“Les idées reçus sur les français”….

Dit onderwerp bevat 6 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10 jaren, 3 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #194416
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Er komen op diverse nl fora nogal eens stellingen voorbij, waarbij ik denk: is dat nu echt wel zo? Soms denk ik dat de forummers alleen de kennis halen uit wat Nederland er wel over wil schrijven in de kranten of zeggen op het nieuws. in negen van de tien gevallen gebeurt dat op een cynische toon. Leest men ook de franse ter zake doende tijdschriften? Zoals Capital, Le Point, l’Express? Kijkt men ook wel eens naar “C’est dans l’air” op Fr5? Kritische tijdschriften of programma’s waar men duidelijk de hekele punten bespreekt door gespecialiseerde journalisten, economen etc.
    Dit is een leuk artikel over de vastgeroeste ideeën over Frankrijk en de Fransen, het is wel in het Frans, maar dat is goed voor de integratie 🙂http://www.cia-france.com/francais-et-vous/sur_les_paves/156-idees-recues-sur-la-france.html

    #194421
     bosbess
    Deelnemer

    Inderdaad zijn de vooroordelen soms heel hardnekkig. Ik weet niet hoe je altijd aan die goeie links komt, maar dit artikel geeft echt schitterend weer wat er altijd allemaal wordt beweerd over LDF. Eén ding (h)erkennen ze niet: dat ze op allerlei gebied (ze noemen universiteiten) niet mee kunnen komen door hun gebrek aan talenkennis. Het artikel wijt dat aan de mondiale dominantie van het Engels en de angelsaksische literatuur, in plaats van de hand in eigen boezem te steken en aan te dringen op beter onderwijs in vreemde talen op jonge leeftijd.

    Er bestaat nóg een vooroordeel, dat niet wordt genoemd maar dat op dit forum met regelmaat de revue passeert: Frankrijk glijdt, zeker onder én door Hollande, naar de economische afgrond. Gisteren werden in het NOS-journaal en EenVandaag de laatste cijfers m.b.t. de economische groei genoemd: NL -0,2, Duitsland +0,7, Frankrijk +0,5. Overal trekt de economie weer aan, met name in Duitsland en Frankrijk, was de teneur. Waarom bij ons in NL niet? Zie hier, eerste onderwerp.

    Bij het hoge cijfer voor Duitsland moet steeds worden bedacht, dat dat land zijn midden- en kleinbedrijf tegen de EU regels in indirect subsidieert door de schandelijk lage lonen in die sector aan te vullen met “familietoeslagen”.

    #194418
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Maar andere cijfers in Frankrijk zijn weer niet zo goed als elders in de EU. Dus…..gaat het wel echt goed?
    Is je opmerking, @Bosbess, over Duitsland ook niet een vooroordelige? Een economie en haar succes is tenslotte het geheel van alle componenten en parameters. En de gemiddelde Duitser weet het hoofd toch wel beter boven water te houden dan de gemiddelde Fransmens. Of ben ik nu weer vooroordelig?

    #194419
     Noë
    Sleutelbeheerder
    Quote:
    Quote uit bosbess op 15/08/2013 08:11Bij het hoge cijfer voor Duitsland moet steeds worden bedacht, dat dat land zijn midden- en kleinbedrijf tegen de EU regels in indirect subsidieert door de schandelijk lage lonen in die sector aan te vullen met “familietoeslagen”.

    Bosbess, ik ben het ook niet eens met subsidies (die werken steeds concurrentievervalsend), maar de subsidies in D komen uit eigen belastingsopbrengsten, het gaat dus om een interne herverdeling (belasting -> subsidie), het Duitse cijfer is dus echt. Echt, maar met middelen bereikt die ik niet zou kiezen.

    En over de Franse taalachterstand hadden wij het reeds in een andere discussie.

    #194420
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Bosbess, de methode van de Shanghai Ranking wordt steeds meer bekritiseerd, niet alleen in Frankrijk maar op Europees niveau. Zo wordt er gekeken naar het aantal Nobelprijswinnaars, publicaties in de voornamelijk engelse vakliteratuur, en nog andere criteria: http://www.lemonde.fr/education/article/2013/08/15/les-universites-americaines-regnent-toujours-sur-le-classement-de-shanghai_3461753_1473685.html
    Ik ben het helemaal met je eens dat op het gebied van het taalonderwijs Frankrijk een heel grote achterstand heeft. Nu is het al vele jaren toch zo dat wanneer een student naar een Grande Ecole gaat, hij de Engelse taal moet beheersen. Ook is de uitwisseling Erasmus of Magellan zeer in trek bij de studenten en onderhevig een de Toefl of Gre toets.

    En @Jaap, de gemiddelde Fransman houdt het hoofd nog goed boven water hoor, alhoewel het onderhevig is aan de streek of stad waar je woont. In tegenstelling tot Nederland zijn de “onder water hypotheken” onbekend in Frankrijk, dus dat probleem is hier niet aan de orde. Dat neemt niet weg dat er ook armoede is, er iedere dag werklozen bijkomen, de rijen bij de resto’s du Coeur alsmaar groter worden.
    Om een idee te krijgen van het gemiddelde salaris in Frankrijk http://www.salairemoyen.com/salaire_cadre_ouvrier_employe.php

    #194422
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Bosbess,

    Quote:
    Quote uit bosbess op 15/08/2013 08:11
    Er bestaat nóg een vooroordeel, dat niet wordt genoemd maar dat op dit forum met regelmaat de revue passeert: Frankrijk glijdt, zeker onder én door Hollande, naar de economische afgrond.

    Helaas is dit geen vooroordeel maar tot op heden een economische realiteit. Ik word een beetje onwel van alle politieke dwaallichten die na een paar meevallende cijfertjes in een oceaan van economische ellende nu lopen te roeptoeteren dat dit “conforte la stratégie du gouvernement” en “la cohérence et la persévérance de la politique du gouvernement” zou bevestigen. En die daarbij even luchtigjes over een toename van 27800 werkelozen in dezelfde periode heenstappen. Het zal je baantje maar zijn dat er zojuist is aan gegaan in deze periode van “geweldige vooruitgang”.

    Er is aan de economische fundamentals niets gewijzigd, noch voor Frankrijk, noch voor de rest van Europa. Alle seinen staan onveranderd op rood. Tot na de parlementsverkiezingen in Duitsland in september wordt alle narigheid zo veel mogelijk onder de pet gehouden. Maar er staat nog het één en ander aan te komen.

    Als we 2013 verlaten en 2014 ingaan in een stijgende economische trend zal ik gaarne en breeduit mijn ongelijk bekennen. Dat kost mij geen enkele moeite, want ik heb ook veel liever goed nieuws dan slecht nieuws, en ik leef ook liever in tijden van economische voorspoed dan van barre krimp.

    Doch vooralsnog zie ik helaas meer luchtspiegelingen dan concrete tekenen van herstel.

    Salutations, Jos

    #194417
     bosbess
    Deelnemer

    Tja Jos, ik baseerde me expres op een NL actualiteitenprogramma, zodat de franse regeringspropaganda niet als argument kon worden gebruikt. Heb je het programma bekeken? Je hebt gelijk dat één zwaluw nog geen zomer maakt, in heel Europa niet. Zonder twijfel heb je ook gelijk dat Duitsland voorlopig nog heel wat konijnen in de hoge hoed houdt, die er na de verkiezingen pas uitgegoocheld worden. Wél vind ik het al een hele vooruitgang dat je het over heel Europa hebt en niet meer alleen over het Frankrijk van Hollande. Voor de zoveelste keer: de tijd zal het leren.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2023 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?