Dit onderwerp bevat 11 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 2 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
25 juli 2013 om 00:25 #189871NoëSleutelbeheerder
In mijn huis zit een gevelsteen met de tekst ;
BI188MDe I en de 1 lijken op elkaar maar de 1 heeft meer onderstreep.
Nu heb ik de Latijnse teksten er op nagekeken maar dat helpt niet echt. De oudste bewoner van het dorp (hij is in de negentig) aangesproken, hij zegt dat het huis zeker 150 jaar oud is, maar het blijft gissen. Initialen?indien wenselijk kan ik een foto plaatsen.
25 juli 2013 om 20:21 #189873NoëSleutelbeheerderDag Ra,
Bij mij is in de tegel voor de voordeur een jaartal aangebracht, die inmiddels zo afgesleten is dat het gokken is of er 1703 of 1723 staat. Als jouw gevelsteen ook verweerd is, kan er best iets gestaan hebben als AD1834. Anders gezegd, een foto helpt zeer.25 juli 2013 om 22:10 #189874NoëSleutelbeheerderEr gaan verschillende verhalen in de ronde: dat mijn huis is gebouwd met de stenen van een ingestort kasteel op een berg, hergebruik dus, en dat de gevelsteen dus niet mijn huis bouwjaar is, een buurman weet zeker dat zijn huis (zelfde stijl , bouwmaterialen, kalk zand kleur etc) meer dan 200 jaar oud is.
Voor het zelfde geld lees je B1188M
PS zonde van die teerstrepen, en toen ik ze weg wou halen mechanisch werd het alleen maar erger. Ook culinaire ratjes doen wel eens stomme dingen.
25 juli 2013 om 23:12 #189875NoëSleutelbeheerderIk lees er onmiddellijk uit dat het gebouwd (B) is in 1788. De M heeft vele betekenissen. Dus dat is gissen. Toevallig is het huis van mijn buurman ook lang geleden voor een deel opgetrokken uit stenen van een volledig vergaan kasteel. Ik heb van dit soort hergebruik nog niet zo lang geleden een verhaal geschreven. Dus de steen zegt niet dat het huis zelf zo oud is, al lijkt het wel waarschijnlijk, want een kasteel van 1788 zou misschien nog moeten bestaan.
groet,
Frans
26 juli 2013 om 02:47 #189876NoëSleutelbeheerderHelemaal enthousiast geworden van je bijdrage. Het klinkt bizar maar ik en niemand heeft ooit in de 1 een zeven gezien (zonder Nederlandse dwarsstreep) en in de I een 1.
Maar het is wel logisch, ik heb vanavond een nieuwe foto gemaakt met strijklicht en zelfontspanner, en dan zie je veel meer reliëf. En de teersporen zijn dus weg…Betekent die B ook in La France Bouwjaar? Via afbeeldingen en google heb ik oude teksten bekeken uit die tijd maar meestal staat de vlag van de zeven 7 -dus het horizontale streepje- inderdaad meer horizontaal, vandaar de verwarring met de een.
Het zou zo maar kunnen zijn, een zeven, wie had dat nu gedacht, er staat dus gewoon een heel getal! En het is geen Latijnse tekst met een I en een M .
Bedankt voor je bijdrage.26 juli 2013 om 08:35 #189877NoëSleutelbeheerderRatatouille,
ik heb bij bruidskasten in een boerenmuseum inschriften gezien (net als de jouwe letter-jaargetal-letter), waar de letters voor de naam van de maker stonden. Dus zou je huis/kasteel door ene Bert Mulder (of: Benoît Meunier) gebouwd zijn?
En natuurlijk, in vroegere tijden was de EEN gewoon een verticale streep en de ZEVEN had een hangend hoodfje.Even terzijde:
in de angelsaksische wereld wordt de 7 nog steeds op deze manier geschreven, dus zonder dwarsstreep, en de 1 is gewoon een verticale streep. Toen mijn oom in de jaren ’50 bij zijn reis naar USA in de papieren zijn geboortejaar met 1911 invulde las een Amerikaanse ambtenaar dit als 1977 en vroeg hem ‘do you mean you are not yet born’?26 juli 2013 om 13:09 #189878NoëSleutelbeheerderOok toen was reizen naar Amerika nog een hele onderneming, met streng toezicht van de autoriteiten.
De ZEVEN heeft een schrijfstijl ontwikkeling via de Hindus naar de (Oost) Arabieren en de Europeanen, de midstreep is een doorontwikkeling en zoals Christian schrijft niet algemeen. In die evolutie van schrijfwijze zit natuurlijk ook de versie die zichtbaar is in mijn gevelsteen.
Toch, toen ik er eenmaal indook, zag ik in de meeste geschriften uit die tijd de schrijfwijze van het JAARTAL 1788, met een meer horizontale vlag. Zeker in de druk, maar ook in een foto van een andere gevelsteen, in de curve van de mijne is het allemaal niet zo precies.
Enfin, ik ben wel benieuwd naar het stuk over hergebruik van stenen Fransco, als je dat wil, zou ik het graag ontvangen via de mail, of je kan het hier publiceren. Met plezier.
26 juli 2013 om 16:49 #189879NoëSleutelbeheerderIs naar je toe Ra.
26 juli 2013 om 18:05 #189880NoëSleutelbeheerderHallo, ik sluit me aan bij Christian. Deze gravures worden in Frankrijk vaak inscriptions millésimées genoemd, kortweg millésimes. Het jaartal verwijst daarbij uiteraard naar het bouwjaar, zonder vermelding van ‘gebouwd in’, omdat dit impliciet verondersteld wordt door het jaartal. Als het al eens expliciet vermeld wordt, dan wordt vaak het Latijnse fecit of zoiets gebruikt.
De B en M verwijzen dus inderdaad wellicht naar personen, en dit kan zowel de bouwer als de bouwheer zijn. Als ze echter naar één persoon verwijzen, dan lijkt het mij logischer dat ze samen staan, dus “BM”. Dat zie je vaak op grotere stenen. Het feit dat ze hier gesplitst staan, zou erop kunnen wijzen dat het naar twee aparte personen verwijst, waarbij het gebruikelijk is dat de bouwer voor het jaartal staat, en de bouwheer erachter.Groet, Wouter
26 juli 2013 om 22:54 #189881NoëSleutelbeheerderDag Wouter,
Je ziet er ook 1788 in? Ik had in mijn openingswoordje al geopperd dat de letters mogelijk initialen zouden zijn, ik wist van de bouwheer en de bouwer maar niet over de ‘volgorde der dingen’. Bedankt daarvoor!Fransco bedankt voor de mail!
27 juli 2013 om 18:05 #189882NoëSleutelbeheerderIk ben geen expert, maar van alle Middeleeuwse (en later) handschriften en bouwwerken die ik me kan herinneren, is het redelijk normaal een 7 op die manier te schrijven, ja. Geen idee op welk moment ons dwarsstreepje op de proppen kwam, maar zoals Christian al opmerkte, over het kanaal doen ze het ook nog altijd zonder dwarsstreep… net zoals op ons toetsenbord trouwens.
Als je meer wil weten over die letters, zou ik in ieder geval op zoek gaan naar wat meer info over dat kasteel waarover je sprak. Ik neem aan dat er daar nog wat over te vinden moet zijn. Probeer te weten te komen aan welke familie dat toebehoorde. Zou best kunnen dat dat dan die letters verklaart. Zoniet zal je het elders moeten zoeken. Er zijn trouwens best wel wat sites over dit onderwerp op het Franse internet. Daar kan je ook altijd eens je foto achterlaten, die weten er wellicht meer over.28 juli 2013 om 07:46 #189872NoëSleutelbeheerderEven op google kijken en daar staat het antwoord:
Toen Mozes met de 10 geboden de berg af kwam, begon hij ze voor te lezen.
Toen hij bij het zevende gebod kwam,”Gij zult de vrouw van uw naaste niet begeren”, riepen duizenden mensen: “Doorstreep de zeven”.En zo is het gekomen.
Groeten/Peter. -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.