Dit onderwerp bevat 11 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10 jaren, 9 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
8 januari 2014 om 19:04 #199322NoëSleutelbeheerder
Hallo,
Vorig jaar is onze fosse geplaatst en wordt het tijd om de afvoerbuizen te leggen.
Tot nu toe was het nog niet nodig omdat we nog geen water hebben. Binnenkort (paar maanden) wordt dat in orde gemaakt, dus de afvoer is ook nodig.In het originele ontwerp had ik een cirkel getekend met drie buizen er op aangesloten. De meneer van SPANC heeft dat een “regard de collecte” genoemd.
Daar ben ik dus naar op zoek.Tekening :
Het komt met nog veel meer leidingen, in een gang, tussen twee gebouwen, zie de foto
“Vroeger” werd er een bak gemetseld met een trottoir tegel erop.Wat daar op lijkt is bv een : “Boîte de branchement”
Zoiets lijkt mij wel goed, maar niet te groot, want het is allemaal rots. Niet graven maar hakken.
Dus graag suggesties voor de regard de collecte. Andere hints en opmerkingen zijn ook van harte welkom.
Met al dat gezoek op internet heb ik nog een aardig filmpje gevonden:
linkwimb
8 januari 2014 om 20:48 #199326NoëSleutelbeheerderWannox,
dat zijn precies de regards die ik ook ingegraven heb, van 20x20cm tot 60x60cm. Met opzetelementen zoveel je wilt.
Maar opgelet als er veel leidingen op moeten worden aangesloten: bij een betonnen bak nooit proberen naast de voorgevormde openingen nog andere erin te slijpen, dat gaat mis vanwege de wapening in de boîtes of regards.
Een alternatief waar ik nog niet me gewerkt heb is hier te zien (pag. 19-22) en ook hier.8 januari 2014 om 22:30 #199323NoëSleutelbeheerderWim”b”
Uiteindelijk moet er na de fosse via de “regard” zo’n 30 meter pijpleiding met gaatjes aan de onderzijde in een bed van zand of grind liggen. Die 30 meter mogen b,v, ook drie maal tien meter parallel zijn mits met een regard aan het eind.
Vanwege Brussel wordt er tegenwoordig aardig streng gecontroleerd op de werking van de fosse (met name de verhouding dikke/dunne fractie) en de uitloop. Alles goed? Dan volgt een Certificat. (Nodig bij verkoop).
Sterkte
Peter9 januari 2014 om 20:18 #199328NoëSleutelbeheerderHet certificaat voor de fosse hebben we al sinds oct 2012. Nog nooit gebruikt want de waterleiding moet nog onder de straat door (ca 10m) en dan nog 20m verder onder de grond voordat het bij ons huis is.
Ik heb de tekening wat uitgebreid met de epandage en een cirkel gezet om aan te geven waar de regard moet komen.
Ondertussen heb ik heel Internet afgestruind en veel interessants gelezen.
Voorlopig doe ik het maar zo :
Het perspectief van de onderdelen is niet helemaal correct, Het zijn verschillende plaatjes aan elkaar geplakt.
De regard is alleen voor noodgevallen en het geheel wordt zo lekker plat.
De “vloer” blijft nog wel even open, het zal nog wel een jaartje duren voordat het af is.wimb
9 februari 2014 om 14:42 #199324NoëSleutelbeheerderHet woord regard komt van kijken, regarder. Het lijkt mij verstandiger om geen bocht te zetten op een plek waar (waarschijnlijk nooit) een verstopping zal ontstaan, maar indien dat wel het geval is, je vast even wilt kijken. .
Ikzelf heb in zo’n betonnen bak, waar van twee kanten tegelijk narigheid kan aankomen met specie de bijna haakse hoeken afgerond, waardoor een mooie kolk ontstaat. En na 10 jaar is de bak van binnen nog brandschoon, ofwel de afvoer werkt naar behoren.10 februari 2014 om 12:05 #199325NoëSleutelbeheerderEen regard de collecte of te wel een inspectieput/verdeelpunt bestaat bij mijn fosse uit een vierkante plastic bak (ca 50 x 50) met aan de 4 zijden op verschillende hoogte ronde openingen voor de afvoerbuizen. Bovenop de bak zit een plastic ‘huls’ net daarop een plastic deksel dat kan worden vastgeschroefd. Afhankelijk van de diepte waarop de regard wordt ingegraven kan van die ‘huls’ een deel worden afgezaagd om het deksel gelijk met het maaiveld te plaatsen.
Deze regards zitten tussen de vetvangput en de fosse, tussen de fosse en het vloeiveld en op het eind van het vloeiveld als een soort overstort.Dit alles is te koop bij een bouwmarkt.
13 februari 2014 om 19:18 #199327NoëSleutelbeheerderBijgaand een foto zoals wij het vloeiveld met de regards de collecte hebben ingericht
14 februari 2014 om 10:01 #199332NoëSleutelbeheerderHeel netjes @Eric. Bij ons is het echter allemaal veel dieper gelegd (minstens een meter diep).
Men heeft mij indertijd verteld, dat daar ook regels over waren. Wie kan dat bevestigen/ontkennen?
14 februari 2014 om 10:15 #199333NoëSleutelbeheerderJaap, alles is volgens de richtlijn van het SPANC aangelegd. Er ligt één meter grind onder aangezien de bodem uit klei bestaat. Er wordt proefondervindelijk vastgesteld hoe diep de grindlaag moet zijn. Oppervlakte is
60 m2.14 februari 2014 om 22:39 #199329NoëSleutelbeheerderQuote:Quote uit Jaap Pijpe op 14/02/2014 10:01
Men heeft mij indertijd verteld, dat daar ook regels over waren. Wie kan dat bevestigen/ontkennen?Ja, de manier van vloeiveld aanleggen hangt af van de lokale bodemgesteldheid, en daarover dient de plaatselijke SPANC alles te weten.
15 februari 2014 om 09:16 #199330NoëSleutelbeheerderDank voor je uitleg @Christian. Dat het lokaal verschillend is/was, is me indertijd niet verteld. Hoeft natuurlijk ook niet, maar je vraagt je af waarom bij jou anders als je een overigens heel nette aanleg ziet op veel mindere diepte. Ik ben weer helemaal gerustgesteld door je deskundigheid.
15 februari 2014 om 12:04 #199331NoëSleutelbeheerderJaap,
even als achtergrond:
Wij hebben een aantal jaren geleden in verschillende streken van Frankrijk huizen bekeken. Ieder jaar in een ander département een gîte gehuurd en van daaruit gekeken. Toen kwamen wij de meest uiteenlopende goedgekeurde installaties van fosses septiques en vloeivelden tegen. Wij verbaasden ons er ook over tot iemand van een SPANC ons uitlegde dat alles met de bodemgesteldheid ter plaatse samenhangt.
Uiteindelijk hebben wij dan een huis gekocht in een gemeente waar juist een paar jaren eerder een openbaar riool aangelegd was. Wij hadden nog een fosse, en die was op een merkwaardige (dus foute) manier op het nieuwe riool aangesloten. Dat heb ik gecorrigeerd en de fosse met puin en aarde opgevuld.
Zodoende heb ik me al jaren niet meer met fosses en vloeivelden bezig gehouden, maar deze ervaring is blijven hangen. -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.