Huis schenken aan stichting

Dit onderwerp bevat 9 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 7 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #202089
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij hebben in NL een stichting opgericht en willen nu het huis in Fr daar in onderbrengen.
    De weg daar naar toe is ons niet geheel duidelijk. Het huis is gekocht als stal en nu, 12 jaar later een huis. Het zal getaxeerd moeten worden en via een notaris in de stichting geplaatst. Wie heeft hier ervaring mee en weet de weg daarbij?

    #202090
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het is veel eenvoudiger om een frans huis in een franse SCI onder te brengen, met aangepaste statuten kunt U waarschijnlijk hetzelfde beoogde doel bereiken.
    Waarom heeft U speciaal een nl stichting opgericht ?

    Joost Kubbe

    #202091
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wat is een SCI,wij dachten dat zo ook kon. Kunt u kort uitleggen wat er anders en beter is aan een sci?
    Hoef je dan geen overdrachts akte op te laten maken?

    #202092
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Een société civile immobilière, als hij uitsluitend gebruikt wordt voor (vakantie) huisvesting van de deelnemers, zonder economische exploitatie, kun je ongeveer gelijk stellen aan een stichting, vandaar mijn vraag, waarom ?

    Bij oprichting van de SCI (kosten ca 1200 € + tva) kan het huis ingebracht worden als kapitaal, overdrachtsbelasting en inschrijvingskosten verschuldigd. Plus-value belasting afhankelijk van de omstandigheden.

    Joost Kubbe.

    #202093

    Met zoektermen als schenken, SCI en erfrecht komt er zowel op het huidige forum als in oud-archief (Wannox) een stevige hoeveelheid informatie naar boven. Over het schenken bijvoorbeeld deze informatie. Met de veranderingen in het Europese erfrecht per augustus van dit jaar wordt de positie van de langstlevende ook in Frankrijk versterkt. Het risico dat je het huis moet verkopen omdat andere erfgenamen hun aandeel meteen willen verzilveren hoef je dus niet meer af te dekken met een SCI constructie. Over het huidige Franse erfrecht staat al zeer veel op deze website. Meer informatie over het oprichten en het beheer van een SCI: je struikelt bijna over de Franse websites die daar al dan niet tegen betaling je bij willen helpen en zeer veel boeken.

    #202094
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wat ik al lezende begrijp is een SCI nuttig wanneer het om een echtpaar gaat.
    Wij zijn 2 zusters waarvan de een gehuwd is en kinderen heeft, de ander niet. Wanneer het huis wordt ondergebracht in een stichting dat kunnen wij niet volgens de NL regels worden verplicht te verkopen als een van ons in een zorginstelling wordt opgenomen, nog hoeven wij dan rekening te houden met erfbelasting. Het bestuur is en wordt aangevuld door volgende generaties. Bij een SCI heeft ieder een aandeel, waarvoor men zelf verantwoordelijk is en kan gedwongen verkoop wel voorkomen. Wanneer dan de anderen dat niet kunnen zit je met een heel groot probleem.
    Wat wij graag willen weten is hoe het met schenkingen gaat in Frankrijk. Ik kan daar dus weinig of niets over vinden. Wel schenkingen aan partners en kinderen, niet aan stichtingen.
    De notarissen in Fr. die wij hebben aangeschreven geven geen antwoord.

    #202095

    Voortbordurend op het eerste commentaar van Joost Kubbe voor de vuist weg een paar overwegingen. Het Nederlandse perspectief: wanneer het gaat om te voorkomen dat eigen vermogen te zeer zou worden aangetast door hoge kosten voor de eigenbijdrage bij onverhoopte opname in een zorginstelling, dan zijn er een aantal standaard oplossingen. Bij leven schenken aan kinderen (vrijstelling), schenken op papier, testamentaire aanpassingen. Uw Nederlandse notaris kan daar meer over vertellen. Hoe de Nederlandse regelgeving zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen weet niemand, dus ieder advies draagt op dit moment het element van schieten op een “moving target” in zich. Of aandelen in een buitenlandse stichting, een SCI, ook zouden kunnen worden meegenomen in de grondslagberekeing door zorginstellingen: ik weet het niet. Voor de Nederlandse fiscus geldt dat je ze wel moet opvoeren in je Box 3, maar dan aan het eind van het aangifte formulier weer kunt aftrekken, want elders belast. Of de gezondheidszorg op zoek naar meer inkomsten deze subtiliteiten zou willen eerbiedigen wanneer ze ooit onverhoopt met de collectezak langskomen: dat valt nog maar te bezien.

    Wanneer schenken aan een stichting het tovermiddel zou zijn om aan die hogere eigen bijdrage te ontkomen, dan zou het nu storm moeten lopen bij deze beroepsgroep. Ik heb nog geen nummertjesautomaten zien staan bij de diverse kantoren. Misschien ook wel omdat schenken hoe dan ook betekent schenkingsrecht betalen. En alleen wanneer je aan een algemeen nut beogende instelling schenkt is de fiscus bereid daar van af te zien. Kortom: een fraaie strik om het reeds in eigendom zijnde Franse onroerend goed en dan als gratis cadeau afleveren in het nog lege gebouw van een kersverse Nederlandse stichting, ben bang dat dit niet zo maar gaat.

    Wat het niet beantwoorden van vragen door het Franse notariaat betreft. In de eerste plaats zijn er weinig Franse notarissen die de samenloop van Franse met Nederlandse (fiscale) wetgeving in de vingers hebben. Ze hebben hun handen al vol aan het Franse recht. Een jaar of tien geleden kwam het Franse notariaat bijeen voor hun jaarlijkse conferentie. Thema: hoe houden we als beroepsgroep nog zicht op de steeds complexer wordende wet- en regelgeving. Ze kwamer er niet uit en er werd dus een speciale werkgroep ingesteld. En zoals al gezegd: er is al zo verschrikkelijk veel te vinden over de Franse SCI. Maar het blijft maatwerk: wat wil je er precies mee bereiken, en is het daar een dienstig instrument voor. Het Nederlandse notariaat: ik denk dat er maar weinigen zijn die zicht hebben op alle ins en outs van de Franse SCI wetgeving. Er zijn een aantal specialisten, maar die brengen forse uurtarieven in rekening.

    Alles nogmaals overwegende: die eerste suggestie van Joost Kubbe is m.i. zo gek nog niet.

    #202096
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als iedereen zich zou kunnen onttrekken aan het betalen van een verplichte zorgbijdrage, dan betaalt iedereen het toch, via hogere belasting en sociale heffingen.
    Waarom wilt U dat uw buurman straks voor U gaat betalen, of wilt U straks niet verzorgd worden, maar gewoon met het grofvuil afgevoerd ?
    Alleen met solidariteit kan ons sociale systeem voortbestaan.

    Joost Kubbe.

    #202098
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het verkopen van onroerend goed gaat niet zo eenvoudig, de druk is wel groot. Het gaat ons niet om de solidariteit te omzeilen, wij betalen al veel.
    Wij vinden het zonde om het werk onzer handen, van stal naar bewoonbaarhuis, te zien verdwijnen wanneer wij er niet meer zijn, en ja het is een stichting zonder winstoogmerk.

    #202097

    Frankrijk is geen fiscaal paradijs, maar het patrimoine wordt er toch wel met enige eerbied bejegend. Vandaar dat de Franse wetgeving de SCI (familiale) kent. Dan kunnen kleinkinderen nog spelen in de schaduw van bomen die ooit door hun grootouders zijn geplant. En inderdaad, het werk van vele handen verdampt dan niet zo maar. Hopelijk leggen die kinderen en kleinkinderen eenmaal in Frankrijk aangekomen hun smartphone terzijde en pakken zij hamer, zaag, metselgereedschap en al dat andere bouwvak- en tuingereedschap op dat al eeuwen in staat is geweest om zonder batterij mooie dingen tot stand te brengen.

    In Frankrijk bestaat de juridische stichtings/ondernemings vorm van de SCI al enige tijd:
    Les SCI sont réglementées par les dispositions communes à toutes les sociétés, fixées par les articles 1832 et suivants du code civil, ainsi que par les articles 1845 et suivants.

    In Nederland is ooit gepleit om iets soortgelijks in ons familie/vermogensrecht op te nemen, de familiestichting. Daar is door fiscalisten het een en ander over afgeschreven dus deze verwijzing naar een kort artikeltje in de NRC lijkt me handiger. Bij het ontbreken van een SCI-achtig model in het Nederlandse recht lijkt me dat het oprichten van een Franse SCI nog steeds de moeite van het verkennen waard is. Een kernachtige samenvatting tot slot:

    Il est fréquent de recourir à la création d’une Société Civile Immobilière (SCI) au sein d’une famille afin de faciliter la transmission des biens. En effet, la globalité de l’actif de la société est représentée par les biens immobiliers qui y sont apportés. Les parts entre associés sont alors proportionnelles à leurs apports. Au décès des parents, ce sont alors des parts de sociétés qui sont transmises.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?