Dit onderwerp bevat 18 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 7 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
13 maart 2013 om 17:12 #191484Wim BavelaarToeschouwer
Er is niet zo veel voor nodig om de verstarde kaste van bestuurders in het Franse politieke leven ten diepste te veranderen. Met een handvol maatregelen die niets kosten en niet indruisen tegen wetten, moet het mogelijk zijn om een einde te maken aan het elitaire bestuurlijke systeem dat de Franse samenleving zelfs in de 21e eeuw nog in zijn greep houdt. Het land zou via een elektroshock ingrijpende maatregelen kunnen nemen die een einde moeten maken aan de traditionele macht van de kleine topklasse, de eigen wereldjes, de verworven rechten en de privileges van een kleine bovenlaag. Zonder bloedvergieten en zonder een staatsgreep moet het mogelijk zijn de totale vernieuwing van de Franse democratie tot stand te brengen, aldus de opvatting van een oud-adviseur van de voormalige president Nicolas Sarkozy.
Bericht op de homepage.
Wim
13 maart 2013 om 19:01 #191490NoëSleutelbeheerderDank voor het bericht. Eens met het merendeel van de voorstellen. Ik zou eraan willen toevoegen dat de ENA (école nationale de l’administration), een broeinest van politici zou moeten worden gesloten. 90% van de hogere ambtenaren en volksvertegenwoordigers is daar opgeleid. Ze zijn volstrekt “déconnecté” van de dagelijkse werkelijkheid.
Referenda vind ik een slecht idee. Heb nooit veel opgehad met het “gesundes Volksempfinden”.Steven
14 maart 2013 om 06:40 #191491NoëSleutelbeheerderReferenda houden per definitie alle vooruitgang tegen.
Maar ook ik ben blij, Utopia komt steeds dichterbij. Als F nu maar wel F blijft en niet opeens in alle EU-sporen gaat lopen want dat is m’n grootste angst.
Peter.
14 maart 2013 om 08:45 #191492AnoniemInactiefPeter, toen er Engelse les op de lagere scholen gegeven ging worden riep iedereen, weg is onze taal.
Hele tv-uitzendingen waren nodig zodat professoren en andere geleerden ons konden overtuigen van de teneergang der Nederlanden.
Net als de Russen nooit zijn gekomen, de kerncentrales nooit ontploft, spinazie nog altijd even lekker, worteltjes nog altijd goed voor je ogen, cuba nooit amerika heeft overwonnen, spreken ze daar in Amsterdam nog steeds amstedamus en in rotterdam nog steeds rootterdams.
Frankrijk blijft gewoon Frankrijk, wordt misschien zelfs wel weer het Frankrijk van vroeger, en die nostalgische fiets met man en stokbrood zijn nog weggelegd voor de retraitée.
De EU sporen ontlopen kun je alleen maar als jezelf één maakt en samen als Fransen de weg kiest.
Nu weten we niet welke flapdrol wat gaat zeggen en aan het eind van het liedje verkopen ze jouw huid aan de EU om hun eigen reet in het pluche te houden.
Ik zei afgelopen weekend nog; als ik de Franse taal machtig was als ieder fransmens dan begon ik een campagne tegen de hele sociëteit, met blogs, websites, en zou een ware revolutie ontketenen.
Nou wil Dassault ook al weg, die lui hebben eerst hun geld verdiend over de ruggen van de burger, en nu ze een aanslag krijgen op hun salaris wat hoger is dan het absurde bedrag van …. ontvluchten ze hun rijk.
Gelijk zijn baan inleveren en opdonderen dan maar.
Banken hebben nog meer geld uitgegeven aan lonen en bonussen dan de jaren voorheen, ondanks de verboden en afspraken.
Als je een kredietje wil om een huis of wat dan ook aan te schaffen gooien ze doodleuk de deur voor je neus dicht; geen geld.
Ik heb een boek gezien (moet het nog kopen) het gaat over de wereld van vandaag, de superrijken en de armen, daartussen zit niets betekenswaardig.
Waarom bouwt die Dassault geen bank met zijn miljoenen teveel, helpt tie het volk en betaald niets aan Hollande.
Heb je je wel eens verdiept in die familie decaux, je weet wel van die reclameborden van moskou tot marakech, dat is één man die de regels uitdeelt, als je niet luister kun je doodvallen.
Ik vind deze wereld niet normaal meer, ook al is alles legaal.
Het wordt tijd dat het volk in opstand komt.
REVOLUTIE!!!!14 maart 2013 om 12:04 #191493NoëSleutelbeheerderWaar mag ik tekenen, Cees ? Maar alleen voor ’n geweldloze revolutie, zonder wapens en ander grof geschut al zal één en ander moeten worden opgeschud en aangewakkerd.
Slaat jouw schets overigens niet op méér naties ? ’t Is geen exclusief F-probleem.
Peter.
14 maart 2013 om 13:27 #191494AnoniemInactiefAbsoluut, maar ik woon in Frankrijk, de Ollanders doen het maar zelf.
14 maart 2013 om 14:06 #191495NoëSleutelbeheerder@Cees, niet zo snel in de afwijzing schieten; Peter had het niet over NL, althans niet naar jij dat kon weten.
@Steven, ik denk niet dat opheffen van de ENAC niet perse noodzakelijk is, een bezem is voldoende, vergelijkbaar met RomeEen referendum is uiteindelijk het enige middel om democratie een beetje te verwezenlijken. Het democratisch gehalte van de landen in de EU is bijzonder laag. Een referendum is wel moeilijk, in gevallen waarbij de kiezer direct baat of last ondervindt. Maar dat is een technisch probleem. Daar zou echt naar gekeken moeten worden. Via de politiek worden ook geen ingrijpende besluiten genomen.
14 maart 2013 om 15:19 #191496NoëSleutelbeheerderQuote:Quote uit HansPiet op 14/03/2013 14:06
Een referendum is uiteindelijk het enige middel om democratie een beetje te verwezenlijken.Niet mee eens. De mening van de meerderheid is nog lang niet de waarheid.
Bij een referendum denkt iedereen alleen aan zich zelf.
Politici worden geacht het geheel te zien – dat zou de ideale oplossing zijn, maar hoe is dat mogelijk als zij alle mogelijke interesses moeten vertegenwoordigen? Laat het opeenstapelen van functies ophouden zoals Tandonnet voorstelt.14 maart 2013 om 19:21 #191497NoëSleutelbeheerderMet referenda zouden we nog steeds de doodstraf hebben, niet meer in De EU zitten en nog steeds ons met paard-en-wagen verplaatsen.
Echte vooruitgang komt van visionairen. Helaas zijn die zelden onder politici te vinden. Visionairen zijn onafhankelijke denkers die “out of the box” moeten kunnen denken en bindingen met politieke stromingen, religie en het Grote Geld zijn belemmeringen.
Steven
14 maart 2013 om 19:45 #191498NoëSleutelbeheerder’n Goed voorbeeld van ’n democratisch bestuurde natie doch geregeerd door referenda is Zwitserland. Geen EU-lid overigens, en zooo conservatief. Toeristen vinden dit ‘authentiek’ en ‘schoon’ en zo.
Ik doelde inderdaad niet op NL of enig ander specifiek land. Laat ons beginnen in ons eigen buurtje, dan volgt de rest vanzelf.
Peter.
14 maart 2013 om 20:05 #191499NoëSleutelbeheerderQuote:Quote uit Taciturne op 14/03/2013 19:21
Met referenda zouden we nog steeds de doodstraf hebbenDat is dus niet waar, want in Zwitserland is de afschaffing van de doodstraf wel door een referendum gekomen: 53,5 % stemde voor – Let op, vrouwen mochten toen nog niet stemmen.
In Nederland was het al lang daarvoor afgeschaft, maar na de tweede wereldoorlog (tijdelijk) weer ingevoerd. Laatste doodstraf NL: 1952 CH : 1940
wimb15 maart 2013 om 08:51 #191500AnoniemInactiefIk begreep dat je landen bedoelde (Slaat jouw schets overigens niet op méér naties ? ’t Is geen exclusief F-probleem) dan had je het anders moeten zeggen.
Ik haalde NL aan omdat we nederlands spreken, het telt natuurlijk voor de hele wereld.
Ik ben het met Christian en vooral met Steven eens, met de nadruk op visionairen.
Referenda kunnen een probleem uit het slop helpen, maar het is geen regeermethode.
Als je nu een referendum zou houden hing de EU-viool morgenvroeg in de boom.
Dan waren we echter overmorgen zo failliet als maar kan, en zitten we volgende week in een (burger)oorlog.
En Zwitserland, hebben jullie je ooit afgevraagd hoe ze dat daar dan doen, of hoe ze dat in België doen?
Ze betalen minder belasting dan welk land, ze hebben minder werkelozen dan welk eu-land, en ze hebben een betere economie dan welk land, rara hoe kan dat.
Oh, een klein geheimpje, ze hebben het grootste aantal miljonairs (die overigens ook weer niets betalen)
Die landen draaien op “zwart”geld, ik heb me nooit verdiept in de hoogte van uitkeringen en afdrachten, maar waar ik ook kom in Belgie, echt alles kan/gaat onder de tafel door.
Zelfs een hotel kun je officieel betalen, of “zo” betalen, wat aanmerkelijk scheelt.
Politici zijn ervoor om het “model” zo te maken dat het draait, en daar zit het grootste probleem, en echte politici bestaan nauwelijks meer.
Het hele systeem van belastingen zou op de schop moeten, en waarschijnlijk kom je dan angstig dicht bij de Belgische werkelijkheid.
Waarom moet ik 19punt6 procent betalen over iets terwijl hele hordes met mensen dat geld over de balk gooien.
Dan maar een referendum? Dan zegt heel Frankrijk minder werken, meer loon, goedkopere restaurants, eerder in de aow….15 maart 2013 om 15:21 #191501NoëSleutelbeheerderZwitserland is geen referentie. Ze produceren bijna niks, leven zwaar van toerisme en buitenlands wit, grijs of zwart geld, betalen niet aan de EU maar liften bijna met alles mee.
Steven
15 maart 2013 om 16:04 #191502NoëSleutelbeheerderCees en Steven,
wij zijn het blijkbaar eens dat een land politici met (lange termijn) visie nodig heeft. Of is visie niet per sé iets op lange termijn?
Ik zou de volgende keer aan mijn Franse vrienden vragen hoe zij zouden reageren als weer eens zo iemand als De Gaulle op zou staan?
Visie, en dan ook nog de capaciteit het volk van de noodzaak van verandering te overtuigen.
Je kan van hem houden of niet, maar hij was een visionair.16 maart 2013 om 10:03 #191489AnoniemInactiefOf Joop de uyl die in een rijtjeshuis woonde en fietsend van en naar zijn werk ging.
16 maart 2013 om 11:10 #191488NoëSleutelbeheerderHeer Den Uyl ? Fietsend van z’n Buitenveldertse villa naar ’t Torentje te ’s Gravenhage ?
Bovendien heeft deze visionaire sufferd besloten de Limburgse mijnen te sluiten.Peter.
16 maart 2013 om 11:30 #191486NoëSleutelbeheerderHoe kan een socialist nu visionair zijn? Per definitie gevangen in een ideologie.
Steven
16 maart 2013 om 12:31 #191487AnoniemInactiefIk heb het niet over zijn politieke doen, ik heb het over de persoon als hij was.
Hollande is denk ik een goed politicus, ik kan nog geen “narigheden” vinden iig.
Sarkozy hield van blink, glitter en glamour, macht en uitstraling.
Obama is een politicus, Chavez was dat, Meir was dat, en zo zijn er genoeg te vinden in de oude doos.
Ze streden met hart en ziel voor datgene waar ze in geloofden.
Mark R heeft zijn ziel verkocht om er niet uitgeflikkerd te worden, Mozart is een roeptoeter die geen enkel benul heeft van politiek maar wel zijn passie navolgt, ik vind pegtholt ook een goede.
Een goed politicus is als een kapitein van een schip, hij geeft het roer aan de stuurman, vraagt de loods om adviezen, maar hij weet waar hij heen reist.
Als het stormt staat hij naast de stuurman, hij neemt het roer over als nodig, maar nimmer wijkt hij af van zijn koers.
Te vaak zien we de politieke stukken hun koers wijzigen, in de hoop geen muiterij te krijgen.16 maart 2013 om 16:06 #191485NoëSleutelbeheerderDe volgende keer een dergelijk onderwerp toch maar in de rubriek “Entre bavard” beginnen Wim?
Met Franse overheid heeft het inmiddels niets meer te maken en over smaak ( en politieke voorkeur is een smaaksoort) valt niet te twisten, slechts te bavarderen (of was het epibreren?). -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.