Test OUTILS MULTIFONCTIONS (frummelaar)

This topic has 12 reacties, 6 stemmen, and was last updated 2 years, 2 months geleden by Silex.

 • Auteur
  Berichten
 • #205016
   Silex
  Bijdrager

  PDF 4MB

  janv

  #205017

  Bonjour Jan,

  Dank voor deze informatie!

  Aardig om te zien dat de “usual suspects” (en mijn favoriete merken) Makita en Bosch bovenaan eindigen.

  Overigens bezit ik zelf nog geen multitool van de geteste soort. Ik ben er nog steeds niet uit of het de moeite waard is zoiets aan mijn toch al behoorlijk omvangrijke collectie electrisch gereedschap toe te voegen. Als je al cirkelzagen, decoupeerzagen en schuurmachines in verschillende soorten en maten bezit, is het dan nog de moeite waard hier een multitool aan toe te voegen? Iemand ervaringen?

  Salutations, Jos

  #205018

  Jos, bij de professionals in met name de keukenbranche zie ik meestal the king of the multitool hill liggen, van het merk FEIN. Kan nog wel een keer handig zijn dacht ik toen ik een aanbieding zag van het merk Parkside, 30 euro, voor incidenteel gebruik. Waarvoor tot nu toe gebruikt? Het maken van een sleuf in een massieve hardhouten parket vloer voor het bouwen van een tussenmuurtje. Invalzaag voor de grote lengtes, multitool voor de laatste stukjes. Met een kapzaagje lukt het ook wel, maar dan ben je wel een tijdje bezig. Het afzagen van koperen waterleidingbuis op een plek waar je met een pijpensnijder – zelfs de kleine compacte – niet bij kan. Het verwijderen van wat hardnekkige lijmresten. Bij sloopwerk voor het doorzagen van wat weerbarstige schroeven en spijkers. Kortom, handig voor dit soort kleine klussen. Hoe dit goedkope apparaat zich zou houden bij een intensievere inzet weet ik niet, maar voor grotere klussen is het denk ik aan te bevelen de nodig rustpauzes in te lassen. Rust krijgt die van mij genoeg: nog steeds niet wakker gemaakt uit z’n winterslaap.

  #205089

  Bonsoir Rob,

  Inderdaad, nuttige toepassingen. Echter, zoals ik reeds opmerkte, mijn gereedschapskist is reeds rijkelijk gevuld. Dus kan ik altijd kiezen met wat voor apparaat ik een klus te lijf wil. Een aantal klusjes die je noemt kon ik prima klaren met mijn goed oude Dremel, mijn reciprozaag met “alleszaag” blad of één van mijn schuurmachines.

  Hoewel ik alle trekken vertoon van een “tool junkie” zal ik dus de multitool waarschijnlijk voorlopig nog in de winkel laten. Hoewel, die Fein… 🙂

  Salutations, Jos

  #205103
   le bricoleur
  Bijdrager

  Rob en Jos,

  ik bezit een FEIN multitool, cadeau van mijn schoonzoon nadat ik hem geholpen had zijn nieuwe keuken te installeren. Ik gebruik die voor de echt heeel slecht toegankelijke klussen (precies zo als Rob die beschreef).
  Dan heb ik, omdat die FEIN in Frankrijk lag, bij Lidl in NL een Parkside voor minder dan € 40 gekocht. Die doet het ook prima en heeft het voordeel dat ik daarop de wisselstukken van bijna elk merk kan gebruiken. Dat vind ik het grootste nadeel van de multitools: er bestaat nog steeds geen standaard-aansluiting voor de zaagjes, messen etc., bijna ieder merk heeft zijn eigen aansluiting.
  Doet me denken aan auto’s van 30 jaar geleden, waar ook bij ieder merk het dashboard anders ingedeeld was, om het maar niet te hebben over de jaren ’20 waar bij bepaalde merken het rempedaal op een andere plek zat dan gebruikelijk.


  @Jos
  : Ik dacht ook eerst dat ik zonder kan, maar als je er een keer mee gewerkt hebt ben je verkocht.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #205105

  Wat die standaard aansluitingen betreft: de hulpstukken voor Fein en andere topmerken zijn stevig aan de prijs. Die van Parkside zeer schappelijk. De slijpschijven van dezelfde leverancier gaan zeer lang mee heb ik gemerkt, zeker net zo lang als vele malen duurdere aanbiedingen voor de professionals bij de Franse brico zaken. Dus dat helpt de exploitatiekosten te drukken. Voor de zekerheid een paar reserve setjes gekocht. Maar op die manier ga je al snel van één gereedschapskist naar een compleet atelier, ook al vol inmiddels.

  #205108
   capitaine
  Bijdrager

  Ik heb deze FEIN een twintig jaar geleden gekocht voor toen zo’n schrikbarend bedrag van 700 gulden, maar het was een onmisbaar stuk gereedschap in de jachtbouw.
  De machine leeft nog steeds, heb er diverse rare capriolen mee uitgehaald, en er vorig jaar zes messen mee versleten om een betonlijm (vroeger werd vloerbedekking nog met zo’n lijm vast gelegd schijnbaar) van een houten parketvloer van pakkembeet 30m2 af te “steken”.
  Je kunt er haarzuiver mee werken: een kennis had een click-parketvloer en in één deel een deuk.
  Malletje gemaakt van medium, en er met de FEIN dat deeltje uitgezaagd, en er een nieuw deel ingelijmd.
  De schuurdelen van de FEIN zijn ideaal voor moeilijke plaatsen.
  Zoals al boven beschreven, als je eenmaal zo’n machine hebt, gebruik je hem meer dan je verwacht had.

  Voor alle machines geld: Hoe zit je zelf in elkaar.
  Ben je een active doener, koop dan absoluut geen Ryobi met al die mooie batterijen en lampjes.
  Dan heb je meer succes bij de industriele versies van Hitachi, Makita, Bosch, of Metabo.
  Let er wel op, veel professionele merken zoals onderandere bovengenoemde hebben OOK een serie amateur-tools.
  Bij Bosch is de blauwe professional, de groene amateur (te vergelijken met Ryobi)
  Hitachi professional is het knopje rechts, rechtsom, en bij de amateur het knopje links rechtsom.
  Ook het Amerikaanse merk Milwaukee blinkt uit en vind je heel soms bij Aldi, maar anders zijn ze schreeuwend duur.
  Wil je echt ongestoord profesioneel werken, koop dan Festool, maar dan moet je wel diep in de buidel tasten voor gereedschap wat uitblinkt in alles.
  Het grote voordeel van Duitse machines is overigens dat ze nooit technisch veranderen.
  Op mijn oude FEIN passen nog steeds de nieuwste hulpmiddelen, en ik heb toevallig een paar weken geleden een aantal schuurpads en kabels van de Festools vernieuwd.

  Cees.

  #205130
   le bricoleur
  Bijdrager

  @Rob, @Cees

  Het is net niet zo als bij de oude Rockefeller die in de negentiende eeuw petroleumlampen cadeau gaf en aan de olie verdiende.
  FEIN is duur en de zaagjes en schuurdelen ook.
  Parkside is goedkoop en de onderdelen (gereedschappen) zijn redelijk geprijsd.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #205155
   ratatouille
  Bijdrager

  Je hebt gereedschap waar je echt van gaat houden, die alleen maar goede herinneringen doen opborrelen, en je hebt gereedschap waarbij je ergenis met elk afgebroken onderdeel alleen maar groter wordt. Van die spullen die je het liefst terug zou willen brengen naar de winkel, “hier ik hoef hem niet, het glom in de verpakking, maar ik weet niet wat ik er mee moet”.
  Met blauwe ledjes, en knopjes, en een pakket aan extra’s die je kwijt gaat raken voordat je weet waar je ze voor nodig hebt. Klemmetje voor dit, hulpje voor zo. Zo’n FEIN hoort in de eerste categorie, mijn setje papiersnijmesjes (88 delig) in de tweede. Aan drie type mesjes heb je in de praktijk genoeg.

  Maar producenten zorgen ervoor dat je in een marketing roes trapt, ze maken je gek met het idee dat je een verkeerde keuze maakt als je hun pad niet volgt, en stapje voor stapje zuigen ze je in hun fantasieweb. ‘Het is fantastisch, iedereen heeft er een, je kan al snel niet meer zonder, voor alles bruikbaar.’ Als je daarin trapt, dan ga je er ook naar handelen, en voor dat je het weet, sta je in de studeerkamer met een platte doos vol mesjes, die je nooit gaat gebruiken.

  Tuurlijk een FEIN is duur, maar als je echt wil, laat je je niet van de wijs brengen door zo’n kleinigheid. Want geluk is niet te koop, het moet je overkomen.
  Je maakt een keuze voor de lange termijn, voor die toekomstige goede herinneringen. Ik zag ooit een aanbieding voor een professionele Hitachi SDS+ machine, dat zijn van die momenten dat je niet moet wachten met het maken van een goed besluit. En wat heeft dat ding al voor mij gedaan! Onverwoestbaar.

  #205173
   le bricoleur
  Bijdrager

  Nog een opmerking over de multitools.
  Alle modellen die ik ken hebben een matige stofafzuiging. Dat is niet verbazingwekkend, want die dingen zijn gemaakt om ermee in de kleinste hoeken te werken, en dan is er bij het mesje of zaagje weinig plaats voor een afzuigmond. En de aansluiting aan een stofzuiger kan bij beperkte werkruimte hinderlijk of zelfs onmogelijk zijn.
  Een mogelijkheid is iemand met een losse afzuigmond dichtbij het gereedschap af te laten zuigen. En natuurlijk een stofmasker dragen!

  en @rata:
  Quality is still remembered long after price is forgotten.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #211128

  Bonjour,

  Ik haal dit oude draadje weer even uit de diepvries om van mijn “voortschrijdend inzicht” te verhalen.

  Oorspronkelijk zag ik voor mijn eigen situatie niet zoveel toegevoegde waarde voor een Fein-achtig multitool, zeker omdat ik al bijna omkom in de electrische handgereedschappen. Met soms enige improvisatie (op lengte afslijpen van boren en decoupeerzaagjes, creatief gebruik van de Dremel) wist ik me altijd wel te redden.

  Op zekere dag zag ik bij LIDL wederom de aanbieding voor de Parkside multitool voor minder dan 30 euro. In principe kies ik altijd voor meer professionele merken. Maar omdat ik nog helemaal geen persoonlijke ervaring met dit type gereedschap had, leek me dit een goedkope mogelijkheid voor een experiment. Gewoon eens kijken hoe vaak zo’n ding in mijn geval nuttig van pas zou komen.

  Welnu, ik moet bekennen dat ik verrast ben. Sinds ik dat ding heb komt het voor van alles en nog wat te voorschijn. Zagen van uitsparingen in vloeren op onmogelijke plaatsen. In de hoeken vlakslijpen (met zo’n delta-vormig diamantblad) van een betonnen aanrechtblad. Afkorten van koperen en kunststof leidingen die uit vloeren en wanden komen. Afzagen van stelspieën na het plaatsen van kozijnen. Verwijderen van stopverf uit oude ramen. Om maar eens een paar toepassingen te noemen.

  Voor zo’n goedkoop ding doet die Parkside het verrassend goed. Ik weet nu al dat als deze ooit de geest geeft, er snel een vervanger zal moeten komen. Gezien de aard van mijn gebruik zal dat dan wel een professioneler merk worden. Zo’n Fein doet me dan toch wel watertanden…

  Salutations, Jos

  #211961

  Een update, een vergelijkende test door SystèmeD.

  #211971
   Silex
  Bijdrager
13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?