Heures creuses, teller stopt.

Dit onderwerp bevat 15 reacties, heeft 9 stemmen, en is het laatst gewijzigd door

 Carolien 4 jaren geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #188159
   ratatouille 
  Bijdrager

  En toen, toen was het koud badderen. De vorige dag had ik al een beetje een half bewust gevoel dat de kraan wat minder heet was, maar soms wacht je niet lang genoeg. Maar nu, met de shampoofles in de aanslag, na een dak zwoegen eindelijk in het ligbad, ja hoor, koud water! Hoe kan dat nu?

  De boiler heeft niet opgewarmd, dus ging ik na 23.00 met de meter eens controleren, er kwam geen stroom richting de boiler. Nu heb ik die dag/nacht schakelaar zelf aangelegd, netjes samen met een 20A voor de boiler, een 2A voor de schakelaar en het draadje van de EDF puls. En ik heb een dag/nacht contract bij de EDF.

  Kijken naar de meterstanden, en alleen de heures pleines bleven tikken, ik heb de schakelaar maar op 1 gezet, zodat ik nu voor dure stroom de boiler kon laten opwarmen, dat duurt wel een dag. Dus de boiler was al minimaal 1 maar ik denk 2 dagen niet meer opgewarmd, het water blijft nml erg lang warm.

  Op internet gekeken wie hier nu voor aan zijn oor getrokken moet worden, maar ERDF is er duidelijk over:

  ERDF:
  Nous vous invitons à contacter votre fournisseur qui mandatera ERDF pour vérifier le bon fonctionnement de votre relais et/ou de votre compteur. En fonction de la situation sur place, ERDF pourra être amené à remplacer le ou les appareils concernés.

  Via internet en mijn persoonlijke pagina en nog een keer via het klachtenformulier (ik weet hoe dat werkt bij de EDF , het beste is alles zes keer mailen, en faxen en sms’en, en bellen) de klacht bondig omschreven; geen tik van het relais te horen om 23.00 uur, de meterstand van de creuses blijft steken, maar de uren pleines tikken lekker door.

  Gisteravond merk merk ik ineens dat de relais weer over gaat. ‘ BOENK ‘ klinkt het uit de meterkast. Ik kijk naar de standen en ja, creuses doet het weer. Vandaag krijg ik van de EDF een reactie op mijn melding: ‘we hebben uw dossier bestudeerd, onvoldoende info… gaat u ons maar bellen… tel nr staat op uw factuur, de groeten EDF.’

  Zagen ze ook in mijn dossier dat ik meer uren creuses verbruik dan pleines, en dat ik weer 150 euro terug kreeg de vorige keer, kinnesinne?

  Hebben ze toch even 5 dagen dure stroom van mij getrokken, geen puls dus geen omschakeling, en het relais was niet stuk, de installatie deugt (!).. En de EDF gaat je niet helpen, want dat bellen gaat natuurlijk niets oplossen.

  Doen ze dat bij iedereen, dan is dat een enorme Winstpakerrrr
  je betaalt extra voor een abonnement maar krijgt de dure stroom. Nu snel de wasmachine aanzetten vanavond, je weet het maar nooit.

  #188160
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Buren ook problemen? Dan was er ergens iets mis in het netwerk van de ERDF. Zoeken met termen als Pulsadis en commande AIT levert een hoop info op over deze vorm van oorspronkelijk elektro-mechanische afstandbediening, van straatverlichting tot de chauffe-eau in heures creuses. Een EDF document uit 1964.

  #188167
   jako 
  Bijdrager

  Ik zou het niet eens merken. Bij gebrek aan een draadje van de teller buiten naar de schakelkast binnen gebruik ik een ‘horloge’ in de schakeling op de plaats waar normaliter de HP/HC schakelaar zit. Die schakelt braaf om 22:30 de boiler aan en om 07:00 uur weer uit. Of de EDF ook de teller buiten wel omschakelt kan ik niet eens zien.

  #188161
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  @ Jako, als specialist in analoge dan wel digitale signalen die vanuit een satelliet hoog boven ons naar de aarde worden geslingerd, onverschillig of er toevallig een zwerm spreeuwen door wordt getroffen, zou je interesse misschien gewekt kunnen worden door dit zelfbouw project. Wie weet besluit je dan alsnog om die twee draadjes aan te leggen naar de compteur daar buiten bij het hek. Naast me een stapel met Franse elektronica tijdschriften, maar internet is handiger: décodeur d’impulsions EJP EDF.

  #188163
   jako 
  Bijdrager

  Als ik het goed begrijp vervangt die schakeling het draadje van de edf naar de compteur. Bij mijn weten is het maar 1 draadje, de spanning staat ten opzichte van de nuldraad, uiteraard reeds aanwezig.

  #188164
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Jako, het is warm, dus na gedane tuinarbeid maakt ik het me makkelijk in het kader van de education permanente. Eén draadje: dat is er echt één te weinig. Recyclen van oude informatie dus:

  The older disc type meters have two read-outs if there is – or was – a heures pleines/heures creuses connection. The EDF sends a so called fil pilote signal into the powergrid. A relay on the customer side comes into action, and closes a switch. This relay is sometimes a separate little box, called a relais de découplage, or incorporated in the modern digital compteur. Contactpoints inside C1 (alimentation) and C2 (départ). See this SAGEM documentation, le bornier inférieur, page 20. To protect the switch contacts of this relay the power to these contacts goes through a disjoncteur of 2 Amps. For more details see this diagram. During the heures creuses the relay contact on the coté abonné is closed, and during the heures pleines this switch is open. Easy to measure: you ‘ll see then 230 Volts across this switch. One contact receiving 230 Volts, the other connected to neutral via the coil of your contacteur jour/nuit. Zero Volts when in the jour/nuit position, contacts closed, and 230 Volts feeding the coil (contactpoints A1/A2) of your contacteur jour/nuit, closing its switch and giving the green light for a current of about 10 Amps to flow to your chauffe-eau, protected by a disjoncteur of 20 Amps.

  These older style disc meters can be set for measuring only the “heures pleines”, the only thing an EDF employee has to do is flip a switch inside such a meter. Which is considerd as being une intervention, so you have to pay for it, to change between standard tariff or jour/nuit.

  Hoop dat de links na vijf jaar nog werken.

  #188165
   JSwaal 
  Bijdrager

  Hebben jullie geen zonneboiler?
  En zo nee, waarom niet?

  JS

  #188162
   Jos le Conseiller 
  Bijdrager

  Bonsoir,

  Er bestaan handige kastjes die de 175Hz puls op de electriciteitsaansluiting in de gaten houden en de status daarvan beschikbaar stellen in de vorm van uitleesbare contacten. Die kastjes kun je gebruiken voor alle schilderachtige tariefvormen van EDF zoals EJP, Tempo en HC/HP.

  In het simpelste geval kun je daar een tijdklokje aan hangen om te controleren of EDF inderdaad netjes op tijd zijn pulsen stuurt.

  De échte fanaten onder ons combineren zo’n kastje met een PLC zoals de Crouzet Millenium die heel geschikt is voor huis-tuin-en-keuken toepassingen voor de enthousiaste programmeur. Dan kun je slimme dingen programmeren zoals “als het morgen tarief rouge is warm ik nu alvast de boiler op behalve als het overmorgen weekend is” om maar eens iets te noemen. Of een alarm laten afgaan als op een weekdag geen tariefomschakeling plaatsvindt, hetgeen duidt op een fout van EDF.

  Over fout van EDF gesproken, dat is geenszins een zeldzaam fenomeen, hetgeen u direct zult zien met een Google zoekactie op edf heures creuses arnaque.

  Salutations, Jos

  #188168
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  En wanneer iemand nog iets nieuws zou moeten gaan aanleggen vergeet dan niet meteen een tweede rode gaine van minimaal 40 mm doorsnede in de te graven geul onder te brengen. Met daarin voor het jour/nuit signaal un câble U 1000R2V van 2 x 1,5mmm². Omdat de standaard kabels alleen blauw en bruin aan boord hebben bij begin- en eindpunt de blauwe draad met wat zwarte tape omwikkelen om aan te geven dat het niet een reguliere neutrale draad is, maar een schakeldraad die onder spanning kan staan. De Consuel inspecteur zal dit op prijs stellen. In diezelfde buis behalve die kabel voor de asservissement ook maar meteen un câble SYT (téléinformation). Vialis heeft voor deze branchement long deze overzichtstekening op de website staan. In de rode gaine van minimaal 75mm² voor de stroomtoevoerkabels die qua dikte rekening houden met het maximum waarop de disjoncteur de branchement kan worden afgesteld, ook al heb je een kleinere puissance souscrite.

  #188169
   ratatouille 
  Bijdrager

  Ik had nog een stuk 100mm2 groen, heb ik gebruikt, zit gegoten in het beton. Ik heb er een rood stuk plakband omgedaan (oranje eigenlijk) om aan te geven dat het echt wel een puissance buis is. Mag niet. Toch gedaan. Ik had het liggen en had geen zin om voor 2 meter een nieuwe rol rood te kopen. Maar dat na de keuring he…

  Zijn er ook kleurenblinde elektriciens?

  #188170
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Zijn er ook kleurenblinde elektriciens?

  Ik heb ’n tijdje gezeild met ’n kleurenblinde navigator. Rekenen kon-ie als de beste, dat wel.

  Peter.

  #188171
   wannox 
  Bijdrager

  Zijn er ook kleurenblinde elektriciens?

  Ik, heel vroeger, zag geen verschil tussen blauw en grijs, vooral als er niet genoeg licht was. Op de dozen waar het draad in zat had ik de kleuren geschreven. Bij het afknippen hield ik de grijze draad een stukje langer.
  Als ik het echt niet meer kon zien dan haalde ik van beide draden een stukje isolatie, 10mm en 5 mm, daar liep ik mee naar buiten want met veel licht kon ik het nog net zien.

  Gelukkig werd ik al heel snel specialist in het vervangen van kruisschakelaars, die hebben dus 4 zwarte draden.

  Later zat ik in de elektronica en ik heb nog nooit een weerstandswaarde uit die gekleurde ringetjes kunnen halen. Gewoon een goede Ohmmeter. Op de SMD weerstanden van tegenwoordig staat het weer gedrukt ; 300=30Ohm, 302=3000Ohm enz.

  Voor mij zijn kleuren decoratief en niet informatief.

  Wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #188172
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Maar voor de soms toch wel broodnodige informatie zijn er zo te lezen ook al apps voor de smartphone ontwikkeld.

  #188173
   Taciturne 
  Bijdrager

  Dank voor de link, Rob. Ik ga er eens in duiken. Ik wist niet dat er correctiemogelijkheden bestonden.
  Aangezien 5% van de mannen een één of andere vorm van kleurenblindheid heeft, vallen ze bij mij nogal eens door de mand van meneer Ishihara.
  Blijkt echter dat er door de laagspannings-kabelmakers (<1000V)al op is geanticipeerd: kleurenblinden kunnen de verschillende standaard kabelkleuren goed uit elkaar houden. Wordt wat lastiger bij electronica.
  Overigens heb ik al plantenkwekers, straatmakers en banketbakkers meegemaakt die er soms een potje van maakten. Credo: zeg het aan je werkomgeving en vraag hulp als je twijfelt. Ik keur ze er echt niet voor af.

  Peter, ook ik heb gevaren met een zeer kleurenblinde medezeiler. Die hield echter de groene en rode lichten van schepen niet uit elkaar. In de nacht zag hij dus niet of schepen dichterbij kwamen of juist van je af voeren. Hij was dus de enige in het team met een goede nachtrust.

  Sorry voor het afdwalen…

  Steven

  #188166
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Steven, om nog even door te dwalen, wanneer je wil controleren of de infrarood led van je afstandbediening het nog wel doet is uitbreiding van het kleurenspectrum voor het humane oog geboden. Een digitale camera of smartphone signaleert meestal een duidelijk waarneembaar lichtpuntje op het beeldscherm wanneer je de lens op die afstandbediening richt en tegelijkertijd een drukknop gebruikt.

  Computable zag ik zojuist had in 2011 al een berichtje over kleurenblindheid en app ontwikkelaars.

  #188174
   Carolien 
  Bijdrager

  Rob, bedankt voor deze link. Ik ben ook kleurenblind (komt bij vrouwen niet zo vaak voor) en had geen idee dat daar een app voor te vinden was. Ik ben heel benieuwd hoe ‘echte kleuren’ eruit zien.

  Carolien

16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account