Dit onderwerp bevat 25 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 10 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
29 maart 2016 om 21:44 #186415NoëSleutelbeheerder
Heb sinds kort mijn nieuwe tnt sat hd decoder maar die krijg ik niet aan de praat, althans ik krijg geen signaal. Nou weet ik echt wel een beetje hoe je een schotel moet uirichten maar dit is een rampenplan. Ik gebruik een duo lnb. Eén kabel naar m’n oude franse decoder en een voor mijn nederlandse en alles liep als een zonnetje. Nu de nieuwe decoder aan de kabel geprikt maar nul signaal op de franse hd decoder. Alle stekkers en verbindingen 3X gecontroleerd. Alles o.k. Wat zitten klooien met de schotel en wat blijkt…of je hebt signaal op de NL decoder of een pietsie draaien aan de schotel, en je hebt signaal op de F decoder, maar nooit op allebei gelijk signaal. En ze zitten allebei op de zelfde satelliet. Heb zelfs mijn satfinder gebruikt om zo nauwkeurig mogelijk te richten en om te controleren of de lnb spanning heeft. Haal ik mijn kabel uit de goed werkende NL decoder en stop hem in de franse decoder….precies…NIETS. Iemand nog meer fantasie dan ik?.
30 maart 2016 om 12:56 #186416NoëSleutelbeheerderEn ze zitten allebei op de zelfde satelliet.
Ze zitten niet allebei op dezelfde satelliet, daarom gebruik je een Duo LNB met twee koppen, voor de ontvangst van twee satellieten.
De Franse zenders zitten op Astra19.2, de Nederlandse op Astra23.5.
Met de duo LNB kun je beide ontvangen, mits de juiste LNB op de juiste schotelmaat is gemonteerd en correct staat uitgericht. De CanalDigitaal ontvanger schakelt tussen beide satellieten, de TNTSAT ontvanger kan dat niet. De TNTSAT ontvanger gaat uit van een rechtstreekse kabel naar Astra19.2. Dat is geen probleem, want als geen signaal gestuurd wordt, dan zal de LNB op Astra19.2 staan.Als je met je CanalDigitaal decoder kijkt, dan schakelt die naar Astra23.5. Ruil je nu de ontvanger om voor een TNTSAT ontvanger, dan krijgt die Astra23.5 en ontvangt uiteraard…niets.
Mijn conclusie is dat je installatie niet goed genoeg staat uitgericht. Of de LNB past niet goed genoeg bij de grootte van de schotel. Ook de skew, de schuinstand van de LNB, is erg belangrijk, vooral bij HD kanalen op 8PSK transponders.
30 maart 2016 om 18:12 #186417NoëSleutelbeheerderJe hebt gelijk. Het zijn inderdaad twee verschillende satellieten. Ik heb echt alles geprobeerd. Ook mijn satfinder ingezet. Ik heb er maar een pro bijgehaald. Het kost dan maar een paar centen, maar dan is het goed.
Ik steeg weer een beetje bij mezelf in achting want hij had een uur nodig om tot de conclusie te komen dat de lnb niet meer goed functioneert. Komt binnenkort een nieuwe op. Bedankt voor het meedenken30 maart 2016 om 18:12 #186418NoëSleutelbeheerderJe hebt gelijk. Het zijn inderdaad twee verschillende satellieten. Ik heb echt alles geprobeerd. Ook mijn satfinder ingezet. Ik heb er maar een pro bijgehaald. Het kost dan maar een paar centen, maar dan is het goed.
Ik steeg weer een beetje bij mezelf in achting want hij had een uur nodig om tot de conclusie te komen dat de lnb niet meer goed functioneert. Komt binnenkort een nieuwe op. Bedankt voor het meedenken31 maart 2016 om 09:07 #186429NoëSleutelbeheerderHet lijkt me eigenlijk een te gemakkelijke conclusie van die ‘pro’. Ik kan me geen defect voorstellen waarbij je met een beetje draaien aan de schotel wel ontvangst hebt, maar alleen niet van beide satellieten tegelijk.
31 maart 2016 om 11:44 #186430NoëSleutelbeheerderBonjour Jako,
Hmmmmm, een Franse “pro” die een uur nodig heeft om tot de conclusie te komen dat een LNB niet goed werkt, terwijl je met wat draaien aan de schotel wél op elke ontvanger signaal kunt krijgen. En die niet in zijn bestelwagentje een andere duo LNB heeft liggen, zoals een loodgieter die geen kraanleertjes bij zich heeft.
Zullen we eens wedden wat er gebeurt als die “pro” straks met een andere LNB komt aanzetten?
Salutations, Jos
31 maart 2016 om 13:24 #186431NoëSleutelbeheerderNou, ben bij de patron geweest en die zegt dat het niet de LNB kan zijn maar dat wellicht mijn SAB decoder roet in het eten gooit, maar dan moeten we in de instellingen kijken. Dat ga ik dan maar eens doen. Volgende week heeft ‘ie geen tijd want dan is het natuurlijk gekkenhuis i.v.m. de overgang naar HD, maar daarna zou hij nog wel even langs willen komen .Als het (mij) helemaal niet lukt dan vraag ik aan een vriend die electrotechnisch ingenieur is en die z’n hele erf vol heeft staan met schotels en dit soort dingen met z’n ogen dicht doet, mij te helpen, maar het is m’n eer te na om het niet zelf voor elkaar te krijgen.
Het allerlaatste redmiddel is twee aparte schotels, één voor de Astra 19.2 en één voor de 23.5. Het is natuurlijk een beetje te zotte oplossing maar een mens moet wat.31 maart 2016 om 13:38 #186432NoëSleutelbeheerderAls je twee decoders elk met een eigen kabel is aangesloten aan een uitgang van de duo LNB dan kunnen ze elkaar niet beïnvloeden. Doen ze dat wel, dan is de LNB defect 😉 , maar dat heeft weer geen enkele relatie met het draaien aan de schotel.
Geef eens wat meer info.
Welke duo lnb gebruik je (merk, type), wat is de afmeting van je schotel (hoogte en breedte) , welke ‘poot’ zit in de houder geklemd (19.2 of 23.5)?31 maart 2016 om 13:44 #186433NoëSleutelbeheerderBonjour Bonoo,
Jako is hier de echte specialist, niettemin een suggestie van mijn kant.
Een probleem met duo-LNB’s voor amateurs (zoals ik) is dat men vaak vergeet dat de positie van de koppen het spiegelbeeld is van de positie van de satellieten. Met andere woorden, als u achter de schotel gaat staan en in de richting van de satellieten kijkt, bevindt de Astra 23 satelliet zich links van de Astra 19 satelliet, maar op uw schotel ontvangt de rechtse LNB kop Astra 23 en de linkse Astra 19.
Als doe-het-zelf schotelaar raak ik daar ook nog wel eens van in de war. Wat mij dan helpt, is één van de koppen van de duo LNB tijdelijk even inpakken in aluminiumfolie, die ontvangt dan niets meer. Dus pak bijvoorbeeld uw rechterkop in alufolie en richt dan uit op Astra 19. Als u dan de folie verwijdert zou de andere kop “automagisch” op Astra 23 gericht moeten zijn.
Succes!
Salutations, Jos
31 maart 2016 om 15:10 #186419NoëSleutelbeheerderIk zal separaat via de mail een paar situatiefotos sturen want ik meen dat dit niet via het forum kan. De schotel is 60 cm. De 19.2 zit in de houder geklemd en zit, staande achter de schotel gezien, dus kijkend naar het heelal links op de lnb en de 23.5 zit rechts met allebei de kabels naar de corresponderende decoders. De schotel is door de monteur op 39° gezet. Vraag me niet waarom, maar beide decoders geven nu goed beeld maar wat vreemd blijft is dat mijn SAB decoder, na uitgezet te zijn, alleen maar weer signaal geeft als de antenne stekker er uitgehaald is en weer terug gezet is.
Het betreft een canaaldigitaal lnb universeel monobloc ( zie foto’s)31 maart 2016 om 16:48 #186420NoëSleutelbeheerderIk ga dan uit van een triax 64 schotel in combinatie met een CanalDigitaal Duo LNB 60, dat is een combinatie die goed moet kunnen werken.
In Zuid-Frankrijk is de elevatie voor Astra19.2 38,2 graden, dus 39 op de gradenverdeling van de schotel lijkt me prima, zo nauwkeurig is een gradenverdeling op de schotel ook niet en ook de mast staat zelden 100% verticaal.
Je LNB staat nu dus zo:
Dat is op zich niet fout, maar het is beter om de Astra23.5 in de houder te doen en uit te richten op Astra23.5 Op die manier krijgt de Astra23.5 lnb meer signaal wat helpt bij een ongestoorde ontvangst van de NL HD zenders van de wat zwakkere Astra3B.
De schotel moet dan 1 graad zakken en ca. 4 graden naar het oosten. De schuinstand blijft hetzelfde, dus de Astra19.2 lnb hangt dan lager.
De Franse zenders zitten op de enorm sterke Astra1N, die ontvang je toch wel.
Bij het aanzetten moet je SAB het diseq B signaal sturen om de Duo LNB naar de juiste satelliet te schakelen. Kijk in de setup van je SAB of dat nog wel goed staat: Astra19.2 =diseqc A en Astra23.5= diseqc B. (of toneburst A/B)
Pas op met het loskoppelen en weer aankoppelen van de coax kabels, dat mag alleen als de apparatuur echt ‘uit’ staat, dus met de stekker uit het stopcontact anders kan zowel de lnb als de ontvanger defect raken.
1 april 2016 om 12:58 #186434NoëSleutelbeheerderHallo Jako,
Eén vraagje hierover, want ik ben tenslotte maar een amateur op dit gebied.
Wat bedoel je met “de schotel moet 1 graad zakken”?
Bedoel je van 39° naar 38° elevatie of iets anders?Groet
Huib
1 april 2016 om 13:28 #186435NoëSleutelbeheerderJa, dat bedoel ik. Uiteraard naregelen op maximale sterkte en daarna op maximale kwaliteit want de aanduidingen op een schotel zijn grof en je wilt precies uitrichten.
Eerst alles markeren met een stift zodat je de oude situatie gemakkelijk kunt herstellen. De LNB omzetten naar de Astra23 hals. Daarna de bouten ietsje lossen zodat de schotel net beweegbaar is maar niet ‘los’ komt. Ontvanger aanzetten op TV Oost zodat de LNB naar Astra23.5 schakelt en op een FTA zender.
Dan 1 graad zakken en langzaam een stukje naar links bewegen tot je beeld hebt en/of signaal op een satfinder (het is maar enkele mm op de mast). Daarna exact afregelen op maximale kwaliteit. Bij het aandraaien van de bouten verloopt de instelling weer iets, dus je moet blijven meten en tevens ontvangst op Astra19.2 controleren. Vergeet niet om ook de schuinstand van de LNB te optimaliseren.
1 april 2016 om 22:23 #186436NoëSleutelbeheerderBestaan er al zelfrichtende LNB,S/Schotels?
janv
1 april 2016 om 23:47 #186427NoëSleutelbeheerderJa die bestaan al volop. Maar de prijs die je betaalt voor het richtgemak is nog hoog: tot ruim 1.000 euro meer. Als de Wet van Philips van toepassing is (een product kost na tien jaar in gelijke configuratie tien procent van het introductiebedrag), dan zijn ze in 2025 beter betaalbaar.
2 april 2016 om 10:21 #186428NoëSleutelbeheerderIk heb van Philips geleerd dat elk massaproduct uiteindelijk dezelfde prijs/kilo heeft, ongeacht of het gaat om een scheerapparaat, cd speler, lamp, TV of tosti ijzer. Daarmee wist Philips in de ontwikkelfase al het commerciële eindbedrag van een product.
Helaas zullen zelfrichtende schotelantennes nooit een massaproduct worden, daarvoor is het nut, en dus de omzet, te gering. Alleen voor mobiele situaties is dit echt handig, zoals op boten en campers. Op een vaste locatie gebeurt het uitrichten van een schotel normaliter maar 1 keer in de levensduur van de schotel.
Populair op dit gebied is deze selfsat. Prima voor gebruik in Frankrijk, maar te klein voor ontvangst van de NL zenders in Zuid-Spanje en Portugal.
19 april 2016 om 08:13 #186437NoëSleutelbeheerderIk heb een trias tntsat tsr9010 satellietontvanger met Franse canal kaart, nu krijg ik een bericht dat ik nog acht dagen heb en dan gaat het scherm op zwart, ik moet dan neem ik aan per internet mijn kaart voor 15 euro vernieuwen. Maar ook een filmpje dat erover is gegaan op HD,ik denk dat deze ontvanger dat niet is,hoewel wel ik deze pas 4 jaar geleden heb gekocht via de sateliet leverancier.
Ik heb wel nog Nederlandse philips HD ontvanger en m7 canal digitaal liggen,kan ik deze daarvoor gebruiken indien nodig?Harold
19 april 2016 om 09:07 #186438NoëSleutelbeheerderNee, de CanalDigitaal/M7 ontvangers werken uitsluitend icm de CanalDigitaal kaart.
Je trias TNTSAT ontvanger is niet geschikt voor mpeg4 uitzendingen en nu waardeloos.
Als je een nieuwe TNTSAT HD ontvanger koopt, dan zit daar weer een TNTSAT kaart bij die 4 jaar geldig is. Sommige leveranciers geven een flinke korting aan klanten die terugkomen omdat hun oude TNTSAT ontvanger nu onbruikbaar is.
19 april 2016 om 17:02 #186439NoëSleutelbeheerderBedankt Jako,
Wat is nu een goede prijs kwaliteit ontvanger en waar bv kan je een flinke korting krijgen in Frankrijk bij welk keten…?
Vr. Gr. Harold
19 april 2016 om 17:26 #186440NoëSleutelbeheerderFlinke korting wordt soms gegeven als je kunt aantonen dat je de nu waardeloze SD ontvanger ook bij die leverancier hebt gekocht. Ga dus bij voorkeur ‘zeuren’ bij de leverancier van je SD ontvanger. Verwijt hem dat hij je 4 jaar geleden nog een SD ontvanger heeft verkocht, terwijl hij had moeten weten dat invoering van HD aanstaande was.
Verder zijn prijzen vooral afhankelijk van de mogelijkheden zoals dubbele tuner met mogelijkheid tot het maken van een opname op in- of externe harde schijf/usb stick, ik heb er geen ervaring mee.
In ca 95% van de Franse huishoudens volstaat tegenwoordig een ‘harkje’ op het dak en de kabel rechtstreeks in de TV. Geen smartcard, geen aparte ontvanger en voor slechts een paar tientjes voor antenne en kabel een aanbod van tientallen gratis zenders. Ruim voldoende voor de meeste Fransen, het gaat financieel dan ook niet zo goed met Canal+/CanalSat.
25 augustus 2016 om 11:48 #186421NoëSleutelbeheerderHallo allen,
bestaan er al TNTSAT decoders waar een CanalDigitaal Smartcard in past (en in werkt!)? Of CanalDigitaal gecertificeerde decoders die TNTSAT kunnen ontvangen?
Dank25 augustus 2016 om 12:29 #186422NoëSleutelbeheerderNee, en die gaan nooit komen ook. Alle providers wereldwijd zijn juist bezig om coderingen zodanig aan te scherpen dat uitsluitend nog gebruik kan worden gemaakt van de eigen hardware.
25 augustus 2016 om 13:05 #186423NoëSleutelbeheerderDat is droevig nieuws, maar bedankt!
25 augustus 2016 om 17:29 #186424NoëSleutelbeheerderEr is wel een alternatief: het gebruik van een ontvanger/TV die geschikt is voor meerdere CI+ modules (let op de plus die voor de gebruiker als min is te beschouwen) en daar voor elke provider een aparte module instoppen. Voor TNTSAT/CanalSat is geen CI module beschikbaar, maar wel voor Fransat en voor CanalDigitaal
Op die manier kun je 1 ontvanger voorzien van meerdere goedgekeurde decodeermodules en dus officieel zenders van meerdere providers via 1 apparaat ontvangen. Het nadeel voor de combinatie CanalDigitaal/Fransat is dat ze op verschillende satellieten worden uitgezonden (23.5 oost, 5 west) hetgeen niet mogelijk is met een ‘gewone’ offset schotel, wel met een toroidal schotel.
20 november 2016 om 21:48 #186425NoëSleutelbeheerderOf een draaibare schotel (SAB rotor). Bij de TV’s wel opletten of ze Fransat geschikt zijn, dit staat op de site. Veel Grundig erbij, die hebben een dubbel slot dus geen kaartwissel nodig zoals bij Samsung.
21 november 2016 om 11:05 #186426NoëSleutelbeheerderEen draaibare schotel is uiteraard ook een oplossing voor de ontvangst van ver uit elkaar liggende satellietposities.
Producenten van TV’s en/of hun software ontwikkelaars blijken in de praktijk niet veel kaas te hebben gegeten van satelliet ontvangst en de bijbehorende problematiek. Wees er niet van overtuigd dat een TV met twee CI slots ook werkelijk bruikbaar is om twee satelliet providers te bedienen. De TV fabrikant gaat er nog wel eens van uit dat je ‘uiteraard’ één CI slot voor DVB-c/T gebruikt en de ander eventueel voor satelliet.
Ook gebruiksaanwijzingen van TV’s zijn ook meestal hopeloos ten aanzien deze mogelijkheden, het staat er gewoon niet in.
Wie de mogelijkheid van het gebruik van twee CI+ modules tegelijk in een TV wil benutten doet er dan ook goed aan om dit bij een dealer te laten demonstreren of via internet te bestellen zodat je twee weken de tijd hebt om te testen en de TV terug te sturen.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.