Rookmelders

This topic has 30 reacties, 13 stemmen, and was last updated 5 years, 6 months geleden by le bricoleur.

 • Auteur
  Berichten
 • #191865

  Uiterlijk 8 maart a.s. moeten alle woningen in Frankrijk worden uitgerust met minimaal een rookmelder. Deze rookmelder moet zo hoog mogelijk worden opgehangen, bijvoorbeeld op een overloop waarop slaapkamers uitkomen. Niet tegen een muur en op afstand van bronnen die waterdamp genereren (keuken, badkamer).
  De rookmelder moet worden opgehangen door de eigenaar van de woning, of die er nu zelf woont of de woning verhuurt. Als de woning verhuurd wordt, moet de eigenaar de rookmelder aan de huurder verstrekken of de kosten ervan vergoeden.
  De bewoner is verantwoordelijk voor het onderhoud en het functioneren van de rookmelder en het vervangen van de batterijen.
  Voor verhuurders van woningen is het nodig om een attestation aan de verzekeraar te overleggen. Deze ziet er zo uit:

  Je soussigné …………………………………………………………………………………………………………….
  (naam en voornaam van de vezekerde), détenteur du contrat n° …………………………………………………………….
  (contractnummer van de verzekerde) atteste avoir installé un détecteur de fumée normalisé au ……………..
  (adres van de verzekerde) conforme à la norme NF EN 14604.

  Het is verboden om rookmelders in gezamenlijke ruimtes van een (flat)gebouw te plaatsen. Als deze af zou gaan, kan dat ertoe leiden dat mensen hun woning verlaten en juist de rook binnen gaan, wat gevaarlijk is.

  Krijgt u iemand aan de deur die zich uitgeeft voor ‘installateur de détecteurs de fumée‘, dan is het goed om te weten dat een officiële installateur, dus eentje met een vergunning of een diploma, niet bestaat.

  #191872
   le bricoleur
  Bijdrager

  Afgezien van de verplichting is het gewoon verstandig op strategische plekken in je huis rookmelders te hebben.
  Ik heb er een op het hoogste punt van het trappenhuis en een in het couloir waar de slaapkamers aan grenzen.
  Het is ook verstandig de rookmelders zo nu en dan te testen. Niet eronder roken, maar gewoon de testknop drukken. Rookmelders geven een signaal als de batterij op is, maar wat als dit in januari gebeurd is en u pas in mei na de winterpauze weer in uw tweede huis komt? Dus bij aankomst testen!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #191889
   Fransco
  Bijdrager

  Ik heb een rookmelder aan het eind van de trap (een prachtige handgemaakt eikenhouten monument dat na 300 jaar gebruik golvend is uitgesleten) en een bij de doorgang van de keuken naar de kamer. Verder is er ook een koolmonoxide melder op de vloer in de woonkamer. Lijkt me ook belangrijk. Deze en één van de rookmelders zijn aangesloten op het lichtnet (230v) en hebben een back-up batterij. Ik heb er voor gezorgd dat die melders met de mechanische ventilatie blijven werken als we ons huis voor een langere periode afsluiten. Overigens denk ik niet dat de buurman ze zal horen. Die woont te ver weg…

  Frans

  #191877

  Frans is verstandiger dan de regelgeving. ’n CO-melder lijkt me zinnig, zeker wanneer er geisers zijn of van die rare verwarminkjes op gas of petroleum zonder afvoer.

  Peter.

  #191869
   Silex
  Bijdrager
  #191868
   Silex
  Bijdrager

  Uitreksel van Rookmelder-test in “Que Choisir” PDF 840Kb

  janv

  #191866
   ratatouille
  Bijdrager

  Bedankt Silex!
  Op het gebied van feitelijke info links ben je master.
  Trouwens,net of je de consumentengids bekijkt he?
  Zelfde vormgeving van de info.

  Wat me wel opvalt: de Flamingo FA20, NR 6, hier goed getest heb ik maar van de muur gehaald omdat ‘ie het midden in de nacht op een krijsen zet.
  En ik ben niet de enige die dat heeft meegemaakt: melder

  #191867
   Silex
  Bijdrager

  IKEA Rookmelder

  in FR €12

  in NL €8

  janv

  #191880
   Gautier
  Bijdrager

  En we naderen de achtste maart, maar mijn huisbaas heb ik ondertussen nog niet gehoord. En ik zal wellicht de enige in Frankrijk niet zijn. Het wordt weer een sappig kluifje voor de journalisten binnen een weekje: le scandale des détecteurs de fumée, ces propriétaires escroc qui manquent à leurs devoirs. En zo weten die ook weer waarover te berichten, het kan niet iedere week over skiërs gaan die vastzitten in de sneeuw (want met die sneeuw moeten ze bij die skiërs nu ook weer niet overdrijven).

  #191881
   wannox
  Bijdrager

  IKEA Rookmelder
  in FR €12
  in NL €8

  en dezelfde bij Ikea CH CHF 17.95
  Ik heb twee van de goedkoopste bij Le Roy Merlin gekocht en ik twijfel nog tussen ophangen of in de reserve doos tesamen met de alcohol testers.
  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #191882
   Silex
  Bijdrager

  Bij ACTION magneetsetje te koop om zonder schroeven een rookmelder te bevestigen.
  Liggen naast de rookmelders (die door ratatouille zijn afgekeurd).

  janv

  #191883

  Altijd leuk die consumentengidsachtige testerij. Hoewel: in een ver verleden aarzelde ik bij de aanschaf van een spiegelreflex camera: zou het de Nikkormat Ftn moeten worden, of de Asahi Pentax? Een uitgebreide test in de Consumentengids deed me met 51 procent stemmen voor, en 49 tegen, kiezen voor de Asahi. Bij het eerste fotorolletje, hoog op een brug tussen Zweden en Noorwegen, hoorde ik iets merkwaardigs bij het maken van foto. En toen deed hij het niet meer. Dat was nog in de tijd van vóór Ctrl/Alt/Del, reset knoppen of software updates. Sluitermechanisme kapot constateerde de enige dealer in het geboorteland van Eric de Noorman, in Oslo. Sindsdien lees ik dit soort tests vanuit een wat ander perspectief, nl. de vraag: wie test de testers? Bij gebrek aan een duidelijk antwoord op die wat vermoeiende vraag wijk ik dan graag uit naar Duitse testinstituten.

  Terug naar de rookmelders: zoals de test van Que Choisir laat zien is de aankoop wederom een loterij. Ook een test van een paar jaar geleden bij onze oosterburen laat zien dat de duurdere rookmelders niet altijd de betere zijn. Er is er eentje bij van € 10 die met “gut” wordt gewaardeerd, en de duurste van € 58 krijgt de oneervolle vermelding: “mangelhaft”. De Stiftung Warentest aan het woord. Wat je je dan wel afvraagt: zijn er nu vier, vijf fabrieken die honderden verschillende merknamen plakken op wat er van de lopende band rolt, of zijn er werkelijk zoveel verschillende kleinere en grotere fabriekjes die hun waar per container naar Europa verschepen?

  #191884
   ratatouille
  Bijdrager

  Die van IKEA zijn dus wel ok, maar waarom zijn de prijzen van IKEA niet uniform in Europa? De IKEA in FR is vaak duurder, (met keukens onder andere), de verschillen zijn groter dan de btw percentage verschillen.

  <div class=”d4p-bbt-quote-title”>Silex wrote:</div>
  IKEA Rookmelder
  in FR €12
  in NL €8

  en dezelfde bij Ikea CH CHF 17.95
  Ik heb twee van de goedkoopste bij Le Roy Merlin gekocht en ik twijfel nog tussen ophangen of in de reserve doos tesamen met de alcohol testers.
  wimb

  #191885
   jako
  Bijdrager

  Ik heb al zeker 20 jaar rookmelders hangen, nog van die uiterst betrouwbare types met een radio-actieve bron. Die gaan een leven lang mee en nooit valse meldingen.

  Test ook of je alle melders zo duidelijk hoort in de slaapkamer dat je er wakker van wordt, anders (draadloos-) gekoppelde melders aanschaffen zodat alle gekoppelde melders afgaan als er 1 onraad ‘ruikt’.

  #191886

  Rata, waarom? Omdat de ene nationale markt klaarblijkelijk meer kan dragen dan de andere. Ooit – dat stadium zijn ze inmiddels hopelijk voorbij – verbaasden ambtenaren van de Europese Commissie zich ook over prijsverschillen in de elektrahoek.

  In een beschikking uit 2001 over het voornemen van de firma Schneider om Legrand over te nemen stond daar ook het een en ander over vermeld. Uit een wat ouder topic op het (Wannox) forum de volgende passage: “……Ook de Brusselse ambtenaren hebben zich verbaasd over prijsverschillen. In artikel (273) lezen we: “Uit deze twee overzichten is duidelijk dat de prijs van eenzelfde referentienummer van een voorgemonteerd kokersysteem sterk uiteenloopt van de ene EER-lidstaat tot de andere. Te constateren is immers dat de prijs van eenzelfde nummer tussen twee naburige lidstaten meer dan [50-100] % uiteen kan lopen….”. Ik denk dat ik aanvankelijk iets te optimistisch ben geweest over de impact van het in principe vrije handelsverkeer voor artikelen die onder de laagspanningsrichtlijn vallen.”

  #191887
   Gautier
  Bijdrager

  Voor verhuurders van woningen is het nodig om een attestation aan de verzekeraar te overleggen. Deze ziet er zo uit:

  Je soussigné …………………………………………………………………………………………………………….
  (naam en voornaam van de vezekerde), détenteur du contrat n° …………………………………………………………….
  (contractnummer van de verzekerde) atteste avoir installé un détecteur de fumée normalisé au ……………..
  (adres van de verzekerde) conforme à la norme NF EN 14604.

  Het valt me nu pas op dat er met deze passage iets mis lijkt te zijn. “Avoir installé” zou niet kloppen. Volgens wat de pers bericht, zijn verhuurders enkel verantwoordelijk voor het afleveren van een detector aan de huurder, maar het is aan de huurder om hem te installeren. Waarbij ik me overigens de vraag stel of hij wel verplicht is die te installeren en/of in werkzame staat, lees batterij vervangen, te houden). Ik ga ervan uit van niet.

  #191893

  Terwijl in Nederland de gewone burger weer doorgaat met waar hij of zij mee bezig was, en en passant, bijna schouderophalend kennis neemt van een deal tussen het Openbaar Ministerie en een crimineel voor waarschijn 4,7 miljoen euro, worden de citoyens et citoyennes door een collectieve angst bevangen: weldra is het 8 maart! Zal de gendarmerie straks voor de deur staan om te controleren of ik wel een brandmelder heb geïnstalleerd? Que Choisir herinnert hen nogmaals met klem aan het naderen van deze historische datum.

  #191878

  Installation
  Le propriétaire doit fournir et installer un détecteur de fumée dans son logement s’il occupe ce logement, ou en cas de mise en location en mars 2015. En revanche, si le logement est déjà loué en mars 2015, le propriétaire peut :
  – soit, fournir le détecteur à son locataire
  – soit, lui rembourser l’achat.
  Dans ces 2 cas, il appartiendra au locataire de procéder à la pose du détecteur.

  Bron: service-public.fr

  De eigenaar-bewoner moet dus zelf een rookmelder installeren, maar de eigenaar-verhuurder moet ofwel een rookmelder verstrekken aan de huurder, ofwel de aanschaf vergoeden. Over het algemeen is een huurder verplicht tot het onderhoud van zaken die bij de huur zijn inbegrepen, zoals het schoonmaken van de verwarmingsketel en zo. Het lijkt me logisch dat het vervangen van de batterijen van zo’n rookmelder daar ook bij hoort.

  Het ultimatum is trouwens inmiddels opgeschoven naar 9 maart… het was gisteren zondag…

  #191888
   wilm
  Bijdrager

  Rob, ik denk niet dat de gendarmerie hier al snel na 8 maart voor de deur zal staan.

  Ik heb vorige week 2x een opmerkelijk telefoontje gehad. Bij opnemen begint een computerstem die je eraan herinnert dat per 8 maart etc etc. ….. en dat een specialist zal langskomen. De computer wil een afspraak maken.
  Tot twee keer toe drukte ik op dat moment het gesprek weg, maar achteraf vraag ik me af wie of wat hierachter zit. Dat zal zeker niet een garde champetre of gendarme zijn geweest. Ik denk eerder aan een bedrijf dat een brandgat in de markt ziet en extra inkomsten ruikt. Bij het bezoek zal ongetwijfeld worden geconstateerd dat ook blussers, blusdekens en noem maar op er toch ook echt bij horen.

  Toch wel weer bijzonder dat een lang tevoren bepaalde datum waarop een nieuwe regel in moet gaan opeens vierentwintig uur doorgeschoven kan worden omdat het die dag zondag blijkt te zijn. Omdat de inspecteurs niet in het weekend werken?

  #191894
   Krelis
  Bijdrager

  Ik ben hevig teleurgesteld. Het is inmiddels 11 maart en er is nog niemand geweest om te controleren. Had ik nog wel zo m’n best gedaan. -;)

  #191870
   Silex
  Bijdrager

  Vervolg op de rookmeldertest in Que Choisir

  janv

  #191871

  Bonjour Jan,

  Hartelijk dank voor de info, met belangstelling het artikel gelezen. Ik blijf nog enige maanden bij mijn oude niet-NF niet-gecertificeerde melder. Daarna hebben hopelijk de handelaren, gelukzoekers, oplichters, speculanten en fortuinjagers dit staaltje overheidsbemoeizucht ten volle uitgebuit en zijn de prijzen en verkrijgbaarheid weer op normaal niveau.

  Salutations, Jos

  #191890

  Iedere keer krijg ik weer tranen van ontroering in mijn ogen wanneer de AFNOR organisatie de loftrompet steekt op alle extra’s die de consument worden aangereikt met zo’n NF keurmerkje: meer veiligheid, betrouwbaarder, regelmatige kwaliteitscontroles etc.

  Zeven jaar geleden in een discussie over verlichtingsarmaturen op het oude forum al eens wat plak en knipwerk gedaan, dit is ook wel een aardige, afkomstig uit een lijvig rapport van de Europese Commissie n.a.v. de voorgenomen overname van Legrand door Schneider:

  “De betekenis van een nationaal kwaliteitskeur voor consumenten is door Arnould, een dochteronderneming van Legrand, als volgt geschetst (14):
  ‘ Het NF-keurmerk komt tot stand doordat een fabrikant er vrijwillig voor kiest zijn producten een strenge certificatieprocedure te laten ondergaan. Een NF- keur is een bewijs dat het product voldoet aan Franse en Europese normen. Het wordt toegekend door een onafhankelijke certificatie-instelling, op basis van uitgebreide tests van de producten en controlebezoeken aan de productiefaciliteiten. Een bedrijf mag het alleen blijven voeren als het bij regelmatige controles aan de eisen blijft voldoen. Het NF-keur garandeert veel meer dan alleen veiligheid. Het waarborgt de betrouwbaarheid en de kwaliteit van het elektrische materiaal. Concreet betekent dat dat toepassing van elektrisch materiaal met het NF-keur een waarborg is voor de goede werking van uw installatie.”

  Het papier is geduldig zullen we maar zeggen.

  #191891

  Bonjour Rob,

  Ach ja, chauvinisme is niet voor niets een Frans woord dat zijn oorsprong heeft in de legende van de Franse meneer Chauvin. Om dat typisch Franse verschijnsel moet ik nog regelmatig hartelijk lachen.

  In restaurant, slagerij en supermarkt waar trots wordt verkondigd dat het vlees “origine France” is. Alsof een soort natuurwet waarborgt dat je er daardoor blindelings op kunt vertrouwen en gevrijwaard bent van alle narigheid.

  In de winkel en op de markt waar een houten kippenhok of vogelhuisje breeduit van het opschrift “fabriqué en France” is voorzien. Toen ik het ding omdraaide om te kijken hoe de achterkant eruit zag kon ik gelijk de splinters uit mijn vingers gaan trekken.

  In de Brico, waar je van die grijze wandcontactdozen met zo’n klepje voor buiten kunt kopen. Eigen merk, eentiende van de prijs van een Legrand Plexo, maar met NF label dus je loopt geen enkel risico. Behalve dat binnen een jaar alle behuizingen loskomen van de bevestiging omdat de gammele plastic schroefbuisjes afbreken. Waarna je dus onverwacht buiten in de nattigheid staat met een open behuizing en direct aanraakbare contacten. Fijn dat NF keurmerk, geeft echt vertrouwen op die manier.

  Maar goed, ik dwaal af. Waarschijnlijk kies ik de EI 105. Goedkoop en met goede beoordelingen. Gefabriceerd in Ierland en tóch NF gecertificeerd. Dan moet ie wel héél erg goed zijn 🙂

  Salutations, Jos

  #191892

  Een nog levende legende: de meetapparatuur van wederom de heer Chauvin, nu samen met de heer Arnoux. Iets waar La France trots op mag zijn. Ze produceren daarnaast ook uiterst inzichtelijke verhalen over alles wat met meten te maken heeft. Niet alleen voor de industrie maar ook voor de gewone eindgebruiker. Vanochtend in mijn cursus Frans voor hen die verwachten dat iedereen Engels spreekt nog dit verhaal als link opgenomen, over la mesure de terre. Nu we het dan toch over de elektrische installatie & omstreken hebben. Net zo zakelijk geschreven als wat je gewend bent van een firma als Fluke. Chapeau Chauvin.

  #191873
   jako
  Bijdrager

  Bedenk dat een 9 volt batterij snel 4 euro kost en jaarlijks vervangen moet worden. Kijk dan wat een rookmelder met 10 jaar gegarandeerde lithium batterij kost.

  #191874
   ratatouille
  Bijdrager

  Nadeel van de poêle à bois-cheminée met zijn 16:9 vitre, is de enorme rookontwikkeling bij het openen van de glazen deur. Als u de relatie snapt met het onderwerp…
  kachel

  Ik wacht ook even tot het stof is neergedwarreld, de prijzen zakken en de hype is bekoeld. Tot die tijd doe ik niet open als er op de deur word geklopt.

  #191879

  Bonsoir Jako,

  Dank voor de reminder. Maar ik heb hier nogal veel spullen die ook op 9V batterijen werken. Dus koop ik er af en toe een aantal tegelijk op eBay en dan kosten ze minder dan 2 euro per stuk inclusief verzending. Bovendien vervang ik ze niet reeds na een jaar maar pas als de detecteur gaat piepen, en daar gaat ruimschoots meer tijd overheen.

  Salutations, Jos

  #191875

  Zojuist ging hier de telefoon met wederom zo’n ingeblikte Franse damesstem die me informeerde dat i.v.m. de rookmelder er binnenkort een technicien ….en toen legde ik de telefoonhoorn maar neer. Misschien wel dezelfde dame die Wilm tot een technisch controle avontuur probeerde te verleiden. Haar stem klonk me net iets te geroutineerd, type zakenvrouwtje, dochter van de vriendin van Tedje van Es, of wie weet van de heer Jacobse zelf. Deze keer niet om de tuin winterklaar te maken – seizoen is immers voorbij – maar om samen uw eigen huis veilig te maken. Mag ik u een speciale aanbieding doen? Voor de couleur locale kunt u dit vertaalhulpmiddel gebruiken.

  Misschien kunnen we hier een spelvariant op verzinnen. Niet een stedenkwartet: mag ik van jou het stadhuis van Middelburg? Maar een audio versie: mag ik de dame van de contrôle détecteur de fumée, dan krijg je van mij die van de double vitrage.

  #191876
   Gautier
  Bijdrager

  D’er was onlangs nog een meesterlijke sketch van Roland Magdane in Parents mode d’emploi, die toonde hoe je om moet gaan met die televerkopers, maar ik vind hem nu niet direkt terug.
  Op de valreep heeft m’n huisbaas me overigens nog m’n rookdetector bezorgd. Helemaal in het Pools. Aux normes NP dus. Arnaud Montebourg kan er niet mee lachen.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 31)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account