kleur bedrading

Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 3 jaren, 10 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #211245
     Noë
    Sleutelbeheerder

    best allen,

    Simpele vraag : wordt voor de phase alleen de rode ader in de elektrische installatie gebruikt of mag je ook de bruine kleur ( zoals in Nederland) gebruiken , Zo nee kan je dan de ader met rode tape kleuren??

    dank alvast

    gr Erick

    #211246

    Rood, bruin, zwart voor de phase mag allemaal. Want: ” La norme impose un code couleur. Le conducteur de protection, ou de terre, doit être repéré par la double coloration vert et jaune. Le conducteur de neutre est toujours bleu clair. La couleur des autres conducteurs est libre. Par convention, on utilise le rouge , le noir ou le marron pour le conducteur de phase. Les autres couleurs sont surtout utilisées pour le repérage des circuits d’éclairage.”

    Tapen mag, maar verboden voor aarde bedrading. En ook blauw moest maar blauw blijven.

    Nog iets over de grijze kleur. Er zijn veel Europese normen. In deze context gaat het om CENELEC harmonisatiedocumenten. Alweer meer dan zeventien jaar geleden is de eerdere “HD 308” uit 1976 herzien. Voor kabels zie deze Franse website. Waar komt het op neer?

    fasegeleider in enkelfase: bruin

    fasegeleiders in driefase: bruin, zwart en grijs

    nulleiding: blauw

    PE-,PU en PEN leiding (aarde): geel/groen

    Nederland had aanvankelijk wat bezwaren tegen het gebruik van grijs, omdat die kleur tot het eind van de jaren ’60 werd gebruikt als “aarde” leiding. Groen wat toen fase, rood de nulleiding! Kijk maar eens rond in buitenwijken rond de grote steden die in die tijd uit de grond werden gestampt.

    Omdat er in alle EU landen door de decennia heen door de nationale autoriteiten allerlei verschillende kleurcodes tot norm waren verheven mag het een wonder heten dat die laatste herziening op Europees niveau er in 2001 uiteindelijk toch is gekomen.

    Bestaande Franse bedrading: de neiging om losse eindjes draad voor alles en nog wat te gebruiken is de Franse elektricien niet vreemd. Ga er bij een bestaande elektrische installatie dus nooit vanuit dat de kleur iets zegt of ergens wel of geen spanning op staat: meten, meten en hoofdschakelaar uit. En soms gaat het bij de hoofdschakelaar al mis: dan blijkt de prik op blauw te staan en de rode is de nul…. Verkeerd aangesloten of het gevolg van een noodreparatie door de ERDF na een storm. Zitten er unipolaire zekeringhouders in zo’n groepenkast dan denk je dat door de zekering te verwijderen of de zekeringhouder naar beneden te klappen je het circuit spanningsloos hebt gemaakt. Niets is minder waar in dat geval.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?