Je komt weleens mensen tegen die zeggen “ik zou best weg willen maar je moet toch de kost verdienen daar”.
Nou zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden als je het echt wilt, maar er zijn ook sublieme kansjes.
Ik wil eerst benadrukken dat dit geen advertentie is en ik verdien er geen stuiver mee, ik doe het voor het plezier er misschien iemand mee te helpen.
In het dorpje Briennon iets verderop heeft Henri een klasse restaurantje aan de haven.
Het is er gezellig, een mooi terras, een piksplinternieuwe keuken, en een kelder met een bar voor de fijnproevers.
Henri is binnenkort tachtig, en de chef van Henri heeft aangekondig te stoppen in september.
We hebben een poosje zitten bomen met een glaasje rosé en Henri vind het eigenlijk wel welletjes.
Een nieuwe gérant zoeken ziet hij niet zo zitten, eigenlijk wil hij het liefst alles verkopen.
“Weet je”, zei hij me zachtjes, “als ze nou niet het gebouw kunnen betalen dan kunnen ze dat ook eerst huren, we regelen wel wat, dan kopen ze eerst het bedrijf.”
Het bedrijf (fonds de commerce) kost 90duizend. Alles tezamen (fonds plus gebouw) 350duizend.
Oh ja, boven het restaurant is een appartement om te wonen, zit ook in de prijs.
Ik vind het zelf een koopie, maar je moet wel van koken weten.
Het restaurant staat goed bekend om zijn traditionele keuken, en de aanloop is groots.
De regio is steeds meer toeristisch maar het zijn vooral de locals die hier eten.
Briennon ligt in de Auvergne Rhone-Alpes, 900km vanaf Utrecht.
Lijkt mij een leuke starter voor een gezinnetje.
Prijs is te doen en voor kinderen is er alles in de buurt.
Voor wie meer info wil laat maar horen.
Cees.