein: 483x236x122 mm.

    Wim

    #209144

    De afmetingen van sommige doorstroomverwarmers mogen dan weliswaar meevallen, het stroomverbruik is van oudsher al stevig te noemen. Dat was in de jaren dertig van de vorige eeuw al zo en 85 jaar later is er aan bepaalde natuurkundige wetten weinig veranderd. Aan de hierboven genoemde website ontleen ik het volgende citaat:

    ” Aansluiten doorstroomverwarmers: Voor het aansluiten is altijd een 3-fasen groep nodig. (Zie de technische specificaties). De draden naar de doorstroomverwarmer moeten minimaal 6mm2 zijn voor de grote toestellen vanaf 21 kW en min. 4 mm2 voor de kleinere toestellen tot 18 kW.”

    Ook de elektrische showers die ik in het VK tegenkom zijn stevige stroomslurpers: 9,5 kW zoals het model dat hier wordt beschreven. In Frankrijk verboden omdat in “Volume 1” (zie pagina 9) alleen maar laagspanning (TBTS) is toegestaan.

    Het overstappen naar een hogere puissance souscrite met dus hogere maandlasten lijkt praktisch onontkoombaar. En waarschijnlijk ook van een monophasé aansluiting een branchement triphasé maken. Kan allemaal, maar toch iets om rekening mee te houden en goedkoop is anders. Zelfs wanneer je een zg. prioriteitsschakeling zou laten aanbrengen, in het Frans un système de délestage genoemd.

    #209147

    @ Cees: een bedradingsschema voor een tableau secondaire met chauffe-eau, komt misschien nog van pas.

    #209168

    @ Jeroen B62: mocht je nog tijd en zin hebben om te gaan spoorzoeken, dat probleem met je nieuwe contacteur jour/nuit, hierbij wat aandachtspunten. Ook in het Nederlands een stappenplan uit 2009, in het Wannox archief, topic “Dag-nacht schakelaar electrische boiler“.

    #209171
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij hebben al ruim 10 jaar in de cave een 100 liter boiler staan. Dat is ruim voldoende gebleken om ’s morgens met 2-4 personen te douchen.
    In de schuur hebben we voor familie/vrienden de afgelopen jaren 2 slaapkamers + een badkamer gemaakt.
    Ook daar hebben we een 100 liter boiler geplaatst.
    Voordeel van 100 liter is dat de boiler max 1100 watt stroom trekt.
    Beide boilers kunnen dan ook probleemloos gelijktijdig op de elektrische installatie van het huis opwarmen.
    Wat wel opvalt is dat de boilers aan de buitenkant niet al te roestbestendig zijn; m.n. op de (las)naden.
    De boiler beschikt over een anti kalk verwarmingselement; dat werkt buitengewoon goed.

    #209177

    Nu ik lees dat Sjefke die bescheiden 1100 watt noemt voor zijn 100 liter boilers, makkelijk inpasbaar in een bestaande elektrische installatie, nog wat aanvullende overwegingen bij de doorstroom apparatuur.

    1/ Zo’n doorstroomapparaat, hoe sluit je dat aan? De zwaarste disjoncteur die we in de Franse groepenkast tegenkomen in een monophasé installatie is die van 32 ampère. En daarvoor gebruik je 6 mm² draad. Maximaal vermogen is 7,36 kW, niet toereikend voor zelfs de simpele Britse electric shower van 9,5 kW.

    2/ Disjoncteurs van 40 ampère zijn ook verkrijgbaar, nog forsere bedrading en aan de vermogenskant zet dat nog niet erg veel zoden aan de dijk: 9,2 kW. Nog steeds niet voldoende voor onze Brit of een vergelijkbare wat magere douche ervaring.

    3/ Bij hen die een puissance souscrite van 6 kVA hebben gaat het sowieso niet lukken en ga je een stapje hoger naar 9 kVA dan begin je in de buurt te komen. Kijk maar eens op pagina 10 wat er allemaal komt kijken voor zelfs een eenvoudige groepenkast bij dit soort vermogens. Let even niet op de foutieve aanduiding: “6 à 9 KWA” , slordig van Promotelec om elektricienswerk uit te besteden aan externe tekstschrijvers, want hier had kVA moeten staan.

    4/ En wanneer het tegenzit moet er vanuit het stroomnet zwaardere bekabeling naar het “doorstroom” huis worden aangelegd. Bij een type 2 aansluiting – meterkast 30 meter verderop aan de kant van de weg – kan dat in de papieren gaan lopen.

    5/ Een kleine doorstromer dan maar van een paar kW? Gewoon voor monophasé? Leuk voor de afwas, maar niet om te douchen.

    6/ Voor en nadelen van doorstroomapparaten worden al decennia lang op een rijtje gezet, hier een Franse website.

    7/ En hoeveel kost dat nou op jaarbasis? De Duitse Stiftung Warentest heeft dat op een rijtje gezet met cijfers van “Outre Rhin” in de berekeningen. Een aardig model voor een Franse rekenexercitie waarvan de uitkomst vermoedelijk in dezelfde richting zal wijzen..

    8/ Historische terugblik: het geboortejaar van de Durchlauferhitzer zou wel eens 1927 kunnen zijn.

    #209198
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @ Rob, dank voor de twee tips. Ik zal volgende week de kast openschroeven en kijken waar het fout gaat.

    Wat de doorstoomverwarming betreft: mijn schoonvader heeft jaren geleden zo’n ding geïnstalleerd. Nadat hij de huisinstallatie had laten voorzien van krachtstroom. Nimmer is er meer dan een flauw straaltje lauw water uit de douchekop gekomen. Na een paar maanden is de doorstroomverwarming weer verwijderd.

    Jeroen B, 62

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?