Houten ramen – RT2012

Dit onderwerp bevat 30 reacties, 15 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 1 maand geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #198593
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo allemaal,

    Ik ben bezig, samen met mijn Franse man, een nieuw huis te bouwen in Salavas in de Ardèche. We zijn nu een paar maanden bezig en ‘les gros oeuvres’ zijn bijna klaar. We gaan een groot gedeelte van de afwerking zelf doen, met hulp van mijn vader.
    Waaronder de ramen. Mijn vader is al zijn hele leven timmerman en gaat onze ramen in elkaar zetten (dit kan hij, dit heeft hij voor zijn eigen huis in NL al gedaan). Deze worden van hout en hoogstwaarschijnlijk naar buiten draaiend. Nu hebben wij natuurlijk te maken met de RT2012 en met een ’thermicien’ die ons adviseerd, of eigenlijk voorschrijft wat wij aan isolatie e.d. in ons huis moeten hebben. Heel fijn allemaal (…), maar nu zitten we met de ramen. Kunnen die, ondanks dat ze gemaakt worden door een Nederlandse timmerman, goedgekeurd worden door deze ’thermicien’? Is het voldoende dat ze luchtdicht zijn of moeten ze ook voldoen aan een bepaalde plaatstechniek? Ik heb een beetje op internet gekeken, maar het lijkt wel of elk raam weer anders is… De ene keer komt ie tegen de muur, de andere keer ertussen, soms zit ie er tegen en er tussen… En hoe zit het met het naar binnen of naar buiten draaien van een raam? Ik zie in Frankrijk (of tenminste, hier in de Ardèche, ik weet niet hoe het in andere delen van Frankrijk is) vooral naar binnen draaiende ramen, terwijl naar buiten draaien toch eigenlijk praktischer is. Daardoor hebben de ramen hier ook vaak geen vensterbank… Dat is op zich niet erg, maar wat is het verschil tussen die twee? Heeft de één een voordeel ten opzichte van de ander?

    Mijn vader zegt dat ie weet wat ie doet, en dat er geen zuchtje wind meer door de ramen zal komen, maar mijn man zegt dat ie niet weet of het wel goed is wat mijn vader van plan is (mijn man is alleen geen timmerman…). Ik heb er ook geen verstand van, en zit tussen twee vuren… Heeft iemand hier ervaring mee? Misschien tips en adviezen? Alvast bedankt in ieder geval.

    Marit

    #198610
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goede morgen
    Ik zou de ramen maar naar binnen laten draaien dan kan je de luiken dicht doen als de ramen open staan.

    Mvrgr
    Rob

    #198606
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Marit,

    over de RT2012 kan ik u niets vertellen, wel iets over de verschillende manieren van ramen plaatsen die in Frankrijk gebruikelijk zijn. Hier heb ik het en en ander hierover bij elkaar gedragen.

    Natuurlijk is het de vraag of men in een Frans huis naar binnen draaiende ramen plaatst zoals dat daar gebruikelijk is of de Nederlandse naar buiten draaiende. In Frankrijk zijn naar buiten draaiende erg ongebruikelijk, want men kan dan geen luiken bedienen en geen bloembakken buiten voor het raam plaatsen. Hierover was lang geleden een uitgebreide discussie in dit forum.

    Laat je vader eens naar de ramen van een van de bekende timmerfabrieken kijken, bijv. Lapeyre. Hun ramen (behalve de goedkope ISOPRIX van vuren dan) vind ik excellent: goed eikenhout, uitgekiende profielen met dichtlippen. Vooral is de hele constructie afgestemd op dubbelglas: houten frame en dubbelglas zijn geïntegreerd, het zijn geen traditionele houten ramen in die men dubbelglas met latjes of stopverf ingezet heeft. Er komt zeker geen zuchtje wind meer door deze ramen.
    Ik ben benieuwd wat uw vader als vakman van deze ramen vindt.

    #198620
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hartelijk dank alvast voor jullie reactie.

    Ik heb in mijn vorige bericht niet genoemd dat wij (in de eerste instantie in ieder geval) geen luiken voor de ramen zullen krijgen (besproken met de verzekering, geen probleem, als er maar een slot op de deur zit, werd ons gezegd… Hmpf…). Het is inderdaad lastig als je met naar buiten draaiende ramen een luik van binnenuit dicht moet doen (maar mocht dit ooit het geval zijn, is er misschien toch wel een mauw aan te passen)… Maar goed, in de eerste instantie komen er dus geen luiken voor de ramen…

    Ik heb even gekeken naar de discussie in het forum over naar binnen of buiten draaiende ramen. Interessante discussie, waaruit toch blijkt dat de ramen in FR naar binnen draaien omdat er luiken voor zitten… Maar dat naar buiten draaiende ramen qua dichting e.d. niet per se slechter zijn. Van dat blijven beide mogelijkheden een optie.

    Ik heb ook nog even gekeken op de website van LAPEYRE. Die ramen zien er prima uit, maar hoe ze precies geplaatst worden (tekening van doorsnede, bovenaanzicht, zijaanzicht enz.) staat er niet bij… Ramen bestellen zou natuurlijk net zo makkelijk zijn, maar mijn vader kan ze maken voor een fractie van de prijs. Daarbij komt dat onze ramen alles behalve standaard zijn, dus moeten de ramen op maat gemaakt worden, wat uiteraard altijd meer kost…

    #198594
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Men plaats Luiken niet alleen tegen inbraak maar heel belangrijk om de Zon een beetje tegen te houden in de zomer zijn we er altijd heel blij mee.

    #198611
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb ook nog even gekeken op de website van LAPEYRE. Die ramen zien er prima uit, maar hoe ze precies geplaatst worden (tekening van doorsnede, bovenaanzicht, zijaanzicht enz.) staat er niet bij. … Daarbij komt dat onze ramen alles behalve standaard zijn, dus moeten de ramen op maat gemaakt worden, wat uiteraard altijd meer kost…

    Marit,

    bij de ramen van Lapeyre wordt een meer dan uitvoerige handleiding voor het plaatsen geleverd, en zie ook mijn eerder genoemde link.
    Lapeyre levert ook op maat, de meerprijs is alleszins redelijk.

    Maar ik begrijp dat dat alles geen optie is met een eigen timmerman in huis. Maar ik weet niet wat dubbelglas-op-maat kost.

    Geen luiken nodig? Hangt ervan af waar in Frankrijk jullie zitten. Wij zijn in ieder geval dankbaar dat wij in de zomer de luiken half kunnen sluiten en daarachter de ramen open kunnen laten staan – heerlijk een beetje tocht maar geen opwarming door de zon. Zie hier afb.44.
    En wij wonen niet aan de Cote d’Azur.

    #198613
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir Marit,

    Ik zie dat u voornemens bent in de Ardeche te gaan wonen. Daar kan het in de zomer ontzettend heet worden. In de winter kan het daarentegen stevig vriezen en met wat wind erbij krijgt u redelijke polaire chill-factoren.

    Het is mij natuurlijk niet bekend waarom u geen luiken wenst aan te brengen. Doch maak eens een ritje in de omgeving van uw nieuwe huis en kijk naar de ramen en luiken van de bestaande huizen. Hoeveel gebouwen zonder luiken ziet u daar? Franse huizen worden zo ongeveer sinds de prehistorie voorzien van naar binnen draaiende ramen en robuuste luiken. Daar zijn redenen voor.

    Met alle respect, maar ik vrees dat uw wens om de noordelijke NL bouwwijze in het zuidelijke FR te transplanteren niet zo’n goed idee is. En dat u straks gloeiend spijt gaat krijgen (pun intended) dat u niet voor de traditionele FR oplossing met naar binnen draaiende ramen en luiken hebt gekozen. In de hete zomer de ramen wijd open en de luiken op een kier, in de winter alles stijf gesloten, die voorouders hadden het nog niet zo gek bekeken. Het valt niet mee die over generaties bijééngegaarde wijsheden te overtreffen.

    Salutations Jos

    #198614
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir Marit,

    Wat mij opviel in de discussie is de “goedkeuring van de verzekeringsmij.voor een raam zonder luiken”. Dit is vrij ongewoon en beperkt je ruimte om later weer eens te wisselen van verzekering (omdat b.v. de premies exorbitant omhoog gaan).
    Sterkte maar ik zou niet afwijken van de franse methode van “naar binnen draaiend”.
    Groet vanuit de Ardèche
    P. Brand

    #198615
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hier worden alle nieuwe huizen meteen van luiken voorzien, het past ook beter in het straatbeeld. Soms van ingebouwde (lelijke) rolluiken. Ramen die naar binnen draaien hebben de voorkeur, in de winter of de zomer kan het luik dicht en het raam op een kier, dan heb je toch wat frisse lucht en het slaapt veilig. Ook als de wind op je raam staat en het sneeuwt, staat er (bij mij dan) 60cm sneeuw tegen het raam, voorzichtig opendoen gaat dan toch nog! Heb je een muurtje van sneeuw.

    In de zomer is een luik half dicht ook ideaal, los daarvan staat het in mijn verzekeringspolis als plicht genoemd.

    #198616
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Even los van de luiken of ramen….Wij hebben het al zo vaak gezien, Nederlanders die hun manier van bouwen of klussen in een totaal ander klimaat in Frankrijk willen toepassen. Wij hebben ook al vaak gezien dat zelfs de beste NL aannemers daar achteraf spijt van hebben, hoe verleidelijk eea vooraf ook leek.
    Ik sluit me dus bij de voorgaande reacties aan: kijk goed om je heen, waarom wordt er gebouwd zoals er gebouwd wordt, waarom gebruikt men juist die materialen, waarom zitten er luiken aan al die huizen? Laat je vader ook meedenken, met zijn vakkennis zal hij heus ook uiteindelijk tot een keus komen waar iedereen blij van wordt en blijft.

    #198607
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Marit,

    Voor wat het waard is. Een goed raam sluit af. Of het nu naar binnen of naar buiten draait, dat maakt niet uit. En als je vader al zijn leven lang timmerman is, zal hij echt wel een kozijn en passende ramen kunnen maken.

    Ik heb al mijn kozijnen en ramen vervangen en ze opnieuw naar binnen laten openen. Mijn kozijnen en ramen zijn in Nederland gemaakt, van grenen. Het type raam dat in mijn streek gebruikelijk was bij oude huizen kent een roedeverdeling in drie delen. Die ramen zijn niet bij bouwmarkten te koop. Vanwege mijn dak overstek worden mijn ramen maar een keer of drie per jaar, bij een heel woeste regenbui, nat.

    Het opnieuw naar binnen laten draaien heb ik inderdaad gedaan vanwege de luiken; die bieden extra isolatie in zomer en winter en verhogen, zoals hierboven beschreven, het wooncomfort. Ook bieden ze nog wat inbraakpreventie.

    Ik heb het geluk dat ik een bestaand huis renoveer en geen Franse specialisten met allerlei eisen over de vloer krijg. Mijn nieuwe ramen zijn ten dele gelijmd in de muren geplaatst. Spouwlatten heb ik Frankrijk nog niet gezien. Mijn verzekeraar berekende mij, zolang niet alle ramen luiken hadden, een hogere premie.

    Je zou misschien kunnen mailen met de dame achter het blog, Heen en weer naar de Ardeche; Marthy Berends. Zij heeft met echtgenoot al bijna zestien jaar een huis in de Ardeche. Zij kan je ongetwijfeld wat ervaringen vertellen.

    Succes met de afweging!

    Jeroen B, 62

    #198608
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo allemaal,

    Dank jullie wel voor jullie reacties.

    Uiteraard zijn wij niet bezig om in zuid Frankrijk een Nederlands huis neer te zetten. Ik woon al jaren in de Ardèche en weet precies hoe heet het hier kan worden, en hebben we daar de RT2012 tenslotte niet voor? Om ons te helpen een huis te bouwen waarin het in de winter niet koud is en in de womer niet warm…? Zodat we zoveel mogelijk energie besparen.

    Wat mij opvalt, is dat ondanks dat mijn vraag gaat over de houten ramen die mijn vader gaat maken, het vooral gaat over het niet plaatsen van luiken.
    Wij hebben er eerst al bewust voor gekozen om geen elektrische luiken te nemen. Dit vinden wij niet mooi en vinden wij niet passen bij het huis wat wij gaan bouwen. Uiteraard helpen luiken bij het tegenhouden van kou of warmte, maar wie ervaring heeft met het bouwen van een huis volgens de regels van de RT2012, weet dat er bij het bouwen alles aan gedaan moet worden, zodat je zowel in de winter als in de zomer ongeveer dezelfde temperatuur in huis behoudt (% raamoppervlakte, dikte isolering, enz.). Ik geloof niet dat daarbij rekening wordt gehouden met het wel of niet hebben van luiken.
    Hoe dan ook, de vraag ging niet zozeer over de luiken (die komen er in de toekomst misschien nog wel voor, en dan een paar mooie schuifluikjes), maar over de ramen die mijn vader wil maken.
    Wie heeft er al ervaring met het bouwen volgens RT2012? Waren er struikelblokken? Waarop moet extra gelet worden? Iemand al meegemaakt dat het huis niet aan de eisen voldeed?

    #198609
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik denk Marit, dat die luiken antwoorden komen door je naar buiten draaiende ramen vraag! Ik heb volgens RT12 verbouwd, maar omdat je vraag algemeen is kan je beter het volgende doen. Bekijk eens de guide renover&construire van le RoyMerlin.
    link

    De brochure 2011 heeft info over RT12. Simpele, maar ook voor de consument leesbare informatie over de norm en bijv, isolatie, radongas, elektranormen, aardbeving bestendig bouwen,fundamenten etc.

    #198595
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja,
    Frankrijk is nu eens het land van de luiken.

    #198617
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Even beetje off topic. Ik heb onlangs een oud stolpraam moeten veranderen van naar binnen draaiend tot naar buiten draaiend. Best een heel klusje. In de oude situatie (dus naar binnen draaiend) zat het in de weg voor een te maken keukenhoek: het zat te laag om over de (nieuwe) aanrecht te draaien (dat is natuurlijk sowieso onhandig). Ik heb een eenvoudige oplossing gevonden om de bestaande luiken van binnenuit vast te zetten. Wanneer iemand daarin geïnteresseerd is wil ik dat wel eens beschrijven (foto’s plaatsen op deze site vind ik nog altijd wat gecompliceerd).
    Maxandr

    #198618
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Van de ramen wordt een R waarde bepaald. de dikte van het hout, de isolatiewaarde van het glas, etc. tellen mee in de berekening van die waarde. Bij oplevering van de woning wordt een test gedaan die uitwijst hoe luchtdicht het huis is. Dus ook de ramen mogen dan geen lucht doorlaten.

    #198621
     Theo Sacourieu
    Sleutelbeheerder

    Beste Maxandr

    Het plaatsen van foto’s is niet mogelijk maar je kunt wel verwijzen naar foto’s als ze eenmaal op het internet staat. Zo heb ik met gebruik maken van de img knop
    deze foto geplaatst. Die foto staat al op Wonen en leven in Frankrijk dus was het gemakkelijk maar in principe kan het met alle foto’s die ergens op het internet te vinden zijn.
    Als je een foto wilt plaatsen zoek je de foto op, ga met de muisaanwijzer op de foto staan en doe een rechtermuisklik. Er opent zich dan een vensterje met een aantal mogelijkheden. Klik op “Afbeeldingslocatie kopiëren” of “Afbeeldings URL kopiëren” een beetje afhankelijk van de gebruikte browser. Met Ctrl-V (plakken) kun je die locatie plakken in het venstertje dat opent als je op “IMG” klikt.

    Er zijn websites waar je foto’s kunt plaatsen waarnaar je dan kunt linken.
    Deze afbeelding:
    Image and video hosting by TinyPic
    Heb ik geplaatst via http://nl.tinypic.com

    #198596
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Marit,

    Om aan de eisen van de RT2012 Neuf te voldoen zullen kozijnen in de praktijk altijd in lijn met de isolatie worden geplaatst, zo worden de ponts thermiques beperkt.

    Zoals Dit zegt mogen de ramen bij een genormaliseerde druk geen wind doorlaten. Dit geldt ook voor de aansluitingen rondom.

    In de RT is niet vastgelegd dat ramen niet naar buiten zouden mogen draaien.

    Let er goed op dat het goede type glas (met de juist Uw) wordt gebruikt. Dit is per woning verschillend, volgend uit de vooraf gemaakte berekening. Het kan goed zijn dat een bepaalde glassoort in het ene huis prima kan en bij het andere niet toepasbaar is.

    Pas op, ik wil je attenderen op het volgende:
    De RT 2012 is gebaseerd op de prestatie-eisen. Om de geldigheid van de berekeningen te verzekeren is het nodig om te kunnen vertrouwen op gedegen waarden en garanties. Voor kozijnen gaat de RT uit van garantie door middel van certificering.

    Certificering vindt op 2 niveau’s plaats:
    niveau DTA: DTA is een document gevalideerd door het CSTB (soort KOMO), dat limitatief specifiek het concept van bepaalde series kozijnen goedkeurt. DTA vereist het gebruik van gecertificeerde NF-componenten;
    CSTB-keurmerk: gecontroleerd en uitgegeven door het CSTB. Hewt certificaat staat voor de kwaliteit van de fabricage en de prestaties A * E * V (luchtdicht, waterdicht, winddicht). Dit CSTB-keurmerk garandeert dat de vervaardigde bouwelementen in overeenstemming zijn met de referentie DTA.

    Met het zelf gaan fabriceren van kozijnen begeef je je op glad ijs. Het alsnog zelf laten testen en keuren bij gebrek aan certificaten kost vele duizenden euro’s en kan vele maanden (tot jaren) duren.

    Wilm

    #198597
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Laat je niet bang maken, je bent geen fabrikant van kozijnen die met een keuringsverslag moet aantonen dat hij werkt met de norm voor zijn productie.

    Je kan prima zelf je kozijnen maken en bouwen volgens voorschriften, zonder dat elke stap gecontroleerd gaat worden, of dat je eigen werkzaamheden moet laten keuren.

    Wil je uiteindelijk een beter label dan je energielabel dat je toegewezen krijgt, kan je de druktest laten uitvoeren, die is niet zo duur. Als je twee verschillende soorten isolatie over elkaar legt, tel je de waarde gewoon op, bijvoorbeeld rotswol en PIR, dan hoef je die verschillen ook niet te laten doormeten door een laboratorium. Het zelfde met ramen, je koopt dubbelglas met een Uw waarde voor een afmeting, en geeft dat op. Allemaal goed.

    #198598
     Noë
    Sleutelbeheerder

    🙂

    #198599
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ratatouille, je hebt helemaal gelijk dat je als (zelf)bouwer niet verplicht met een keuringsverslag hoeft aan te tonen dat je volgens de normen hebt gewerkt.
    Maar je geeft het verkeerde advies als je zegt dat een bouwer zijn werkzaamheden niet moet laten testen/keuren, dat is namelijk absoluut wel degelijk het geval.
    De RT 2012 gaat uit van een prestatieverplichting, geen inspanningsverplichting. Aan het einde van de bouw wordt er gewoon daadwerkelijk gecontroleerd en getest of de genormeerde prestatie wordt gehaald. Wordt die niet gehaald, dan heb je een fors probleem.
    Het kan vanuit die achtergrond bezien verstandig zijn om met genormeerde materialen te werken.

    Je opmerking over het energielabel kan ik – in dit verband – niet zo goed plaatsen, maar misschien wil je dat nog toelichten.

    Wilm

    #198600
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja, bij aflevering moet je een papiertje laten zien, net als dat je je elektra moet laten keuren. Een bouwtekening (soms zelfs alleen de schetsen) met papieren info over je methode en materialen is voldoende. Je legt 150 euro op tafel en vraagt je attestation RT2012 aan. Allemaal heel eenvoudig.

    Dus de timmerman uit je dorp mag je gewoon vragen om je luiken en je kozijnen te maken, de man heeft nog nooit van ‘Certificering óp niveau DTA of CSTBrt2012’ gehoord, maar levert je houten of kunststof kozijnen en dubbelglas naar wens. Je vult dat in op je dossier en je krijgt je attest.

    Als je (stap 2) later niet eens bent met het -automatisch berekende naar aanleiding van je verstrekte gegevens- energielabel bij verkoop, laat je zelf de druktest doen.

    #198601
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ratatouille, de procedure zoals je die omschrijft is absoluut ongebruikelijk sinds de invoering van de RT2012 en zeker afwijkend van de regelgeving. Maar goed, ik kan natuurlijk nooit beoordelen hoe in een individueel geval is gehandeld.

    Ik ben daarom erg benieuwd of andere forumbijdragers vergelijkbare ervaring als Ratatouille hebben. (En dan vooral in welk jaar dat zich heeft afgespeeld)

    Wilm

    #198619
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wilm , echt ongebruikelijk is je verhaal dat je rekening moet houden met het CSTB keurmerk, en het laten testen en keuren van je werkzaamheden, bij het maken van je kozijnen. Maar goed, dat had je al toegegeven.

    Vanaf 1 januari is er wat veranderd, zoals bij zoveel zaken. Bouwen of verbouwen maakt ook verschil.
    info
    adviesbureau
    attestation

    Voor kozijnen gaat de RT uit van garantie door middel van certificering.

    *Certificering vindt op 2 niveau’s plaats:
    niveau DTA: DTA is een document gevalideerd door het CSTB (soort KOMO), dat limitatief specifiek het concept van bepaalde series kozijnen goedkeurt. DTA vereist het gebruik van gecertificeerde NF-componenten;
    CSTB-keurmerk: gecontroleerd en uitgegeven door het CSTB. Hewt certificaat staat voor de kwaliteit van de fabricage en de prestaties A * E * V (luchtdicht, waterdicht, winddicht). Dit CSTB-keurmerk garandeert dat de vervaardigde bouwelementen in overeenstemming zijn met de referentie DTA.

    Met het zelf gaan fabriceren van kozijnen begeef je je op glad ijs. Het alsnog zelf laten testen en keuren bij gebrek aan certificaten kost vele duizenden euro’s en kan vele maanden (tot jaren) duren.

    #198612
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ratatouille, heb ik ergens geschreven dat je als eigenbouwer bij het maken van kozijnen rekening MOET houden met het CSTB-keurmerk?
    Er staat dat de RT2012 vwb het machinaal timmerwerk uitgaat van garanties door middel van certificering, nergens staat dat je (als bouwer) zelf moet laten certificeren. Wel dat je (bij gebrek aan certificaten) te maken gaat krijgen met testen. Verstandig dus om er wel rekening mee te houden, maar niet dwingend.

    Ik plak maar even wat standaardtekst in, op veel plaatsen terug te vinden, ik neem aan dat het niet hoeft te worden vertaald. Daar wil ik het vwb de reactie naar Ratatouille bij laten.

    LA CERTIFICATION EST LA GARANTIE DES PERFORMANCES

    La RT 2012 repose sur des exigences de résultats. Ainsi, pour garantir la validité des calculs, elle impose de s’appuyer sur des valeurs fiables et garanties. Pour la menuiserie, la garantie passe par la certification.

    La certification des menuiseries garantit à la fois les performances thermiques, la résistance des fenêtres ainsi que la régularité de fabrication.

    Savez vous qu’il existe 2 niveaux de certification ?

    Le premier niveau, DTA, est le document, validé par le CSTB, qui précise de manière exhaustive la conception de la gamme de menuiseries. Le DTA impose l’utilisation de composants certifiés NF.
    Un deuxième niveau : MENUISERIES CERTIFIÉES. La certification CSTB atteste la qualité de la fabrication et les performances A*E*V (étanchéité à l’Air, l’Eau et au Vent) des menuiseries. C’est la garantie que la menuiserie fabriquée est bien conforme au DTA de référence.

    Wanneer bij de eindcontrole van de bouw, waarbij getoetst wordt op de RT2012, blijkt dat kozijnen qua prestaties niet voldoen kunnen kostbare aanpassingen nodig zijn.

    Daarnaast kan een commercieel aspect meespelen. Bij verkoop is het een voordeel om garanties van de kozijnenboer te kunnen laten zien, in ieder geval de eerste 10 jaar na de bouw. En anders dan veel mensen denken, ook bij eigenbouw is een 10-jarige garantie verplicht bij verkoop als deze binnen 10 jaar na de bouw plaatsvindt. Is er geen garantie van een leverancier, dan draait de verkoper er zelf voor op als er iets mankeert dat normaal onder die garantie zou vallen.

    Marit ik hoop dat je met alle bovenstaande bijdragen wat verder op weg bent en maak zelf je afwegingen wat wel of niet belangrijk is.

    Succes

    Wilm

    #198605
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Prima Wilm, we kunnen het allemaal in het draadje lezen. De bochten. Waar ik het met je eens ben, is dat het over het algemeen een goed idee is, om je aan de normen te houden, daarmee maak je het je zelf makkelijker in het leven.

    #198603

    De algemene vraag hoeveel ruimte er nog overblijft voor de “auto construction” blijft interessant en blijkt niet zo makkelijk eenduidig te beantwoorden zoals uit bovenstaande discussie blijkt. De architecten op hun beurt zullen zich ongetwijfeld afvragen hoeveel ruimte ze moeten afstaan aan de nieuwe hoge priesters van het milieubewustzijn, de thermiciens.

    De specifieke vraag van Marit: “Iemand al meegemaakt dat het huis niet aan de eisen voldeed?” nog gepoogd van een antwoord te voorzien. Zoeken op internet, niet op grond van eigen ervaringen. Lastig. Ik had de ijdele hoop dat er nog iets aan geaggregeerde gegevens te vinden zou zijn. Te vergelijken met wat de Consuel in zijn jaarverslagen meldt over wat er bij hun keuringen van elektrische installaties allemaal niet in orde blijkt te zijn. Weigeringsgronden voor het niet meteen de eerste keer verlenen van de attestation. In hun rapport over 2013 staat dat op pagina 21/23 keurig op een rij. Voor een centrale organisatie als de Consuel zijn dit soort gegevens makkelijk te verzamelen en in een jaarverslag samen te vatten. Voor de RT2012 regelgeving zou je zelf het veld in moeten gaan om inzicht te krijgen in wat er op gemeentelijk niveau op problemen stuit bij het indienen van de bouwaanvrage, en bij oplevering. Veel verder dan al dan niet onderbouwde ervaringen, meningen en opvattingen uit de diverse branche organisaties ben ik echter niet gekomen. En daar kom je de inmiddels bekende klacht over de grote complexiteit van deze wetgeving tegen. En rond dat thema van de certificering plak ik deze tekst uit de Quooker discussie er nog maar even in: “La norme n’impose pas formellement l’utilisation de produits certifiés. Pourtant, en pratique, cela revient pratiquement au même.”

    Nog specifieker: ik kwam bij mijn omzwervingen nog dit tegen over het wind/luchtdicht maken van menuiseries extérieures. Misschien nog bruikbaar voor een Nederlandse timmerman, al was het alleen maar voor de terminologie. En wat dat op maat maken van die vensters betreft: ook al kun je met eigen fabricage stevig besparen op het houtwerk, die dubbele beglazing zal meestal vanwege niet standaard afmetingen dan toch weer special made worden, dus duur. Vraag die dan ter beantwoording overblijft: kan zo’n gespecialiseerde fabrikant als Lapeyre door zijn schaalgrootte dat soort zaken wellicht voor een nauwelijks hogere totaalprijs leveren, met ook nog een labeltje eraan als smeermiddel voor de raderen van de Franse bureaucratie?

    #198602
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob, de reden waarom je geen gegevens vindt is het simpele feit dat een attestation de l’achevement niet mag worden geweigerd. Wat er wél gebeurt is dat in de attestation wordt opgenomen dat het huis NIET voldoet, met opgave van welke gebreken er zijn.

    De attestation thermique bij de eindcontrole van de woning mag niet langer zoals vroeger het geval was, door de eigenaar van de woning worden gedaan, maar moet sinds de RT 2012 door een onafhankelijke gekwalificeerde partij worden uitgevoerd. Hiervoor komen alleen nog in aanmerking architecten die een speciale stage hebben gevolgd (MAF), speciale organisaties (Veritas e.d.), of thermisch specialisten (specifieke opleiding). Volgens mij is er nog een partij, maar die schiet me niet te binnen.

    Er wordt bij mijn weten geen boete uitgedeeld als de woning niet voldoet, je mag er alleen niet wonen dan totdat e.e.a. in orde is gemaakt (kosten extra controle e.d. voor de eigenaar natuurlijk).

    Wilm

    #198604
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Christian

    Hoi. Ben bezig met kleine (zelfgemaakte) raampjes die in kalkstenen raamopening moeten. Ik heb op jouw site gekeken en dat helpt een boel, maar toch de volgende vragen:
    – de oude ramen zitten met purr op zijn plek. In jouw oplossing zie ik compriband en een “patte à sceller”, maar dan blijft er toch een boel ruimte rond het raam open. Laat je dat leeg?
    – Over die ‘patte à sceller’: je geeft aan dat je dat vast zet met cement specie, maar is dat niet veel te hard voor mijn kalksteen? Leem specie is toch ook afdoende, zeker voor een klein raampje?

    #198622
     Noë
    Sleutelbeheerder

    – de oude ramen zitten met purr op zijn plek. In jouw oplossing zie ik compriband en een “patte à sceller”, maar dan blijft er toch een boel ruimte rond het raam open. Laat je dat leeg?

    Opvullen met PUR (Polu-Urethaan-schuim) en afwerken met kalkspecie.

    – Over die ‘patte à sceller’: je geeft aan dat je dat vast zet met cement specie, maar is dat niet veel te hard voor mijn kalksteen? Leem specie is toch ook afdoende, zeker voor een klein raampje?

    In harde steen is cement specie OK, in zachte steen zou ik ook kalkspecie gebruiken. Maar het is niet zo kritiek, het gaat alleen om kleine stukken rond de pattes à sceller, geen hele voegen.

    Success, ThijsMarijt

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 31)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?