Nieuwe houten schuurdeuren

This topic has 6 reacties, 3 stemmen, and was last updated 11 months, 1 week geleden by Rob van der Meulen.

 • Auteur
  Berichten
 • #213887
   marhout
  Bijdrager

  Voor ons huis wil ik op termijn de grote openslaande schuurdeuren (laten) vervangen.

  Al eens een prijsopgave gevraagd. Het zou € 3500 moeten kosten. Ik heb geen idee of dat een reëel bedrag is. Heeft iemand daar ervaring mee?

  Ergens speel ik met het idee om het evt. zelf te doen. Zijn er mensen die dit ook zelf gedaan hebben?

  #213889
   wannox
  Bijdrager

  Nee, hier nog geen ervaring met schuurdeuren vervangen. Ik heb er twee en er moet ooit wel eens een keer wat aan gebeuren.  Het enige dat ik er  aan heb gedaan staat hier :
  https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?6077/Deurbalkhaken#7

  Mijn deuren gaan naar binnen open. Dat komt niet helemaal goed uit. Grote dingen kunnen er niet meer in dus ik denk dat ik er een paar ramen in plaats. Misschien ook een gewone buitendeur.

  Als ik ze zou moeten vervangen dan werden het deuren zoals op de foto hier beneden. Wel een donkere kleur zoals ze nu ook hebben.

  Mijn persoonlijke voorkeur van Leroy Merlin :
  https://www.leroymerlin.fr/v3/p/produits/porte-de-garage-battante-2-vantaux-manuelle-primo-h-200-x-l-240-cm-e15302

  dubbele deur

  De prijs van 3500 euro kan correct zijn als het op maat gemaakte mooie orginele deuren worden.  Voor een deur van luikenhout likt het mij een beetje duur.

  Bij een deur die vaak open en dicht gaat kan er ook een (automatische) garagedeur in.

   

  Nog enkele links :

  Schuurdeuren op de site van Christian
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/093-schuurdeuren.html

  Nog een verzameling garage deuren :
  https://www.leroymerlin.fr/v3/p/tous-les-contenus/une-porte-de-garage-securite-renforcee-l1400708754

  Hier ook een prijs van 3000 euro :
  https://www.usinages.com/threads/realisation-porte-de-grange-2-battants.68041/

  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #213890
   marhout
  Bijdrager

  Dank voor je reactie!

  Wij hebben nog de ouderwetse variant die naar buiten draait.

  Voordeel: ruimte binnen

  Nadeel: dicht slecht af, bij regen komt er water naar binnen

  De genoemde prijs is gebaseerd op grenen planken.

  Als ik dat vergelijk met jouw 1e link, dan is het prijsverschil wel heel groot. Al zijn mijn deuren natuurlijk wel 2x zo hoog. Daarbij wil ik zoveel mogelijk het oude uiterlijk handhaven. De deuren moeten dus ook naar buiten blijven draaien.  Gezien je informatie ga ik nog maar eens elders een prijsopgave opvragen.

  #213891

  Schuurdeuren vervangen of renoveren. Moet je niet aan een zuinige Nederlander vragen.

  Notre petit Robert (bijna twee meter), we gaan die oude deuren van de grange hier vervangen, het zooitje valt zowat van ellende uit elkaar. Hoeveel gaat je dat kosten? Ongeveer € 4000. Wat voor hout? Eiken? Geen idee. Wat is er eigenlijk mis met eikenhout van honderdvijftig jaar, kan vaak nog wel een eeuw mee. Hoe lang dacht je dat moderne waaibomenhouten deuren meegaan? Tien, twintig jaar?

  Goed, bij inspectie bleek alles inderdaad uiterst gammel te hangen. Probleem: een paar verrotte traverses, die diagonale balken. En doorgeroeste spijkers waarmee de planken op de balken waren getikt, heel lang geleden. Achter in de schuur lagen nog massa’s houten balken, klaarblijkelijk afkomstig van een dakrenovatie ooit, ergens. Een paar van de goeie dikte uitgezocht, na wel vier keer meten op maat gezaagd. Oude balken eruit met een breekijzer, zeer wankel werd het toen. Nieuwe balken met enige kracht op hun plek geslagen. Toen uren boren om gaten te maken voor slotbouten, hetgeen de soliditeit van oud eiken nogmaals bewees. Met alles weer muurvast aan elkaar geklonken was het plotseling weer een strakke deur geworden. Nee, verre van nieuw. Kosten voor de slotbouten, moeren en ringen: iets van € 28.

  Een zomers kijkje, zo’n nieuw diagonaaltje zorgt wel voor een betere ondersteuning, planken kunnen geen kant meer uit, nee, geen nieuwe deur maar wel stevig en goed afsluitbaar. Zuinigheid en hergebruik, niks mis mee.

   

   

   

   

  #213893
   marhout
  Bijdrager

  Rob,

  Netjes opgelost!

  De planken zijn toch niet van eikenhout?

  Van Christian leerde ik dat alleen de balken van eikenhout mochten zijn, niet de planken, omdat de deur anders te zwaar zou worden.

  #213894

  Marhout, toen deze schuurdeuren werden gemaakt hadden ze in Frankrijk Christian’s website nog niet gelezen…..Echt, keihard eikenhout (uitspraak: ècht kèhard èkenhout) want ook aan die planken, dik duims, heb ik diverse Irwin speedboren opgestookt, geen doorkomen aan. Met een laagtoerige zware AEG boormachine ooit gebruikt om met enige regelmaat hardhouten planken op vrachtwagenvloeren te bevestigen (ladingen betonbuizen laten zelfs hardhout op den duur slijten). Op dag één dat we in ons Franse huis trokken zou ik “even” wat lampen ophangen. Ook boren in eikenhouten draagbalken. Ik heb het geweten, hart wie Kruppstahl. Op de halve millimeter dikte aangepast voorboren, en dan nog kreeg ik de schroeven er maar met moeite in. Je zou bijna medelijden krijgen met houtwormen die in de loop der eeuwen jammerlijk om het leven zijn gekomen omdat ze zich letterlijk stuk hebben gebeten op eikenhout. Werk voor de Dierenbescherming om bouwend Europa te confronteren met dit verzwegen hoofdstuk uit onze geschiedenis.

  #213895

  Marhout, een essentieel verschil in de ophanging is natuurlijk dat die oude grange deuren voorzien zijn van een indrukwekkende verticale hoofdbalk waar alles op steunt. Beneden voorzien van een op maat gemaakte ronde draaipin, de onderkant van de balk op het handje op maat gezaagd en gebeiteld. En dat draait dan in een “glijlager”, een rond gat in een grote steen (geen zandsteen….). Boven idem, maar dan ronde gaten in een zware horizontale afsluitbalk die bij de constructie daar keurig bovenop is gelegd. Sterke jongens die Galliërs.

  Het probleem van het grote gewicht van eikenhouten planken is daarmee opgelost, want om zo’n zwaargewicht aan hengsels op te hangen: lastig. Een ander probleem dient zich echter op termijn aan: slijtage van de onderste houten draaipin. De deur gaat onherroepelijk iets zakken, ook tienden van millimeters aan slijtage tellen gestaag bij elkaar op. Zolang de houten draaipinnen boven niet uit hun “lagers” schieten is er niets aan de hand. Dreigt dat te gebeuren, dan vraag je de smid om een ijzeren boog op maat te fabriceren, rond de houten draaipin, die daar boven het zaakje dan weer in het gareel houdt. Doe je dat niet, of heb je het te laat in de gaten dan ligt er een bedrijfsongeval op de loer: het gebeurde vroeger nog wel eens dat een boer onder z’n eigen schuurdeur werd verpletterd.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account