Verlies horizontale zenders

Dit onderwerp bevat 21 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  jako 9 maanden, 1 week geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #207697
   elja 
  Bijdrager

  Hallo,
  Vanwege verlies van de horizontale zenders vandaag de installatie laten controleren. Geen problemen als het testapparaat is aangesloten. Voor alle zekerheid de LNB (tijdelijk) verwisseld, geen verschil. Conclusie: de stroomvoorziening van de decoder is niet in orde?
  Wat nu? Het is een Topfield 2401 twin tuner van ongeveer 4 à 5 jaar oud.
  Laten repareren? Maar waar?
  Een ander apparaat kopen? Maar welk? En waar?
  Graag jullie, maar vooral Jako’s!!, commentaar en advies.
  Met vriendelijke groet,
  Elja

  #207698
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Het eenvoudigste wat je zou kunnen doen is met een multimeter kijken of er gelijkspanning wordt geproduceerd voor je LNB, zie wat hier onder de low cost method wordt beschreven. Is er daar gelijkstroom, dan wordt het wat lastiger. Dan moet de decoder open worden geschroefd waarbij ook daar met het simpelste begonnen kan worden: levert de voeding de juiste dc spanningen, is er misschien lekkage waarneembaar aan electrolytische condensatoren, staat er een kapje bol. En daarmee houdt het dan wel op voor de DIY.

  #207714
   elja 
  Bijdrager

  Hallo Rob,
  Hartelijk dank voor het meedenken.
  Helaas is alles wat met stroom en doormeten te maken heeft me te moeilijk.
  Ik heb besloten een nieuw apparaat te kopen en de Topfield evt. te laten repareren.
  Ik heb inmiddels een bericht op een ander forum geplaatst.
  Met vriendelijke groet,
  Elja

  #207715
   jako 
  Bijdrager

  Voor het omschakelen van de LNB naar de horizontale polarisatie moet een spanning van 18 volt de LNB bereiken. Dat is met een gewone mulitmeter te controleren, maar pas op dat je geen kortsluiting maakt.

  Meestal is de LNB defect als horizontale zenders wegvallen, maar dat is hier kennelijk niet het geval. Dan kan de ontvanger defect zijn, maar dat is niet gebruikelijk.

  In de meeste gevallen is het gebruik van CCS coax kabel de oorzaak. CCS staat voor Copper Clad Steel, de middenader van de coax kabel bestaat dan uit staaldraad die met een zeer dun laagje koper is bedekt. Prima voor gebruik met een kabelaanbieder zoals in Nederland gebruikelijk, maar niet voor satellietontvangst. In de loop der jaren gaat het staal roesten waardoor gelijkstroom slecht door de kabel kan en de spanning bij de LNB instort. Zodra die onder de drempelwaarde komt schakelt de LNB niet langer om naar horizontaal.

  Je kunt met een magneet controleren of de binnenader van staal is: stukje van de binnenader afknippen en bij een magneet houden. Als ie plakt, dan is het CCS kabel. Om te testen of de kabel de oorzaak is kun je bij een Brico even voldoende goedkope coax kopen en buitenom je installatie testen. Als het nu werkt weet je genoeg, maar de goedkope kabel van de Brico is meestal die CCS kabel, dus dan alsnog goede kwaliteit coax kabel kopen, anders krijg je het probleem later weer terug.

  #207716
   elja 
  Bijdrager

  Hallo Jako,
  Ik had dit verhaal gelezen op een ander forum en juist daarom de installatie laten testen door een bedrijf. Hij heeft zijn testapparaat ook op de coax-kabel aangesloten en zodoende de satellietontvanger omzeild. Zijn testapparaat gaf het benodigde signaal ( 12187 H 29900 enz. ) gewoon aan als aanwezig. Vandaar de gezamenlijke conclusie: Topfield kapot.
  Mvg,
  Elja

  #207718
   jako 
  Bijdrager

  Uiteraard is dat mogelijk, maar pas op voor te snelle conclusies.

  Als het testapparaat ook maar een fractie meer spanning afgeeft kan net de drempelwaarde worden gehaald en werkt alles. Hetzelfde geldt voor het verwisselen van de ontvanger door een nieuw exemplaar (beetje meer spanning) of het vervangen van de LNB door een ‘groen’ exemplaar met een zuiniger gebruik.

  Tenzij het bedrijf ook de uitgangsspanning van de Topfield heeft gemeten, en te laag was, is er nog niks bewezen.

  #207719
   elja 
  Bijdrager

  Hallo Jako,
  Ik snap wat u zegt.
  Ik heb een multimeter gevonden, maar die meet niet meer.
  Stel dat ik met de Topfield naar een computerwinkel ga om de uitgangsspanning te laten controleren, wat moet ik dan vragen? Dit om te voorkomen dat ik weer niet de juiste conclusie trek uit de uitkomst.
  Mvg,
  Elja

  #207720
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  @ Elja, voor een tientje koop je tegenwoordig een digitale multimeter, bij de brico’s en soms in de aanbieding bij grootgrutters die hun wortels Outre-Rhin hebben. Een computerwinkel zal toch ook al snel een gelijk bedrag in rekening brengen. En zo’n aanschaf is niet weg, kan naderhand nog van pas komen om te checken of een batterij of accu nu echt helemaal leeg is om het bij ongevaarlijke low-voltage metingen te houden.

  En mocht je besluiten – late roepingen ook welkom – dan ook nog de kap van die Topfield tuner af te schroeven dan behoeft het woord “electrolytische condensator” (elco) enige toelichting. Een concrete case: een week voor onze verhuizing vroeg m’n zoon of ik zijn high-end Samsung 48-inch tv zou kunnen repareren, begon steeds trager op te starten en tenslotte helemaal niet meer. Ik vermoedde een standaard fout, hebben ze bij Samsung (en anderen) wel vaker last van: het gebruik van standaard consumer kwaliteit componenten op plekken in de schakeling waar je eigenlijk een betere kwaliteit moet gebruiken, bestand tegen hogere temperaturen en gemene piekstromen. Ik wist zowaar nog in welke verhuisdoos m’n soldeerbout zat. Toen de boel opengeschroefd, en gespeurd naar verdachte elco’s, geïdentificeerd, vervangen door LL (Long Life) exemplaren (de zwarte) en op de print vastgesoldeerd. Et voila, beeld.

  Kortom, maar dat was al langer bekend, ik heb het niet zo op de weggooi cultuur en voorgeprogrammeerde veroudering by design. Wanneer je een elektronica hobbyist of zendamateur in de buurt zou kennen dan wil die vast wel vanwege de lichte uitdaging of voor een fles wijn een helpende hand toesteken. Maar die zijn er niet zo veel meer ben ik bang en bij aanwezigheid in de buurt zou je deze vraag hier niet op het forum hebben gesteld.

  Maar om zeker te weten of er nog een sprankje hoop is voor je tuner zou je zelf een heel eenvoudige meting kunnen verrichten en een snelle visuele inspectie onder de motorkap kunnen uitvoeren. Have no fear, zeker niet wanneer je eerst de stekker uit het stopcontact hebt gehaald. Bijvoorbeeld kijken naar verdachte elco’s met een bol kapje of een chemische smurrie die daaronder vandaan begint te komen. Demontage en solderen wordt dan werk voor de iets gevorderde. Maar zo’n diagnostische fase vooraf kan misschien nog wat geld en het milieu (be)sparen.

  #207721
   Jean Laeremans 
  Bijdrager

  Die goedkope Chinese elco’s ook. Heb ongeveer hetzelfde gedaan . Was een Samsung monitor.

  #207726
   jako 
  Bijdrager

  Een bezoek aan een computerwinkel ligt inderdaad niet voor de hand. Die heeft vast wel een meter, maar kan geen werkende opstelling maken, moet dus onbelast meten en dan weet je nog niks, tenzij de spanning ook onbelast al te laag is. Het zoeken naar een bolle elco lijkt me te vroeg, voor mij staat nog niet vast dat de ontvanger de oorzaak is.

  Het is overigens een twin tuner, dus je kunt nog testen of het probleem zich wel met beide tuners en beide kabels voordoet. Kijk of je wel een opname kunt maken en/of verwissel de kabels eens onderling.

  #207727
   elja 
  Bijdrager

  Hallo,
  De twintuner zit maar aan 1 kabel, maar bij zenders zoeken heb ik bij beide tuners gezocht.
  Inmiddels nwe kabel uitgeprobeerd, maar zelfde verhaal.
  De Topfield vanbinnen bekeken. Ziet eruit als nieuw, geen bolle kapjes of smurrie.
  Inmiddels wel gezien dat er wel H zenders worden ontvangen. Eurosport en Animalplanet op 12187 H 27500KS S2 2/3
  Waarom wel 27500KS en geen 29900KS is nu de vraag.
  Overigens ben ik een zij.
  Mvg,
  Elja

  #207728
   jako 
  Bijdrager

  Die voorlaatste opmerking verandert de diagnose aanzienlijk. Het probleem heeft dus niks te maken met LNB spanning. Maar wel vreemd dat je kennelijk geen problemen hebt met verticale transponders die ook een hoge symbolrate hebben.

  Welke CI module heb je? (de kleur biedt voldoende info) Met welke melding komt je ontvanger?
  Kijk eens in het menu van je ontvanger en ga naar instellingen voor de CI module. Staat daar een instelling voor high-speed o.i.d.? En als dat uitgevinkt staat, zet ‘m dan aan.

  #207729
   elja 
  Bijdrager

  Hallo Jako,
  De module is de zwarte met de wereldbol, niet de nieuwste dus, maar hij heeft al die tijd gewoon gewerkt.
  Ik kan niets aanvinken.
  De firmware versie is 3.03.013.sp2, dus, dacht ik, de juiste versie.
  Helaas hebben we na het weer terug wisselen naar de oude kabel ook geen kwaliteit meer!! De kabel maakt contact voordat hij in de decoder is geschroefd, maar eenmaal aangeschroefd niets meer.
  Ik weet het niet meer!!
  Mvg,
  Elja

  #207730
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Jako had het onderwerp kabel kwaliteit al voorzichtig te berde gebracht en dat hardware spoor oppakkend denk ik dat we nu ook een connector probleem hebben, misschien een miniem klein stukje draad dat een hele of halve sluiting maakt tussen midden ader en afscherming. Voor de kleine F-connectoren is dit de montage handleiding.

  #207734
   elja 
  Bijdrager

  Hallo Rob,
  We zullen de montage handleiding opvolgen en de connector opnieuw aansluiten.
  Nog iets anders. De opnames van maanden geleden spelen niet soepel af, maar staan steeds voor korte of langere tijd stil.
  Misschien is dat ook nog een aanwijzing.
  Mvg,
  Elja

  #207735
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Elja, die aanwijzing is meer iets voor onze telecom en satelliet expert Jako. Ik heb al heel wat apparatuur gerepareerd, maar de satelliet sector hoewel hoog in de lucht zich voltrekkend is voor mij grotendeels terra incognita, geen hands on experience.

  #207736
   jako 
  Bijdrager

  Die firmware versie van de CI module is inderdaad actueel. Je mag coax connectors alleen bevestigen/losschroeven als de ontvanger geheel spanningsloos is anders loop je het risico dat de betreffende tuner defect raakt. Meestal gaat het wel goed, dus ik vermoed ook dat sprake is van een slechte verbinding in de f-connector. Als het een aangeknepen type is, dan moet die vervangen worden anders even opnieuw monteren volgens de handleiding van Rob.

  Er lijkt dan toch echt sprake van een hardware defect in de Topfield 2400. Het is een a-typische storing, ik weet geen voor de hand liggende oorzaak. Google geeft ook geen uitsluitsel, dit probleem kom ik nergens tegen.

  Erg jammer, want dit is één van de weinige ontvangers die in staat is om gecodeerd op te nemen en deze (automatisch) achteraf te decoderen via de CI module. Dat maakt de decoder bijvoorbeeld ook direct geschikt voor gebruik met Joyne.

  De op het andere forum gesuggereerde Vu+ solo2 is een prima alternatief. Met de zwarte CI module kun je de extra beveiligde kanalen niet zien, dus die mis je ook niet. Zet er OpenPli software op, of laat dat over aan de de dealer, en je hebt de voor een Nederlandse situatie meest gebruikersvriendelijke software met uitstekende support er op staan. Let op dat een ‘kaal’ geadverteerde prijs meestal zonder harddisk en software is. Het is zeer aan te bevelen om deze ontvanger op internet aan te sluiten.

  #207739
   elja 
  Bijdrager

  We gaan dus maar de VU+ solo2 bestellen. Met alles erop. Ik ben dat getob met decoders nu wel zat!
  Nog 1 vraag. Ik snap de laatste zin niet.

  #207740
   jako 
  Bijdrager

  Aansluiten op internet?
  Net als je Topfield is deze ontvanger voorzien van een UTP aansluiting waarmee je hem kunt aansluiten op je modem/router. Daarmee kan de ontvanger (software-) updates binnenhalen, andere skins, betere EPG dan Canal Digitaal, uitzending gemist, youtube, weersverwachting, etc. te veel om op te noemen. Daarnaast kun je dan vanaf je PC TV kijken via de ontvanger, bijvoorbeeld op de slaapkamer, je ontvanger bedienen en configureren, films kopiëren naar je pc, gedownloade films uploaden naar je ontvanger om af te spelen etc.

  In plaats van een UTP kabel kun je ook een USB Wifi stick gebruiken en meestal kun je die direct meebestellen bij de dealer, maar via UTP is betrouwbaarder.

  #207742
   elja 
  Bijdrager

  Wauw, voor mij klinkt dat ingewikkeld, sorry.
  Ons modem staat erg ver van de TV/decodeur in een andere ruimte, dus dat is een probleem. Internet is hier ook erg langzaam. Wifi haalt het wel naar die andere ruimte, maar niet op volle sterkte.
  Om nieuwe software binnen te halen ( al die andere mogelijkheden vind ik niet belangrijk ) is het neem ik aan mogelijk om de decodeur even mee te nemen naar het modem, of moet hij op de satelliet aangesloten blijven.
  En die UTP kabel? Moet je die apart kopen of wordt die meegeleverd?

  #207743
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Vermoedelijk wordt zo’n UTP kabel niet meegeleverd. Maar is ook onder de naam ethernet kabel een oude bekende in netwerk- en internetland, voorzien van twee RJ-45 stekkers, voor een paar euro verkrijgbaar bij iedere brico.

  #207744
   jako 
  Bijdrager

  Ik ging er eigenlijk van uit dat je Topfield vanwege vergelijkbare mogelijkheden ook al was aangesloten op je netwerk zodat het slechts zou gaan om inprikken van de reeds bestaande kabels.

  Voor het brengen van internet naar een plek waar WiFi niet lukt is een powerline adapter de handigste oplossing: De netwerkaansluiting gaat via de stroomkabels in huis naar het stopcontact waar dat nodig is. De constructie bestaat uit twee kastjes: de ene komt in het stopcontact dicht bij het modem en wordt via een (meestal meegeleverde) utp kabel aangesloten op het modem. Het tweede kastje komt in een stopcontact vlak bij de ontvanger en via de utp kabel aangesloten op de ontvanger. Powerline adapters zijn beschikbaar in verschillende prijsklasse’s en snelheden. Ik heb zelf deze in gebruik. Je kunt die vervolgens weer uitbreiden met modules om meer aansluitingen te realiseren of WiFi naar een andere ruimte te brengen. Als je geen stopcontact wilt/kunt opofferen kun je ook een module kopen met geïntegreerd stopcontact. Koop die dan wel in Frankrijk anders zit je met een verkeerde randaarde.

  ‘even’ de ontvanger verplaatsen naar het modem is geen oplossing. Zonder ook de TV mee te nemen en alles in de buurt van je modem weer aan te sluiten kun je niks zien en dus ook je ontvanger niet bedienen. Dan kun je nog beter een lange utp kabel kopen en die tijdelijk door het huis leggen. Maar dan gaat toch een groot deel van het bedieningsgemak verloren. Ik zou voor powerline adapters kiezen.

22 berichten aan het bekijken - 1 tot 22 (van in totaal 22)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2018 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account