Dit onderwerp bevat 12 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 10 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
17 augustus 2016 om 19:48 #188513NoëSleutelbeheerder
Beste technische knobbels , graag uw advies :
Wij zoeken een manier om onze telefoonlijn ( fixe , via live-box Orange) te kunnen gebruiken met 6 toestellen , liefst via RJ45 stopcontacten.
Mijn man denkt aan het gebruik van D-link. Is dit realistisch ?
En zoniet , hoe kan het dan wel ?Wifi werkt niet wegens te dikke muren.
En waar wij wonen is geen mobiel bereik.17 augustus 2016 om 21:01 #188518NoëSleutelbeheerder17 augustus 2016 om 21:24 #188519Ik zou er niet zo snel een antwoord op weten. Wat ik wel weet is dat ze een aantal jaren geleden bij assistance-Orange pagina’s vol schreven over welke telefoons al dan niet compatibel waren met de telefoon uitgang op de toenmalige Livebox. Dus het is maar de vraag of een klassieke huistelefooncentrale uit het tijdperk van de analoge “ligne fixe” en zo’n modern modem elkaar wel begrijpen. De standaard oplossing is natuurlijk om een moderne DECT telefooncentrale aan te sluiten op de telefoonuitgang van zo’n modem. Maar dan heb je bij dikke muren hetzelfde probleem als met wifi. Het enige dat nog zou kunnen helpen, trial and error, is om de DECT hoofdpost ergens op een centrale plek in het huis neer te zetten en aan te sluiten met telefoonbekabeling op de Livebox. In de hoop dat alle neventoestellen dan redelijk bediend worden met het draadloze DECT signaal. Orange heeft het volgende te melden over compatibele telefoons. In het duurdere segment is er een Business Livebox waarmee een klein bedrijfstelefoonnetwerk bediend kan worden. Daar hangt ongetwijfeld een stevig prijskaartje aan.
Er worden in de reguliere handel moderne varianten aangeboden van de huistelefooncentrale, maar zo te lezen dekken de fabrikanten en verkopers zich bij voorbaat al in tegen mogelijke compatibiliteits problemen. In de Orange shop op internet zie ik er zo snel niet iets bijstaan. En wat dit soort D-Link oplossingen betreft: ik ben bang dat je die rechtstreeks op een snelle internetverbinding moet aansluiten, en niet op de speciale telefoonuitgang van je Livebox. En niet alle internet/telefoonaanbieders zijn blij met dit soort concurrerende VOIP oplossingen, dat wordt nog wel eens geblokkeerd.
17 augustus 2016 om 22:21 #188520NoëSleutelbeheerderBonsoir,
Als u veel telefoontoestellen heeft is een eigen huiscentrale (PABX – Private Automated Branch Exchange) de meest fraaie oplossing. Dankzij de technologische ontwikkelingen op het gebied van VOIP is het relatief eenvoudig en goedkoop om zoiets in huis te installeren.
Bij het onderzoeken van de mogelijkheden voor een eigen PABX heb ik allereerst gekeken naar de mogelijkheden van een ADSL telefonie abonnement. Helaas blijken zoals Rob al zegt de bekende providers op de één of andere manier blokkades op het niveau van SIP of RTP op te werpen om een eigen PABX moeilijk of onmogelijk te maken. Dus dat schiet niet op.
Ik heb dat nu opgelost door middel van een VOIP account bij ippi.com. Je kunt daar kiezen, vanaf een gratis account waarop je een tegoed stort voor uitgaande gesprekken, tot verschillende abonnementen met gratis telefoneren naar meer of minder bestemmingen. Je krijgt ook een eigen regionaal telefoonnummer. Met alle accounts is trunking naar je eigen PABX mogelijk.
Mijn PABX registreert zich bij ippi, en mijn oude FT/Orange nummer kan ik naar mijn regionale ippi telefoonnummer doorschakelen. Daarmee komen alle binnenkomende oproepen via VOIP en ippi op mijn PABX terecht, inclusief caller-ID. Genoeg informatie om mijn call routing logica aan het werk te laten gaan.
Met een eigen VOIP PABX kan ik net zoveel telefoontoestellen gebruiken als ik wil, van enige tientallen op de kleinste hardware tot honderden op een zware server. Bij binnenkomende oproepen kan men alle toestellen laten rinkelen, of slechts een beperkte groep, of één voor één tot ergens wordt opgenomen (hunt group). Toestellen kunnen onderling bellen, voicemail menu’s kunnen worden gemaakt, softphones op PC en smartphone geïnstalleerd worden, etcetera etcetera.
De PABX is zodanig geconfigureerd dat alle Franse- en internationale nummers als VOIP via ippi naar buiten gaan. Maar dat kan ook nog slimmer in de toekomst. Niets wat mij tegenhoudt om accounts bij meerdere VOIP providers aan te maken en automatisch oproepen naar verschillende landen via verschillende providers te routeren.
Als mijn PABX door wat voor reden ook uitvalt, gaan binnenkomende oproepen naar de ippi voicemailbox, en worden ingesproken berichten als mp3 via e-mail naar mij gestuurd.
Dankzij een Raspberry Pi met Asterisk, een zo goedkoop mogelijk FT/Orange abonnement en een ippi account kan ik trunken naar mijn eigen PABX, heel veel telefoons in huis hebben, gratis bellen naar een groot aantal bestemmingen en alles doen waar je vroeger een telefooncentrale ter grootte van een zeecontainer voor nodig had. Maar je moet wél enigermate thuis zijn in de techniek en niet opzien tegen een beetje hobbyen.
Salutations, Jos
18 augustus 2016 om 19:38 #188521NoëSleutelbeheerderGoede avond ,
dank voor de reacties !
Wij gaan hier zeker mee aan de slag , wat misschien verdere vragen zal oproepen …
Het gaat in ieder geval even duren voor we al deze informatie uitgeplozen hebben.
Cordialement, steenmarter22 augustus 2016 om 17:44 #188522NoëSleutelbeheerderGoede dag
na heel wat googelen, bezoeken van Orange-shops en leveranciers van electriciteitsbenodigdheden , kwam iemand met het volgende op de proppen:Legrand e-cataleg ref 413012 telefoonverdeler 2x 4 uitgangen
en ref 413011 adsl-filter modemuitgang en multimediaZou di teen oplossing kunnen zijn ?
Alvast bedankt voor reakties.23 augustus 2016 om 09:06 #188523Dat is volgens mij een variant op een patch panel: je kunt met kabeltjes / jumpers het signaal aan de ingang doorverbinden met een output. Voor internet betekent dit dat je achter een modem of router nog een switch kunt plaatsen om ieder aangesloten apparaat van een eigen adres te voorzien in het netwerk. Dus iedere aansluiting in een kamer gaat met z’n eigen ethernet kabel naar een uitgang van router of switch. Voor een huistelefooncentrale heb je een soortgelijke functie nodig, tenzij je alle telefoonlijnen parallel zou willen schakelen. De eerste die de lijn opneemt heeft ‘m, de rest kan meeluisteren. Ik ben bang dat je die huistelefooncentrale niet zult aantreffen in zo’n répartiteur. Want dan zou de inwendige elektronica immers een eigen voeding nodig hebben, en die ontbreekt op dit soort répartiteurs, onderdeel van de boîte de communication in de moderne GTL.
23 augustus 2016 om 11:01 #188524Het internet doet het hier in la FRance profonde weer even, dus nog een opmerking over dat andere referentienummer van Legrand. Dat is een doodeenvoudig adsl-filter, dertien in een dozijn. Alleen is deze bedoeld voor montage op een DIN-rail in de GTL (groepenkast). Met een “téléphone fixe” moderne stijl krijg je voor je Livebox helemaal geen analoog signaal meer binnen, alles zit in de frequentieband tussen grofweg 30 KHz en 2 GHz. De laagfrequente analoge bokken tot 3000 Hz hoeven dus niet meer van de hoogfrequente digitale adsl schapen te worden gescheiden via zo’n adsl filter. En alles zal VOIP zijn, en ziet, dat gaat met een paar jaren gebeuren, een korte samenvatting.
23 augustus 2016 om 11:50 #188525NoëSleutelbeheerderBonjour @Steenmarter,
Zoals Rob hierboven al opmerkt, en ik nog wat vierkanter toevoeg, is zo’n repartiteur niets anders dan een soort luxe kroonsteen voor telefoondraden. Er zit geen intelligentie en geen eigen voeding in. Een binnenkomende oproep laat domweg alle telefoons rinkelen, mits het totaal van hun “ring factors” het Franse maximum (ken ik niet) niet overschrijdt, anders rinkelt er helemaal niets meer. Reken voorzichtigheidshalve op maximaal 3 a 5 toestellen.
Als tijdens een telefoongesprek één van de andere toestellen wordt opgenomen, kan afhankelijk van de repartiteur óf deze partij “meeluisteren” óf krijgt deze partij geen kiestoon en moet dan maar raden wat er aan de hand is. Beide systemen vind ik niet meer van deze tijd. Naar mijn mening is en blijft een repartiteur een prutsoplossing die bovendien zijn definitieve end-of-life zal beleven als uw huidige analoge lijn wordt vervangen door telefonie over ADSL. Ik zou daar persoonlijk op dit moment niet meer in investeren.
Overigens ging de oorspronkelijke vraag over een “telefooncentrale”. Een repartiteur is dat in de verste verte niet. Als u tóch zoiets simpels wilt kunt u nét zo goed zo’n toren van telefoonstekkers in het F stopcontact van uw analoge telefoonaansluiting steken.
In uw plaats zou ik toch nog even verder studeren op de onderwerpen VOIP en PABX.
Salutations, Jos
24 augustus 2016 om 19:45 #188514NoëSleutelbeheerderHet berichtje dat ik gisteravond schreef is blijkbaar niet verzonden, dus probeer ik het maar opnieuw.
Allereerst bedankt voor de reacties.Ik vrees dat de titel telefooncentrale niet juist gekozen is en zou
onze situatie willen verduidelijken :
de gerenoveerde vleugel van ons huis heeft zeer dikke muren die geen draadloos verkeer mogelijk maken.
De verschillende plekken zoals atelier, bibliotheek, .. liggen ver uit elkaar.
Om niet steeds te hoeven rennen als er telefoon is , zoeken we een manier om via de RJ45 stopcontacten het telefoonsignaal te verspreiden opdat we de telefoon kunnen opnemen en beantwoorden van waar we op dat ogenblik zijn.
De toestellen mogen gerust tegelijk bellen en meeluisteren vormt geen probleem .
De compabiliteit met Orange doet dat wel.
Orange heeft hier het monopolie , maar de kabel komt dichterbij.
Bij navraag in de hun winkel zeggen ze ons dat alles wat na de DTI-doos komt voor de electricien is. Aan de andere kant horen wij daar je maar 2 RJ45 punten kan aansluiten zonder signaalverlies.
We hebben op de voorgestelde oplossingen “gestudeerd” maar moeten toegeven dat het meeste ervan ver boven onze pet gaat.
Zoals het er nu voorstaat zullen we op wandel moeten met ons telefoontoestel en het telkens inpluggen daar waar we zijn , vrezen we .
Met vriendelijke groet,25 augustus 2016 om 08:17 #188515NoëSleutelbeheerderBonjour Steenmarter,
Als uw wensen zó eenvoudig zijn kunt u inderdaad uit met een simpele répartiteur, zoals het door u genoemde model van Legrand of een vergelijkbaar model van Hager.
Als u nog een ouderwetse analoge lijn heeft sluit u de repartiteur direct hierop aan. Als u telefonie over ADSL heeft sluit u de repartiteur aan op de analoge RJ11 aansluiting op de Livebox, Neufbox of wat voor box u heeft.
Zo’n repartiteur werkt in de analoge wereld, dus u kunt via dit apparaat geen SIP/VOIP telefoons aansluiten.Het maximum aantal toestellen wordt vrijwel nooit bepaald door signaalverlies op de lijn maar bijna altijd door de zogenaamde rinkelfactor, het aantal toestellen dat tegelijkertijd rinkelt als er een oproep binnenkomt. Het aantal toestellen dat u tegelijk kunt laten rinkelen is niet van tevoren te voorspellen, gewoon proberen dus. Toestellen met een eigen netvoeding hebben minder “rinkelstroom” nodig dan toestellen die al hun energie uit de lijn halen. Dus u kunt wellicht nog wat optimaliseren door een paar goedkope toestellen met eigen voeding te kopen.
In deze handleiding vindt u alle informatie met rijkelijk veel duidelijke plaatjes voor het aansluiten van een repartiteur telephonique. Hopelijk helpt u dit een beetje op weg.
Succes!
Salutations, Jos
25 augustus 2016 om 12:30 #188516NoëSleutelbeheerderJa ,dit sluit meer aan bij onze wensen en ons kennisniveau.
Hartelijk dank voor alle reacties .20 november 2016 om 21:39 #188517NoëSleutelbeheerderGaat niet lukken Jos, de aansluitwaarde wordt te hoog, er zit geen versterker in (geen voeding dus ….), 2 of wellicht drie parallel lukt nog maar meer niet.
De enige juiste oplossing is een analoge telefooncentrale, dan kan er nog intern gebeld worden ook. Dit werkt goed op de Livebox.Een tweedehands vind ik op Marktplaats
of LeboncoinBeide Tiptel.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.