VPRO Speeches aanstaande zondag

Dit onderwerp bevat 6 reacties, heeft 6 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Timo Breumelhof 4 jaren, 5 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #194738

  (Persbericht)

  Speech van Jean-Marie Le Pen: Het verhaal van één zin.

  De documentaireserie Speeches sluit zondag de eerste reeks af met de speech van Franse politicus Jean-Marie Le Pen. Le Pen, oprichter van de extreem rechtse partij Le Front National, hield in 1978 een speech waar één zinnetje het politiek landschap in heel Europa definitief zou veranderen. Met de even simpele als doeltreffende verkiezingskreet: 1 miljoen werkelozen is 1 miljoen immigranten teveel! werden alle buitenlanders in de hoek gezet en gaf hij het populisme in Europa een nieuwe impuls. De verkiezingen van toen werden niet gewonnen maar op dit moment is het Front National de grootste partij van Frankrijk. De populistische en xenofobe koers die door Jean Marie Le Pen werd ingeslagen kan ervoor zorgen dat zijn dochter, Marine Le Pen, in 2017 de volgende president van Frankrijk wordt.

  Speeches staat stil bij zes legendarische speeches en de impact die zij hebben gehad op de wereldgeschiedenis. De laatste uitzending in de reeks wordt op zondag 11 januari om 20.15 uitgezonden op NPO 2.

  “Un million de chômeurs, c’est un million d’immigrées en trop!” (1978) met deze kreet wilde het Front National de werkeloosheid bestrijden, want de Franse economie verkeerde eind jaren zeventig in zwaar weer. Maar Jean-Marie Le Pen, leider van de extreem rechtse partij, kwam in 1978 met de oplossing. Als alle buitenlanders het land zouden worden uitgezet, zou de werkloosheid zo zijn opgelost. Zijn populistisch pragmatisme kreeg steeds meer aanhang in binnen- en buitenland en het Front National is een niet meer weg te denken factor in de Franse politiek. Elke verkiezing komt Le Pen dichter bij het presidentschap. Maar zijn grootste verworvenheid is dat hij het extreemrechtse gedachtengoed in Frankrijk salonfähig heeft gemaakt. We krijgen een uniek inkijkje in de denkwereld van deze politicus die al meer dan 50 jaar actief is. Oud president Chirac begreep precies waarom Le Pen het zo goed deed in de publiek opinie: ‘Le Pen zegt wat wij allemaal denken, alleen net ietsje harder”.

  Speeches vertelt het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de verkiezingsslogan. We volgen Jean Marie Le Pen tijdens een van zijn vele optredens die hij nog altijd geeft. We fietsen mee met Assaleck Ag Tita, een gevluchte Toeareg, die wil weten wat de kiezers op het Franse platteland beweegt om op het Front National te stemmen. En we volgen het levensverhaal van Soraya Djebbour, een Française van Algerijnse komaf voor wie Le Pen een soort tweede vader is. Zij was actief voor de partij in de jaren ’80 maar vertrok toen het Front National zich tegen de islam keerde. Zij ontmoet Jean Marie voor het eerst na al die jaren en ze praten over de breuk van destijds.

  Regie: Erik Lieshout, research: Olaf Oudheusden

  Uitzenddatum: 11 januari 2015 20:15 NPO2

  #194741
   Anoniem

  Persbericht waaruit ?
  Het is wel een “opininiestuk”.
  “populistisch, xenofobe koers…”
  En als iemand het zou wagen hier wat commentaar op te geven kun je het als “sleutelbeheerder” toch weer gewoon “deleten” ?
  Kun je niet beter gewoon het forum sluiten en er een “one woman show” van maken waarop je je politieke propaganda ongestoord kwijt kunt ?
  Nu moet je steeds gaan zitten deleten en modereren.

  #194742
   cabagnous 
  Bijdrager

  Juist na het drama van gisteren zou ik willen pleiten voor iets meer verdraagzaamheid.

  Peter

  #194743

  Annemiekev,
  Ik laat uw bijdrage staan, zodat voor de gebruikers van dit forum duidelijk is waarom u hier niet meer welkom bent.

  #194740
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Zojuist gelezen in ’t Handelsblad, ’n stukje van Simone van Saarloos :
  “In de strijd om vrijheid van meningsuiting moet het recht om sprakeloos te zijn niet worden vergeten.”

  Peter.

  #194739
   Rimke 
  Bijdrager

  Ik ben blij dat je niet weg bent Peter.

  #194744
   Timo Breumelhof 
  Bijdrager

  Annemiekev,
  Ik laat uw bijdrage staan, zodat voor de gebruikers van dit forum duidelijk is waarom u hier niet meer welkom bent.

  Jammer dat een forum geen like button heeft 🙂

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account