Sparen in Frankrijk

Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 2 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #197534
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    Voor de verandering eens geen bricoleer-vraag, maar een financiële.
    Ik spaar momenteel bij een Nederlandse bank, maar wil overstappen naar een Franse. Ik heb een en ander bekeken en het ziet er niet ongunstig uit. Graag zou ik een paar bevindingen willen verifiëren…
    Ik kijk naar een livret Distingo van de PSA Banque. Als ik het goed begrijp is dit een livret zonder risico, dwz dat het onder de Franse bankgarantie valt. Qua fiscaliteit kun je bij een gering inkomen blijkbaar dispensatie vragen van de 24% bronbelasting. Uiteraard betaal je wel 15,5% sociale lasten via de inkomstenbelasting.
    Verder zie ik een Compte a terme staan. Is dit inderdaad vergelijkbaar met onze deposito? En valt die ook onder de bankgarantie?
    Heeft iemand ervaring met internetbankieren bij deze bank?

    Alvast bedankt!

    Ronald

    #197536
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als je wilt sparen in Frankrijk moet je dat met stenen doen, beste rendement.
    Hoeveel levert die spaarbank je per jaar op, paar tientjes?
    Frankrijk kent een geweldig systeem waar je alleen of collectief (kan ook met vrienden onder elkaar bijvoorbeeld) een tweede huis koopt en dat verhuurt.
    Stel je betaald een hoop belasting en je hebt wat centjes.
    Je koopt een huis (Loi Pinel) met een deel eigen geld en een deel bank.
    Je verhuurt het en de huurder betaald de bank, jij dus niet.
    Je hebt een nadeel dat je NIET aan dat geld kunt zitten als je bijvoorbeeld plotseling een zeiljacht wil kopen voor je vriendin.
    Ik meen, maar dat kan veranderd zijn, er veranderd steeds wat in dit land, dat je 9 jaar dat huis NIET mag verkopen, maar daarna ben je vrij om te doen wat je wilt.
    Er zijn gespecialiseerde bedrijven die je kunnen helpen.
    Ik kocht bijvoorbeeld midden ’90 een appartement met garage, kosten 40duizend.
    Huur is ongeveer 400 (nu) het is constant verhuurt.
    De huur heeft de bank al weggewerkt, het huis is ongeveer het dubbele waard.
    De Notaris pakt 10% per jaar mee, hij zorgt dat het verhuurt is en dat er onderhoud besproken wordt, wij doen niets dan alleen indien nodig deze onderhoudskosten betalen.
    Dat is een keer een nieuwe douchecabine geweest met tegelwerk (6000) en een keer moesten we meebetalen aan een nieuwe lift, het gebouw is namelijk van een organisatie.
    Ik meen dat dat iets van 1500 euro was.
    In 20 jaar 80duizend euro verdienen krijg je op een bank niet voor elkaar.

    Cees.

    #197537
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goede suggestie van Cees, maar aan verhuur kleeft ’t risico van wanbetalende en destructieve huurders. Stevig beschermd door de wet bovendien.
    Vorige week nog ’n verhaaltje in de krant.

    No risk, no glory.

    Peter.

    #197538
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Klopt Peter, maar dat zijn meestal gierigaards die een makelaar geen cent gunnen en zelf de huurder wel regelen.
    Een makelaar wil geen hommeles met de klant, immers als de huurder niet betaald krijgt hij ook niets.
    Ik heb in de meer dan twintig jaar dat we dit doen, en dat vrienden en kenissen van ons dit doen, nog nooit iets negatiefs meegemaakt.
    Een vriendin van ons volgde ons voorbeeld en haar man (een eigebreid mannetje) wist het beter dan iedereen en sloeg alle adviezen in de wind.
    Ze kochten op een onmogelijke plaats een appartement en hij verbouwde dat zelluf wel effies.
    Een veel te kleine keuken, de was machine onder het aanrecht want de droger moest in de badkamer. Een tweedehands geiser op een gasfles op het balkon, en ja, resultaat, geen hond wilde dat huren.
    Ze hebben het uiteindelijk verkocht.

    Zoals boven geschreven het gaat prima, het wordt zelfs gestimuleerd door de overheid, waarom zou je er geen gebruik van maken.

    Cees.

    #197539
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Correctie op uitspraak van Peter. In de Tarn (81) en Haute-Garonne (31) is GEEN huurbescherming, behalve op papier. Kwesties die daar aan rechters, en hogerop worden voorgelegd, worden geregeld in het voordeel van de verhuurder beslist. En dan bedoel ik ook gevallen van een huurder die keurig per automatische overboeking al 10 jaar huur betaalde, en met inzet van rechters, tot in cassatie toe, de woning toch moest ontruimen. Zodat de verhuurder een verwant er in kon zetten, die overduidelijk hier helemaal niet om gevraagd had. En zelfs de minimale periode van 1 dag niet in de woning heeft gewoond. Daarbovenop mag -zonder motivatie- de verhuurder de borgsom inhouden. En diverse schadeclams innen. Dus wil je op dergelijke wijze investeren, doe het dan in de bovengenoemde departementen. Kwaadwillende huurders of juist hele prettige, je huurders heb je er zo uit. En je krijgt flink geld toe boverdien.

    #197535
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Even een update voor degenen die toch geïnteresseerd zijn in sparen in Frankrijk. Momenteel is er een nieuwe startup (Raisin), die de spaarmarkt wil opschudden met hoge rentes op deposito’s. Deze hoge rentes zoeken zij bij Europese banken (Polen o.a.) waardoor het spaarsaldo beschermd is volgens de Europese regels (€ 100.000 pp, per bank). Zij komen tot 1,5%. Frankrijk komt in hun lijst van Europese landen niet voor; vreemd want hier is momenteel 1,9% mogelijk…
    Net als in Nederland zijn in Frankrijk de deposito’s en ander spaargeld veiliggesteld. Anders dan in Nederland kun je een deposito tussentijds opzeggen (heeft de staat geregeld). Dit kost je (uiteraard) rente, maar het kan wel. Rente is bij de bron belast: sociale lasten (15,5%) betaalt iedereen die belastingplichtig is in Frankrijk en verder betaal je dan eventueel inkomstenbelasting, e.e.a. afhankelijk van de schalen waar je in valt.
    Om je spaargeld over te boeken kun je ook het best beschikken over een rekening bij een moderne bank. Bankier je bij de Banque Postale, dan moet je bijvoorbeeld bij het bekendmaken van een nieuwe begunstigde 2 dagen wachten, om vervolgens maar € 3000,- per dag over te mogen boeken. Er zijn gelukkig ook banken zonder deze beperkingen. Je kunt natuurlijk gebruik maken van een overboeking per check, maar dit heeft ook zijn beperkingen. Als je je per check een overboeking doet naar een spaarrekening om er vervolgens een deposito mee te openen, dan moet je 10 dagen wachten totdat de check definitief geïnd is….
    Verder werken de spaarrekeningen met het principe van de quinzaine: rente wordt berekend vanaf de eerstvolgende 16e of 1e van de maand en idem bij opname maar dan de andere kant op …
    Groet,

    Ronald

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?