Problemen bij verkoop huis

Dit onderwerp bevat 3 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 4 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #202255
     Anoniem
    Inactief

    Hallo,
    Dit lijkt op het onderwerp ‘Deel huis verkopen’, maar is toch anders. Hier het verhaal:
    In 1997 kocht ik, samen met een vriend (geen relatie) een huis in Frankrijk. Wij koning te rijk, en alles ging goed. Tot januari 2009: hij wilde ‘zijn deel van de hut verkopen'(geen motief). Op retourmails en verstuurde brieven kwam geen antwoord. In arren moede ben ik blijven betalen omdat ik het niet kwijt wilde, maar begrotelijk was het wel. Vorig jaar kwam mijn broer in actie, hij wilde dat deel wel overnemen. Hij wilde dat ook officieel om later met bijvoorbeeld erfgenamen geen gezeur te krijgen. Nu mijn dilemma: heeft zo’n koopcontract met twee handtekeningen nog waarde als één van de eigenaren zijn afspraken niet nakomt, niet betaalt en van een volledige desinteresse en gebrek aan verantwoordelijkheid blijk geeft. Ofwel: moet de gang naar de notaris gemaakt worden en keuringen uitgevoerd om alles officieel in orde te krijgen? Of zijn er handiger methodes?
    Graag opmerkingen en evt. advies. Alvast dank, Albert.

    #202258

    Zo’n koopcontract en daaraan verbonden eigendomsrechten vervalt niet automatisch wanneer er door één van de ondertekenaars bepaalde onderhouds- en exploitatieverplichtingen niet worden nagekomen. Onteigening gaat niet zo maar. Je zit hier midden in een typisch Frans probleem, dat van de indivision. Daar heeft de wetgever al meer dan eens over nagedacht. Misschien deze toelichting eens lezen totdat een echte jurist zich hier meldt. Ook het Franse notariaat heeft zich de vingers blauw geschreven en getypt om het allemaal in begrijpelijke taal op papier of op de website te krijgen. Mijn gezond verstand redenering zou zijn: partijen A en B laten het onroerend goed door een onafhankelijke instantie waarderen om geen oeverloos gesteggel te krijgen over de reëele marktwaarde wanneer het om de uitkoopsom gaat. Sinds 2008 zijn de prijzen stevig naar beneden.

    #202256
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Albert,
    Zodra het over een onroerende zaak gaat en de eigendomsrechten hiervan, moet het per notariële akte geregeld worden. Eigendomsrechten vervallen nooit (bijna nooit…) Als u dit niet doet, of te lang hiermee wacht, gaat het alleen maar meer problemen veroorzaken.
    Laat u goed adviseren door een specialist op het gebied van Frans recht.
    Sophie Rodrigues

    #202257
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Niemand kan gedwongen worden tot verkoop (tenzij de rechter zo oordeelt). Als de ‘vriend’ van destijds het compromis de vente voor verkoop aan je broer niet tekent, komt er geen transactie tot stand. Zo simpel is het.
    Er zijn maar twee oplossingen:
    – de vriend een bod doen dat hij niet weigeren
    – de vriend voor de rechter slepen en laten veroordelen tot het betalen van zijn deel van de kosten van het huis. Dat is overigens een lange en moeilijke gang met een ongewisse uitkomst…

    Wim

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?