Nederlandse schakelaars/dimmers enz…Frans huis

Dit onderwerp bevat 12 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 6 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #200819
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mag ik Nederlandse dimmers schakelaars stopcontacten gebruiken die niet vast zijn aangesloten op de Franse electra systeem in ons huis? Ik bedoel dat deze dan zouden worden aangesloten via een losse franse stekker op een vast Frans stopcontact.
    Ik heb deze spullen en weet dat ik de rest lokaal verder koop wat ik nodig heb.

    Harold

    #200826

    Indien dat verboden zou zijn, zou de Europese Commissie terstond een algemeen verbod op de import, handel in, en gebruik van internationale reisstekkers moeten uitvaardigen. Strenge controle op de luchthavens, onmiddellijke inbeslagname, eervolle notering in het zoveelste register van ongehoorzame burgers, in de gaten houden s.v.p. Kortom, het valt wel mee. De Franse elektranormen NF C 15-100 hebben betrekking op de vaste installatie in huis, en voor de rest heeft de zg. Laagspanningsrichtlijn van de Europese Commissie er de afgelopen decennia aan bijgedragen dat allerlei volstrekt onzinninge tolmuren gesloopt zijn. Zie ook de voorbeelden op pagina’ s 28 en 29 van de uitleg bij die richtlijn. De Europese markt voor witgoed en allerlei elektronische apparaten is behoorlijk geliberaliseerd, hoewel het Franse bedrijfsleven en hun beschermheer, de Franse Staat, daar zo nu en dan nog steeds moeite mee lijken te hebben.

    Zolang je er maar voor zorgt dat Nederlandse apparatuur met een aardverbinding ook aan de aarde ligt van je Franse stopcontact is er niets aan de hand. En het inderdaad losse apparaten betreft, lampen met een snoerschakelaar of dimmer. Wanneer je je Nederlandse randaarde verlengsnoer echter uitleent aan je Franse buurman heeft die natuurlijk wel een probleem, z’n elektrische heggeschaar met Franse stekker past niet, in dat geval zul je hem ook je eigen Nederlandse heggeschaar er bij moeten leveren.

    Rob

    #200827
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De meeste apparatuur die in Frankrijk verkocht wordt en voorzien is van een ge-aarde stekker, is geschikt voor dubbel gebruik, randaarde voor nl/d stopcontact, en een gaatje voor de aardpen van het franse stopcontact.
    Joost Kubbe

    #200828
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Joost,
    niet alleen in Frankrijk, maar ook in A, B, CH, D … NL … is dat inmiddels zo.

    #200829

    Hetgeen niet wegneemt, alle normalisatie ten spijt, dat een echte Gallische stekker, laten we hem maar even het “type Montebourg/Mélenchon” noemen, vriendelijk toegesproken, minder vriendelijk toegesproken, zich maar moeilijk laat overtuigen zich toegang te verschaffen tot een Bataafs/Germaans stopcontact. Ook mechanisch geweld biedt hierbij geen soulaas.

    #200830
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als het een los gekochte zelf te monteren stekker betreft, ben ik het hier geheel mee eens, ik schreef over stekkers aan franse apparaten, van ordinateur tot machine à café.

    Joost Kubbe

    #200831
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik wil toch een iets specifieker voorbeeld geven, als ik in het plafond een aantal
    Inbouwspotjes plaats en deze verbind met snoer aan een in Nederland gekochte inbouw wand dimmer en deze met een snoer met Franse stekker daaraan in het vaste Franse stopcontact plaats, is dit dan ok? Ik heb deze dimmers al vandaar deze oplossing?

    Harold

    #200823

    Harold, back to basics. Volgens de Franse normen dienen groepen voor verlichting en stopcontacten gescheiden te zijn. Uiteraard mag je ” losse” verlichting aansluiten op een stopcontact. Maar zodra het gaat om vaste, ingebouwde verlichtingspunten dienen die via zo’n circuit d’éclairage vanuit de groepenkast te worden gevoed via eigen leidingen en schakelaars, inbouw dan wel opbouw, in gaines of via kabel.

    Uitzondering op die regel is de prise commandée: een stopcontact dat aangesloten dient te zijn op zo’n verlichtingsgroep. Maar om de uitleg van Promotelec bij de Franse NFC 15-100 elektranormen te citeren: ” En effet, ces prises de courant commandées sont destinées à l’alimentation d’appareils d’éclairage mobiles et sont considirées commes des points d’éclairage.”

    Volgens de regels mag dat dus niet wat je voorstelt. Wanneer je al een EDF aansluiting hebt, en er dus geen technische keuring nodig is door Consuel zal er verder geen haan naar kraaien. Die zijn er trouwens ook steeds minder op het Franse platteland, te veel vossen.

    Rob

    #200824
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob,

    Als ik het goed begrijp is het wel toegestaan om bv een kroonluchter of andere niet vast ingebouwde plafond lamp op de door mij beschreven manier aan te sluiten…?

    Harold

    #200825

    Het feit dat iets demontabel is betekent nog niet dat het daarmee een appareil d’éclairage mobile is. Wel eens geprobeerd zo’n soort kroonluchter op te hangen? In Frankrijk worden die geacht te worden gevoed via een speciale boîte de connexion, DCL geheten. Op de website van Hager een aardige inleiding in de Franse elektranormen, zie pagina 19 voor een toelichting op dit onderdeel van de verlichtingsregels.

    #200820
     Anoniem
    Inactief

    Hoewel ik momenteel geen kroonluchters hoef aan te brengen in m’n Franse onderkomen word ik wel vrolijk van zoveel deskundigheid op dit forum. Dus dank Rob e.a., voor nu en nog es.

    Aart

    #200821

    Aart, veel van die deskundigheid is in plezierig grote hoeveelheden op het Franse deel van het internet (nog geen slagbomen gezien) terug te vinden. Naast die inleiding door Hager is ook die van Schneider voor een eerste kennismaking met de Franse huiselektriek wel aardig, en bovendien gratis. Voor nog meer leesplezier onder de kerstboom zou op het verlanglijstje voor Père Noël ook nog kunnen worden opgenomen Locaux d’Habitation – slechts € 18,50 – of de klassieker “L’installation électrique comme un pro” – voor € 35,50 – zie deze wervende teksten.

    En mochten er verder nog vragen zijn: deze questions/réponses zouden eigenlijk al heel wat gras voor de voeten van beantwoorders weg moeten maaien.

    #200822

    Om nog net voor de eindstreep van dit jaar dit verlichtings onderwerp af te ronden, nog even dit. Dat de Fransen wat zenuwachtig worden wanneer je voor een verlichtingsgroep 2,5 mm² draad zou gebruiken is bekend. In de normen wordt 1,5 mm voorgeschreven. Dat is dan in ieder geval niet voor meer dan één uitleg vatbaar. Opinies over en interpretaties van de regels m.b.t. de te gebruiken disjoncteur in de groepenkast leveren telkens weer vragen op. Maar er staat toch in de normen dat je een circuit d’éclairage met een DJ van 16 ampère moet beveiligen? Nee, dat staat er niet. Er wordt alleen het maximum aangegeven van de te gebruiken beveiliging. Minder dan max mag. In de afgelopen tien jaar is de praktijknorm nu geworden: 10 A voor verlichting en 16 A voor stopcontacten. En de 20 A varianten gebruiken we dan voor circuits spécialisés als een chauffe-eau, wasmachine of oven.

    Ook de regel dat er per verlichtingsgroep niet meer dan acht points d’éclairage mogen worden aangesloten brengt sommigen aan het twijfelen. Wat te doen met een kroonluchter, duidelijk meer dan één lamp of een hele serie inbouw spotjes? Dat kan allemaal, mits het verbruik per lichtpunt/schakelaar niet meer bedraagt dan 300 Watt en deze verlichting zich in hetzelfde vertrek bevindt. Met de high-bright led verlichting van tegenwoordig genoeg voor een voetbalveld, zodat ook de F-jes als een zwerm spreeuwen rond de bal het veld over kunnen blijven rennen wanneer de avond valt. Dus aan zo’n disjoncteur van 10 ampère heeft u meer dan genoeg.

    Op de website van Entraidelec, die had ik hier nog niet genoemd als handige vindplaats voor veel vragen en antwoorden, staat dit over de algemene verlichtingsregels. En ook iets over de Franse variant op de hotelschakeling (va-et-vient) die met zg. télérupteurs werkt. Die zien er zo uit, en het is een simpel bi-stabiel relais dat met een korte druk op de knop bediend wordt (schema).

    Bonnes fêtes de fin d’année,

    Rob

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?