Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 6 jaren, 7 maanden geleden door .
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 6 jaren, 7 maanden geleden door Noë.
Hoort dit nu thuis in de rubriek dagelijks leven of sluit het naadloos aan bij Christian’s antwoorden over de stooklijn, wat is de optimale kromme voor je lichaam wanneer je met je ami du jardin, een kloofbijl / merlin aan het zwaaien gaat? Inderdaad op fraaie zonnige herfstdagen heb je wel wat anders te doen, maar nu met al die kou is er geen ontkomen aan. De houtvoorraad slinkt sneller dan verwacht. SystèmeD heeft er vanochtend een berichtje aan gewijd. En zet voor de zekerheid toch ook maar een veiligheidsbril op, soms vliegen spaanders alle kanten uit
Bonjour,
Hout kloven met een bijl is nog niet zo eenvoudig als het lijkt, als je tenminste je rug heel wilt houden en bovendien geen ledematen wilt kwijtraken. Ik heb inmiddels ettelijke stères gekloofd maar nog steeds het gevoel dat er nog wat te leren valt.
Ik heb zelf veel gehad aan dit filmpje op Youtube, waarin de man uitgebreid uitlegt hoe je de bijl moet vasthouden en zwaaien, om met zo min mogelijk inspanning zo veel mogelijk hout te kloven.
Éen tip uit bittere ervaring: als je lang genoeg bezig bent en/of wat vermoeid raakt, maak je ongetwijfeld een keer een overstrike. Met andere woorden je raakt het te kloven blok met de bijlsteel in plaats van de kop, waarna kop en steel droevig van elkaar gescheiden worden. Onhandig, duur en zelfs niet ongevaarlijk. Dat kan worden vermeden door de bijlsteel bij de kop te omwikkelen met stevig touw. Dat hoeft niet zo mooi als hier beschreven, elk stevig geknoopt touw voldoet om de klap van steel op hout voldoende te dempen om de bijl heel- en uw humeur op peil te houden.
Salutations, Jos
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.