Dit onderwerp bevat 6 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10 jaren, 10 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
6 december 2013 om 17:00 #198437Wim BavelaarToeschouwer
Via de mail kwam er weer een heel verhaal binnen over het kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen. Voor wie deze informatie niet heeft ontvangen, hieronder nog eens het verhaal:
Op donderdag 22 mei 2014 zijn er weer Europese Parlementsverkiezingen. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen ook hun stem uitbrengen. Stemmen kan alleen wanneer u zich bij de gemeente Den Haag als kiezer registreert. Voor elke verkiezing voor de Tweede Kamer en het Europese Parlement moet u zich opnieuw registreren, ook als u zich voor eerdere verkiezingen al heeft geregistreerd.
Zo registreert u zich:
1. U vult het digitale registratieformulier op http://www.denhaag.nl/kiezersbuitenland helemaal in, ook uw dossiernummer …….; (staat in de e-mail).
2. U print het formulier uit en ondertekent het;
3. U voegt een kopie van uw bewijs van Nederlanderschap bij;
4. U stuurt de twee documenten op: via een e-mail aan kbn.verkiezingen@denhaag.nl met 2 bijlagen: een scan van het ingevulde registratieformulier (bijlage 1) en een scan van uw bewijs van Nederlanderschap, bijvoorbeeld een kopie van een Nederlands paspoort (bijlage 2). Of per post naar onderstaand adres.
Uw registratieverzoek moet uiterlijk 10 april 2014 zijn ontvangen bij de gemeente Den Haag of een Nederlandse ambasssade of consulaat.
Stemmen per brief, volmacht of kiezerspas
Op het registratieformulier kunt u aangeven hoe u wilt stemmen. U kunt vanuit het buitenland stemmen per brief, u kunt een andere kiezer machtigen namens u te stemmen in Nederland of u kunt zelf in Nederland stemmen met een kiezerspas.
Briefstemmen: experiment met nieuw briefstembiljet
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 een experiment uit met een nieuw stembiljet voor de kiezers in het buitenland. Het stemmen met dit stembiljet op A4-formaat werkt anders dan het stemmen met het stembiljet waar u bij eerdere verkiezingen mee heeft gestemd. Het is belangrijk dat u vertrouwd raakt met het nieuwe stembiljet en weet hoe u daarmee correct kunt stemmen. Informatie over het nieuwe stembiljet vindt u op http://www.stemmenvanuitbuitenland.nl. U heeft daar de mogelijkheid om met het nieuwe stembiljet te oefenen.
Briefstembiljet ontvangen per e-mail
Als u per brief wilt stemmen, is het bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 voor het eerst mogelijk om het nieuwe stembiljet op A4-formaat per e-mail te ontvangen. Na registratie ontvangt u eerst een briefstembewijs en retourenvelop per post (bewaar deze goed).
Het stembiljet ontvangt u later per e-mail, na bekendmaking van de definitieve kandidatenlijst (eind april 2014). Het stembiljet kunt u zelf uitprinten. Na raadpleging van de kandidatenlijst (deze wordt op internet gepubliceerd), geeft u op het stembiljet aan naar wie uw stem uitgaat. Het ingevulde stembiljet stuurt u samen met het briefstembewijs per post naar een briefstembureau.
Controleer dus goed of uw juiste e-mailadres op het registratieformulier staat. Als u geen e-mailadres doorgeeft, dan zullen wij u een papieren stembiljet per post toesturen met daarbij een papieren overzicht van kandidaten. Om uw stem mee te kunnen tellen moet uw stembiljet op 22 mei voor 15:00 uur ontvangen zijn op een briefstembureau.Machtigen
Als u een andere kiezer machtigt om voor u te stemmen in Nederland, stuurt u het ondertekende D3-formulier, met een kopie van uw bewijs van Nederlanderschap eerst naar de gemachtigde. Ook uw gemachtigde ondertekent het formulier en stuurt het daarna, met de kopie van uw bewijs van Nederlanderschap, door naar de gemeente Den Haag.
Kiezerspas
Wanneer u op 22 mei in Nederland bent, kunt u zelf stemmen in een van de stembureaus door een kiezerspas aan te vragen. Met deze kiezerspas kunt u in iedere gemeente uw stem uitbrengen. Uw kiezerspas wordt verstuurd naar het door u opgegeven adres.
Ingeschreven in een Nederlandse gemeente?
Staat u ingeschreven in een Nederlandse gemeente op 10 april 2014? Dan ontvangt u een stempas van uw gemeente om daar te stemmen. Wilt u liever briefstemmen vanuit het buitenland? Dan kunt u een M3-formulier invullen en indienen bij uw gemeente. Dit formulier kunt u vinden op http://www.denhaag.nl/kiezersbuitenland
Meer informatie
Wilt u meer informatie over stemmen vanuit het buitenland, bezoek dan de website: http://www.denhaag.nl/kiezersbuitenland of de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: http://www.stemmenvanuitbuitenland.nl
Met vriendelijke groet,
Bureau Verkiezingen
Kiezers Buiten Nederland
Gemeente Den Haagkbn.verkiezingen@denhaag.nl
+31 70 353 4400Postbus 84008
2508 AA Den Haag
Nederlandhttp://www.denhaag.nl/kiezersbuitenland
Kanttekening mijnerzijds: je kunt in Frankrijk ook voor de Europese verkiezing stemmen als je je hebt ingeschreven in het kiezersregister. Relatief veel Nederlanders in Frankrijk doen dat, wel zo gemakkelijk. Wat gebeurt er als je in je eigen Franse dorp stemt en ook nog eens de Nederlandse procedure afloopt. Twee keer stemmen voor de Euro-fanaten? Dat zal toch niet de bedoeling zijn? Wie heeft er zin in om dat uit te zoeken?
Wim6 december 2013 om 17:47 #198438NoëSleutelbeheerderDe regeling is simpel: In beide landen stemmen mag niet, maar er is geen controle op.
6 december 2013 om 18:41 #198439bosbessDeelnemerInderdaad Jako. De enige “garantie” is het volgende:
“Wanneer u zich registreert als kiezer bij de Europese verkiezingen, moet u ook verklaren dat u maar één stem uitbrengt bij deze verkiezingen.”
Zie hier. Breng je toch twee keer je stem uit (wie heeft daar in vredesnaam zin in?), dan pleeg je dus het misdrijf van valsheid in geschrifte. Maar ik denk dat er weinig misdrijven bestaan waarbij de kans op ontdekking zo klein is als bij dit.
Ik meen “ergens” te hebben gelezen dat iemand die zich voor een EU-verkiezing had geregistreerd in NL, niet meer in zijn franse commune kon stemmen.
6 december 2013 om 22:01 #198440NoëSleutelbeheerderIk snap de drukte niet. Je stemt toch gewoon via de plaats waar je woont?
Ingrid7 december 2013 om 09:33 #198441NoëSleutelbeheerderNou @Ingrid, dat is maar de vraag? Want in je Franse plaats kan je alleen op Franse kandidaten stemmen. En misschien bevallen NL kandidaten je wel beter dan Franse. Dus….dan moet je stemmen via de bovenvermelde procedure.
Dus……. drukte? Hmm7 december 2013 om 11:14 #198442NoëSleutelbeheerderZie, voor een iets andere situatie , ook dit bericht in het AD:
In de persoonlijke sfeer heb ik het inderdaad meegemaakt dat er twee oproepkaarten kwamen (een uit Nederland en een uit Duitsland) voor de Europse verkiezingen (in beide landen waren we – legaal overigens – ingeschreven). Slechts 1 gebruikt overigens.
Wie het er echt op aanlegt zou wel meer dan twee stemmen kunnen uitbrengen. Zowel ingeschreven zijn in diverse landen als diverse EU-nationaliteiten hebben leiden immers tot meerdere mogelijkheden van stemmen. Maar het is wel een gedoe (met mogelijk zo hier en dara fiscale of andere administratieve neveneffecten), en ook nog strafbaar al is het dus niet te controleren bij gebrek aan een Europees kiesregister.
Zo’n kiesregister zou er ongetwijfeld komen als we een systeem van Europes epolitieke partijen zouden krijgen waar ik mijn stem op een niet-Nederlander kan uitbrengen. Zal nog wel even duren, maar ik ben er voor.7 december 2013 om 11:28 #198443NoëSleutelbeheerderEr zijn al eerder Kamervragen over gweest, zie:
2009Z10154
Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Buitenlandse Zaken over dubbelstemmen door kiezers met een dubbele EU-nationaliteit bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. (Ingezonden 2 juni 2009)Uit de antwoorden blijkt:
1. het is strafbaar om dubbel te stemmen
2. het is echter oncontroleerbaar in diverse situaties
3. Nederland wilde het oplossen door alleen stemmen in lidstaat van verblijf toe te staan. Maar staat daarin zo’n beetje alleen.Je kunt, wonend buiten Nederland, kennelijk in 2014 bij de EV ook per email een stembiljet krijgen maar niet op dezlefde wijze je stem uitbrengen. Dat lijkt me maar een erg kleine vooruitgang. Waarom niet, als bij het Europa referendum in 2006 (meen ik), stemmen via inloggen met een wachtwoord op een website voor 2014 wordt mogelijk gemaakt? Wat mij persoonlijk betreft werkte dat toen prima: je kon zelf controleren of de kandidaat die je gekozen had ook daadwerkelijk gestemd was. En door gebruik van een wachtwoord afgegeven doro het kiesbureau leek me de fraudekans tamelijk gering.
In Nederland gaat de discussie over weer invoeren van stemcomputers op gang te komen (nav slecht handmatig tellen van stemmen in bijv. Alphen aan de Rijn). -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.