This topic has 20 reacties, 6 stemmen, and was last updated 4 years, 6 months geleden by le bricoleur.

 • Auteur
  Berichten
 • #198808
   Sylvie60
  Bijdrager

  Hallo, Wij willen op de verdieping een nieuwe badkamer bouwen en daar een licht betonnen vloertje in leggen met behulp van Lewisplaten (zwaluwstaartplaten). Maar kan niet ontdekken waar ze die verkopen en uberhaupt of ze deze wel verkopen. Iemand ervaring?

  #198809

  Bonjour,

  Bij Point-P in elk geval. Of even kijken bij Reppel France.

  Salutations, Jos

  #198810

  En Castorama heeft ze tegenwoordig ook. Een korte inleiding in de kunst van het leggen van dit soort vloertjes op deze website en op een Brits forum wat ervaringen uit de praktijk met het bouwen van een badkamer.

  #198811

  Bonjour Rob,

  De Castorama’s hier in de Sud-Ouest hebben ze niet meer, ze staan overal op “actuellement indisponible”, vandaar dat ik deze niet noemde. Dat kan elders in FR natuurlijk anders liggen. Dus wellicht is het nuttig als je even meldt bij welke vestiging ze nog wel verkrijgbaar zijn.

  Salutations, Jos

  #198812

  Jos, de Franse bouwvakkers zijn zoals overal redelijk conservatief, dus het heeft lang geduurd voordat de lewisplaten hier verkrijgbaar waren. En nog steeds mondjesmaat. Het blijft zoeken zoals Sylvie al heeft gemerkt. Weldom en Doras hier in de Nièvre hebben ze niet, wel heeft de firma Knauf sinds een paar jaar aarzelend z’n entree gemaakt in het assortiment. Op twee uur rijden staan de lewisplaten in Dijon op dit moment wel op disponible. Misschien is er een aantoonbaar verband met deze Castorama vestiging en het in die stad gerealiseerde eco-quartier.

  #198813
   Sylvie60
  Bijdrager

  Bedankt voor alle info, maar wat een levensgroot verschil qua prijzen met NL!

  #198814
   Sylvie60
  Bijdrager

  Zal wel stom zijn, maar het lukt me niet een link toe te voegen…

  #198815

  Rebonjour Sylvie,

  Tsja, die Lewis-platen zijn weer één van de vele voorbeelden van zaken die in FR extreem veel duurder zijn dan in omringende landen. Het gros van de Fransen spreekt geen woord “over de grens” en is dus niet in staat prijzen te vergelijken. Je zult niet zelden meemaken dat artikelen in FR bijna tweemaal zoveel kosten als elders.

  Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen die wél meertalig zijn, zo nu en dan met een aanhangertje over de grens trekken om dit in den vreemde vol te laden. Een praktijk die door sommigen op dit forum zeer wordt gehaat en waar ik derhalve verder niets over zal zeggen.

  Overigens plaats je een link als volgt:
  – Selecteer de link in de adresbalk van je browser en kopieer deze
  (rechter muistoets -> copy)
  – Selecteer het stukje tekst in je bericht waar je een link van wilt maken
  – Druk op de knop “link” bovenaan je bericht
  – Plak je gekopieerde link in het vak van het pop-up venster
  (rechter muistoets -> paste)
  – Klik op “Link toevoegen”
  Klaar!

  Salutations, Jos

  #198816

  Sylvie, schrale troost bij die onverklaarbare (?) hoge prijzen is dat voor wat de elektra betreft, met name de groepenkast, het materiaal hier aanzienlijk goedkoper is dan in Nederland, ook voor de A-merken. Helaas wordt dit voordeel weer teniet gedaan door de stevige hoeveelheid bedrading (licht- en stopcontact groepen apart) en de vele circuits specialisés die je nodig hebt wanneer alles volledig aux normes moet zijn. Bijvoorbeeld wanneer bij nieuwbouw of een volledige renovatie van een huis er een Consuel keuring nodig is om op het ERDF stroomnet te worden aangesloten.

  #198817
   le Renovateur
  Bijdrager

  @Sylvie
  Indien je badkamer op de verdieping van een fermette of huis en pierre wordt gebouwd blijft het oppassen. ook op een vloertje met Lewisplaten blijft er vaak beweging in het pand zitten en moeten extra maatregelen getroffen worden om haarscheuren langs vloer en muren en in de hoeken van muren te voorkomen. Indien je een betegelde inloopdouche bouwt/laat bouwen loop je daarmee risico. Zelfs als de douchedoor een professional wordt gebouwd. Na het zien en ervaren van een aantal lekkageproblemen kies ik zelf op de verdieping tegenwoordig altijd voor een prefab douchecel, en bij een badkamer op de begane grond voor een in situ gebouwde inloopdouche

  #198818

  Bonjour Bram, Sylvie,

  Naar mijn mening moet je altijd bedacht zijn op het “werken” van de constructie van een gebouw. Wat voor gebouw dan ook, en of het nu oud of nieuw is. Er kunnen overal haarscheuren ontstaan, zowel in de constructie-elementen zelf als in de aansluitingen daartussen. En volgens de wet van Murphy, als er iets kan misgaan, dan zal het ook misgaan, en liefst zodanig dat de narigheid maximaal is.

  Zelf heb ik niet de mogelijkheid om de realisatie van mijn badkamer aan te passen aan de eigenaardigheden van het gebouw. Mijn badkamer komt op de 1e etage van een vakwerkgebouw, dus bewegen, vervormen en werken gegarandeerd. Tegelijkertijd wenst SWMBO een “douche a l’italienne” dus daaraan valt niet te ontkomen.

  Ik kies daarom voor een betonvloer op lewisplaat, met daarin verwerkt vloerverwarming, en wanden van metalstud met watervaste cementplaten zoals Knauf Aquapanel of Fermacell H20. Van gipsplaten in natte ruimtes, zelfs die groene “waterbestendige”, krijg ik de kriebels.

  Ter voorkoming van lekkage werk ik de gehele cel aan de binnenkant af met een elastische waterkerende membraan onder het tegelwerk, met verstevigd afwerkband in alle hoeken. Die systemen zoals onder andere Webersys Etanche en Schlüter Kerdi zijn niet goedkoop maar je badkamer wordt ongeveer zo dicht als een zwembadliner. In zo’n opzet kun je gerust een zelfgetegelde inloopdouchevloer realiseren.

  Natuurlijk worden de hoeken niet met specie gevoegd maar afgewerkt met elastische kit van goede kwaliteit, dus geen merkloze siliconenkit uit de brico.

  Ik heb hier dus een dubbele zekerheidsfactor. Ten eerste een kwalitatief hoogwaardig membraansysteem. Ten tweede alleen maar waterbestendige materialen. Deze manier van werken biedt naar mijn overtuiging voldoende garantie tegen lekkageproblemen.

  By the way, ik heb nog nooit een Franse “professional” op deze wijze een badkamer zien realiseren. Als ik die af en toe bezig zie verbaast het me niets dat er lekkages ontstaan. Om over ander prutswerk maar te zwijgen. Bij mij komen ze er niet meer in. Maar dat is misschien een onderwerp voor een nieuw draadje. 🙂

  Salutations, Jos

  #198819
   Sylvie60
  Bijdrager

  Hallo,

  Bedankt weer voor alle goede adviezen. Wij zullen zeker alle mogelijkheden genoemd onderzoeken.
  En inderdaad wonen wij in een fermette en pierre en zijn ons wel bewust van de werking van het huis. Gelukkig wel heel veel rots eronder wat vooral te merken is in de (moes)tuin…;-)
  En Jos bij ons is het niet anders, troost je, ook ik ontwerp (wel mijn vak) en mijn man moet het zien uit te voeren. Hij meent dat ie in zijn werkbare leven nog nooit zo hard heeft moeten werken als met zijn pensioen. Ook bij ons komt er een douche à l’Italienne.Ik wil rondom muurtjes bouwen van ongeveer een meter hoog en daarbovenop op maat gemaakte glaspanelen Natuurlijk ook weer besteld in NL. En helaas voor diegene op het forum die dat haten, mijn beurs is niet oneindig. Wij combineren vaak een bezoek aan onze kinderen met een volle grote aanhanger terug.
  Voor de afwerking van de badkamer worden het 2 soorten tegels en een soort tadelact. Hiervoor blijven we wel in de regio net als voor de panneaux en bois die we eerder hebben gebruikt; maison ecologique.
  Het elastische waterkerende membraan onder het tegelwerk, met verstevigd afwerkband in alle hoeken ken ik en gaan we zeker gebruiken. Onze oude douche die er volgens mij al inzat in de Middeleeuwen lekt lekker naar beneden net naast onze tv…
  Zo nu weer verder met verbouwing isolatie dak.Voor verdere adviezen en tips hou ik me aanbevolen.
  Groet, Sylvie
  ps leuk die linkjes toevoegen, krijg er plezier in 😉

  #198820

  Sylvie, Jos, Bram en anderen,

  Inhakend op Jos z’n opmerking over watervaste cementplaten nog een andere optie. Ik dacht dat ik wel redelijk wist wat er aan bouwmaterialen op de markt is, maar dat blijkt een zelfoverschatting te zijn geweest. Een kleine klus: een uitbreiding van een badkamervloer, een gietvloer of beter geformuleerd: een troffelvloer. Voor het postzegel formaat van deze klus komen de profs op dit terrein niet graag langs, tenzij tegen vorstelijke betaling. Wat te doen? Zelf een zand/cement dekvloertje storten en dan tegelen? Ik had er deze keer geen zin in. Een uitstekende tegelzetter kwam met een originele oplossing, charme van eenvoud, snelheid en toch solide. Het gebruik van WEDI bouwplaten, een sandwich constructie. Kern van werkelijk keihard schuim, aan de buitenkant voorzien van een cementachtige laag versterkt met glasweefsel. Verkrijgbaar in diverse diktes: 1, 2, 3 en 4 centimeter. Wij moesten ongeveer 3 centimeter overbruggen, dus dat ging gelukkig perfect met 2 centimeter plaat, tegeltjes en nog twee keer een lijmlaag. Met een snelhardende tegellijm liggen die platen er in een oogwenk in en een uur later kan er getegeld worden. Half uurtje wachten en dan voegen, et voila.

  In dit geval het grote voordeel van snelheid van verwerking. Het ligt allemaal wel op een betonnen vloer, dus wat de praktijkervaringen zijn op een wat minder stabiele ondergrond zou ik nog eens moeten zien te achterhalen. Het totaal gewicht van deze oplossing is uiteraard veel minder dan van meer traditionele vloertjes en dat kan soms van pas komen wanneer de draagkracht van de vloer/balken wat aan de magere kant is. Op de website van WEDI (er is ook een Franse versie) is meer info te vinden over het gebruik van deze elementen, ook voor de badkamer.

  #198821
   joebar
  Bijdrager

  lewisplaten zijn gewoon verkrijbaar bij Brico Depot.de link hieronder
  deze is van clermont-ferrand maar ook in andere plaatsen verkrijgbaar
  http://www.bricodepot.fr/lempdes-clermont-ferrand/plancher-collaborant/prod40495/
  Heb zelf ervaring hiermee in een maison en pierre en ben er erg tevreden mee.
  En werken en scheurvorming hebben wij geen problemen mee.
  Bram stelt een cabinedouche voor maar die vind ik zo lelijk en goedkoop staan dat
  het voor ons geen optie was.Veel van die huurhuisjes en snel gemaakte bed en breakfast kamers staat zo’n ding in,maar mij kan het niet bekoren als je de deuren opendoet rammelt de boel altijd een hoge opstap.
  Mvrgr
  Rob

  #198822

  @ Sylvie, oefening baart kunst, je link naar op maat gemaakte glaspanelen verwijst nu naar het begin van deze discussie.

  @ Joebar, in de catalogus van Bricodepot worden ze omschreven met de algemene term plancher métallique. Nu acht ik de Franse metaalindustrie zeer wel in staat om zelf iets op de markt te brengen, maar zo op het eerste gezicht zijn het niet de originele Lewis plaatjes. Wellicht Bataafs chauvinisme, maar misschien toch verstandig om precies te weten wat de specificaties van dit mogelijk vervangende/concurrerende product zijn.

  #198823
   le bricoleur
  Bijdrager

  Na een poosje toch nog een reactie van mij.
  Bij de bouwmarkten in onze buurt waren Lewisplaten alleen op bestelling verkrijgbaar, dus
  – óf minimaal 20 stuks bestellen
  – óf leveringskosten betalen.
  Dus heb ik mijn acht platen van de Gamma uit NL meegebracht.

  Nog iets voor de plaatsing in een oud huis:
  Onze muren (60cm tweelaags natuursteen) bewegen gelukkig weinig. Maar bij bestaande balklagen zou ik beslist in acht nemen wat hier onder punt 3 staat: de balken tijdens het betonstorten onderstempelen. Ik had dit niet gedaan, het resultaat was een doorgezakte vloer, niet veel, zoiets van 12mm bij 3,8m balklengte, maar toch te veel om het zonder egalisatielaag te betegelen.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #198824
   Sylvie60
  Bijdrager

  @lebricoleur Nogmaals bedankt voor je bijdrage. Eind april gaan we naar Nederland en brengen ze daar mee hadden we al bedacht.Dus badkamer kan nog wel even wachten. Aan werk ontbreekt het ons hier niet…

  Voor onze balken zijn wij niet bang, want zijn 250×250. Lijkt mij genoeg om niet te
  buigen.

  groet, Sylvie

  #198825
   le bricoleur
  Bijdrager

  @Sylvie,

  ik zou het erg waarderen als jullie dan een reportage over de bouw van de badkamer maken. Ik heb vaak veel te laat eraan gedacht mijn werk in foto’s vast te leggen (voor mij en anderen).
  Bij voorbaat dank!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #198826
   joebar
  Bijdrager

  Cristiaan goedemorgen
  Ik heb wat foto,s van het maken van een schouw op de eerste verdieping hiervoor heb ik ook een vloertje gestort op lewisplaat(van de Brico)als je interesse heb wil ik ze wel mailen maar dan heb ik een Email adres nodig.Ik kon die ook niet ontdekken op de jouw site.Ik hoor het wel.

  #198827
   Sylvie60
  Bijdrager

  @Christiaan Oké als je geduld hebt zal ik ze tijdens de bouw maken en later sturen. Groet, Sylvie

  #198828
   le bricoleur
  Bijdrager

  @joebar:
  Stuur je foto’s naar:
  vonkl004@gmail.com

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

21 berichten aan het bekijken - 1 tot 21 (van in totaal 21)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account