Linky, uitvallen en WIFI

Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 2 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #213483
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Allereerst Linky en uitvallen, sinds mei 2018 hebben we het ding gekregen en echt nul problemen tot nu toe, ook in de wintermaanden met extra electra gebruik vanwege verwarming. Ik kan nog niet bepalen of we nou echt goedkoper uit zijn want vorig jaar hebben we meer stroom gebruikt vanwege het voegen van ons huis.

    Dan WiFi, ik had begrepen dat je dan met je smartphone en app Linky kan uitlezen. Maar daarvoor is nog een soort module nodig die in de Linky geprikt kan worden. Wie hier op het forum gebruikt het al, hoe heet zo’n module en waar te koop? Ik kan er in de linkybrei  er niks over vinden.

    Willem

     

    #213484

    Willem, dat is het merkwaardige aan LINKY: in 2010 door allerlei in lichtgroene mantelpakjes gehulde dames met enthousiasme aangeprezen op markten, bruiloften en partijen. U gaat minder verbruiken en betalen want u kunt op elk gewenst moment via internet uw verbruik checken. Alsof de gemiddelde gebruiker niet weet dat een schakelaar er voor is om licht aan te doen en na het verlaten van het vertrek weer uit te schakelen.

    Die verbruiksgegevens worden mondjesmaat, tussen middernacht en ’s morgens zes uur, via de bekabeling van het ENEDIS réseau als een CPL signaaltje, hooguit één volt bovenop de 230 lichtnetspanning, naar een verzamelpunt verzonden, een concentrateur waarop ongeveer honderd abonnees zijn aangesloten. Vandaar met een GPRS signaal in de 800 MHz band naar de big brother computers van ENEDIS.

    Via een z.g. TIC poort in LINKY staat om de twee seconden alles gereed wat er te melden is over het verbruik. In LINKY is een kleine nog lege ruimte voor handen om een ERL (Émetteur Radio Linky) die gegevens via een WiFi signaal aan de data hongerige client ter beschikking te stellen. Alleen heeft ENEDIS tot nu toe geen enkele animo vertoont om dit in het leveringsprogramma op te nemen.

    Handige elektronica types en programmeurs hebben met arduino, wat gesoldeer en hacken van stukjes van de CPL code de afgelopen jaren al meer of minder succesvolle pogingen gedaan zo’n ERL module te bouwen. Inmiddels zijn er een paar bedrijfjes die dit soort modules aanbieden. Of ze de zegen hebben van ENEDIS, die zoveel mogelijk de kaarten aan de borst houdt uit angst voor hackers en concurrentie, weet ik niet. En misschien ook wel een beetje een bal demasqué:  de oorspronkelijke beloftes bij de lancering van LINKY konden al langer waar worden gemaakt met apparaatjes bij de abonnee thuis. Google had ooit een aardig initiatief en met een beetje googelen zijn er heel wat van dat soort oplossingen te vinden. Maar goed, ENEDIS wil de eindbaas zijn van de stroomvoorziening (smart grid) die op ieder moment precies weet wat de belasting van het totale net is. En waar ingegrepen moet worden. Of iemand op afstand afgesloten. Of een hele regio een trede lager op de puissance souscrite ladder.  Wanneer het ooit nog eens echt winter wordt en de stroomvoorziening door overbelasting gevaar loopt en de importen uit Duitsland en Nederland (twee centrales bij Delfzijl) onvoldoende soelaas zouden bieden. En dan is een smart meter handig, scheelt ook vele duizenden meteropnemers op de loonlijst.

    Google eens op LINKY en ERL en zie wat er op de markt te krijgen is. En of er testrapporten en gebruikerservaringen te vinden zijn.

    #213485
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hier nog geen Linky maar wel een compteur met een TIC. Die TIC is aangesloten op een EcoCompteur van LeGrand.
    ecocompteur legrand

    Misschien niet de goedkoopste oplossing, maar het is helemaal legaal en het heeft nog een handvol extra’s. Het apparaatje zelf is OK, maar de bijbehorende inwendige software is een beetje primitief.
    Voordat ik die EcoCompteur had, gebruikte ik een Youless adapter. Die telt het knipperende ledje. Daar lees ik nog steeds elk uur de meterstand van uit. Ik heb al honderd tabellen waar ik verder niets mee doe, maar het is wel leuk om te maken en te hebben.

    wimb

    #213495

    Nog eens gezocht naar wat er op Franse websites allemaal aan zin, onzin, hele en halve waarheden wordt verteld over LINKY en met name de ERL module. Een technisch achtergrond verhaal kwam ik op één van de vele “stoplinky”  websites tegen.  Die ERL module en de vele technische en commerciële mogelijkheden  daarvan worden aldus omschreven: ” Des les premières concertations sur LINKY, l’ADEME a soutenu la mise à disposition des données en aval du compteur. L’ERL est ainsi la brique technologique qui permettra d’apporter au client final de nouveaux services pour mieux comprendre et maîtriser sa consommation“. Aldus Marie-Christine Prémartin van de ADEME.

    Zoals het er nu naar uitziet wordt het aan de man brengen van de ERL functies en in het kielzog daarvan allerlei nieuwe diensten de tweede fase van het LINKY project nadat alle meters zijn geplaatst. Een nieuw verdienmodel.

    Met al die mogelijkheden om via internet op het scherm van je pc of smartphone je bewust te worden van je gedrag als energiegebruiker schiet de volgende tekst van Bob Dylan me te binnen: “You don’t need a weather man to know which way the wind blows.”

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?