verkoop auto als niet-ingezetene

Dit onderwerp bevat 7 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 6 jaren, 3 maanden geleden door Noë.

 • Auteur
  Berichten
 • #208888
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ik probeer mijn schoonvader te helpen bij het verkopen van zijn auto, hier in Frankrijk.
  Hij is Brits en niet-ingezetene hier in Frankrijk (heeft alleen een 2e huis hier) en heeft in 2006 hier in Frankrijk een nieuwe auto gekocht en laten registreren op zijn adres hier in Frankrijk (net als dat hij voor al zijn andere Franse zaken zoals gas/water/licht maar ook taxe foncière + habitation dat Franse adres gebruikt).

  Nu de verkoop tegenwoordig een online-deel behelst (https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1707) loop ik tegen het volgende probleem aan: voor de verkoop van een auto met een registratie van pre-2009 (dus zonder de 5-cijferige code confidentiel) moet er bij ants.gouv ingelogd worden via FranceConnect. Om FranceConnect te gebruiken log je in via éen van de volgende drie wegen:
  * impots.gouv.fr
  * ameli.fr
  * idn.laposte.fr
  De eerste twee methoden vallen af voor een niet-ingezetene en de derde, (b)lijkt nu, uiteeindelijk ook: als niet-ingezetene kun je wel een IDN aanvragen (en dat is inmiddels ook gelukt voor mijn schoonvader), maar die niet gebruiken om bij FranceConnect in te loggen.

  Kortom: hoe verkoop je nu als niet-ingezetene een/je auto hier in Frankrijk?

  #208889
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Strawbale,
  Ben zeer benieuwd naar het juiste antwoord. Komt er nu om de hoek kijken dat je als niet-ingezetene van Frankrijk eigenlijk geen auto op frans kenteken op je naam mag/kan hebben staan? Domicile is Engeland. En natuurlijk werd daar nooit moeilijk over gedaan.

  #208890
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Bij aankoop werd (wordt? nergens/nooit om je ingezeten status gevraagd – mijn schoonvader heeft de auto nieuw bij een concessionaire gekocht.
  Wellicht is het een onvoorzien gevolg van het online gaan van het proces, maar daar zie ik niet (snel) een oplossing voor komen.
  De préfecture hier was telefonisch zeer begrijpend en behulpzaam en adviseerde om zowel als vekoper als koper het papierwerk via een (willekeurige) garage te doen – die zouden dit (nog) wel kunnen oplossen, werd mij verteld. Daar zal ik een aspirant koper uiteraard niet mee overtuigen, maar ga toch eerst het verkopers-deel van het via-ee-garage verhaal checken.
  Wordt vervolgd.

  #208900
   bosbess
  Deelnemer

  Officieel was het nooit toegestaan om als niet-ingezetene een franse auto op je naam te hebben. Maar aangezien bij de aanvraag van een carte grise nooit werd gevraagd naar een bewijs dat je belastingplichtig bent in Frankrijk gaven veel tweede-huis-bezitters hun franse adres op als “domicilie”, hoewel hun domicilie zich uiteraard elders bevond.

  Op Nederlanders.fr heeft in 2016 nog een verhitte discussie plaatsgehad tussen “de preciezen” en “de rekkelijken” onder de titel “Mag ik in een auto met Frans kenteken rijden?” De uiteindelijke conclusie was dat het niet mag, hoewel veel tweede-huis eigenaars het doen. Er is ook geen andere oplossing voor wanneer je niet (meer) met de auto naar Frankrijk kunt of wilt komen.

  Helaas is jouw probleem, Strawbale, daarbij niet aan de orde gekomen, omdat dat toen nog niet speelde. Mijn eerste ingeving toen ik dit las was: ga naar de garage waar de auto destijds is gekocht en leg het probleem uit. Misschien weten zij een oplossing. Misschien ook willen zij de auto kopen. Jammer voor de aspirant-koper en voor je schoonvader, want een garage geeft er natuurlijk minder voor. De koper kan hem altijd nog (gereviseerd) van de garage kopen.

  Ik ben zeer benieuwd naar de afloop, ook vanwege een NL vriendin van me met een tweede huis hier, die ook al vele jaren een franse auto op haar naam heeft staan.

  #208914
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Renault, waar auto gekocht is, kan wel een accusé d’enregistrement déclaration de cession d’un véhicule leveren en zegt dat de koper daarna ‘eenvoudig’ een CG kan regelen – aan mij de koper daarvan te overtuigen.
  Feu Vert zegt het, tegen betaling, ook te kunnen doen…

  #208915
   bosbess
  Deelnemer

  Bedankt Strawbale, goed om te weten dat er mogelijkheden zijn. Maar mij wordt uit je bericht niet helemaal duidelijk wát Feu Vert tegen betaling kan doen. Alleen een accusé leveren? Of ook een carte grise? In het laatste geval zou ik persoonlijk liever iets betalen en naar Feu Vert gaan, want de koper zit waarschijnlijk niet op onzekerheid en gedoe te wachten. Succes.

  #208916
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Voor zover ik begrepen heb kan Feu Vert beide doen. Helaas kan onze lokale Feu Vert het niet a.s. zaterdag doen, wegens te weinig personeel, en ik niet de zaterdag erop, want weekend naar Engeland, en de koper alleen op zaterdags (want ruim 3 uur rijden van ons en door-de-week werkende)…
  Ik ga morgen weer even bij feu Vert langs voor precieze details, kosten en hoe lang het duurt.

  #209173
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Update:
  Met een sisser afgelopen.
  Kopers wel inmiddels afgehaakt, dus de auto aan mezelf verkocht – was bij Feu Vert geen probleem.
  Nu dus een nieuwe kopen zoeken.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?