Openen bankrekening in Frankrijk

Dit onderwerp bevat 29 reacties, 10 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 3 jaren geleden door Noë.

 • Auteur
  Berichten
 • #208993
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ik wil een Franse bank rekening openen, mede omdat ik eind van dit jaar een appartement wil kopen.

  BNP Paribas heeft zelfs online een mogelijkheid, echter heb ik op dit moment nog geen adres in Frankrijk, dus ook nog geen facturen van water of elektriciteit etc of zijn de facturen van water of elektriciteit uit NL ook oke ?

  Het appartement wat ik wil aan te schaffen ligt in de Haute Savoie en uit praktisch oogpunt lijkt het mij beter om van te voren een bankrekening in Frankrijk te hebben. In Sallanches wat in de buurt ligt zit een kantoor van BNP-Paribas. Het enig wat jammer is dat ik nergens een e-mail adres kan achterhalen, zodat ik per e-mail meer info kan opvragen.

  Openen bank rek. BNP

  Hebben jullie tips of adviezen in deze ?

  #209001
   bosbess
  Bijdrager

  Volgens mij moet je een adres in Frankrijk hebben om een franse bankrekening te kunnen openen. Je zult dus de volgorde moeten omdraaien: eerst je appartement kopen en dan een bankrekening openen. Het is me niet duidelijk waarom het je “uit praktisch oogpunt” beter lijkt om al eerder een franse bankrekening te hebben.

  Wanneer je het compromis hebt ondertekend zul je een aanbetaling moeten doen op de rekening van de notaris. Dat kun je gemakkelijk doen vanaf je NL bank. Vervolgens zul je vóór de overdracht de rest van de koopsom moeten overmaken. Daarvoor geldt hetzelfde. Na de overdracht kun je van de notaris een verklaring krijgen dat je eigenaar bent van het appartement en daarmee kun je dan een bankrekening openen. Simple comme bonjour.

  #209023
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Na de overdracht kun je van de notaris een verklaring krijgen dat je eigenaar bent van het appartement en daarmee kun je dan een bankrekening openen. Simple comme bonjour.

  Puhpuhpuh even geduld aub.
  Ik heb alle documenten van zowel de notaris als wie dan ook neergelegd, maar de bank eiste een rekening van de EDF.

  Cees.

  #209025
   bosbess
  Bijdrager

  Puhpuhpuh Cees, ik heb een heel andere ervaring. ’t Zal ook wel per bank verschillen. En als ze de verklaring van de notaris niet accepteren, dan doet dat toch niets af aan de kern van mijn verhaal dat je beter kunt wachten met het openen van een bankrekening tot je eigenaar bent? Bovendien neem je dan ook contact op met EDF (of een ander) of je neemt het electra-abonnement van de vorige eigenaar over. Dan neem je het contract mee van je stroomleverancier of van je internet/telefoon/mobiel-provider. Er is altijd een oplossing te vinden.

  #209026
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Hoe doe je dat bij huren voor permanente bewoning?

  Er is geen verhuurder die iets aan je verhuurt zonder dat je een bankrekening in Frankrijk hebt.

  Er is geen bank die een rekening voor je opent als je geen domicilie in Frankrijk hebt.

  Impasse?

  #209029
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Bonjour,

  Toen ik mijn optrekje in Frankrijk kocht kreeg ik na het tekenen van de Acte Authentique direct een verklaring van de notaire dat ik eigenaar was. Zoals de website Choisir schrijft over deze attestation:

  Cependant, et pour faciliter vos démarches administratives suite à l’achat, vous devez recevoir une attestation de propriété immobilière, un document qui fait foi lorsque vous aurez à établir un contrat d’électricité, un abonnement au gaz, etc.

  Met dat document kon ik probleemloos een bankrekening openen. Als een bank dat niet accepteert zou ik snel een andere bank zoeken. Een bank die al begint te zaniken als zich een nieuwe klant aankondigt, wat moet dat worden als u al klant bent en iets van ze gedaan wilt krijgen?

  En ja, als men nog geen verblijfplaats in Frankrijk heeft en men wil huren zoals @Krelis terecht opmerkt kan er een impasse ontstaan, overigens een Frans woord dat vaak opduikt in interacties met de Bureaucratie. Het schijnt dat een Attestation d’Hébergement daar uitkomst kan bieden, zoals ook opgemerkt in deze lijst van documenten om een bankrekening te openen. Maar gezien het effect van fonctionnaires op mijn bloeddruk ben ik blij dat ik dat traject niet in hoef. 🙂

  Salutations, Jos

  #209032
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ik zou zeggen, ga het proberen en laat het ons weten 🙂

  Ik kwam van CA in La Rochelle, en ging naar CA in Haute Loire.
  Ik heb alle 3 bedrijven bij CA. wij zitten privé bij CA, en mijn hele schoonfamilie zit bij CA.
  Omdat CA Charente Maritime niet hetzelfde is als CA Haute Loire moest ik hier een rekening openen.
  Deze bank maakte de transfer van onze aankoop van het huis.
  Ik liet haar ook de officiele papieren zien dat ik eigenaar was, maar mevrouw eiste een rekening van EDF.
  Maar die rekening krijg ik pas over een maand!
  Jammer dan.
  Vloekend en scheldend ging ik weg, en werd nageroepen, wat is er.
  Een oude mevrouw die al heel lang bij CA zit hoorde mijn verhaal aan.
  ‘Dan pak je toch een factuur van je schoonmoeder’.
  Maar de is al twee jaar dood zeg ik.
  ‘Dat weet zij toch niet’ zegt ze lachend.
  Tien minuten later was alles geregeld.
  Het is maar net wie je tegenkomt, maar meestal kan het heel lang en heel moeilijk zijn.

  Cees.

  #209034
   Noë
  Sleutelbeheerder

  In 2011 heb ik een rekening geopend bij de BNP-Paribas in Annemasse en er was toen geen enkel probleem dat ik in Zwitserland woonde en nog geen huis in Frankrijk had.

  Een essentieel papiertje was wel de Zwitserse elektriciteitsrekening.
  Bij de EDF heet het dan ook een “Justicatif de domicile”

  Enkele jaren eerder heeft een van mijn kinderen daar ook een rekening geopend, ook zonder problemen. Hij was ook helemaal niet van plan om in Frankrijk een huis te kopen.

  Dus aanvragen met een Nederlandse elektriciteitsrekening erbij. Neem wel een bank met een kantoor dicht in de buurt of een Internet bank. Nu zit ik bij Boursorama want met de BNP moest ik om de haverklap naar hun kantoor, dat was dus minstens een uur rijden.
  wimb

  #209035
   Noë
  Sleutelbeheerder

  CA staat ook niet echt bekend als ‘meedenkbank’, klachten over Franse banken gaan meestal over een CA kantoor.

  Wat nog wel eens wil helpen is het gebruik van een ‘kruiwagen’. Iemand die al bekend is bij het gewenste bankkantoor doet een goed woordje voor je en maakt voor jou de afspraak met een conseiller. Op die manier kreeg ik een Franse bankrekening zonder woning in Frankrijk. Alle correspondentie werd gewoon naar Nederland verstuurd en ons Nederlandse adres stond op de Franse cheques.

  #209039
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Thx voor de reacties, ik ga over 2 weken weer naar Frankrijk, neem wat facturen mee uit Nederland, Elektriciteit, Water, Telecom aanbieder en een bankverklaring van “De Bank” zodat zij kunnen vast stellen dat ik een Nederlands fiscaal adres heb.

  Via BNP-Paribas rekening online openen zou het dus ook online moeten kunnen.

  Voir la liste des pièces justificatives

  Voorts blijft het lastig om via e-mail in contact te komen met een bank in Frankrijk

  #209052
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Voorts blijft het lastig om via e-mail in contact te komen met een bank in Frankrijk

  Het blijft lastig om met iedereen in contact te komen in Frankrijk 🙂
  De fransen hebben zich lang vastgehouden aan hun beroemde minitel, zonder dat ze in de gaten hadden dat dit het nooit zou worden.
  Tegenwoordig ben je sneller met een Fax dan een e-mail.

  Dit land loopt tenenkrommend achter op de rest van de wereld mbt digitale activiteiten.

  Cees.

  #209058
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Frankrijk doet z’n best, denk aan het digitale loket bij het vernieuwen van het rijbewijs, aanvraag id kaart en overschrijven van het kenteken. Bedenk ook dat het in heel veel landen ook niet zo “modern” is hoor. Ook het betalen van de belastingen, water afvalheffing e.d. gaat on-line via de TiPi. Je moet alleen loslaten dat zoals het in NL geregeld is de norm zou moeten zijn. E-mail blijft lastig maar de telefoon gaat weer prima.

  Mogelijk is 100% on-line bank N26.com wat voor je. Het lukte mij binnen 10 min een rekening te openen. Ik kan niet meer herinneren wat allemaal nodig was maar wel dat het vlotjes ging. Identificatie gaat via de webcam (diverse talen) en je paspoort. Je kan het on-line proces proberen op te starten en kijken waar het schip strand.

  #209061
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Mail werkt niet in Frankrijk. Zelfs als je informatie vraagt bij een makelaar krijg je geen reactie. En doet Frankrijk haar best? Ineens moet alles digitaal (kenteken, rijbewijs) en zie: 4 maanden wachten voor verlenging. Dat is toch niet modern of je best doen?

  #209069
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ron ik was Nederland al uit voor het diogitale tijdperk, dus nee, ik hoef niets los te laten.
  Ik kijk alleen maar om me heen, hoe dgaat het bij anderen.
  Als ik een onderdeeltje nodig heb kan ik kiezen, frankrijk, of ailleurs.
  Frankrijk moet ik achter m’n mailtje aanbellen, oh ja, ik vergeet nog te vermelden, dan moet ik de bank telefonisch (en boven een bedrag van 700 euro aan het loket) opdarcht geven m’n digitale betaling te voldoen.
  Fraude weet je.
  Ok, dan de afwerking, ik moet dan na de vele mailtjes gaan bellen of m’n bestelling verwerkt is.
  Als ik in Australie een onderdeeltje bestel krijg ik per mail de bevestiging, ik krijg daarna een mailtje van de stand van opdracht (uitgevoerd) daarna een mailtje dat m’n bestelling opweg is naar de post, daarna kan ik m’n bestelling traceren, en daarna……..tja, dan komt het bij de douane en dan moet ik maar weer wachten.
  Zonder douane is m’n bestelling in 3 dagen afgeleverd.
  Moet je de fransen eens vertellen, ze vallen van hun barkruk. 🙂
  Ok, na een telefoontje (ook hier werken mailtjes niet) krijgen we dan te horen dat de procedure in bewerking is, en dan na een paar dagen komt de post en moet ik de postbode een cheque geven van het te betalen inklaringsbedrag.
  Dat wordt dan verwerkt (ik neem aan digitaal) en dan krijg ik een brief dat alles voldaan en afgewikkeld is.
  Doen ze dan helemaal niets digitaal?????
  Jawel, ik krijg soms een mailtje dat ik niet moet ingaan op mailtjes die NIET afkostig zijn van gouv.fr.
  Je blijft lachen.

  Cees.

  #209072
   Noë
  Sleutelbeheerder

  @capitaine, je berijpt me niet juist. Je noemt allemaal ergernissen op waarvan je weet dat die in andere landen of in andere situaties wel naar jouw idee goed werken. Daar schiet je niet veel mee op. Het is beter te kijken hoe het wel werkt en je daarop aan te passen.
  Hier in Frankrijk reageert men niet vaak op een e-mail maar wel als je ze persoonlijk belt, dat is nu eenmaal zo, men wil graag dat persoonlijke contact hebben. De aard van het beestje blijkbaar. Woon je hier dan heb je daar het minste last van als je jezelf daarop aanpast. Dat was de strekking van mijn verhaal.

  @ratatouille, En alsof ieder nieuw automatiseringsproject in NL wel direct foutloos verloopt! Dat met die rijbewijzen gaat vast goed komen of wil je liever terug naar de vorige situatie waar je uren in de rij mocht zitten wachten bij de préfecture?

  #209073
   Noë
  Sleutelbeheerder

  @ron: ‘of wil je liever terug naar de vorige situatie waar je uren in de rij mocht zitten wachten bij de préfecture?’

  Dat is een nobrainer; GRAAG! Uur wachten bij de prefecture en dan klaar, of 4 maanden in spanning zonder geldige verzekering omdat je rijbewijs niet meer geldig is.

  #209076
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Heb inmiddels wat “digitaal” contact met 2 verschillende banken in Frankrijk kunnen opbouwen, het begin is er …, Wat ik wil voorkomen is als ik in Frankrijk ben, dat ik niet de juiste documenten heb meegenomen uit Nederland, dan is het wel zo praktisch is dat via e-mail vastgelegd is wat zij nodig hebben.

  #209085
   Noë
  Sleutelbeheerder

  men wil graag dat persoonlijke contact hebben. De aard van het beestje blijkbaar.

  Je woont schijnbaar al lang genoeg in Frankrijk om net zo te dneken als zij.
  Je moet iemand de schuld geven 🙂

  #209086
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Haha Capitaine, inderdaad lang genoeg in Frankrijk maar ik kan er nog steeds niet goed aan wennen hoor. Ik erger me dood aan al die inefficiëntie en begrijp niet waarom de Fransen zich daar niet aan ergeren. Maar goed, het gaat me beter af als ik gewoon met ze meedoe, is ook beter voor de gezondheid.

  #209097
   Noë
  Sleutelbeheerder

  RuudH, Stuur een (!) mailtje, dan kan ik je misschien wat info geven over wonen in de buurt van de mnt Blanc.
  torataapenstaartjetutamailpuntcom

  #209102
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Wij hebben ook een huis in Cordon, ideaal voor de verhuur voor zowel winter als zomer.
  Als je wilt skieën is Combloux beter omdat de pistes in Cordon wat “minder” zijn.
  Er is al een aantal jaren een neergaande sneeuwval aan de hand en sommige pistes moeten enorm besparen omdat de inkomsten niet meer opwegen tegen de kosten voor onderhoud ervan.
  Als je dus van plan bent er te gaan skieën vanuit de deur, goed om je heen vragen welke pistes “sneeuwzeker” zijn.

  Cees.

  #209279
   Noë
  Sleutelbeheerder

  E-mail contact gehad met verschillende mensen uit het Franse bank wezen, uiteindelijk is er 1 bank die het serieus en adequaat oppakt en waar ik verder mee ga. Uiteindelijk een afspraak gepland op kantoor in de gewenste plaats. diverse gewenste informatie alvast aan de bank doorgegeven.

  Wordt vervolgd ….

  #209420
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Wij hebben ook een huis in Cordon, ideaal voor de verhuur voor zowel winter als zomer.
  Als je wilt skieën is Combloux beter omdat de pistes in Cordon wat “minder” zijn.
  Er is al een aantal jaren een neergaande sneeuwval aan de hand en sommige pistes moeten enorm besparen omdat de inkomsten niet meer opwegen tegen de kosten voor onderhoud ervan.
  Als je dus van plan bent er te gaan skieën vanuit de deur, goed om je heen vragen welke pistes “sneeuwzeker” zijn.

  Cees.

  Hallo Cees,

  Kom vaak in de omgeving van Megève, Saint Gervais les Bains, en Combloux, “Evasion Mont-Blanc ” en Sallanches.

  Ik kijk momenteel meer in het Grand Massif gebied, Les Carroz d’Araches en Flaine.

  Bankrekening is geregeld.
  Afspraak gemaakt bij de plaatselijke Agent van de Bank, van te voren de gevraagde documenten per e-mail verstuurd, uurtje zaken doornemen en veel handtekeningen zetten. Stap 1 is gezet.

  Tevens in afgelopen week diverse panden, locaties bezichtigd.

  #209760
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Alle zaken betreffende Franse bankrekening is afgerond.

  Nu opzoek naar een woning. Zal vragen/ de vordering omtrent appartement/chalet een ander topic openen

  #209761
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Megève is een stad appart, daar moet je van houden (lees tegen kunnen)
  Veel russen en arabieren zijn daar neergestreken omdat het schijnbaar voor hun een imago van hoog niveau is als je kunt zeggen dat je vanuit je huis de Mont Blanc zie.
  Wij zijn er een paar keer geweest en hebben er de brui aan gegeven, ik erger me dood aan die dikke 4×4 die overal geparkeerd staan waar ze niet mogen staan, en ze hebben werkelijk poep aan alles.
  Al een paar keer ergerde ik me dat er in de bar gewoon gerookt wordt, het was voor heel lang onze favoriete bar omdat ze Jazz speelden (Jam session)
  De laatste keer zaten we met de familie aan een tafeltje, de muziek was alles behalve Jazz maar wij dachten dat komt nog, en een van ons moest even naar de wc dus staat op.
  Gelijk wordt de stoel weggehaald.
  Op ons vezoek dat de stoel bezet is door iemand die even naar het toilet wil komt er gelijk een kleerkast aan die in een vreemde taal iets zegt, en we laten het er maar bij.
  Even later zit er een groepje mannen te roken, met van die blonde dell….. op schoot die hopen op een porche.
  We vragen of ze de anderen willen respecteren omdat roken in een bar verboden is.
  Of ik klappen wilde vroeg een andere kleerkast.

  De Fransen klagen maar ja, geld is geld hé.
  Als een boer een kudde koeien kan inruilen tegen een miljoen euro voor zijn land doet die dat graag.
  En schijnbaar brengt het een hoop geld in het laatje voor de gemeente.

  Cees.

  #211563
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ik heb afgelopen weekend een rekening geopend bij http://www.n26.com
  Eerst even geverifieerd of je daar een Franse rekening kon openen (beginnend met FR). Dat kon. Als je als afleveradres van de kaart een Frans adres opvoert.
  Dat gedaan. Selfie gemaakt, foto van ID gemaakt. Allemaal snel geregeld.

  Ik heb nu een N26 rekening. Met een DUITS rekeningnummer 🙁

  #211565
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Haha, ze hebben je dus als ‘Hollander’ behandeld in plaats van Fransman. Ze weten dan vermoedelijk zelf niet dat de software kennelijk niet naar het afleveradres kijkt, maar naar een ander criterium, bijvoorbeeld het IP nummer van de aanvrager. Als ik in Frankrijk naar de website van n26 ga, dan meldt de site linksonder meteen ‘France’, bij jou is dat vermoedelijk ‘Germany’ als je vanuit Nederland werkt. En toen kreeg je een Duitse rekening…

  #211566
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ah, je kunt wel een FR… rekening krijgen dus. Dat wilde ik even checken. Ik heb dit bij support al gemeld. Kijken of ze mij een andere rekening kunnen geven.

  #211567
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Contact gehad met N26. Ik moet mijn ID en een recente rekening (EDF of zo) opsturen met het verzoek om verandering van het rekeningnummer.

  Komt het toch nog goed…

  #211568
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Toch niet. Alle rekeningnummers van N26 beginnen met DE…
  Degene die mij te woord stond in de chat werd niet gehinderd door enige kennis van zaken…

  Dus: bij welke internetbank zonder heisa en gedoe kan ik een FR.. bankrekening aanvragen?

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 30)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?