Tags: venster raam kozijn
Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 6 jaren, 6 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
15 maart 2018 om 11:55 #209615
Meestal maken bij een renovatie oude kleine vensteropeningen plaats voor indrukwekkende grote vensteropeningen met daarin dubbelglas voor een bedrag waar ik ooit tweedehands auto’s voor kocht. Hoe je het vernieuwen van oude vensters en kozijnen moet aanpakken heeft Christian al uitvoerig beschreven. Er valt natuurlijk altijd nog veel meer te vertellen en met Google op te zoeken. Jaargangen van Maison & Travaux afgraven – uit de tijd toen het accent wat minder lag op styling en gelikte advertenties – of de even hoge stapels van SystèmeD doorbladeren. Kost tijd, je blijft steken bij artikelen die je al weer vergeten was en denkt: toch handig. En voordat je er erg in hebt ben je een middag verder. Het internet offensief dat SystèmeD op het “papieren” lezerspubliek heeft ingezet resulteert in een niet aflatende stroom van artikelen, allemaal in twee tellen te bereiken met een muisklik.
Vanochtend eens een andere benadering van vensteropeningen: hoe maak je die kleiner. In dit geval in de keuken om plaats te bieden aan wat hoger keuken meubilair. Comment réduire l’ouverture d’une fenêtre en applique.
15 maart 2018 om 12:55 #209618NoëSleutelbeheerderIk weet niet of Christian in zijn technische boeken ook de consequenties van het vergroten van ramen heeft belicht.
Toen wij met ons vorige huis bezig waren had ik met de apéros gezeldschap van een oude bouwmeester in gips-plafonds, je weet wel, die mooie geprofileerde plafonds in het Parijse 6eme.
Waar het op neer komt is dat de autentieke huizen zijn gebouwd volgens een bepaald principe.
Ons huis was een oude “keutel”boerderij met kleine ramen beneden, en nog kleinere ramen boven.
Dat deden ze niet voor Jan met de korte achternaam, dat was geheel overdacht volgens de weersomstandigheden.
Nadat we de staldeuren vervangen hadden voor porte fenêtres, besloten we de rest indentiek te houden.
De woorden van de oude bouwmeester bleven me wel in het achterhoofd hangen, en ja hoor, waar het bij ons in de zomer heerlijk koel bleef in huis, moesten ze een paar huizen verder een dure clim aan laten leggen want het was niet te harden.
Waar het bij ons heerlijk warm was in de winter moesten ze daar een flinke stookketel aanschaffen want het was niet warm te krijgen.
In de Charente Maritime heerst hetzelfde klimaat als in de côte d’azur, warme dagen.
In de winter echter komt de wind van de Oceaan zakken en kan de gevoelstemperatuur dalen tot extreme kou.
In onze boerderij lag dan ook het hooi boven het leefgedeelte.
Als je dan zo’n windje van min 30 langs de enorme ramen laat blazen kun je flink in de stookkosten gejaagd worden.
Vandaar dat je vaak ziet dat men het huis in originele staat laat, en er bijvoorbeeld een veranda tegenaan zet om een licht vertrek te creëren.
Een ander voorbeeldje van nadenken:
Toen ik ons huidige huis ging bezichtigen keek ik extreem nauwkeurig naar de zonstand, tenslotte is een zonnig terras voor een CdH min of meer een vereiste.
Eigenlijk vond ik het jammer dat ons huis op ZZO stond.
Afgelopen zomer echter kwam ik er achter dat ze dat niet voor niets hebben gedaan.
Ook hier bakt de zon des zomers op de ramen, en omdat het huis zo staat ten opzichte van de zon is de baktijd maar heel kort.
Bent U wel eens in Annecy geweest?
Opvallend dat daar weinig huizen een terras of een balkon hebben aan de zuidzijde.
Het is er namelijk in dat lage gedeelte niet te harden van de de hitte.
Wil je gaan verbouwen, kijk goed naar de autentieke huizen en de weersomstandigheden.Cees.
15 maart 2018 om 14:13 #209621NoëSleutelbeheerderRob en Cees,
ik zou bij een verbouwing nooit zonder meer ramen of deuren vergroten of verkleinen, je verpest zo makkelijk het evenwichtige uiterlijk van je huis. Ik had er in mijn stuk over dakkapellen op gewezen, want ook die moet men qua grootte aan de bestaande raamopeningen aanpassen. -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.