Ook Banken zat? Of vindt u ze ook een noodzakelijk kwaad?

Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 8 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #197449
     Anoniem
    Inactief

    Zo noodzakelijk zijn banken echter niet meer.
    1. Alle Geldtransacties kunnen sneller en goedkoper uitgevoerd worden.
    2. Rente op spaartegoeden wordt binnenkort negatief.
    3. Uw bankzaken kunt u veel beter in eigen hand houden.
    4. Er wordt met uw geld alleen maar “vuil” geld verdient.
    Dit is allemaal mogelijk met het nieuwe digtale geld. Er is nu een Bitcoinvariant speciaal voor de Nederlands Markt: Gulden. Kijk er eens naar of het wat voor u is. Een alternatief die veel toekomstperspectief heeft, Al is het alleen maar als belegging.. Hoog risicoprofiel maar ook leuke winsten mogelijk.

    Ja, ja… kom maar met de kritiek 🙂

    #197450
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Aat,

    Het zal u wellicht verbazen, maar geen kritiek van mijn kant. Integendeel, met alle 4 punten die u noemt ben ik het helemaal en hartgrondig eens. Echter, ik denk dat de narigheid nog verder gaat dan alleen banken. Decennialang, en zeker de laatste jaren, heeft een soort incestueuze kongsi van banken en overheden alle economische gaten gedicht met schulden, schulden en méér schulden. Banken helpen overheden aan geld om “leuke dingen” te doen, en overheden helpen banken aan kapitaal met belastinggeld.

    Echter, het aangaan van schulden is niets anders dan het naar voren halen van toekomstige groei. Als die verwachte groei er dan in het heden niet blijkt te zijn ontstaan er grote problemen. Zoals nu het geval is. Het hele wereldwijde financiele systeem kraakt in zijn voegen. Dwaze acties van monetaire krankzinnigen zoals centrale bankiers met negatieve rentes en onbeperkt geld drukken gaan daar niets aan veranderen. Het is hoogstens uitstel van executie.

    Naar mijn overtuiging is de enige manier om wat kapitaal veilig te stellen voor de toekomst een investering zonder “counterparty risk”. Dus geen papiergeld dat ongeldig kan worden verklaard, geen aandelen van bedrijven die plotseling failliet kunnen gaan, geen obligaties die ineens waardeloos worden (Portugal) en geen bankrekeningen die met een druk op de knop kunnen worden geconfisqueerd (Cyprus). En voor mij dus ook geen digitaal geld zoals Bitcoin of dergelijke, die functioneren bij de gratie van een infrastructuur en bovendien hoe dan ook sporen in cyberspace nalaten.

    Nee, ik geef de voorkeur aan de door de eeuwen heen bewezen methode. Gewoon wat fysiek edelmetaal in gemakkelijk verhandelbare eenheden (1-ounce munten) ergens veilig opgeborgen. Wat goed was voor Romeinen, zeerovers, door oorlog bedreigde bevolkingsgroepen en Dagobert Duck is ook goed genoeg voor mij. Als ex-informaticus ben ik méér dan vertrouwd met allerlei oplossingen in de digitale sfeer, maar in dit geval hoeft dat voor mij niet. Misschien juist wel daarom.

    Salutations, Jos

    #197451
     Anoniem
    Inactief

    Bonjour Jos,
    Kijk, kijk Jos gaat gelijk de diepte in en ik geef je geen ongelijk, het is een krankzinnige wereld die zichzelf in een wurggreep houdt met gebakken lucht. Schulden met schulden bestrijden en de banken maar geld laten scheppen. Daar heeft digitaal geld in ieder geval geen last van. Maar op één punt ben ik het niet met je eens: En voor mij dus ook geen digitaal geld zoals Bitcoin of dergelijke, die functioneren bij de gratie van een infrastructuur en bovendien hoe dan ook sporen in cyberspace nalaten. Internet is inderdaad een infrastructuur die een levensvoorwaarde is voor Cryptogeld maar hetzelfde geld ook voor je edelmetalen die alleen een virtuele waarde bezitten in de huidige economie. Als de economie instort zal ook die waarde wel eens tot nul kunnen zakken omdat je het eenvoudig weg niet kunt eten. In dat opzicht is alleen voedsel waardevast. 🙂

    #197452
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Geld volgens de goudstandaard klinkt heel aantrekkelijk, maar dat systeem hadden we tot de crisis van de jaren 30. Die crisis kon slechts opgelost worden met het loslaten van de goudstandaard, want er moest extra geld gecreëerd kunnen worden. De Weimar republiek ging vervolgens helemaal ‘los’, maar wel als reactie op de deflatoire periode daarvoor die veroorzaakt werd door monetaire verkrapping juist als gevolg van de goudstandaard. De mede door het vasthouden aan de goudstandaard veroorzaakte depressie was in Duitsland aanleiding voor het ontstaan van het ‘Derde Rijk’.

    Gek blijft wel dat economen aan beide zijden van de oceaan exact het tegenovergestelde hebben geleerd van diezelfde ‘grote depressie’:

    In de VS: net zo lang extra geld drukken en in de economie pompen tot de economie aantrekt.
    Duitsland/Europa: Geld bijdrukken=hyperinflatie, dus bezuinigen i.p.v. ‘bijdrukken’.

    #197453
     Anoniem
    Inactief

    Gek blijft wel dat economen aan beide zijden van de oceaan exact het tegenovergestelde hebben geleerd van diezelfde ‘grote depressie’

    Dat komt omdat economie geen wetenschap is maar een geloof 😉

    #197454
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    @Aat: ik ben niet zo zeer bang voor een economische apocalyps waarin de beschaving zo ongeveer instort, maar wél voor een zware financiele crisis waarin overheden alles zullen proberen om de hand op je laatste centjes te leggen. Door belasting, door inflatie, door devaluatie, door Internet te blokkeren voor digitaal geld, door cyberspionage en afluistertechnieken, door cash af te schaffen, noem maar op. Wat gouden en zilveren munten zijn in die omstandigheden heel plezierig om te hebben. Bijvoorbeeld, tijdens de Argentijnse crisis kon je voor de peso vrijwel niets kopen, maar wél met schakels van gouden kettingen als betaalmiddel.

    @Jako: voor de goede orde, ik pleit niet voor een gouden standaard. Evengoed zou één of andere koppeling van valuta aan goud wellicht beter uitpakken dan het voor de vuist weg tevoorschijn toveren van geld zoals nu gebeurt. En de basis voor dat toveren is niet gelegd met het loslaten van de goudstandaard in de jaren 30, maar door Richard Nixon die in 1971 het goudvenster sloot. Daarmee blies hij de facto het Bretton Woods stelsel op en sinds die tijd is het Amerikaanse “money for nothing and chicks for free” economiemodel gangbaar. Zo lang als dit pyramidespel nog duurt, tenminste.

    Overigens is economie helemaal niet moeilijk, iedereen met enig gezond verstand kan het begrijpen. Een universitaire studie economie is daarentegen vereist voor het op commando rechtpraten van alles wat krom en scheef is. Zoals we tegenwoordig dag in dag uit kunnen waarnemen.

    Salutations, Jos

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?