Dit onderwerp bevat 17 reacties, 9 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
26 oktober 2013 om 11:56 #198103NoëSleutelbeheerder
Stemrecht voor Nederlanders in Frankrijk.
Weet U hoe het zit met Uw stemrecht als U permanent in Frankrijk woont en U zich heeft laten uitschrijven in Nederland en inschrijven in Frankrijk ?
Wel U heeft natuurlijk geen stemrecht meer voor de gemeenteraad in Nederland. Maar wel in Frankrijk. U moet zich wel laten inschrijven – even in de Mairie op de electorale rol laten zetten. U bent mooi op tijd want als U het nu doet kan U in 2014 meestemmen.
En in Nederland mag U meestemmen voor de 2 e Kamerverkiezingen. Maar dat kan nog even duren voor het weer zo ver is.
En verder voor de verkiezingen voor het Europese Parlement. Die zijn er weer en wel op 22 mei 2014.
Om in Nederland te mogen stemmen met U zich laten registreren als kiezer in het buitenland bij de Gemeente Den Haag. Dat kan heel simpel. U stuurt gewoon een emailtje aan : verkiezingen@dbz.denhaag.nl
Daarin moeten staan – naam, voornaam(en) – geboortedatum – laatste woongemeente in Nederland – en Uw huidige adres in Frankrijk.
Als U dat gedaan heeft krijgt U automatisch een registratieformulier toegestuurd. Als dat ingevuld en getekend terug is gestuurd krijgt U Uw stembiljet per post toegstuurd en kunt U per post stemmen.
Voor de Europese verkiezingen mag U trouwens kiezen. U kunt in Nederland meestemmen of in Frankrijk.
De regering is er mee bezig om de procedure te veréénvoudigen en streeft er naar de zaken zo te gaan regelen dat er digitaal gestemd kan worden. Dit ook en vooral omdat de regering inziet dat het geen goede zaak is als Nederlanders in het buitenland “vervreemden”. Per slot van zake zijn het Nederlanders met dezelfde rechten als wel ingezetenen.
Het is verbazend om te zien hoe weinig Nederlanders in het buitenland gebruik maken van hun kiesrecht. “Verkiezingen “houd daarover statistieken bij waaruit blijkt dat slechts een fractie van de Nederlanders in het buitenland zich heeft laten registreren. Jammer natuurlijk want wie niet meespeelt kan ook geen invloed uitoefenen.
Nu is een goede tijd om er wat aan te doen. Als U zich nu laat registreren dan kan U in mei mooi meedoen.
26 oktober 2013 om 12:45 #198104NoëSleutelbeheerder“Per slot van zake zijn het Nederlanders met dezelfde rechten als wel ingezetenen.”
Op papier wellicht wel, maar in de praktijk? En verder, bestaan ‘wij’ eigenlijk wel? Welke nederlandse politieke partij weet dat ‘wij’ bestaan?
26 oktober 2013 om 16:36 #198105NoëSleutelbeheerderJa daar heb je wel een beetje gelijk in. Maar ligt dat ook niet aan ons ? Goed informatie over dit onderwerp is te vinden in het Reformatorisch Dagblad. Van alle Nederlanders in het buitenland stemmen er 30.000 Dat is vijf procent…Echt waar…maar vijf procent.
Daarmee zijn die Nederlanders in het buitenland goed voor nog geen half kamerzeteltje. Zouden alle Nederlanders in het buitenland die stemgerechtigd zijn ook inderdaad gaan stemmen dan zou dat goed zijn voor negen kamerzetels.
Is het gek dat de politiek niet weet dat “wij” bestaan als wij niet hoorbaar en niet zichtbaar zijn ? En electoraal oninteressant. Dan kunnen die politici – die ook gekozen en herkozen willen worden zich toch beter richten op hun doelgroepen waar wel zeteltjes te halen vallen ?
Als we stil in een hoekje blijven zitten dan weet geen Nederlandse politieke partij dat wij bestaan. Juist daarom moeten we toch af en toe eens stevig aan de bel trekken. En waar die rechten niet erkend worden er iets aan doen. 10.000 boze Nederlanders in het buitenland hebben dat gedaan in de KOB affaire waarover genoeg gepubliceerd is ook op deze site. En zie het resultaat. De regering heeft bakzeil gehaald. In dit geval niet uit electoraal belang maar omdat de rechter die boze Nederlanders in het buitenland maar gelijk bleef geven.
Vandaar mijn stukje – als je je niet laat registreren en als je niet stemt kun je niet klagen als Den Haag niet weet dat wij bestaan. Wie als spookburger wegkruipt zal als spookburger behandeld worden. Registratie is kinderspel. Dus als we daar nou eens mee beginnen ?
26 oktober 2013 om 17:14 #198106NoëSleutelbeheerderGeheel mee eens OEVVD. Vooral indien men voor het overige in het woonland of door dubbele nationaliteit geen mogelijkheid heeft om voor het parlement te stemmen.
26 oktober 2013 om 21:13 #198107NoëSleutelbeheerderGeheel mee eens OEVVD. Verzoek voor registratieformulier heb ik inmiddels verzonden. Probleem blijft dat al die Nl’ers juist vanwege hun onhafhankelijkheidsdrang in het buitenland zitten. Vind daarmaar eens een politieke stroming voor, die, N.B., in Nl gevestigd moet zijn, om hen, en hun belangen eensgezind te vertegenwoordigen. Lastige opgave. Mogelijk doen de Fransen dat slimmer? Jan?
m.vr.gr.
Peter Brand26 oktober 2013 om 21:25 #198108NoëSleutelbeheerderNeen, er is geen politieke partij die zich specifiek inzet voor het behartigen van belangen van emigranten vanuit Nederland. Hooguit kun je zeggen dat sommige partijen wat meer oog hebben voor zaken die zich buiten de Nederlandse grenzen afspelen. Maar kijk je naar stemgedrag bij diverse onderwerpen dan valt er niet veel lijn in te ontdekken. Bovendien blijken partijen over deze onderwerpen in de Tweede Kamer nog anders te stemmen dan in de Eerste. De MKOB is daar een mooi voorbeeld van.
Maar je kunt je stemkeuze natuurlijk ook baseren op een breder scala van standpunten dan slechts vanuit het belang van de emigrant.27 oktober 2013 om 00:16 #198109NoëSleutelbeheerderEr zijn wel politieke partijen in Nederland die het tegenovergestelde doen: emigranten bashen.
Regelmatig hoor ik politici roepen over de ‘verwende Nederlanders’ die bij de rand van het zuid Franse zwembad klagen over toelagen die ze niet krijgen.27 oktober 2013 om 09:30 #198110NoëSleutelbeheerderIk denk dat betrokkenheid bij de Nederlandse politiek toch wel zijn voordelen heeft. Je kunt dan zelf ook het initiatief nemen en vragen stellen aan de politicus waarop je denkt te gaan stemmen. Misschien kan er daarop gebaseerd een dialoog ontstaan, kunnen er standpunten uitgewisseld worden, en kunnen er wat misverstanden worden weggenomen. Zoals het misverstand dat alle “niet-ingezetene pensionados” villas hebben aan de Cote d’Azur en heerlijk in het zonnetje op de rand van hun zwembad liggen te zeuren over van alles en nog wat.( zie boven het commentaar van Ratatouille ).
Als je met de politiek wat wil bereiken dan moet je toch een beetje kunnen “lobbyen” ? Waarom hebben alle grote bedrijven hun teams van lobbyisten in Brussel ? Juist toch om eens van gedachten te wisselen met de EU ambtenaren en vooral de parlementsleden. En op subtiele wijze toch de belangen van hun broodheren onder de aandacht te brengen.
Vooral bij de EU liggen er goede mogelijkheden juist omdat die geacht worden – volgens hun eigen agenda – het vrije verkeer en de rechten van migrerende werknemers en gepensioneerden te beschermen. Dat is toch “right up our street”. Dat zijn dus toch precies de mensen die we moeten hebben als we denken dat dat niet voldoende gebeurd.
Een ander aspect van de stemming voor het Europese parlement is dat er ueberhaupt zo weinig mensen gaan stemmen. Dus in die zin – als er maar 33 % gaat stemmen dan telt een wel uitgebrachte stem dus eigenlijk voor 3.
Zouden dus bijvoorbeeld de tegenstanders van de voortschrijdende machtsoverdracht aan Brussel er in slagen vrij massaal een stem op de eurosceptische partijen uitgebracht te krijgen dan hebben ze er niet eens zoveel nodig. En bij referenda in Frankrijk en Nederland heeft 2/3 e zich al duidelijk tegen die voortgaande machtsoverdracht uitgesproken.
Dus in die zin is elke stem belangrijk – ook die van Nederlanders in het buitenland.27 oktober 2013 om 17:13 #198111bosbessDeelnemerIk denk dat we allemaal bij elkaar bij lange na niet genoeg geld kunnen opbrengen om op die “subtiele wijze” van grote bedrijven te lobbyen voor onze belangen. Of je nou voor of tegen de EU bent, de EU is en blijft een feit. De miljardenverslindende machine heeft ook goede kanten. Hij moet alleen dringend op een streng dieet worden gezet of een maagverkleining ondergaan. En er moet eens ernst worden gemaakt met échte vrijheid van personenverkeer. Niet alleen maar van de vrijheid van kapitaal en goederen.
29 oktober 2013 om 19:57 #198112NoëSleutelbeheerderZolang er nationale belangen op het spel staan – bijv. die van FRankrijk: Straatsburg, landbouwsubsidies enz – zal de EU een geldverslindende moloch blijven.
Mijn afkeer van de EU kent geen grenzen. Platwalsen die handel, zo spoedig mogelijk.
Overigens, zelfs de grootste en lelijkste crimineel heeft goede kanten, bijv. dat hij zondags zo mooi zingt in de kerk. Dus dat is geen reden om zo’n club nitwitsen in stand te houden.30 oktober 2013 om 10:17 #198114NoëSleutelbeheerderBeste Theodora en HansPiet, Wat jullie daar zeggen ben ik eigenlijk best totaal met je eens. De vraag is alleen hoe daar mee om te gaan. Niet gaan stemmen voor het EU parlement helpt dus zeer zeker niet. Dan kiest de 30 % die wel gaat stemmen voor de gebruikelijke kliek van zakkenvullers en is het voor de volgende vijf jaar “business as usual” en gaat de sluipenda machtsoverdracht aan Brussel gewoon rustig door. En blijft het instituut intact dat maar doorgaat met het produceren van dictaten waar wij als burgers alleen nog maar meer last van krijgen.
Ik zie het eigenlijk zo – het feit dat er maar een fractie van de stemgerechtigden gaat stemmen is eigenlijk een gouden gelegenheid voor de tegenstanders van de EUSSR. Die zijn sowieso eigenlijk in een ruime meerderheid zoals reeds gebleken is uit refernda in Nederland en Frankrijk.
Dus als je die eurosceptische stem luid en duidelijk kunt laten doorklinken dan zou je met een meerderheid er voor kunnen laten stemmen om de EU terug te brengen tot wat het hoort te zijn – een vrijhandelszone. De EU commissie kan ook naar huis – we hebben geen Kommissars nodig voor een vrijhandelszone. Dan kijg je dus de EU die David Cameron voor de ogen staat. Het EU parlement kan zichzelf opheffen. Ook niet meer nodig. En van de 55.000 EU ambtenaren kan de overgrote meerderheid met pensioen – of een produktieve baan zoeken ergens. Al hoewel dat niet zal meevallen als je de EU gewend bent.
Maar het probleem van de tegenstanders van de EUSSR is het volgende. Neem Frankrijk. De UMP is pro EUSSR en de socialisten ook. Alleen het Front National is er tegen. Wat moet je dan doen – met een knijper op de neus op Marine Le Pen stemmen ? Hat kan – wij mogen stemmen voor de EU in Frankrijk.
Nou ja, het lijkt me ook niet de beste oplossing dus dan ga ik maar in Nederland stemmen. Maar daar heb ik hetzelfde probleem een beetje. Daar is ook de hele gevestigde orde VVD/PVDA/D 66/CU pro EUSSR. Als je Eurosceptisch wilt stemmen dan mag je kiezen uit de Heer Roemer met de SP op de linkervleugel en de Heer Wilders met de PVV op de rechtervleugel.
De zeer respectabele UKIP in de UK heeft al te kennen gegeven dat zij niets zien in een coalitie met het Front National.
Eigenlijk kan het ook geen kwaad om slechts voor het Europese parlement op de meer extreme vleugels van de politiek te stemmen met als enige echte doel het Europese Parlement op te heffen. Maar de meeste mensen doen dat toch niet want dat zijn democraten en die doen het niet graag met partijen die soms extreme denkbeelden hebben.
Dit is het grote probleem. De Eurosceptische democraten hebben nergens naar toe te gaan anders dan het FN, de SP of de PVV. En daarom overleeft de EUSSR.
Wie er een oplossing voor weet mag het zeggen – graag zelfs.
30 oktober 2013 om 14:38 #198115NoëSleutelbeheerderHet oprichtingsverdrag (verdrag van Rome 1957) spreekt van ‘ever closer union’. Dat is heel iets anders dan een ‘vrijhandelsverdrag’.
Je mag een vrijhandelsverdrag best beter vinden, maar het is niet waar Nederland en Frankrijk al in 1957 voor hebben getekend en waar ook de UK zich pas veel later bij heeft mogen aansluiten nadat hun aanvraag tot 2 keer was afgewezen door Frans verzet.
30 oktober 2013 om 16:33 #198116NoëSleutelbeheerderHet zal best zo zijn, Jako, maar dat wil niet zeggen dat alle EU landen meer dan 50 jaar later dat nog steeds nastreven. De UK is inmiddels tot de conclusie gekomen dat de hele zaak veel te ver doorgeschoten is en dat Brussel te veel macht heeft en dat er veel te veel macht is weggenomen van het Britse parlement.
Uit de bovenstaande reacties blijkt dat er ook vele Nederlanders en andere Europeanen zijn die dat ook vinden. En met het toppunt van “ever closer union” – de Europese grondwet – is korte metten gemaakt toen er in Nederland en Frankrijk referenda over werden gehouden. Met een twee/derde meerderheid in beide landen afgestemd. Helaas heeft daarna de gevestigde orde daar een oplossing voor gevonden door gewoon door te gaan met macht overdragen echter is het meer een sluipend proces en mag het geen grondwet meer heten en zijn er ook wat symboolpunten zoals het Europese volkslied uitgehaald.
Wij leven nu en niet langer net na de 2 e wereldoorlog. De publieke opinie staat ook niet stil. Er is een sterk anti EU sentiment mede gevoed door de ervaring van de mensen met de oneindige stroom aan regelgeving die er vanuit Brussel komt. De mensen zijn het zat – tenminste de overgrote meerderheid.
Zelfs de brave Heer Buma van het gezapige CDA heeft het nu al over macht terughalen uit Brussel. Ik hoor dat graag maar ik weet niet of ik het serieus kan nemen van een partij die altijd pro EU is geweest en die onder de Heer Balkenende het resultaat van het referendum zachtjes onder het tapijt heeft geveegd.
En of het nou pro EU is of anti EU dat moet iedereen zelf weten uit zijn persoonlijke ervaring en inschatting. Er zijn veel mensen die wel pro EU zijn maar in een gelimiteerde vorm.
Alles wat ik zeg is – doe niet of je neus bloedt en als je wilt dat er wat verandert dan moet je wel je stem uitbrengen en deelnemen aan de discussie want als je dat niet doet loopt de trein gewoon verder, en zul je meer en meer geconfronteerd worden met anti democratische dictaten van de Europese Commissie. En hat is al erg genoeg. Althans volgens mij en velen met mij.30 oktober 2013 om 18:54 #198117NoëSleutelbeheerderIk vraag me af of het wel een anti-EU sentiment is, dat er naar zeggen breed zou zijn. Het is m.i. meer een anti-EU-organisatie sentiment, een anti-de-EU-moet-zich-niet-OVERAL-mee-bemoeien sentiment. De EU an sich is bij nog steeds heel veel mensen een groot goed, namelijk dat van de stabiliteit tussen landen die nog niet zo lang geleden elkaar naar het leven stonden.
Aan de technocratie, bureaucratie en dergelijke moet inderdaad wat gedaan worden. En daar is volgens mij bij de meer gevestigde partijen best gehoor te vinden.
Lid worden van zo’n partij is een goed middel om het aldus bespreekbaar te maken.
Ik spreek uit ervaring. Helaas zijn maar weinigen, die kritiek leveren, zelf lid van een politieke partij.30 oktober 2013 om 19:21 #198118NoëSleutelbeheerderJaap,
Wijze woorden, dank.
Peter Brand30 oktober 2013 om 19:24 #198119NoëSleutelbeheerderHet ‘korte metten’ maken met de Europese grondwet was zowel in Nederland als Frankrijk op totaal verkeerde gronden. In Nederland ging de discussie slechts over geld. De netto bijdrage moest omlaag en dat had helemaal niks met de grondwet te maken. Een grote misser van de politiek die niet begreep dat de vraag veel te complex is voor een referendum.
Dat de EU verder moet democratiseren is helder, maar vergeet niet dat ‘Brussel’ middels regelgeving vooral bezig is om er voor te zorgen dat de individuele staten zich werkelijk houden aan de afspraken die ze zelf gemaakt hebben.
Juist de UK wil zich aan geen enkele afspraak houden maar probeert zich te verrijken ten koste van alle buren door concurrentievervalsing en valutamanipulatie. Oude politiek die Europa de afgelopen honderden jaren telkens opnieuw in oorlog gestort heeft. Weg er mee: Brixit nu.
31 oktober 2013 om 14:56 #198113NoëSleutelbeheerderBeste Jaap, Ja er zijn maar weinig mensen lid van politieke partijen in Nederland. Ik heb het even nagekeken. Het CDA is de grootste qua ledenaantal (2012) met 61.294
De PVV de kleinste – daar is maar één lid – jawel Geert zelf.
In totaal alle politieke partijen samen hebben 312.982 leden
In Nederland zijn er 13 miljoen stemgerechtigden.
Bij de 2 e Kamerverkiezingen in 2012 heeft 74.6 % zijn stem uitgebracht. Dat waren er op de kop af 9.462.223 oftewel :
2.4 % van alle stemgerechtigden is lid van een politieke partij
Er van uitgaande dat alle leden van politieke partijen ook zijn gaan stemmen is dat goed geweest voor 3.3 % van het aantal uitgebrachte stemmen.
Waar het bij verkiezingen om gaat is de zwevende kiezer binnen te halen.
De leden van politieke partijen spelen daarbij getalsmatig geen rol omdat hun stemgedrag reeds bij voorbaat vastligt – mag je aannemen tenminste – en bovendien is het aantal zetels dat deze groep representeert op de vingers van één hand te tellen.
Ik persoonlijk zou dus dik teverden zijn als allen die zich dogmatisch hebben vastgelegd bij een bepaalde politieke partij daar dan ook trouw op stemmen, en een grote meerderheid van de zwevende kiezers zich bij de opkomende Europese verkiezingen richten op partijen die de macht van de EU willen inperken. Als dat zou gebeuren is het dus uit met het Europese parlement.31 oktober 2013 om 18:43 #198120NoëSleutelbeheerderNog een keer lezen wat ik schreef OEVVD.
Ik vermoed, dat je dogmatisme m.b.t. de EU je een beetje parten speelt in het selectief lezen.
Overigens, als lid van een politiek partij ben je niet automatisch dogmatisch hoor. Vooral niet als ook die partij dogmatisme als verwerpelijk ziet. Ik in ieder geval wel. -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.