Verschillen tussen Kerstmis in Nederland en Frankrijk?

This topic has 28 reacties, 9 stemmen, and was last updated 7 years geleden by bosbess.

 • Auteur
  Berichten
 • #190658
   TessaSeverijns
  Bijdrager

  Voor ons dit jaar nog geen Kerstmis in Frankrijk. Sterker nog, het wordt wel een heel kale kerst, want om nu voor 1 jaar alle spullen aan te moeten schaffen… Zoals de meeste spullen van ons, liggen ook de kerstversieringen in de opslag, en een boom zonder versiering is ook weer zoiets. Nee, we zullen het dit jaar gezellig moeten maken met olielampjes en kaarsjes. En natuurlijk pakken we uit met een Kerstdiner van minimaal 5 gangen….

  Lees verder op: http://www.bossa.nl/weblog/entry/verschillen-tussen-kerstmis-in-nederland-en-frankrijk.html
  1o8dc-Kookboeken.jpg

  #190670

  Dag Tessa,

  Het lijkt er een beetje op dat je deze site gebruikt om traffic te genereren naar je eigen site. Op de eigen site staat dan nog niets extra of meer leerzaam dan hetgeen je op deze site post.
  Ik ben er nu al een paar keer ingestonken. Ik ga mij de volgende keren niet meer laten verleiden om op je link te klikken.
  Als ik het mis heb wil ik het graag horen!

  #190677
  Quote:
  Quote uit au petit l’arbre op 18/12/2013 22:27
  Dag Tessa,

  Het lijkt er een beetje op dat je deze site gebruikt om traffic te genereren naar je eigen site. Op de eigen site staat dan nog niets extra of meer leerzaam dan hetgeen je op deze site post.
  Ik ben er nu al een paar keer ingestonken. Ik ga mij de volgende keren niet meer laten verleiden om op je link te klikken.
  Als ik het mis heb wil ik het graag horen!

  Ik dacht precies hetzelfde.

  #190686
   bosbess
  Bijdrager

  Tessa, trek je niets aan van azijnpissers. Ik vind je bijdragen de moeite waard.

  Wat de verschillen in kerstviering betreft tussen NL en FR, dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de streek waar je in NL woonde en waar je in Frankrijk woont. Ik heb als geboren en getogen Amsterdamse de laatste 35 jaar voor mijn emigratie naar FR in Limburg gewoond. Dat verschil was al vrij groot. In Limburg is kerstavond (24-12) net zo belangrijk als 1e en 2e kerstdag. En ’s nachts uiteraard naar de nachtmis! Dat kende ik niet toen ik daar kwam.

  Hier in de Cevennen is kerstavond het allerbelangrijkste, over de nachtmis hoor ik nooit iemand. Er leven veel socialisten en communisten in deze voormalige mijnwerkersstreek. Aan kerstversiering doen maar weinig mensen in dit gehucht. Mijn kerstster hangt ieder jaar als een eenzaam lichtbaken in de nacht. Maar dit jaar heeft buurman Michel op de “puces” een paar enorme ballen, enkele kerstkransen en een slinger opgeduikeld. Die heeft hij allemaal op zijn balkonnetje en aan zijn huis bevestigd. Hij is apetrots!

  Ook moest ik van mijn vriendin per se naar haar “crèche” komen kijken. Ze is niet gelovig maar die kerststal is haar trots en glorie!

  Nog een verschil: gelukkig kennen ze hier maar één kerstdag. Op die dag komen de kinderen met aanhang ’s avonds bij mij eten. Dat is altijd gourmetten, maar dit jaar gaan we aan de teppan yaki, mij benieuwen. Vrolijk Kerstfeest!

  16788930gx.jpg

  #190676
   TessaSeverijns
  Bijdrager

  Au petit-l’arbre: Toch heb je dan in dit geval juist de essentie van het artikel gemist: wat maken jullie voor Kerstdiner? En nog interessanter: wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen hoe Fransen en Nederlanders Kerst vieren?

  Bosbess: dank voor je berichtje. 🙂

  #190675
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Entre bavards blijft voor sommigen een moeilijk begrip.

  #190684
   bosbess
  Bijdrager

  “Dagelijks leven, werken” (ondertitel: De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten) is kennelijk voor sommigen ook een moeilijk begrip. De forumdeelnemer die eiken balken onder Nutsbedrijven plaatste ontkwam gelukkig aan de zelf-ingestelde censuur en het opgeheven vingertje van sommige anderen die zelden of nooit iets inhoudelijks bijdragen.

  En wat doen en eten en drinken jullie met de kerst, Jaap?

  #190685
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Dat is privé, @Bosbess.
  Maak daar uit op, dat ik verkies niet mee te doen in de wereld van Facebook, Twitter of wat dan ook voor platform of forum, waar het gaat om zaken, die ik voor mezelf wens te houden c.q. waar meer mensen meelezen over je wel en wee, dan menigeen zich realiseert.
  Tja, nu is ook mijn bijdrage toch wel een beetje off-topic en hoort in “entre bavard” thuis….

  #190668
   TessaSeverijns
  Bijdrager

  @Jaap: geen probleem toch, als je dit voor jezelf wilt houden.

  Blijft nog wel steeds de vraag: wat doen Fransen anders – of niet – met de Kerst?

  #190669
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  haal maar weg deze, forumbaas…………… ik viel in herhaling…sorry

  #190665
   ratatouille
  Bijdrager

  Bijdragen hier en vragen dienen het algemene nut van wonen in Frankrijk, en niet om mensen te verleiden naar de -weinig interessante- Tessa site te gaan. Dus Tessa, als je wil discussiëren over, of vragen hebt betreffende het dagelijks leven en werken, dan alhier je bijdrage, en graag je verwijzingen weglaten.

  #190666
   bosbess
  Bijdrager

  Ik kan het met dit laatste wel eens zijn, Tessa. Hoewel het weinig moeite is om door te klikken naar de rest van het verhaal, is het toch leuker, zowel voor de lezer als voor het forum, als het in zijn geheel hier te lezen is. Het is tenslotte een kleine moeite om het even hierheen te kopiëren. En wie geïnteresseerd is in je website, kan hem altijd opzoeken onder je persoonlijke gegevens.

  #190667
   Prinsesje
  Bijdrager

  Wat mij opviel met deze ‘reveillons’ is dat er zo ongelooflijk veel gegeten wordt dat ik me niet voor kan stellen dat het nog smaakt. Het begint vaak met een uitgebreide apéro met hapjes en daarna nog een flink diner. Toen ik nog bergwandelingen maakte van 10 à 12 uur of zwaar lichamelijk werk deed in de boomkwekerij, had ik nog echt flinke trek en kon ik eten als een dijkwerker. Dat verandert met de jaren en ik krijg dat echt niet op en ik ga ook niet tegen heug en meug eten dus…… Dan maar geen reveillon.
  Ingrid

  #190683

  Dag Tessa en Bosbess: Ik mis helemaal niet de essentie. Ik begrijp ook heel goed de bedoeling van “dagelijks leven – dagelijks werken”. Mijn reactie ging alleen in op het feit dat het mij opvalt dat er door Tessa nogal eens een link naar haar website wordt gegeven om daar een zogenaamd vervolg te kunnen lezen en je reactie ook te plaatsen. Terwijl het me ook opvalt dat er helemaal niet of nauwelijks meer informatie of andere inhoud wordt gegeven op die website. Het heeft vaak gewoon dezelfde inhoud als de posting op deze website.
  Volgens mij biedt het dus niets meer en is het alleen bedoeld om traffic te genereren. Alle andere redenen die ik kan bedenken doen alleen maar de intelligentie van Tessa tekort, denk ik.

  Als het alleen de bedoeling is om op DEZE site meningen en gedachten te wisselen over elkaars kerstmaal, dan is die link naar de site van Tessa volledig overbodig.
  Als ik zo de antwoorden van Bosbess lees, vraag ik mij af wie hier nu een azijnpisser is. Ik voel mij in ieder geval niet aangesproken.

  #190681
  Quote:
  Quote uit TessaSeverijns op 19/12/2013 12:04

  @Jaap
  : geen probleem toch, als je dit voor jezelf wilt houden.

  Blijft nog wel steeds de vraag: wat doen Fransen anders – of niet – met de Kerst?

  Beste Tessa.
  Voor mij blijft vooral de vraag waarom je eigenlijk bij iedere bijdrage tot nu toe een link naar je eigen site plaatst?

  #190682
   bosbess
  Bijdrager

  Dag Petit Arbre en Timo, dat klinkt toch al heel anders. Waar het mij vooral om ging is dat Tessa een nieuweling is in ons forum. Uit haar bijdragen blijkt dat ze enthousiast is. In sommige andere forums is het bepaald niet ongebruikelijk om een stukje tekst te plaatsen en dan door te linken naar de eigen site om verder te lezen.

  Dit alles tesamen maakte dat ik jullie reacties naar Tessa toe onnodig ontmoedigend vond voor iemand die hier net komt kijken. Zoals Ratatouille het hierboven verwoordt, is veel vriendelijker en toch duidelijk. En zoals Petit Arbre het nu schrijft ook. Ik vind dat we naar nieuwelingen toe wel iets aardiger kunnen zijn. Ze kennen de regels en de gewoontes nog niet, maar het is te waarderen dat ze met hun eigen inbreng en een nieuw geluid ons forum verrijken. Om ze dan te verwelkomen met alleen maar kritiek op de manier waarop ze iets plaatsen of schrijven, zonder op de inhoud in te gaan, gaat mij te ver. Ter vergelijking: in een ander forum heeft Tessa precies hetzelfde bericht geplaatst. Daar heeft ze er tig vriendelijke en inhoudelijke reacties op gekregen.

  Petit Arbre: mijn opmerking over de rubriek Dagelijks leven, werken was uiteraard alleen gericht tot Jaap, die weer eens zo nodig moest wijzen op plaatsing in de verkeerde rubriek. Maar Tessa heeft haar bericht wel degelijk in de goede rubriek geplaatst. En ook als ze dat niet had gedaan, wat dan nog? Dat gebeurt regelmatig en ik vind het onnodig onaardig en onbeleefd om een nieuweling op die manier te verwelkomen.

  En nu zou ik het toch wel leuk vinden om eens van jullie te horen hoe jullie en hoe jullie franse buren en vrienden kerst vieren. Het verhaal van Ingrid vond ik wel komisch. Ik vind namelijk dat Fransen niet alleen met Réveillon maar altijd zitten te schransen alsof ze wekenlang niets te eten hebben gehad. Ze zitten uren en uren aan tafel en onder het eten gaan de gesprekken voornamelijk over… eten en drinken. Ik voel me hier geweldig thuis, maar franse etentjes mijd ik zoveel ik maar kan.

  #190663
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Met alle respect @Bosbess, je snapt mijn plaatsing niet. Lees nog eens goed. Verder doe ik er het zwijgen toe.

  #190664
   Fransco
  Bijdrager

  De allereerste keer dat wij met de feestdagen in Frankrijk waren, werden we enkele dagen er voor door de buren uitgenodigd voor het kerstdiner. Die buren wonen 400 meter bergopwaarts. Ik vroeg hoe laat wij werden verwacht. Ondanks dat deze buurman een zeer rekbaar begrip voor op tijd komen heeft – meer dan een uur verschil is voor hem zonder meer acceptabel – vonden we het toch handig om te weten wanneer wij konden aankloppen. Ik kom jullie gewoon halen, was zijn antwoord. “Dan hoeven jullie ook de berg niet op te klimmen”. We maakten vervolgens nog enkele grapjes over het na afloop voldaan weer de berg afrollen. Op de dag zelve was het prachtig weer. We besloten rond het middaguur nog een stevige wandeling te maken en kwamen even na vieren weer thuis. De grote vraag was hoe laat buurman met zijn grote terreinwagen zou komen. Het cadeau voor de gastvrouw hadden we al bij de deur gezet en ook de honden al eten gegeven, want le bon Dieu weet hoe laat we weer terug zouden zijn. Het grote wachten begon. “Die Fransen eten altijd erg laat”, zeiden we, ons voordoend als connaisseurs van de lokale cultuur. Om half negen ben ik maar omhoog geklommen en trof daar een feestelijk verlicht, maar verder leeg huis aan. Hoofdschuddend hebben wij ons eigen kerstdiner in elkaar gezet, we hadden genoeg voorraad, en we vroegen ons af wat we verkeerd hadden gedaan of begrepen. De volgende dag zijn we naar boven gegaan om te vragen wat er mis was gegaan. Toen bleek dat buurman om één uur ’s middags langs was geweest. “Wij eten in Frankrijk ons feestmaal met kerst altijd ’s middags”. ’s Avonds hadden hij en zijn vrouw hun ouders naar huis gebracht. Vanaf dat moment gaat elke afspraak om elkaar te bezoeken (al enkele dagen later zaten we daar aan een uitgebreide dis) gepaard aan de opmerking ‘au Noël?’.

  Frans

  PS: Voor meer van dit soort verhalen, kijk op …

  #190680
   le bricoleur
  Bijdrager

  Tessa heeft net een dozijn berichten op dit forum geplaatst, anderen die hier reageren reeds honderden (en honderden in het oude forum). De vermaningen vind ik OK kwa zakelijke inhoud, maar de toon of de wijsvinger …
  Ik geef Tessa graag de kans een juist evenwicht tussen geplaatst bericht en verwijzing te vinden.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #190674
   bosbess
  Bijdrager

  Leuk verhaal Frans, en typerend voor de misverstanden die uit de verschillende culturen kunnen ontstaan. Ik had er nog niet bij stilgestaan dat Fransen inderdaad het kerstdiner à midi nuttigen. Dat komt ook doordat ik zelf nog steeds de voorkeur geef aan ’s avonds. Dat heeft toch meer sfeer, vind ik. Kinderen en schoongebroed vinden het ook geweldig. Als ze binnenkomen branden de lichtjes en de kaarsen, de tafel is feestelijk gedekt en traditiegetrouw zingt Nana Mouskouri (!) het Ave Maria van Schubert, net als in hun jeugd.

  #190662
   TessaSeverijns
  Bijdrager

  Jammer dat er zo op mijn berichtje wordt gereageerd. Het bericht begon met een vraag in de titel. En deze vraag is echte interesse in hoe men in Frankrijk nou eigenlijk Kerst viert. Daarna heb ik een kort verhaaltje gemaakt over hoe wij het vieren en voor diegenen die dan nog door willen lezen, kunnen ze op de link klikken.

  Maar wellicht is dit mijn nog onbekendheid met dit forum; ik heb eerlijk gezegd ook niet zo snel huisregels gevonden wat wel/niet mag. Zelf vind ik het prettig om iets kort te lezen, en dan klik ik wel door als het me interessant lijkt…

  Maar voordat dit bericht een verkeerde wending krijgt en alleen nog maar gaat over hoe ik het wel/niet goed doe:
  graag hoor ik over jullie ervaringen met Kerstmis in Frankrijk (de onderwerp van het originele bericht).

  Dank en alvast prettige feestdagen!
  Tessa

  #190661

  Dag Tessa,

  Zand erover!
  Ik zelf heb eigenlijk een hekel aan het kerstfeest en al helemaal aan dat collectieve eet gedoe. Als ik in fr ben tijdens de kerst koop ik graag een paar flessen champagne (voor meerder dagen en meerdere personen!) en een paar kistjes met oesters (voor alleen mijzelf!). Stokbrood er bij en de wereld wordt opeens een oord van peis en vree. Tenminste: als je de tv uitlaat.

  #190673
   bosbess
  Bijdrager

  Petit Arbre: ik wens je smakelijk eten! Zelf gruw ik van oesters en ik heb er zelfs nog nooit een geprobeerd, hoewel ik altijd vind dat je alles moet proeven. Maar ik weet zeker dat ik zo’n koude, glibberige en nog levende massa niet door m’n keel krijg! En je zult het misschien niet geloven, maar ook met champagne doen ze me geen plezier. Ik drink uit beleefdheid of voor de gezelligheid wel één glaasje mee, maar dan stap ik gauw over op iets anders om de smaak weg te spoelen. Gelukkig kan ik het in één ding met je eens zijn: kerst-tv UIT!

  #190679
   le bricoleur
  Bijdrager

  Kerst-TV aan voor dit op ARTE!

  edit 14:00 De link verwijst weliswaar naar 2010, maar de film is ook dit jaar te zien bij ARD en Arte.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #190672
   bosbess
  Bijdrager

  Dat lijkt me enig Christian, maar helaas bezit ik geen teletijdmachine om terug te reizen naar 2010!

  16806597pv.jpg

  #190678
   le bricoleur
  Bijdrager

  bosbess,
  zie mijn edit op de vorige bijdrage. Ik had de link gekozen omdat die een compacte beschrijving van de film geeft – en niet op het jaargetal gelet.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #190659
   TessaSeverijns
  Bijdrager

  Etenkerst2013.jpg
  Aangezien onze kerst dit jaar niet zo uitgebreid was als afgelopen jaren, hebben we ons gestort op het diner. Hierbij een foto met enkele gerechtjes van het diner…

  #190671
   bosbess
  Bijdrager

  Tja Tessa, tegen zoiets moois kan ik echt niet op, bij mij wordt het altijd een enorm zooitje. De apero combineer ik al jaren met de entree, in de salon, dus aan tafel kan iedereen meteen aanvallen. Dat wil zeggen ze moeten wel eerst allemaal hun eigen vlees, groenten, aardappel en champignons bij elkaar zoeken en bakken. De nieuwe teppanyaki zorgde dit jaar voor veel hilariteit, maar hij werkte veel beter dan het traditionele gourmetstel en het was nog lekkerder ook. Het klapstuk waren het pannekoekje en het gebakken ei, dat “oeuf Miró” werd gedoopt. Het toetje bestond uit koffie met nederlandse appeltaart (gebakken door mijn franse maar nog oerhollandse dochter) en na afloop speelden we met z’n vijven mens-erger-je-niet (ne t’en fais pas), waarbij het er fanatiek en met veel gelach aan toeging. Moeders bleef uiteindelijk achter met de resten waarvan ik nog weken kan eten en met de afwas, omdat de afwasmachine de dag voor kerst wel een sympathiek moment vond om het te begeven. Maar ach, de volgende dag was alles weer snel weggewassen. Hopelijk volgen er nog vele rommelige kerstdiners.

  16908465av.jpg

  #190660
   TessaSeverijns
  Bijdrager

  Wat een slecht moment voor een vaatwasser om het te begeven… 🙁
  Wij waren dit jaar maar met z’n tweetjes, en dat maakt het koken natuurlijk een stuk overzichtelijker. En het hoeft er niet allemaal mooi uit te zien; het belangrijkste blijft dat het lekker is!
  Voor ons is het al weer heel lang geleden dat we bijv. voor het laatst hebben gegourmet; ons gourmetstel zit al bijna 2,5 jaar in de opslag. Toen we met kerst bij de diverse supermarkten die kant-en-klaar schotels zagen liggen, hadden we daar eigenlijk ook wel heel veel zin. Ach, volgende jaar dan maar?

  Bouwe en ik wensen alle leden – dit jaar nog vanuit Nederland – een veilige jaarwisseling met lekkere hapjes en drankjes!
  Champagne.jpg

29 berichten aan het bekijken - 1 tot 29 (van in totaal 29)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?