leidingaanleg aarding

Dit onderwerp bevat 10 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 1 maand geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #201646
     Noë
    Sleutelbeheerder

    allen,
    ik ben mijn e-installatie aan het ontwerpen echter een twijfelpunt.
    De aarding van de componenten zoals wcd’s en aarding in de Salle de B.Ik maak gebruik van kabel 3×2,5 dus met “ingebouwde”aardleider (geel/groen).In ned. is dus gebruikelijk 1 voeding met 3x 2,5 aarde naar de lasdozen en doorlassen met b.v. steeklasdoppen maar op tekeningen op het www staat schematisch voor de franse E-instal. dat de aarding van de wcd’s als aparte leiding naar een aparte lasdoos en die naar de groepenkast. Kan iemand mij helpen aan advies of een install.schema wat hierover duidelijkheid verschaft?? Immers dan heb ik niet zoveel aan de 3×2,5 mm2

    dankalvast Erick

    #201647

    Twee links, in het Nederlands en in het Frans. Kijk met name naar de seriële manier om de liaison equipotentielle aan te leggen en de aanpak met een aparte grote lasdoos, een boîte e dérivation met daarin een groot uitgevallen bornier de raccordement waarop alle aardleidingen en equipotentiaal vereffeningsbedrading wordt aangesloten. Bij die laatste aanpak kun je dus die 3 x 2,5 mm² kabel uit laten komen in die grote boîte en van daaruit met de firma Wago verder naar je stopcontacten en verlichting voor wat blauw en bruin betreft.

    #201648

    Erick, wat me nog te binnenschoot. Waar Franse electriciens soms meer dan un peu nerveux van worden is wanneer je voor de éclairage 3 x 2,5 mm² gebruikt. Want daar moet je volgens de normen 1,5 mm² gebruiken. Beargumenteren dat het bij gelijkblijvende beveiliging met een disjoncteur van 10 ampère er alleen maar veiliger op wordt helpt niet. Verwijzen naar het groene geweten van Frankrijk dat je dan minder energieverliezen hebt in je bedrading door une chute de tension die lager is helpt ook niet. Hou daar nog rekening mee wanneer er een Consuel keuring aan staat te komen.

    #201649
     Noë
    Sleutelbeheerder

    he rob, dank voor je tip. Idd bij 2,5 mm2 is je spanningsverlies zeker minder zelfs je kortsluitstroom krijgt positieve invloeden maar het blijven fransen :-). Nu hebben we het huisje net gekocht dus ben me nu aan het orienteren op de :zoek de verschillen met NL. Dat valt mij met name idd salle de bain op met al die aparte aardaders en dan met name de wcd’s maar goed daar heb ik een aardverzamelpunt en had het idee om met min 4 mm2 apart naar de groepenkast te en op de aardrail aan te sluiten of moet dit min 6 mm2 zijn als zijn als aparte groen/gele in een kabelgoot ligt??

    gr erick

    #201650
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ben best heel voorzichtig om als ontechnische vrouw op technische onderwerpen te reageren. Maar toch wil ik u mijn ervaring niet onthouden. Nadat onze elektrische installatie herzien was, gingen er plots wat apparaten stuk. Ik nam contact op met onze stroomleverancier, omdat ik dacht dat het aan de vele coupures van de stroomleverantie lag. De stroomleverancier kwam langs en ontdekte dat de elektricien de aarding had verbroken. Levensgevaarlijke situatie, vond men en de elektricien werd direct gebeld met het verzoek de aarding aan te leggen. Per direct anders zou hij zijn licentie verliezen. Daarna vroeg ik de stroomleverancier weer langs te komen om de aarding te controleren alsmede het hele systeem en een garantie op papier te geven voor de verzekering. Deze test en garantie werd gratis verstrekt.

    #201651

    Erick, die equipotentiaalvereffening heeft de afgelopen 50 jaar al heel wat pennen en toetsenborden in beweging gebracht. Vanuit de badkamer een aparte aardedraad naar de groepenkast of niet. Bijna Hoekse en Kabeljauwse twisten in ingenieursland.

    Voor wat vroeger in NEN normen de hoofdvereffeningsleidingen werd genoemd geldt inderdaad een minimale doorsnede van 6 mm² koper. Nodig voor de de gas en waterleidingen binnenshuis, cv, luchtbehandelingssystemen, metalen wapening van betonconstructies. In Frankrijk heet dat de LEP (Liaison Équipotentielle Principale), zie dit plaatje. De badkamer dient voorzien te zijn van een LES (Liaison Équipotentielle Sécondaire). Bij de groepenkast ziet dat er zo uit. Geen aparte vereffeningsdraad te bekennen. Gaan we naar de badkamer toe dan zien we hier een voorbeeld met aparte boîte de dérivation. Op de website van Entraidelec voorzien van de volgende toelichting:

    Plusieurs modes de réalisation sont possibles. Dans l’exemple qui suit tous les éléments conducteurs sont interconnectés dans une boite de dérivation. Il n’est pas nécessaire d’envoyer depuis cette boite de dérivation un conducteur de protection supplémentaire vers le tableau électrique, la liaison équipotentielle étant assurée par les conducteurs de protection des circuits électriques.

    Dat scheelt weer wat aan apart 4 of 6 mm² aardedraad, alle kleine beetjes helpen bij het betaalbaar houden van een elektrische installatie volgens de Franse normen.

    #201652
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo Rob,

    wat moet de diameter zijn van de leiding tussen de barette de coupure en de borne principale de terre, en van deze borne de principal de terre naar de groepenkast?

    Bij mij komt de aardleiding binnen met een diameter van 25 mm2 ongeisoleerd.

    #201653

    Van de piquet de terre naar de barrette de mesure: 25 mm² ongeïsoleerd of
    16 mm² geïsoleerd

    Van de barrette de mesure naar borne principale de terre: idem

    Van borne principale de terre naar répartiteur de terre in de groepenkast: 16 mm² geïsoleerd.

    #201654
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb de indruk dat de aardingsnorm voor de badkamer is ingehaald door de realiteit.

    Ook ik heb jaren geleden de badkamer verbouwd en voorzien van elektrische verwarming en halogeen verlichting in het plafond. De verwarming ( NF keurmerk) is dubbel geïsoleerd en was voorzien van de waarschuwing: “verboden te aarden”. Ook de halogeenverlichting (speciaal ontworpen voor gebruik in badkamers) is voorzien van een dubbel geisoleerde trafo (ook NF) waar niets aan valt te aarden.

    Ik heb me er verder dan ook niet druk om gemaakt. De boiler is aangesloten aan aarde en op die manier zijn automatisch ook waterleidingen en de daarop aangesloten kranen ‘vanzelf’ geaard (nagemeten). Niet volgens de norm, maar voor mij veilig genoeg, zeker omdat alles is voorzien van 30 mA aardlekschakelaars.

    #201655
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Jako,

    Maar parbleu, wat zegt u me nu toch! Die aanleg is niet conforme! Als er iets misgaat loopt u het risico dat uw verzekering niet betaalt!!
    /Franse forumzeurmodus uit/

    Excuses, ik kon het niet laten 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Salutations, Jos

    #201656

    Wat heet, conform de normen. In de Nederlandse NEN 1010 normen moesten na een wijziging in 1984 de “vreemde geleidende delen” in de badkamer van een vereffeningsleiding worden voorzien en op een centraal aardpunt (CAP) met elkaar worden doorverbonden. Meestal in een inbouwdoos achter de badkamerspiegel. Vandaar rechtstreeks met een aparte draad van minimaal 4 mm² (blank vertind koper) naar de aardrail bij de groepenkast. Dus die vraag van Erick de Bruyn komt niet uit de lucht vallen. Iedereen met een oude aansluiting volgens het 1962 normen model, alle vereffeningsdraden en aardedraden van stopcontacten onderling doorverbonden in een centraaldoos in het plafond, heeft dus decennia lang in zonde geleefd. Maar nu niet meer: in 2006 bij een tussentijdse wijziging van de vijfde editie van de NEN 1010 normen zijn we in essentie weer terug bij het 1962 model uit de tweede editie. Stilstaan is soms vooruitgang…..

    /schoolmeestermodus uit/

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?