Frans rijbewijs wanneer ICD is geïmplanteerd

This topic has 18 reacties, 7 stemmen, and was last updated 5 years, 8 months geleden by Petrus, Mr Petrus.

 • Auteur
  Berichten
 • #191972
   BonAire
  Bijdrager

  Wanneer je een ICD hebt, dan moet dat op je rijbewijs kenbaar zijn. Dit vindt plaats middels de toevoeging code 100. Tevens moet je elke 5 jaar in Nederland het rijbewijs vernieuwen hetgeen dan vergezeld moet gaan van ook een verklaring van de Cardioloog.
  De vraag is of Frankrijk een dergelijk systeem ook kent, en zo ja hoe dan de informatie behoefte is bij aanvraag. Mijn rijbewijs moet namelijk verlengd worden en we zijn in Frankrijk woonachtig.

  #191980
   Taciturne
  Bijdrager

  Klopt. Komt voort uit Europese regelgeving.
  Met een ICD mag je geen C of D rijbewijs hebben, wel een B.
  Je moet een keuring hebben bij een “médecin agrée” (lijst in je département op te vragen via Préfecture) en zorgen van je cardioloog een verklaring te hebben over het kunnen autorijden.
  De Franse cardiologen kennen dit probleem goed en zullen zeker meewerken.

  Succes,

  Steven

  #191981
   BonAire
  Bijdrager

  Bedankt voor de snelle reactie. Ter verduidelijking: (1) médicin agrée is een Franse cardioloog? (2) Mijn implantatie is verricht in een Nederlands ziekenhuis. Dus ik krijg na twee maanden van de Nederlandse cardioloog dat de ICD niet is afgegaan. Zal men in Frankrijk akkoord gaan met een verklaring van een Nederlandse collega denk je?

  Groet Frans

  #191982
   Taciturne
  Bijdrager

  Een médecin agrée is een door de Préfecture erkende arts om rijbewijskeuringen te doen. In de regel een (ex)huisarts.
  Hij beoordeelt of je, gelet op het daarvoor geldende Besluit, mag autorijden, en zoja, onder welke voorwaarden.
  Een in het Frans gestelde verklaring van een Nederlandse cardioloog zou geaccepteerd kunnen worden maar zeker is dit niet. Hangt ee vanaf hoe de pet van de médecin agrée staat.
  Als je toch in Frankrijk woont, is het wellicht handiger een plaatselijke cardioloog te zoeken. Dat werkt een stuk handiger.

  #191983
   Taciturne
  Bijdrager

  Deze link kan helpen hoewel ik niet zeker ben of de info up to date is: http://www.visite-medicale-permis-conduire.org/adresses-des-medecins-agrees/adresses-medecins-agrees-france

  #191984
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Inderdaad, de lijst van Taciturne is niet up to date. Bv voor de Haute Vienne staat er een arts op, die al zeker twee jaar niet meer actief is.
  Het beste is om naar de site van het eigen departement te gaan (Prefecture) en daar onder “permis” naar de juiste lijst “medecins agrees” voor zijn/haar departement te zoeken.

  #191985

  Dag Frans, Gaat het er om dat je een frans rijbewijs krijgt? Als het een NL rijbewijs blijft moet je ook in NL vervangen. Daarnaast is het zo dat elke keer als je ICD is afgegaan (lees therapie) je twee maanden niet mag rijden. Na die twee maanden eerst de ICD weer laten uitlezen voordat je weer mag rijden. Code 100 formulier is dus alleen nodig bij rijbewijs aanvraag. In elk geval is het verstandig een ziekenhuis in de omgeving waar je woont te zoeken die in staat is je ICD uit te lezen, vooral het merk is hierbij belangrijk. Belangrijke vraag is altijd bij ICD therapie of het terecht of onterecht is. Verder moet je ICD toch minstens twee maal per jaar gecontroleerd worden en bij calamiteiten nog vaker. Is het ziekenhuis erg ver bij je woning vandaan informeer dan of je Homemonitoring kan krijgen, hierbij kan op afstand je ICD worden uitgelezen. Dit hangt wel af van merk, type en leeftijd van je ICD of dit mogelijk is. Maar vooral, zoek uit welk ziekenhuis in je omgeving met ICD’s kan omgaan, je fabrikant kan je dit vertellen.
  Willem

  #191977
   Prinsesje
  Bijdrager

  Ik zie dat je in de Dordogne woont. In Perigueux, in het publieke ziekenhuis, zit een compleet team van cardiolgen die dotteren en ritmesstoornissen wegbranden dus er zal ook wel een ICD/pacemaker cardioloog zijn. Gewoon bellen voor een afspraak en inderdaad het merk doorgeven. Spreek je nog niet goed Frans dan doet de huisarts dat gewoon voor je.
  Ingrid

  #191978
   Taciturne
  Bijdrager

  Over de inhoud: ik heb de bewuste teksten uit het Besluit waarin de verschillende aandoeningen genoemd worden hieronder geplakt.

  1.2.8. Défibrillateur automatique implantable en prévention secondaire.
  En cas de primo-implantation, la conduite sera reprise après avis spécialisé.
  Compatibilité temporaire de 2 ans en l’absence de symptômes sévères (lipothymies, syncopes,…), sous réserve d’une surveillance spécialisée régulière.

  1.2.9. Défibrillateur automatique implantable en prévention primaire.
  La conduite sera reprise selon l’avis spécialisé en l’absence de symptômes sévères et sous réserve d’une surveillance spécialisée régulière.

  Er worden dus geen specifieke termijnen genoemd van het niet-afgaan van de defibrillator. Overgelaten aan de cardiologen.

  In mijn werk als bedrijfsarts o.m. voor chauffeurs van VL, PL en TC heb ik regelmatig hiermee te maken gehad. Het maakt nogal uit of een schoolbuschauffeur met 55 kinderen of een vrachtwagenchauffeur met 44-tons truck plotseling een “décharge” krijgt of dat het gaat om een verder tamelijk gezonde jong-bejaarde die een paar duizend km per jaar maakt in zijn luxewagen.

  De volledige tekst is o.m. te vinden hier op http://www.fondationhospitalieresaintemarie.com/wp-content/uploads/2013/10/Aptitude_conduite_Arrete310810_G6.pdf

  Steven

  #191979
   22740
  Bijdrager

  @ Willem

  U schreef
  <Daarnaast is het zo dat elke keer als je ICD is afgegaan (lees therapie) je twee maanden niet mag rijden>

  Dit lijkt mij een specifiek nederlandse regeling. Dat ding van mij geeft geregeld klappen maar m’n franse cardioloog heeft nog nooit iets gezegd over autorijden.

  Homemonitoring is inderdaad een handige optie. Niet vergeten het kastje mee te nemen indien men met vacantie gaat.

  Groet

  Peter

  #191976
   BonAire
  Bijdrager

  Dank allemaal voor de adviezen. Wordt er verlegen van 🙂

  Dit is nu mijn aanpak na al jullie goede adviezen:

  Willem: we zijn in Frankrijk woonachtig dus nieuw rijbewijs moet in Frankrijk worden aangevraagd (n.l. uitgeschreven in NL). Heb nu ICD update met home monitoring. Laatste versie dus. Voel nu al positief effect van verbeterde pompfunctie.

  Nu twee maanden wachten (periode is verplicht omdat ICD nieuwe draadjes hebt gekregen zegt men in NL ziekenhuis) krijg ik dan een verklaring van het NL ziekenhuis waar implantatie heeft plaatsgevonden. Peter: Ik hou me dus aan de 2 maanden die in NL gelden ook al is het misschien in Frankrijk niet nodig. Dan ga ik met deze verklaring naar dokter bij ons in de buurt. Hij staat op lijst Medécin Agrée. We kennen hem, dus we hopen dat een NL verklaring voldoende is.

  Ik zal blijven posten om afloop te vertellen.

  Dank Frans

  #191990

  Hij staat op lijst Medécin Agrée. We kennen hem, dus we hopen dat een NL verklaring voldoende is.

  ’n Kleinigheidje, Frans : de keuringsarts (die médecin agrée) mag niet uw eigen (huis)arts zijn.

  Peter.

  #191986

  Dag Frans hier een link naar een publicatie van de NHRA hoe de afspraken in Europa zijn en hoe daar mee om te gaan mbt ICD, shock, ATP en autorijden enz. http://europace.oxfordjournals.org/content/europace/11/8/1097.full.pdf
  Wellicht inmiddels misschien weer iets aangepast maar veel zal dat niet zijn.En hier nog een link naar de site van Franse ICD dragers. http://www.apodec.fr/ Er is in NL ook nog de STIN waar een hoop informatie is te vinden. Verder, zorg altijd dat je een pasje bij je hebt waarop vermeld staat wat voor ICD je hebt. Een goede technicus of cardioloog heeft alleen aan het merk al voldoende om aan de slag te kunnen. Zorg dat je bekend bent met je ICD in het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar de ICD goed kan worden uitgelezen. Tevens dan ook een Telefoonnummer hebben om te kunnen bellen als je zelf een zending via de homemonitor genereert. Hoe en of er in LDF een notitie in het rijbewijs komt weet ik niet maar dat heb ik vanmiddag in de week gelegd bij de diverse fabrikanten. Ben daar eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar.
  @ Peter, ja dat klopt wat betreft de NL regels. Als je ICD geregeld klappen geeft is dat niet goed want hij moet juist zo min mogelijk klappen. Of, als de arts of technicus het over therapie heeft wil dat niet altijd zeggen dat er geklapt is! Er kan een overpacingsritme zijn geweest (ATP)
  Willem

  #191987
   Taciturne
  Bijdrager

  Willem, bedankt boor de nuttige links die ik nog niet kende.
  In NL is er de arts van het CBR die zeer centralistisch alles in handen heeft.
  Mais on est en France. De regelruimte qua interpretatie is behoorlijk groter, hetgeen betekent dat het nogal wat kan uitmaken bij welke cardioloog en bij welke médecin agrée je terechtkomt.
  Mijn advies is eerst een cardioloog te zoeken en aan hem te vragen naar welke médecin agrée te gaan. Niet zozeer vanwege “favoritisme” maar meer omdat als ze elkaar kennen, er minder “divergence” is.

  Steven

  #191988
   22740
  Bijdrager

  @ Willem

  Mijn ICD is prima ingesteld en heeft me in 2 jaar al 8 keer het leven gered. Het ding geeft “klappen” (om het maar even eufemistisch en in leken-speak uit te drukken) wanneer ik een kamerfibrilleren heb. Leve de techniek! 😉

  Groet

  Peter

  #191989

  Peter, dat kan natuurlijk heel goed, een ICD is daarvoor ontworpen. Ik ken je dossier ook niet en deze materie is te ingewikkled om zo even te behandelen. Maar het tegenwoordige belijd is om zo min mogelijk geshockt te worden. Hetgeen ook in de algoritmes van de nieuwe ICD’s is verwerkt. Verder wordt shocken uitgesteld omdat uit studies gebleken is dat veel Ventrikel tachycardieen uit zichzelf termineren. Dus wordt tegenwoordig de detectie rate hoger afgesteld en bovendien eerst door de ICD geprobeert zal worden dmv pacing de tachy te termineren. Verder natuurlijk meer pillen, tja en bij fibrilleren houdt het op natuurlijk, dat moet er gewoon geshockt worden.

  Maar je bent dus bij een franse cardioloog, hoe zit het dan met je franse rijbewijs? Althans ik neem nu aan dat je een frans rijbewijs hebt!
  Willem

  #191975
   22740
  Bijdrager

  @ Willem

  Ik heb een frans rijbewijs, was geen probleem om dat om te wisselen, nou ja, de bekende berg papier …

  Met betrekking tot het regelen van die DAI’s zijn we aan de genade van de specialisten overgeleverd 😉

  Collegiale groet

  Peter

  #191974

  Even een update, kon het toch niet laten om het uit te zoeken (beroepsdeformatie?)wat nu precies de regels in Frankrijk zijn. ICD controles in Frankrijk worden meestal uitgevoerd door de cardioloog of een medewerker van een desbetreffende fabrikant.
  Dan het volgende:
  – After prophylactic ICD implant : No driving during 1 month
  – After secondary ICD implant : No driving during 3 months
  – Implanted patient, after a delivered shock : No driving during 1 month
  – Implanted patient, after lead replacement : No driving during 3 months
  – Implanted patient, after a device replacement : No driving limitation

  Written certificates are left to cardiologist’s responsibility, valid for a maximum of 3 years.

  Willem

  #191973
   BonAire
  Bijdrager

  VERKLARING ARTS FLUITJE VAN EEN CENT

  Vandaag bij Franse arts geweest. Een arts die verklaringen mag afgeven voor rijbewijs.
  Heb hem mijn ICD kaartje laten zien en onmiddellijk begon hij met invullen van twee formulieren. Dus helemaal geen verklaring nodig van NL cardioloog die ICD heeft ingebouwd en/of Franse cardioloog die er eventueel ook naar zou moeten kijken. Ook geen wachttijd van minimaal twee maanden o.i.d.
  Het ene formulier heet: AVIS DU OU DES MEDECINS het tweede heet PERMIS DE CONDUIRE AVIS MEDICAL.
  Het eerste formulier is een tijdelijk rijbewijs voor de periode van maximaal 1 maand, het tweede formulier moet ik inleveren bij de Prefectuur waar ik het rijbewijs ga aanvragen.
  Kosten bij de arts: Eur 33
  Volgens arts krijg ik een rijbewijs voor twee jaar. Dan weer terug naar keuring arts.
  Arts staat in mijn regio bekend als een relaxte jazz saxofoon speler, dus of zijn aanpak de officieel voorgeschreven procedure is, dat week ik niet, maar ik ben goed op weg. En ja, ICD met drie draadjes werkt prima, wandel weer als vanouds.

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account