hoofdgroep knalt eruit

Dit onderwerp bevat 55 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 8 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #201827
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bij mij springt de hoofdgroep (discjoncteur differentiel )er elke 4 minuten uit.
    TAK, als ik hem omzet dan springt hij er weer uit.

    – Ik heb geen discjoncters die er uit springen, ik heb geen werkzaamheden aan mijn installatie uitgevoerd.
    – Met het test knopje heb ik de verschillende groepen getest en die springen netjes uit.
    – Ik heb steeds maar 1 groep aangezet, maar ook dan vliegt de hoofdstop eruit
    – Ik heb geen grote verbruikers aan
    – Ik heb gebeld met de EDF ENEDIS urgence depannage , krijg een computer aan de lijn ,moet keuzes maken en aan het eind van het liedje wordt de verbinding verbroken , onafhankelijk welke keuze ik maak. Ik krijg dus niemand aan de lijn.

    Gelukkig heb ik een laptop, zodat ik even een bericht kan typen, de hoofdstop omzetten ,wachten op verbinding en dit hier plaatsen.
    En dan .. knal. Ik stook op hout, het is -14 graden, heb een noodgasje om een pannetje warm maken , maar de vriezer en de boiler staan dus uit.

    De vragen:
    wie moet ik hiervoor bereiken, waar ligt waarschijnlijk het probleem, wie is verantwoordelijk en hoe los ik het op?

    #201828
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als er maar een heel klein beetje vocht er voor zorgt dat er stroom weglekt naar aarde (30 mA) dan knalt de disjoncteur er al uit. Wij hebben dit ook wel eens, en dan heeft de waterkoker op een vochtige aanrecht gestaan. De zekeringen van de groepen knallen er dan niet uit (ook niet bij bliksem bv.) maar de disjoncteur wel.

    #201829

    Rata, die hoofdschakelaar noemen we dus Disjoncteur de Branchement (DB). Slaat uit bij overbelasting wanneer je ruim 30% boven je puissance souscrite komt of akelig snel in geval van een kortsluiting. En wanneer er een foutstroom naar aarde optreedt van 500 mA of meer. In jouw geval, ik moet het schema van je installatie nog ergens hebben staan, zijn al je groepen keurig beveiligd met aardlekschakelaars van 30 mA. Anders had de Consuel de boel ook niet goedgekeurd: geen tweede installatie zo mooi op orde als die van jou daar in jouw omgeving. Dus stroomafwaarts hoeven we denk ik niet verder te zoeken. Want bij een aardlekfout in één van de groepen zou alleen de desbetreffende 30 mA ID af moeten slaan. Er is immers sprake van selectiviteit: zo’n ID reageert veel eerder dan de “zwaardere” 500 mA aardlekbeveiliging van de DB. Gaat er achter één ID wat fout, dan blijft de rest het nog keurig doen. Zolang er stroom komt vanaf de DB.

    Zo voor de vuist weg zie ik twee mogelijke foutoorzaken: of die DB is kapot, of er is ergens tussen de DB en de groepenkast een foutstroom. Sneeuwval, smeltwater ergens daar boven in de bergen? Check dat traject nog even. Lastige op dit moment is dat de ENEDIS (voorheen ERDF) monteurs nu allemaal paraat staan voor het grote werk dat ze misschien te wachten staat wanneer er wat misgaat in het réseau.

    IK zou eerst dat eerste stukje in huis nog even checken, en dan kijken of je de dépannage lieden kunt bereiken via deze site.

    Rob

    #201830
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Even alle groepen uit, ook alle aardlekschakelaars. Dan moet de ERDF hoofdschakelaar aanblijven.
    Gaat die toch uit dan is er misschien vocht in de groepenkast of een leiding.
    wimb

    #201831
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ook als alle groepen /aardlekschakelaars zijn uitgeschakeld, knalt de hoofdzekering eruit.
    Net uitgevonden. Op die disc branchement staat: BACO discjoncteur differentiel 500 ma 45

    #201832

    Rata, nog even wat oude correspondentie en foto’s doorgeploegd. Jouw GTL daar beneden heeft als totaal schakelaar een standaard mechanisch type. Kortom, jouw installatie is van het soort dat in la France wordt aangeduid als non-accolé waar het de plaatsing van de meter en de DB betreft. Zie ook de laatste twee tekeningen in dit hoofdstuk op Christian’s website. Dus die zitten elders bij jou in huis of met dit weer als het tegenzit buiten en limite de propriété. De onderkant van je DB is côté privé, dus dat kapje mag je losschroeven zonder ruzie te krijgen met het bevoegd gezag van ENEDIS. Wanneer de meter en DB binnenshuis staan opgesteld zou ik, eerst uitschakelen, de bedrading richting GTL losschroeven, kijken of de DB dan zonder die bedrading van de huisinstallatie er niet uitklapt, en vervolgens met een verlengkabel even een geïmproviseerde omleiding maken naar je ijskast en/of diepvrieskist. Kun je ook je accu blijven opladen van je laptop. En dan vervolgens heel diep gaan nadenken waar de fout precies zit.

    #201833
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het gaat nu zo snel dat voordat ik verbinding heb met internet, de stroom er al uit knalt. Gelukkig kan ik off line typen.

    Rob, ik heb dat stukje vanaf buitenkast naar binnen bekeken, dat loopt omhoog, dus water kan niet mijn kant op stromen, bij de aansluiting was ik erbij, het is een buis en een kabel die van die buitenkast naar mijn huis loopt. Als daar toch een probleem is ,moet de EDF een kango meenemen: ik schat 1 meter harde ijs/sneeuw op dat gedeelte , dank aan de sneeuwschuiver. In mijn meterkast ziet alles er goed uit.

    Het kan de buitenkast zijn, maar ik heb nog niemand met klachten gehoord, het is een verzamelkast.
    Morgen ga ik EDF / Enedis proberen te bellen en buren benaderen met de vraag of zij ook problemen hebben, de meeste aansloten huizen zijn echter niet in gebruik in de winter. Alles uit de vriezer gehaald en in een grote zak gedaan die op het dak van de auto ligt. (vossen).
    Vriest harder buiten dan in de koelkast.

    #201834

    Vossen kunnen uitstekend klimmen, ik zou het maar in de kofferbak leggen. Alles wat ná de DB komt is rekening klant, want valt onder de NFC 15-100 normen. Vanaf de DB stroomopwaarts kijkend via de compteur is het eerste deel tot aan de 20 kV transformator NF C 14-100, côté fournisseur, en dus voor rekening van de netbeheerder. Helaas iets om in je achterhoofd te houden. Show me the next whisky bar zul je nu denken, maar die is waarschijnlijk ook dicht……

    #201835

    Voor bij daglicht morgenochtend. Veronderstellend dat je naast dat spanningzoeker schroevendraaiertje met ingebouwd neon lampje – geschikt om ook phantom voltages mee te meten en foute conclusies te trekken – ook een multimetertje tot je beschikking hebt zou je het volgende kunnen doen. Disjoncteur de branchement uitschakelen, de hoofdschakelaar op de bovenste rij in je GTL uitschakelen, kap er af, en dan een eenvoudige weerstandsmeting doen van neutre et phase naar aarde, op de beide aanvoerpunten van die GTL-hoofdschakelaar. Indien er een lek naar aarde is zou je dat met het simpele Ohm bereik moeten kunnen meten. Want die alimentation bekabeling hangt dan als het ware “zwevend” tussen DB en jouw GTL hoofdschakelaar. Daar heb je geen speciale isolatietester voor nodig met een werkspanning van 500 volt.

    Is jouw toevoer buis in die buitenkast overigens wel met pur schuim of iets dergelijks dicht gespoten? Want daar onder in die kast loop je natuurlijk het risico dat er op de een of andere manier water naar binnen sijpelt.

    #201836
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob, ik heb je test gedaan en ik ben bang dat het erg nadenken gaat worden en dan pas whiskey. Dus een directe verbinding gemaakt van DB naar verlengsnoer en los stopcontact daarop verlengsnoeren en nog meer verlengsnoeren. Kan mijn modem in de lucht houden, een lampje en de tv. Dat is dus zonder een zekering ertussen.

    En de DB knalt er NIET uit!.. Dat gaat hoofdbreekwerk worden.
    Hoe kan dat nu? Op elke groep sprong hij er uit, ook met alle ID’s uit en alle Disc uit, knalde de BACO DB eruit. Zet ik de DB dan meteen weer aan, springt hij meteen (direct binnen 0,1 sec) er weer uit, zet ik eerst de groep die aanstond uit, dan de DB aan, dan blijft hij 4-8 minuten soms veel korter in de ‘lucht’.

    Is dit nu duidelijk een probleem aan mijn kant? Ik ben ook boven gaan kijken, alles zit goed, ik heb ook nog nooit een probleem gehad, anders dan dat de puls van de omschakeling naar nachtstroom niet werkt? Dan laad hij in de dure uren zijn boiler op, heb ik al eens eerder gehad 1 jaar geleden. Maar verder: nooit een discjoncteur die uit onvrede besluit om zijn werk eens te gaan doen.

    #201837
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Om nog even terug te komen (het is midden in de nacht, maar nood breekt wet),op de spanning die ik toen kon zien op het lampje in de schroevendraaier, de voelbare hok die ik kreeg, en de ontsteltenis van toen, dat was dus een aarde draad, spnning op een aarde draad, het kleine stukje bedrading dat hier al lag bij aankoop (en nog ligt in de huidige slaapkamer), daar dus. Ik heb meteen -net- een bestelling gedaan bij Conrad. Voor het vervolg van je advies.

    #201838

    Jammer dat die DB er zonder bedrading niet uitvliegt, want dan was het een ENEDIS probleem geweest. Die testopstelling die ik je heb voorgesteld is natuurlijk wel gevaarlijk: wordt alleen gezekerd door de DB op 45 ampère – je hebt dacht ik 9 kVA – en geen 30 mA aardlek. De kans dat er een schoolklasje spelende kinderen bij jou voorbij komt lopen acht ik niet groot, maar je eigen veiligheid is ook wat waard.

    IK zou je aanraden de improvisatiecursus voort te zetten door er een raccordement provisoire van te maken. Je hebt vast wel ergens een plastic kratje liggen, nog een disjoncteur van 10 of 16 ampère en wie weet ook nog een ID van 30 mA. Typisch een klusje waar een accu boormachine nu goed van pas komt. Een coffret de chantier, minus EDF zekering, compteur en DB, want die staan er al. Lastig in jouw geval: die piquet de terre in de bevroren grond zien te krijgen. Oh ja, en dan nog zo’n rood/wit politielintje met het opschrift: Danger de mort.

    Ook nog meten tussen phase en neutre straks: de DB kan natuurlijk op een (halve) kortsluiting reageren in jouw ondergrondse alimentation bedrading. Ter illustratie deze tekening uit de presentatie van Pouw Jongbloed over de vernieuwingen in de Nederlandse NEN 1010 normen, tijdens de elektrotechniek beurs in Utrecht, 29 september 2015.

    Troostende gedachte: Amsterdam is solidair, daar lag zowat de hele stad er vanaf vier uur vanochtend uit. Stroomvoorziening komt daar langzamerhand weer op gang, maar nog geen treinverkeer etc. Waar zit de resetknop voor alle seinen en wissels, en wat was ook al weer precies de default waarde, terug naar de fabrieksinstellingen.

    #201839

    Om mijn bronvermelding volledig te maken: onder het kopje Wijzigingen NEN 1010 valt hier de complete presentatie van Pouw Jongbloed te downloaden.

    Nu is vastgesteld dat er tussen jouw GTL hoofdschakelaar en de DB een probleem is, schoot mij een stevige storingsmelding te binnen. Er zou ergens in de Nièvre in een voormalig klooster een conferentie moeten gaan plaatsvinden, maar helaas, na de winterpauze bleek de hoofdschakelaar er uit te klappen. Het gebruikelijke model van storingzoeken – alle ID’s en disjoncteurs uitschakelen en vervolgens stap voor stap de installatie weer onder spanning brengen – leverde resultaat op: het grootste deel kreeg weer gewoon stroom. Maar met grote hardnekkigheid bleef de hoofdschakelaar de electronenstroom onderbreken bij een paar andere groepen.

    To cut a long story short: er liep een aparte bekabeling naar buitenverlichting 70 meter verderop bij de rivier. Deze klaarblijkelijk later aangebrachte bekabeling was weliswaar van een disjoncteur voorzien, maar die was rechtstreeks aangesloten op de bornes in de groepenkast waar ook de DB met twee dikke draden op stond aangesloten. En daar bij de rivier hadden knaagdieren de isolatie van de kabels waar ze via een gaine boven de grond uitkwamen op eetbaarheid beproefd. Voeg daarbij een zeer hoge waterstand van de rivier, het stond er bijna blank, en je bent een knappe jongen wanneer je een DB er in die situatie van zou kunnen overtuigen dat hij niet zou moeten ingrijpen.

    Terug naar een meer alpine gebied, plaats delict. Het zal niet de eerste keer zijn dat door knaagdieren beschadigde bedrading/bekabeling pas van zich laat horen wanneer er water in een knaagdierentunnel komt, jouw ondergrondse gaine d’alimentation. Soms, maar dan gaat het meestal om standaard installatiedraad, is er tijdens de aanleg bij het trekken van bekabeling te veel kracht gebruikt en kan isolatie daardoor zijn beschadigd.

    Overigens gaat het ook in professionele organisaties veel vaker mis dan je als eenvoudige particulier voor mogelijk houdt.

    #201840
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goedendag,
    Ik heb de provisoir kast nog steeds in de schuur liggen, zonder aarde heb ik zo 1 jaar geleefd.Is wel een stap terug…

    Ik zelf heb geen ondergrondse bekabeling, de enige is die van de buitenkast naar mijn garage. Wat ik niet snap is dat met alles uitgeschakeld, dus alles ID en alle Disc, de DB toch springt, daar denk ik over na nu, want hoe kan dat?

    #201841

    Rata, gewoon het stroomschema nog eens uittekenen. Ondergrondse en buitenbekabeling – dus die naar jouw garage – blijft storingsgevoelig. Wanneer de hoofdschakelaar op je GTL is uitgeschakeld zou er in theorie geen enkele belasting moeten zijn aangesloten op de DB. Zit er vóór die GTL-hoofdschakelaar misschien toch nog ergens een afzwaaier in de richting van je garage? En die tweede groepenkast boven, gepromoveerd tot tableau secondaire dacht ik, hoe wordt die gevoed? Die zou via een eigen disjoncteur van 32 ampère – rechtstreeks aangesloten op de borne d’arrivée bovenin de GTL – de bedrading naar boven toe moeten beveiligen. Maar alleen tegen overbelasting en kortsluiting. Voor aardlekfouten dus meteen “zichtbaar” voor je DB. Pas in je tweede groepenkast een aantal aardlekschakelaars van 30 mA. Er is dus waarschijnlijk nog een tweede stuk bekabeling dat min of meer rechtstreeks verbonden is met je DB. Koppel die garagebedrading en die naar het bovenhuis eens los, en zie wat er dan gebeurt. Trial and error, leuker kan ik het niet maken.

    #201842
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Even voor de helderheid, de hoofdschakelaar = de BACO schakelaar.
    Meer kan ik niet schakelen, de coffret buiten mag ik waarschijnlijk niet openen?
    Vanuit de buitencoffret loopt alimentation door de grond in een buis naar de garage. Gaat door de muur heen mijn GTL in. Dat is 1 kabel.

    Voor boven gaat het zoals ooit omschreven , boven is nog in aanbouw, de stroom is er nooit gebruikt,maar vertrekt vanuit een disc. 32A naar de arrivee Hager, alles staat uit.

    Ik heb geen werkzaamheden uitgevoerd de laatste tijd aan elektra.

    beeld1

    beeld2

    #201843

    Niets is handiger dan heldere definities. En twee taalgebieden niet afwisselend door elkaar gebruiken. De DB is inderdaad het equivalent van de Nederlandse hoofdschakelaar. Maar bij de branchement long moet er in de GTL nog een aparte mechanische totaal schakelaar zijn, mechanisch, een disposiif de coupure of interrupteur sectionneur. En dat is die gele schakelaar die ik gister op een foto zag, helemaal bovenin jouw GTL. Ik zou nu eigenlijk weer even aan de tekentafel moeten gaan zitten – ik hoor Christian nu verzuchten: wanneer begint die jongen nu eindelijk eens MSPaint te gebruiken – om van tekening nr 1 en tekening nr 2 een derde te maken, jouw installatietekening met nog een aparte dubbelpolige schakelaar onmiddellijk na de borne d’arrivée in jouw GTL. Hoop dat het zo duidelijk is.

    #201844
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Die gele schakelaars zijn mijn anti inferno bliksem smeltzekeringen.

    Zoals je ziet heb ik mijn bijdrage tot de instandhouding van de koper verwerkende industrie te France, ruimschoots vervuld.

    #201845
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb een keer zo’n zelfde geintje bij ons oude huis gehad.
    Alles bleef zitten, behalve de hoofdschakelaar.
    Ik dacht eerst dat het een probleem van de Pompe à chaleur was, maar ook na alle groepen bleef het knallen.
    Een poos eerder was er een spanningkabel losgeraakt in de groepenkast en tegen de aarde aangekomen, zo stond opeens het hele huis onder hoogspanning.
    De depaneur was er snel bij, repareerde de zaak en adviseerde de oude groepenkast te vervangen door een nieuwe.
    Gedaan, en toen ging het een paar maanden later mis.
    De depaneur gebeld, onmogelijk dat het in de kast zat.
    Wat bleek: een kabel zat in de muur weggewerkt en liep naar elders.
    Die muur bestond uit natuursteen en was ongeveer 70 cm dik.
    Die felxibele buis liep van het ene stopcontact naar een tweede, en weer naar een derde.
    Bij het tweede stopcontact liep het vocht er dus makkelijk in omdat die muur zo zeiknat dat er condens ontstond in de buis, en daardoor kortsluiting.
    Voorheen hadden we een tuintje buiten, maar toen hebben we er bestrating gemaakt en dus liep het water niet de grond in maar werd het water opgezogen door de poreuze muur en naar binnen getransporteerd.
    De depaneur kwam op het idee omdat de muur zwart was van schimmels.

    Cees.

    #201846
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De afstand tussen buitenkast (verzamelkast met meerdere aansluitingen voor huizen) en mijn garage/GTL is minder dan 30 mtr.

    #201847

    Niets is inzichtelijker dan een foto of installatietekening die je nu hebt toegevoegd. Omdat ik een variant op de branchement long – panneau de contrôle non-accolé – als vertrekpunt voor het vinden van mogelijke foutoorzaken gebruikte wordt het nu wat inzichtelijker. Je hebt een standaard “accolé” aansluiting, waarbij de DB van het merk Baco de hele installatie beveiligt tegen kortsluiting en aardlekstromen groter dan 500 mA. We houden dus nog steeds over:

    1) een rechtstreeks op de bornes d’arrivée aangesloten (verborgen) deel van de bekabeling, misschien nog een verlaat presentje van de vorige eigenaar, zie Cees z’n opmerkingen en je eigen avontuur met een spanningvoerende aardedraad;

    2) een ontregelde DB die al bij een relatief geringe belasting of kleine foutstroom naar aarde er de brui aan geeft en:

    3) iets nieuws om te onderzoeken: die parafoudres. Die staan wanneer het goed is zo rechtstreeks mogelijk aangesloten op de borne d’arrivée en gaan met max 50 cm lengte aardedraad van 6 mm² naar het centrale aardpunt in je GTL. Zonder tussenkomst van een aardlekschakelaar. Wanneer de daarin verwerkte varistors (meest gebruikte oplossing) een grote klap te verwerken hebben gekregen kunnen ze zomaar een bijna kortsluiting veroorzaken. Ze zijn gelukkig opofferingsgezind, dat zit in hun DNA. “MOV’s failure mode is short circuit and is easy to flame” (MOV = Metal Oxide Varistor)

    #201848
     Noë
    Sleutelbeheerder

    parafoudre

    Ik weet 100% zeker dat er geen andere bedrading is aangesloten, ik heb zelf de boel aangelegd, dat stukje binnenshuis dat de vorige eigenaar heeft gedaan, uitgezonderd.
    Maar er was dus voor mij nooit een EDF aansluiting, alleen kast provisoir.

    Die parafoudre is het eerste dat ik na de DB heb aangesloten, hij ziet er heel uit, als ik vergelijk met plaatjes op internet. Het zijn wel heel erg dure zekeringen!
    We hebben ook geen onweer gehad recentelijk, maar het kan hier spoken, met knallen die je in je bed doen schudden.
    FUSADEE R5/15 infus 10KA / In 0,1 KA/ Up: 0,8 KV / UC 400 V

    Kan het zijn dat iemand in de buitenkast heeft lopen rommelen en een kabel heeft aangesloten op mijn aansluiting ? Die dus slecht contact maakt? Of ben ik nu erg en argwanend.

    Wat ben ik blij dat ik voor de verwarming onafhankelijk ben van stroom, want anders zou het niet uit te houden zijn.

    #201849

    De verdachte opgespoord, staande gehouden en in verzekerde bewaring gesteld? Met een batterijtje en fietslampje zou je ‘m door kunnen meten op sluiting, in afwachting van wat de firma Conrad laat afleveren. Conclusion: ça marche maintenant, sans parafoudre?

    edit: nu pas verschijnt jouw tekst onder de foto. Beide Fusadee parafoudre zekeringen verwijderd en installatie weer aangesloten? Wanneer die ERDF verdeelkast daar buiten rechtstreeks jouw garage voedt, zou in jouw garage een eigen meter en DB moeten zijn aangebracht. Het zou dan immers om een aparte aansluiting gaan. Die DB van jou binnenshuis ziet alleen maar wat er stroomafwaarts gebeurt, niet wat er zich buiten verderop in het réseau van de ERDF allemaal afspeelt, dan zou je geen rustige nacht meer hebben.

    #201850
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Zonder parafoudre zekering hoort het toch niet te werken? Er is toch geen bypass?
    Ik heb het bovenste deel van de buitenkast even open geschroefd en zie mijn kabel daar zitten en niets geks.Het onderste deel van de kast kan ik niet zien. Veel kabels, ook zonder gaine, rollen.

    #201851

    De parafoudre zekeringen “clampen” de beide toevoerdraden naar aarde: één tussen phase et terre, en de andere tussen neutre et terre. Indien het goed is aangesloten. Ze staan niet in serie met de stroomtoevoer, maar daar parallel aan. Ze staan als het ware met hun beide voetjes op aarde, en zorgen ervoor dat overspanningen en spanningspieken die voorbijkomen zo snel en volledig mogelijk worden afgevoerd naar aarde. Het woord zekering doet inderdaad iets anders vermoeden. Wanneer je beide parafoudre houders naar buiten klapt maken de modules geen contact meer met blauw en bruin. Zie dit schema van een parafoudre die een aanvullende disjoncteur nodig heeft, er zijn ook autoprotégé types. Give it a try.

    #201852
     Noë
    Sleutelbeheerder

    15.34 uur, alles werkt nog. De twee ultra dure FUSADEE zekeringen liggen op tafel… Waar is ongelakt hout? ‘klop klop’.

    15.44 uur, alles werkt nog. Zo lang hebben we geen feest gevierd de afgelopen twee dagen.

    15.50 uur, alles werkt nog, ik heb een lichte voorkeur voor Single Malt.

    15.55 uur, heel voorzichtig denk ik aan een 18 jaar oude Schot, Ancnoc, bijvoorbeeld. Van de Knockdhu Distillery.

    16.00 uur, het is wat vroeg op de dag, maar de glazen staan koud.
    Kan de rekening naar de ERDF voor het plaatsen van een piekspanning op het net?

    #201853
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Volgens SeQuelec_Fiche_2.pdf moet de Disjoncteur van het type “S” zijn als er een parafoudre achter zit.
    Nu ben ik ook benieuwd wat ik heb.
    wimb

    #201854
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb de parafoudre direct vanaf de BACO DB aangesloten, zonder er iets tussen te zetten. Vandaar ga ik parallel naar de rail met aansluitingen.

    Het is goedgekeurd, maar de controleur keek wel even naar me.
    Met een close-up heb ik de zijkant van de zekeringhouder gefotografeerd en zie daarop dit schema:schema.

    #201855
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Graag wil ik Rob, onze voortreffelijke elektricien/manager/schrijver/meedenker even hartelijk bedanken! En de anderen natuurlijk.

    Ik denk dat ik kan gaan puinruimen, kabels oprollen, schuiven met meubels, want het werkt nog steeds. Geen onweer gehad, dus ik verdenk een piekspanning, de fusee ziet er aan de buitenkant goed uit, is niet gesmolten, maar maakt wel zo nu en dan kortsluiting. Moet ik nog testen. De eerste in de rij na de DB, nog voor mijn ID’s en daar zat het probleem. Nu maar even zonder de parafoudre.

    #201856

    Rata, meestal is slechts één module kapot is mijn ervaring. Dus wacht nog even met weggooien. Metertje komt zo. Van die prijs ben ik indertijd ook geschrokken, ook al had de vorige eigenaar van ons huis er een paar als reserve achtergelaten. De technologie die Fusadee gebruikt – hun website lijkt verdwenen te zijn, opgekocht daar anderen? – is een variant op die van zenerdiodes die je kunt gebruiken om gestabiliseerde voedingsspanningen te realiseren. Een zenerdiode van bijvoorbeeld 7,2 volt met een weerstandje naar een hogere voedingsspanning zal netjes over een groot stroom- en spanningsbereik op 7,2 volt blijven. Vinden heel veel elektronische schakelingen aangenaam, zo’n constante voorspelbaarheid.

    Voor het afvangen van hoge spanningspieken is de zg. TransZorb techniek ontwikkeld. Ik ga toch eens een een post-mortem op zo’n module loslaten, zien wat er voor die prijs inzit. Waarschijnlijk een paar gewone Vishay TransZorb diodes, die per 10.000 ingekocht en in simpele verpakking doorverkocht tot verdriet van ons eigen budget garant staan voor een plezierige winstmarge.

    Voordeel van deze types: veel sneller reagerend op de steile flanken van hoogspanningspulsen die vanuit het stroomnet aan komen galopperen, robuuster, kunnen heel veel hebben, praktisch onverslijtbaar i.t.t. varistor oplossingen die in de loop der tijd slijten, veiliger want geen risico van opvlammende varistors. Nadeel inderdaad: de prijs.

    Ik vermoed dat buitenshuis de avondnevel nu al begint te komen, en binnenshuis de whisky dampen. Aanrader: de Oban, een uitstekende single malt uit het westen van Schotland.

    Have a nice evening na het behalen van je tweede diploma in de serie cursussen van Electriciens sans frontières.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 56)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?