verstrekkingen cvz/agis

This topic has 4 reacties, 3 stemmen, and was last updated 5 years geleden by

OEVVD.
 • Auteur
  Berichten
 • #197901
   erwe
  Bijdrager

  Mag ik de cvz experts op het forum de volgende vraag voorleggen m.b.t. het recht op verstrekkingen.
  In april 2013 is mijn vrouw in Nederland via een huisarts verwezen naar een orthopedisch specialist. Deze constateert dat het kraakbeen bij de knie volledig is verdwenen. De specialist schrijft een kniebrace voor. De specialist zegt dat gelet op de ernst van de zaak deze brace wordt vergoed door de verzekeraar. In het volgende contact met een orthopedisch instituut die de brace regelt wordt naar de EHIC kaart gevraagd en de brace wordt geleverd. Nu, eind mei 2014 krijg ik een gepeperde rekening van het orthopedisch instituut voor de geleverde brace zonder nadere toelichting.
  Alvorens actie te ondernemen wil ik graag weten, heeft mij vrouw recht op de verstrekking van de kniebrace via agis ?

  #197903
   OEVVD
  Bijdrager

  Wat je niet in je bericht er bij hebt gezet is wat precies je situatie is. Ik zou aannemen dat je een wettelijk pensioen uit Nederland ontvangt – de AOW – en dat je vrouw als gezinslid is meeverzekerd. Of dat je vrouw zelf ook een wettelijk pensioen ontvangt en op grond daarvan zelf is verzekerd. En dat jullie permanent in Frankrijk wonen en je een E 121 hebt ontvangen, hebt en ingediend bij de CPAM. Of dat je vrouw dat op eigen titel heeft gedaan.
  Dus je bent verdragsgerechtigd met je vrouw als meeverzekerde- of je vrouw is zelf verdragsgerechtigd.
  In dit geval had het eigenlijk voor de hand gelegen om deze “aanzienlijke verstrekking” in Frankrijk te laten verrichten.
  De EHIC kaart is voor noodhulp in het buitenland. De vraag is of dit noodhulp was.
  Ik zou eerst eens met dat orthopedisch instituut bellen en vragen waarom ze dit niet op grond van de EHIC kaart aan het zorginstituut Nederland (het vroegere CVZ) hebben belast ? En waarom het dan meer dan een jaar heeft geduurd voordat je die rekening hebt gekregen.
  Verder heb je natuurlijk declaratieformulieren van Agis. En dus kun je die rekening gewoon bij Agis indienen. IK zou nog niet betalen totdat het precies is uitgezocht.
  En in alle gevallen heeft je vrouw recht op vergoeding van deze aanzienlijke verstrekking. Het is alleen omdat je een ongebruikelijk circuit hebt gevolgd dat het even administratief raar gelopen is.

  #197904
   erwe
  Bijdrager

  Bedankt voor je reactie.
  Om bij je conclusie te beginnen. Ze heeft in alle gevallen recht op vergoeding, schrijf je. De vragen/aannames over onze situatie is correct. Permanent verblijf in Frankrijk/E121. Op grond van een AOW uitkering is ze zelf verdragsgerechtigd. Het feit dat dit ´ongebruikelijk circuit´ is gevolgd komt doordat zij tijdens een verblijf in Nederland niet meer kon lopen. Hierop is een huisarts geraadpleegd, enz.

  #197905
   OEVVD
  Bijdrager

  Dank je voor de verduidelijking. Lijkt mij dan een duidelijk geval van noodhulp. Dus had dan mijns inziens de EHIC kaart gebruikt moeten worden – dat heeft ze dan ook gedaan en dan is het niet duidelijk waarom dat orthopedisch instituut dat niet aan het CVZ berekend heeft.
  En nu ga ik speculeren – ik denk ook gezien het feit dat het zo lang geduurd heeft – dat orthopedisch instituut dat wel degelijk gedaan heeft en dat ze het van het CVZ terug gekregen hebben met de mededeling dat dit een aanzienlijke verstrekking is gelijk te stellen met een prothese en daarom geen noodhulp.
  De enige manier om vast te stellen hoe dat zit is door met dat instituut te bellen en het te vragen. Indien dat allemaal zo is kun je het dus aan Agis declareren.
  Laat je niet vertellen dat je het maar bij de CPAM moet indienen in je woonland want die gaan dat niet betalen.
  Succes er mee.
  OEVVD

  #197902
   peter.brand
  Bijdrager

  OEVVD stelt dat vergoeding alleen plaats vindt (voor in Nl gemaakte zorgkosten) indien het “noodhulp” betreft. Volgens mij wordt er onderscheid gemaakt tussen Nederland en overige EUlanden plus Suisse. Zelfs op de site van AGIS wordt niet over noodhulp gesproken maar over zorgkosten. Zie: https://www.zilverenkruis.nl/Consumenten/service/naar_nederland/Paginas/default.aspx
  Succes
  Peter Brand

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account