frans rijbewijs – nederlandse auto

Dit onderwerp bevat 16 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 4 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #192046
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,

    Ik heb een korte vraag: mag ik met mijn Franse rijbewijs in Frankrijk in de Nederlandse auto van mijn vader rijden?
    Hartelijk dank alvast voor uw reacties!
    Marina

    #192047
     Noë
    Sleutelbeheerder

    U mag in elk EU land (minstens, nog een aantal meer hoor) met uw Franse rijbewijs in elke auto rijden, waarvan dat door de eigenaar is toegestaan. Waarom niet?
    Verifieer wel of de verzekering van de auto het toestaat.

    #192048
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hartelijk bedankt voor uw antwoord. Mijn vader houdt bij hoog en bij laag vol dat het verboden is, maar misschien wil hij niet dat ik zijn auto een dagje leen 🙂
    Ik zal voor de zekerheid de verzekering even checken…

    #192049
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Uw vader heeft in ieder geval gelijk indien de situatie omgekeerd was. Je mag als Nederlands ingezetene niet rijden in de Franse auto van iemand anders, tenzij ontheffing is aangevraagd (max 2 weken per jaar) of belasting is betaald voor de auto in Nederland. Nederland ziet dit als belastingontduiking. Hoe de Franse overheid dit ziet weet ik niet.

    #192050
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ho, wacht even Jako. Dat is iets anders. Dat gaat over de situatie, dat de inwoner van een land niet langer dan een korte periode mag rijden in een buitenlands gekentekende auto in het land van ingezetenschap. Dat is hier niet het geval lijkt me. (er van uitgaand, dat u niet in Nederland staat ingeschreven, Marijn).
    Overigens, je mag met een NL rijbewijs, als NL ingezetene, gewoon in Frankrijk in een in Frankrijk gekentekende auto rijden. Zou anders onmogelijk zijn voor verhuurmaatschappijen om auto’s te verhuren aan buitenlanders. En dat dat niet zo is, kunnen we dagelijks constateren op vliegvelden, spoorwegstations enz. Dus………..

    #192051
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja, dat mag uiteraard zonder meer. De auto staat dan gekentekend in het land waar je ‘m gebruikt en dus kloppen de (belasting-) regels. Maar als Nederlander met bv een Poolse (huur-) auto rijden Frankrijk, daar ben ik niet zo zeker van. Voor een Pool is dat weer geen punt.

    #192052
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja hoor Jako, geen probleem. Hoe dacht je anders, dat de verhuurmaatschappijen om kunnen gaan met auto’s, geregistreerd in land a, die ze meegeven aan een ingezetene van land b, die er mee rijdt in land c. Ongeacht waar zijn rijbewijs is afgegeven. Dat is nu juist de essentie (binnen de EU/EER etc, dat wel) van het erkennen van elkaars rijbewijzen en staat los van de fiscale regels, die slaan op ingezetenschap.
    Ik ben in mijn werkzame leven meerdere malen met de hiervoor beschreven situatie geconfronteerd en nooit een probleem mee gehad. En ja, ik ben in België een keer aangehouden terwijl ik als Nederlander (zowel rijbewijs als ingezetene) in een Duits gekentekende auto van Hertz reed.
    Geen sluitend bewijs, maar ik denk wel een voorbeeld van de bedoeling van de EU en landelijke wetgevers.

    Geen zorgen dus denk ik. Als je het maar uit je hoofd laat om langdurig met een vreemd kenteken rond te toeren in je woonland. Want dan ben je snel de fiscale klos.

    #192053
     Wim Bavelaar
    Toeschouwer

    Hoe het precies zit, valt op de website te lezen.

    Wim

    #192054
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Volgens mijn bescheiden mening is die informatie niet correct en gaat het over een andere situatie, namelijk het rijden in een eigen auto die op buitenlands kenteken staat. In dit geval gaat het om andermans auto. Ook de maximale duur van 2 weken die de wet voorschrijft gaat over het rijden in andermans auto, maar volgens uw website over de eigen auto.

    Aangezien EU wetgeving voorschrijft dat de auto uitsluitend op kenteken mag worden gezet in het woonland kan die situatie (formeel) niet bestaan. Maar dat heeft al vaker tot lange discussies geleid.

    #192055
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het enige wat echt niet mag (los van de tijdelijke ontheffing) is dat de bestuurder van de auto ook het kenteken op zijn naam heeft en dat de bestuurder zich met de auto bevindt in een land waar de bestuurder ook formeel woonachtig is. Bovendien als het kenteken van een ander land is, dan waar de bestuurder woonachtig is. Deze kwestie is al opgelost als de eigenaar van plaats wisselt, dus zijn auto uitleent aan iemand anders die dan aan het stuur zit, zodra je in het land komt, waar je wel ingeschreven bent, maar geen kenteken van hebt. Bovengenoemde kwestie heeft hier allemaal niets mee te maken, dus zolang de auto op naam blijft staan van Pa, en dochter rijdt, is er geen probleem. Verzekering wel op letten, bij een vervangauto van de garage moest ik separaat voor 1 dag mijn verzekering ‘aanvullen’.

    #192056
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mogelijk ten overvloede, maar volgens mij zit het zo:
    1. Je Franse rijbewijs is in de hele EU geldig. Er is geen beperking op het land waarin de auto is geregistreerd.

    2. Zoals Jako in zijn eerste post schrijft, zou het omgekeerde in Nederland niet mogen: jouw vader mag in Nederland niet in jouw Franse auto rijden. Op de site van de Nederlandse belasting dienst staat:
    Bent u een ingezetene van Nederland (ingeschreven in een gemeentelijke basisadministratie)? En rijdt u op de Nederlandse weg met een auto, bestelauto of motor (motorrijtuig) dat is geregistreerd buiten Nederland? Dan moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen.
    Het maakt daarbij niet uit of je de auto in bezit hebt (mag niet volgens EU regels, maar kan toch), leent, huurt of least.

    3. Hoe het in Frankrijk zit weet ik niet. Het gaat in Nederland om de BPM en motorrijtuigenbelasting – en dat is in Frankrijk heel anders.
    Toch zou het mooi zijn te weten hoe het formeel zit, want dit komt vaker voor. Ik heb even gezocht – op de site van de gendarmerie vond ik:

    Peut-on rouler avec des plaques étrangères en France ?
    Oui , les véhicules immatriculés dans un pays étranger sont admis à circuler en France, sous le régime des conventions internationales en vigueur, en conservant leur numéro et leur plaque d’immatriculation, dès lors que le propriétaire du véhicule réside à l’étranger. . Ils doivent en outre porter d’une manière apparente à l’arrière le signe distinctif de leur pays d’origine (art.11 arrêté du 1er juillet 1996).

    En elders:
    Les personnes domiciliées en France n’ont pas le droit de circuler en France avec un véhicule immatriculé en Suisse. Il en va autrement pour les véhicules provenant de l’UE, il n’y a aucun obstacle dans ce cas, car L’UE constitue une union douanière. La raison de cette disposition est que les véhicules suisses n’ont pas été imposés et dédouanés en France. Cette disposition est destinée à empêcher une fraude fiscale.

    Het lijkt er dus op dat het in Frankrijk wel toegestaan is… Wim, niet een leuk stukje research voor jou, ter aanvulling op wat er nu op de site staat?
    Overigens is de pakkans niet zo groot – maar het is mij een keer gebeurd. Ik werd in Nederland bij een routine controle aangehouden en kon niet aantonen dat ik niet in Nederland woonde. De politie heeft het doorgegeven aan de belastingdienst en daar heb ik nooit meer iets van gehoord. Ik was toen al lang uit Nederland uitgeschreven.
    Ben

    #192057
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ten eerste: iedereen heel hartelijk dank voor de antwoorden!
    Ik zal even wat extra uitleg ter verduidelijking geven: Ik woon sinds kort weer in Nederland, maar heb mijn Franse rijbewijs nog (dat ga ik binnenkort omruilen). Ik ga op vakantie met het vliegtuig naar Frankrijk, en mijn vader zal daar ook op vakantie zijn, met zijn Nederlandse auto. Ik mag van hem dus niet in zijn auto rijden omdat ik een Frans rijbewijs heb.

    #192058
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dan moet u uw vader als deze teksten toch maar eens laten lezen. U mag in Frankrijk gewoon in de auto van uw vader rijden. U hebt immers een geldig rijbewijs? Als een gendarme of zo moeilijk gaat doen, kunt u altijd uw verhaal nog eens vertellen, zoals u dat hierboven staat. Kan best leuk worden.

    #192061
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het is me gelukt!! Ik mag zowaar de auto lenen!! Iedereen heel erg bedankt voor alle info, want dit heeft mijn vader er van overtuigd!! 🙂

    #192062
     Noë
    Sleutelbeheerder

    😉 Dat is dus een heel aardige vader, die van zijn even aardige dochter houdt.

    #192059
     Noë
    Sleutelbeheerder

    In antwoord op het verhaal van Ben.
    Nederland is al teruggefloten door het europese hof ivm met leaseauto,s uit duitsland waar een nederlander mee reed,dat mocht wel,vrij verkeer van diensten en goederen hetzelfde geld voor een huurauto.Nederland kon niet aantonen dat het voertuig uitsluitend in nederland gebruikt werd en daarom is de belasting vordering door het europese hof vernietigd.
    Rob

    #192060
     bosbess
    Deelnemer

    Dankjewel Rob, goed nieuws! Zou je er (ook in het vervolg) even een bron en indien mogelijk een link bij kunnen geven?

17 berichten aan het bekijken - 1 tot 17 (van in totaal 17)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?